Tõelised šampanjakokteilid


Väikesele jõuluvimkale, mis sai visatud sõbrale, kes mõnusas jõulumeeleolus küsis käigult šampusekokteili retsepti ja selle ka sai (lugu sellest loe siitsamast blogiraamatust lingilt: https://mulligalerist.blogspot.com/2019/12/sampusekokteili-aga-palun.htmlka mõned ehtsad šampanjakokteilide retseptid. Koos pisukese ajaloolise tagasivaatega kokteilide saamisloole või mõnele muidu huvipakkuvale seigale. Kõik väga lihtsasti valmistatavad, et mitte komponentide hankimisega tarbetut stressi tekitada või juba enne katsetamist loobuda kartuses, et kokteilimeistrite mängumaale algajal asja ei ole. Ning arvestades sedagi, et igal meie vahva Mulligalerii koolitusel, kui juttu šampanja nautimiseks sobivatest klaasidest, võtan alati rõhutada, et ärgu visatagu ära ega viidagu ka taaskasutusse vahuveinipokaale, mis tunduvad tänapäeval sobimatud või moest väljas. Hoitagu aga vana kombe kohasel kenasti alles, sest neid on vägagi tore kasutada erinevate kokteilide valmistamisel ja nautimisel. Nii julgustan kõiki lugejaid katsetama mitte üksnes vahvate retseptide, vaid ka põnevate vanade ja veelgi vanemate klaasidega. Pikemat sissejuhatust tegemata viis valikut šampanjakokteilide hulgast, mis ei ole liiga keerulised ning maitsevad head ja huvitavad ning võivad olla serveeritud ka vägagi vanamoodsatest klaasidest. 



1. Aperitivo Spritz
Vanasti täitsid erinevad kokteilid, seejures šampanjakokteilid, eeskätt aperitiivide rolli enne pidulikke õhtusööke. Alustame siis meiegi isutekitajast. Seda enam, et igasugused spritz’id on viimasel ajal üldse väga populaarsed. Mõnusad värskendavad Aperol Spritzid, mis pärinevad Itaaliast ning milles kasutatakse itaalia kuulsat vahuveini prosecco't, on vallutanud lisaks lõunamaadele, kus jook eriti populaarne, ka Eestimaa suved ning on ilmselt vähe neid kokteilisõpru, kes ei teaks, millest jutt. Miks  siis mitte olla moekas ka šampanjakokteilidest rääkides ning valmistada üks Aperitivo Spritz šampanjaga? 

Üks oluline märkus siiski enne esimese kokteiliretsepti ja valmistamisõpetuse juurde asumist. Nimelt, šampanjakokteilides võiks kasutada võimalikult kuiva (Brut, Extra Brut, ka Zero Dosage/Brut Nature) šampanjat ning alati korralikult mahajahutatuna (max 6-8˚C). Täiendava jää kasutamine nii nagu ka klaaside eelnev mahajahutamine on samuti soositud. 

Koostisosad:
50 ml aperitiivi (Aperol, Camapri vm)
25 ml mulliga ehk gaseeritud vett
100 ml šampanjat
jääkuubikuid

Valmistamine: Kokteili valmistamimseks võta pigem veidi suurem pokaal; valge veini klaas on sobiv. Aseta klaasi mõned jääkuubikud. Vala neile 50 ml just sulle meeldivat aperitiivi, näiteks Aperoli või Camaprit. Lisa 25 ml mulliga vett. Vee valikul eelista võimalikult neutraalse maitsega mullivett. Sega aperitiiv ning mullivesi kergelt kokteilikõrre või -lusikaga läbi. Lisa mahajahutatud šampanja, lase sel pisut pokaalis üles kerkida ning naudi!

