Tõelised šampanjakokteilid
Väikesele jõuluvimkale, mis sai visatud sõbrale, kes mõnusas
jõulumeeleolus küsis käigult šampusekokteili retsepti ja selle ka sai (lugu
sellest loe siitsamast blogiraamatust lingilt: https://mulligalerist.blogspot.com/2019/12/sampusekokteili-aga-palun.html) ka mõned ehtsad šampanjakokteilide retseptid. Koos pisukese ajaloolise tagasivaatega kokteilide saamisloole või mõnele muidu huvipakkuvale seigale. Kõik väga
lihtsasti valmistatavad, et mitte komponentide hankimisega tarbetut stressi
tekitada või juba enne katsetamist loobuda kartuses, et kokteilimeistrite mängumaale algajal asja ei ole. Ning arvestades sedagi, et igal meie vahva Mulligalerii koolitusel, kui juttu šampanja
nautimiseks sobivatest klaasidest, võtan alati rõhutada, et ärgu visatagu ära ega viidagu ka
taaskasutusse vahuveinipokaale, mis tunduvad tänapäeval sobimatud või moest väljas. Hoitagu aga vana kombe kohasel kenasti alles, sest neid on vägagi tore kasutada erinevate kokteilide valmistamisel ja nautimisel. Nii
julgustan kõiki lugejaid katsetama mitte üksnes vahvate retseptide, vaid ka
põnevate vanade ja veelgi vanemate klaasidega. Pikemat
sissejuhatust tegemata viis valikut šampanjakokteilide
hulgast, mis ei ole liiga keerulised ning maitsevad head ja huvitavad ning
võivad olla serveeritud ka vägagi vanamoodsatest klaasidest.
1. Aperitivo Spritz
Vanasti täitsid erinevad kokteilid, seejures šampanjakokteilid, eeskätt aperitiivide rolli
enne pidulikke õhtusööke. Alustame siis meiegi isutekitajast. Seda enam, et
igasugused spritz’id on viimasel ajal üldse väga populaarsed. Mõnusad värskendavad Aperol Spritzid, mis pärinevad Itaaliast ning milles kasutatakse itaalia kuulsat vahuveini prosecco't, on vallutanud lisaks lõunamaadele, kus jook eriti populaarne, ka Eestimaa suved ning on ilmselt vähe neid kokteilisõpru, kes ei teaks, millest jutt. Miks siis mitte
olla moekas ka šampanjakokteilidest rääkides ning valmistada üks Aperitivo Spritz šampanjaga?
Üks oluline märkus siiski enne esimese kokteiliretsepti ja valmistamisõpetuse juurde asumist. Nimelt, šampanjakokteilides võiks kasutada võimalikult kuiva (Brut, Extra Brut, ka Zero Dosage/Brut Nature) šampanjat ning alati korralikult mahajahutatuna (max 6-8˚C). Täiendava jää kasutamine nii nagu ka klaaside eelnev mahajahutamine on samuti soositud.
Koostisosad:
Üks oluline märkus siiski enne esimese kokteiliretsepti ja valmistamisõpetuse juurde asumist. Nimelt, šampanjakokteilides võiks kasutada võimalikult kuiva (Brut, Extra Brut, ka Zero Dosage/Brut Nature) šampanjat ning alati korralikult mahajahutatuna (max 6-8˚C). Täiendava jää kasutamine nii nagu ka klaaside eelnev mahajahutamine on samuti soositud.
Koostisosad:
50 ml aperitiivi (Aperol, Camapri vm)
25 ml mulliga ehk gaseeritud vett
100 ml šampanjat
jääkuubikuid
Valmistamine: Kokteili valmistamimseks võta pigem
veidi suurem pokaal; valge veini klaas on sobiv. Aseta klaasi mõned
jääkuubikud. Vala neile 50 ml just sulle meeldivat aperitiivi,
näiteks Aperoli või Camaprit. Lisa 25 ml mulliga vett. Vee valikul eelista
võimalikult neutraalse maitsega mullivett. Sega aperitiiv ning mullivesi
kergelt kokteilikõrre või -lusikaga läbi. Lisa mahajahutatud šampanja, lase sel pisut pokaalis üles kerkida
ning naudi!
