Šampanjaviinamarjad. Pinot Blanc

PINOT BLANC

Pinot Blanc, tõlkes "valge käbi", Champagne maakonnas pigem tuntud kui Blanc Vrai (hääldatakse: vre:) oli vahuveinide kuninga maakonnas kunagi üks kõige tuntumaid ning tähtsamaid viinamarju. Osalt ehk ka teatava valeidentiteedi tõttu, kuivõrd selle algset nime Morillon Blanc kasutati ka teise valge viinamarja Chardonnay puhul. Aastal 1868 selgitas prantsuse ampelograaf Victor Puillat välja erinevuse nende kahe viinamarja vahel, ent ka peale seda aeti neid nii marjade kui ka nimedena tihti segamini.[i]

Mujal maailmas on Pinot Blanc tuntud ka nimede Weissburgunder või Klevner all (Austrias), ka Fehér Burgundi (Ungaris), Pinot Bianco (Hispaanias ja Itaalias), Rulandské Bilé (Tšehhis), Rulandské Biele (Slovakkias), Bijeli Pinot (Horvaatiaas), jne.[ii]

Saksamaal, Luksemburgis, Itaalias, Ungaris, Tšehhis ja Slovakkias on sellest viinamarjast valmistatud vein täidlane valge vein. Prantsusmaal kasvatatakse seda viinamarja peamiselt Alasace’s, kus seda kasutatakse nii niinimetatud vaikse ehk tavalise valge veini kui ka vahuveini – Crémant d’Alsace – valmistamiseks.[iii]  

Champagne maakonnas on Pinot Blanc aka Blanc Vrai tuntud peamiselt selle lõunaosas Aube’s, nii nagu ka teised vanad arhailised sordid, millest juba juttu olnud ning ühest tuleb veel.

Pinot Blanc. Foto: Internet.

Pinot Blanc’ist valmistatud veinid on üldjuhul kerged, värsked, maheda puuviljasuse-marjasuse ja elegantse happega. Joomiseks parimad noorelt. Oma värske tsitruselisusega sobivad need veinid hästi ka aperitiiviks. Hea partner on selline vein ka kergetele kalaroogadele ja valges kastmes kanatoitudele[iv], hindavad toidu-joogi asjatundjad.

Üldjuhul kasutatakse Champagne’s sedagi vana viinamarja segudes, ent on ka neid, kes teevad sellest ühe marja šampanjat. Näiteks Aurélien Gerbais Champagne Pierre Gerbais’ist, mille cuvée L-Originale on puhas Pinot Blanc ning mille valmistamiseks on kasutatud vanu, kuni 80’ne aastaseid viinapuid. Pierre Gerbais’i naaber Cédric Bouchard šampanjamajast Chamapagne Roses de Jeanne teeb 100%-list Pinot Blanc šampanjat oma 50’ne aastastelt viinapuudelt saadud marjadest.[v] Meile juba tuttava Drappier Quattuor’i – Blanc de Quattre Blancs ehk „IV“ segust leiame Pinot Blanc’i võrdses osas koos Chardonnay, Arbanne’i ning Petit Meslier’ga. Ning Drappieri signatuur Blanc de Blancs’i koostisest 5% ülejäänud Chardonnay kõrval. Etiketilt leiab mõlema viimati nimetatu puhul nimekuju mitte Pinot Blanc, vaid loo alguses nimetatud Blanc Vrai. Selgituseks siis veel kord neile, kes arvavad Pinot Blanc’i sealt mitte leidvat, ometi seda siin julgesti reklaamin. Mõlemad viimati nimetatud saadaval alati ka Mulligalerii püsivalikus.

Ja midagi nüüd ka päris uueks uhkeks uudiseks. Mulligalerii valikusse on saabunud veel kaks toredat üllatajat, milles seda marja kasutatud on:
1. Drappier Pére Pinot - šampanja, mis on loodud tänase tegevjuhi Michel Drappier emapoolse vanaisa Georges Gollot' auks, kes Pinot Noir' marja Cote des Bar'is kultiveerima hakkamise eest ristiti Pére Pinot'ks ehk Isa Pino'ks, ning kelle mälestuse jäädvustamiseks on perekonna 8's põlvkond, Michel'i kolm last, kes ka pereäris aktiivselt kaasa löövad, tulnud välja oma šampanjaga. See on, nii nagu ka juba jutuks olnud "IV" taas nelja marja segu, kuid sedakorda on esitletavas šampanjas esindatud võrdsetes osades Pinot Noir, Meunier, Pinot Blanc ning Pinot Gris ehk kaks punast (esimestena nimetatud) ja kas valget. 
2. Drappier  Clarevallis, milles lisaks 75% Pinot Noir'ile ehk selle šampanja ja Drappier' šampanjamaja tähtmarjale ka 10% teist punast, Meunier'i, 10% Chardonnay'd ning 5% Pinot Blanc'i ehk Blanc Vrai'd. See šampanja on jõudnud õnnelikult juba ka Eestisse ning huvitavate segude ning vanade viinamarjade siinsetel entusiastidel on võimalus seda ka soetada ning juba ise lähemalt uurida.

Sellise toreda ja eestimaalastest šampanjasõpradele ka selget uudisväärtust omava noodiga on hea lõpetada lugu Pinot Blanc'ist aka Blanc Vrai'st.

Egas muud kui uusi avastusi ning ikka šampanjarõõmu soovides, Sante!




[i] Peter LIEM. Champagne. The Essential Guide to the Wines, Producers and Terroirs of the Iconic Region, 2017, lk 77; Robinson, Harding, and Vouillamoz, Wine Grapes, lk 821.
[ii] Wikipedia.
[iii] Ibid.
[iv] Pinot Blanc. Toidutare. Arvutivõrgus: toidutare.ee/tööriistad/sõnastik/vein/velged_viinamarjad/14176/ (27.03.2020)
[v] Vt viide „i“ Liem, lk 77.

Kommentaarid

Populaarsed postitused