2. Black Velvet
Kokteil, mille pakun kohe teisena välja puhtalt seepärast, et olen kaks viimast päeva vaadanud järgi Briti monarhia hiilgusest ja ka viletsusest jutustavat hiilgavat seriaali The Crown. Valmistati seda kokteili esmakordselt aastal 1861 ning just Inglismaal, kui kogu maa leinas kuninganna Vicotria abikaasat prints Albertit. Kokteili autoriks peetakse üht Londoni Brooks Club’i baarmeni. Tema õlleklaasist serveeritud jook, mille puhul koostisosade erineva tiheduse tõttu moodustub kaks erinevat kihti, üks kergelt kuldne, teine mustjaspruun, mida puutepunktil ühendab ruugelt punakas joon, sümboliseeris leinajate musti ja purpurseid käesidemeid. Charles H. Baker on kokteili kohta öelnud järgmist: „Jook säästab eluenergiat, toidab, julgustab ja toob une unetutele.“ 

Kui kokteilis kasutatakse šampanja asemel õunasiidrit või perry’t, nimetatakse kokteili ka Poor Man’s Black Velvet ehk vaese mehe must velvet. Meie aga jääme klassika juurde ning katsetame originaaliga.

Koostisained:
25 ml Guinness õlut (või muud tumedat õlut; suurepärase lõhna tõttu eelistagem Guiness'i)
150 ml šampanjat

Valmistamine: Vala pokaali või ka jalal õlleklaasi tume õlu ning selle peale mahajahutatud šampanja. Segunemise vältimiseks tee kogu protseduuri rahulikult, soovitavalt tagurpidi lusikapõhja valamisel abiks kasutades, et vältida jookide segunemist. Põhimõtteliselt võid teha ka täpselt vastupidi ehk kõigepealt pokaali valatud šampanjale õlut lisada. Oluline on lihtsalt füüsikareeglitele lisaks anda ka väike omapoolne panus kahe vedeliku mittesegunemisse, et saavutda kokteili soovitud originaalne välimus. Paku seda kokteili ka muidu šampanjast mitte lugu pidavale õllesõbrale. Võid vägagi postiivselt üllatuda!

3. Kir Royale
Selle kokteili nimi on kõlanud mulle alati veidi nagu hea vana film, mõnus filmiklassika. Ja eks tegemist olegi ju vana prantsuse klassikuga, mida muuseas vägagi paslik serveerida just vanadest flute’ klaasidest. Algselt Kir, mille koostises šampanja asemel kasutati Burgundia valget veini, ning mille autoriks prantsuse major Félix Kir, on oma luksuslikuma ning tänaseks populaarse versiooni saavutanud just tänu veini asendamisele kuningate veini ja veinide kuninga šampanjaga. Tänapäeval, kui eelistatakse pigem kuivemaid maitseid, on likööri osakaal kokteilis vähenenud. Varasemalt pakuti retseptuuri, milles magusa likööri osakaal oli koguni 1/3. Tänapäeva baarmenite soovitusel on see maksimaalselt kuni 1/5. 

Kokteili valmistamisel ülejäänud likööri võib serveerida aga õhtu lõpetuseks väikese öönapsina, soovitavalt kergelt mahajahutatuna.

Koostisosad:
1 spl Creme de Cassis
150 ml šampanjat
Külmutatud põldmarju (on klaasis imeilusad) või mustsõstraid

Valmistamine: aseta pokaali põhja 1 korralik supilusikatäis Creme de Cassis’i ehk mustsõstraliköööri. Vala sellele mahajahutatud šampanja ning lisa kas värske või külmutatud tume põldmari, mis kenasti pokaali põhja sulpsatab ja silmailu pakub. Külmutatud mari või marjad täidavad ühtlasi kokteili täiendava jahutamise ülesannet. Naudi nagu filmistaar!

4. French 75
Minu üks lemmikutest. Küllap seepärast, et tegemist on taas kord šampanjakokteilide klassikaga. Pärineb see tore jook aastast 1915 ning väidetavalt Pariisis asuvast New York Bar’ist (hilisem Harry’s New York Bar). Selle autori Harry MacElhone’i sõnade kohaselt on tegemist nii hoogsa või ka hoogu andva joogiga, justkui oleksid teinud sõitu prantsuse 75mm’sel kahurikuulil. 