2. Black Velvet
Kokteil, mille pakun kohe teisena välja puhtalt seepärast, et olen kaks viimast päeva vaadanud järgi Briti monarhia hiilgusest ja ka viletsusest jutustavat
hiilgavat seriaali The Crown. Valmistati seda kokteili esmakordselt aastal 1861 ning just Inglismaal,
kui kogu maa leinas kuninganna Vicotria abikaasat prints Albertit. Kokteili autoriks peetakse üht Londoni Brooks Club’i baarmeni. Tema õlleklaasist serveeritud jook, mille puhul
koostisosade erineva tiheduse tõttu moodustub kaks erinevat kihti, üks kergelt kuldne, teine mustjaspruun, mida puutepunktil ühendab ruugelt punakas joon, sümboliseeris leinajate musti
ja purpurseid käesidemeid. Charles H. Baker on kokteili kohta öelnud
järgmist: „Jook säästab eluenergiat, toidab, julgustab ja toob une unetutele.“
Kui kokteilis kasutatakse šampanja asemel õunasiidrit või perry’t, nimetatakse kokteili ka Poor Man’s Black Velvet ehk vaese mehe must velvet. Meie aga jääme klassika juurde ning katsetame originaaliga.
Kui kokteilis kasutatakse šampanja asemel õunasiidrit või perry’t, nimetatakse kokteili ka Poor Man’s Black Velvet ehk vaese mehe must velvet. Meie aga jääme klassika juurde ning katsetame originaaliga.
Koostisained:
25 ml Guinness õlut (või muud tumedat õlut; suurepärase lõhna tõttu eelistagem Guiness'i)
150 ml šampanjat
Valmistamine: Vala pokaali või ka jalal õlleklaasi tume õlu ning selle peale mahajahutatud
šampanja. Segunemise vältimiseks tee kogu protseduuri rahulikult, soovitavalt
tagurpidi lusikapõhja valamisel abiks kasutades, et vältida jookide segunemist.
Põhimõtteliselt võid teha ka täpselt vastupidi ehk kõigepealt pokaali valatud
šampanjale õlut lisada. Oluline on lihtsalt füüsikareeglitele lisaks anda ka väike omapoolne panus kahe
vedeliku mittesegunemisse, et saavutda kokteili soovitud originaalne välimus. Paku
seda kokteili ka muidu šampanjast mitte lugu pidavale õllesõbrale. Võid vägagi
postiivselt üllatuda!
3. Kir Royale
Selle kokteili nimi on kõlanud mulle alati veidi nagu hea vana film, mõnus filmiklassika. Ja eks tegemist
olegi ju vana prantsuse klassikuga, mida muuseas vägagi paslik serveerida just vanadest flute’ klaasidest. Algselt Kir, mille koostises šampanja asemel
kasutati Burgundia valget veini, ning mille autoriks prantsuse major Félix Kir,
on oma luksuslikuma ning tänaseks populaarse versiooni saavutanud just tänu
veini asendamisele kuningate veini ja veinide kuninga šampanjaga. Tänapäeval,
kui eelistatakse pigem kuivemaid maitseid, on likööri osakaal kokteilis vähenenud.
Varasemalt pakuti retseptuuri, milles magusa likööri osakaal oli koguni 1/3. Tänapäeva baarmenite soovitusel on see maksimaalselt kuni 1/5.
Kokteili valmistamisel ülejäänud likööri võib serveerida aga õhtu lõpetuseks väikese öönapsina, soovitavalt kergelt mahajahutatuna.
Kokteili valmistamisel ülejäänud likööri võib serveerida aga õhtu lõpetuseks väikese öönapsina, soovitavalt kergelt mahajahutatuna.
Koostisosad:
1 spl Creme de Cassis
150 ml šampanjat
Külmutatud põldmarju (on klaasis imeilusad) või
mustsõstraid
Valmistamine: aseta pokaali põhja 1 korralik supilusikatäis Creme de Cassis’i ehk mustsõstraliköööri. Vala sellele mahajahutatud šampanja ning lisa kas värske või külmutatud tume põldmari, mis kenasti pokaali põhja sulpsatab ja silmailu pakub. Külmutatud mari või marjad täidavad ühtlasi kokteili täiendava jahutamise ülesannet. Naudi nagu filmistaar!
4. French
75
Minu üks lemmikutest. Küllap seepärast, et tegemist on taas kord šampanjakokteilide klassikaga. Pärineb see tore jook aastast 1915 ning
väidetavalt Pariisis asuvast New York Bar’ist (hilisem Harry’s New York Bar).
Selle autori Harry MacElhone’i sõnade kohaselt on tegemist nii hoogsa või ka
hoogu andva joogiga, justkui oleksid teinud sõitu prantsuse 75mm’sel kahurikuulil.
Kokteili on läbi ajaloo mitmeti modifitseeritud. 1920ndatel lisas Robert Vermier esialgse džinni, calvadose, grenadini ja absinthi segule sidrunimahla. 1930ndatel avaldatud The Savoy Coctail Book’is näeme aga juba džinni, suhkru, sidrunimahla ning šampanja segu ehk kokteili tänapäevast versiooni.
Kokteili on läbi ajaloo mitmeti modifitseeritud. 1920ndatel lisas Robert Vermier esialgse džinni, calvadose, grenadini ja absinthi segule sidrunimahla. 1930ndatel avaldatud The Savoy Coctail Book’is näeme aga juba džinni, suhkru, sidrunimahla ning šampanja segu ehk kokteili tänapäevast versiooni.
Koostisosad:
50 ml džinni
1 tl suhkrusiirupit
1 spl värskelt pressitud sidruni mahla
šampanjat
jääkuubikuid
Valmistamine: Aseta sidrunimahl, suhkrusiirup ning džinn sheikerisse ja täida jääga. Raputa! Ja tunne sellest mõnu, sest tegemist on pakutud kokteilide puhul ainsaga, mille valmistamiseks kasutame baarmenide lemmiktööriista šheikerit. Vala raputatud jook šampanjapokaali (taas sobib oivaliselt vana flute’ klaas) ning vala peale väike kogus jahutatud šampanjat. Lase šampanjal veidi pokaalis üles tõusta, misjärel vala peale ülejäänud šampanja. Sega väga kergelt joogikõrrega ning lisa kaunistuseks riivitud sidrunikoor. Naudi!
5. Mimosa
Sest kuidas saaks ilma maailmakuulsa mimosata, kokteilita, mis on
pärit šampanja kodumaalt Prantsusmaalt, väidetavalt aastast 1925 kui Pariisi
hotellis Ritz seda esmakordselt pakuti, ning mis vallutas maailma kiiremini kui ükski teine šampanjakokteil? Kindlasti ei saa me ilma selleta! Kokteil sai eriti populaarseks
Ameerikas ning tänaseni pakutakse seda eeskätt brunch'idel ehk hilistel
hommikusöökidel paljudes hotellides. Kokteil on populaarne ka pulmades, seda pakutakse äriklassi lennureisijatele ning
luksuskupeedes reisijatele rongides. Mõnusasti kestvat jõuluaega silmas pidades
väike kuramaaž ses kokteilis ka mahlakate mandariinidega. Uskuge, see on
just selline väike lisa, mis sobib talvel imehästi.
Kui lisada tavapärastele koostisainetele suts Grand Marnier’i ehk Prantsusmaalt 1880ndast aastast pärinevat 40%list apelsinimaitselist konjakilikööri, saate tavapärase Mimosa asemel Grand Mimosa. Siin aga klassikaline lihtne Mimosa väikese mandariini ekstraga.
Kui lisada tavapärastele koostisainetele suts Grand Marnier’i ehk Prantsusmaalt 1880ndast aastast pärinevat 40%list apelsinimaitselist konjakilikööri, saate tavapärase Mimosa asemel Grand Mimosa. Siin aga klassikaline lihtne Mimosa väikese mandariini ekstraga.
Koostisosad:
25 ml värskelt pressitud mandariinimahla
50 ml apelsinimahla
100 ml šampanjat
Valmistamine: Vala mahlad pokaali. Kasutada võid siinkohal
päris kindlasti taas kord vanamoodsat flute’ ehk pikka kitsast šampanjaklaasi. Sega mahlad kergelt.
Vala peale korralikult mahajahutatud šampanja ning naudi! Nii lihtne see ongi!
Kõigilt lugejatelt ootan huviga fotosid valmistatud kokteilidest, et kaunistada see lugu ka asjakohaste piltidega - igale retseptile oma. Kaunimate fotode saatjale pudelike šampanjat!
Kõigilt lugejatelt ootan huviga fotosid valmistatud kokteilidest, et kaunistada see lugu ka asjakohaste piltidega - igale retseptile oma. Kaunimate fotode saatjale pudelike šampanjat!
Kasutatud allikad: Miriam Nice. 10 champagne coctails you
can make in minutes. Arvutivõrgus: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/10-champagne-cocktails-you-can-make-minutes
(26.12.2019); Nami-nami. Mimosa kokteil. Arvutivõrgus: https://nami-nami.ee/retsept/7474/mimosa_kokteil
(26.12.2019); Piccolo koolitus. Kokteilid. Black Velvet. Arvutivõrgus: https://piccolokoolitus.ee/kokteilid
(26.12.2019); Wikipedia; Vikipeedia; autori enda katsetused. Foto: Internet.
Kommentaarid
Postita kommentaar