Kokteili on läbi ajaloo mitmeti modifitseeritud. 1920ndatel lisas Robert Vermier esialgse džinni, calvadose, grenadini ja absinthi segule sidrunimahla. 1930ndatel avaldatud The Savoy Coctail Book’is näeme aga juba džinni, suhkru, sidrunimahla ning šampanja segu ehk kokteili tänapäevast versiooni.

Koostisosad:
50 ml džinni
1 tl suhkrusiirupit
1 spl värskelt pressitud sidruni mahla
šampanjat
jääkuubikuid

Valmistamine: Aseta sidrunimahl, suhkrusiirup ning džinn sheikerisse ja täida jääga. Raputa! Ja tunne sellest mõnu, sest tegemist on pakutud kokteilide puhul ainsaga, mille valmistamiseks kasutame baarmenide lemmiktööriista šheikerit. Vala raputatud jook šampanjapokaali (taas sobib oivaliselt vana flute’ klaas) ning vala peale väike kogus jahutatud šampanjat. Lase šampanjal veidi pokaalis üles tõusta, misjärel vala peale ülejäänud šampanja. Sega väga kergelt joogikõrrega ning lisa kaunistuseks riivitud sidrunikoor. Naudi!

5. Mimosa
Sest kuidas saaks ilma maailmakuulsa mimosata, kokteilita, mis on pärit šampanja kodumaalt Prantsusmaalt, väidetavalt aastast 1925 kui Pariisi hotellis Ritz seda esmakordselt pakuti, ning mis vallutas maailma kiiremini kui ükski teine šampanjakokteil? Kindlasti ei saa me ilma selleta! Kokteil sai eriti populaarseks Ameerikas ning tänaseni pakutakse seda eeskätt brunch'idel ehk hilistel hommikusöökidel paljudes hotellides. Kokteil on populaarne ka pulmades, seda pakutakse äriklassi lennureisijatele ning luksuskupeedes reisijatele rongides. Mõnusasti kestvat jõuluaega silmas pidades väike kuramaaž ses kokteilis ka mahlakate mandariinidega. Uskuge, see on just selline väike lisa, mis sobib talvel imehästi. 

Kui lisada tavapärastele koostisainetele suts Grand Marnier’i ehk Prantsusmaalt 1880ndast aastast pärinevat 40%list apelsinimaitselist konjakilikööri, saate tavapärase Mimosa asemel Grand Mimosa. Siin aga klassikaline lihtne Mimosa väikese mandariini ekstraga.

Koostisosad:
25 ml värskelt pressitud mandariinimahla
50 ml apelsinimahla
100 ml šampanjat

Valmistamine: Vala mahlad pokaali. Kasutada võid siinkohal päris kindlasti taas kord vanamoodsat flute’ ehk pikka kitsast šampanjaklaasi. Sega mahlad kergelt. Vala peale korralikult mahajahutatud šampanja ning naudi! Nii lihtne see ongi!

Kõigilt lugejatelt ootan huviga fotosid valmistatud kokteilidest, et kaunistada see lugu ka asjakohaste piltidega - igale retseptile oma. Kaunimate fotode saatjale pudelike šampanjat! 

Kasutatud allikad: Miriam Nice. 10 champagne coctails you can make in minutes. Arvutivõrgus: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/10-champagne-cocktails-you-can-make-minutes (26.12.2019); Nami-nami. Mimosa kokteil. Arvutivõrgus: https://nami-nami.ee/retsept/7474/mimosa_kokteil (26.12.2019); Piccolo koolitus. Kokteilid. Black Velvet. Arvutivõrgus: https://piccolokoolitus.ee/kokteilid (26.12.2019); Wikipedia; Vikipeedia; autori enda katsetused. Foto: Internet.

Kommentaarid

Populaarsed postitused