Uusaastarituaal šampanjasõbrale. Soovime soove!


Aasta viimane päev, mida tähistatakse kõikjal maailmas alati erilise pidulikkusega, usutakse omavat ka erilist maagilist jõudu. Kui uusaasta pidustuste traditsioonid arvatakse ulatuvat ajaloos kaugele Mesopotaamiasse ning Vanasse Egiptusesse, siis niisama kaugele usutakse ulatuvat ka uskumus aastavahetuse erilisse väesse. Just uusaastaööd ning sellele vahetult järgnevaid päevi on peetud eriliselt väekateks ning nii on neil päevadel tehtud erinevaid õnnetoovaid riitusi ning soovitud soove, mis kindlasti täide minevat. Vaja on vaid hästi soovida. Ja hästi tähendab, et tuleb teada, mida soovid ja püüda seda kõike ka väga täpselt visualiseerida.

Mullisõpradele mõeldes pakun välja ühe toreda soovimise rituaali. Loomulikult parimas ehk šampanjavõtmes. Ning et ma ei tea ühtegi meditatiivsemat tegevust ses mõttes kui šampanjakokteilide valmistamine (jätame preagu kõrvale hetked "šampanja ja mina" ehk ei midagi peale vana väärika või uudse ja huvitava šampanja ning mu ootusärevusest pulbitseva nägemis-, haistmis- ja maitsemeele, mis rahunevad üksnes pudeli avamisele järgnevas pikas meditatisoonis), pakungi välja ühe eriliselt meditatiivsel teel valmiva kokteili. Tegemist on klassikalise šampanjakokteili, Classic Champagne Coctail'iga ja siit see tuleb. 

Kokteili valmistamiseks on vaja:
1 väike valge suhkrutükk
2 "sutsakat" bitterit
20 ml konjakit
šampanjat
soovi korral garniiriks sidruni- või apelsinikoor

Kõik koostisained võiksid olla võimalikult kvaliteetsed, et maitsenauding oleks maksimaalne ning aastavahetuse pidulikkust toetav. Ning et ka kokteili valmistamise protsess ise oleks nauditav. Ainuüksi aroomid, mis vallanduvad, on hiiglama toredad ning erutavad!

Valmistamine: aseta suhkrutükk lusikale ning tilguta peale bitter. Aseta imbunud suhkrutükk pokaali põhja. Pokaaliks sobib seejuures ideaalselt vana hea tuttav flute’ klaas ehk pikk ja peenike vahuveinipokaal. Vala peale konjak ning seejärel jahutatud šampanja. Soovi korral lisa kokteili sisse kaunistuseks värske sidruni- või apelsinikoor. 

Et rääkisime ennist riitustest ning soovide soovimisest, võiks suhkrutükile bitteri lisamisel kasutada pipetti või väiksemat lusikat, millelt hea bitterit tilkahaaval tilgutada ning iga tilgakese juures mõtelda eesseisvale aastale ning oma soovidele selleks. Kümmekond (või enamgi) soovi saab nõndamoodi soovitud küll ning ega ükski šampanjasõber, kes nagunii ei hiilga liigse tagasihoidlikkusega, vähemagi saakski! 😊 

Classical Champagne Coctail flute' klaasis. Foto: BBC.

Tasub teada, et esimesed teadaolevad bitterid olid ebameeldiva maitsega segud, mida kasutati elueliksiirina inimkeha ja -hinge raviks. Sõna ise pärineb araabiakeelsest väljendist „al-iksir“, mis tähendab kõikeravivat jooki. Seega, kui juba kergel müstikalainel olla, sobib bitter šampanjasõbra erilisse uusaastarituaali koos maailma parima vahuveiniga ilmselgelt kenasti. Ning kui tänasel uusaastaööl seda vahvat kokteili mahti teha ei ole, võtke kokteilitegu ning väike meditatsioon ette paari esimese uue aasta päeva jooksul. Siis pidada maagia vägi veel kandma. No ja mõne natukese viltu läinud soovi saab sel moel ehk ka veel ära parandada 😊 Igal juhul head katsetamist ja IMEtoredaid soove! HEAD UUT AASTAT!


Kasutatud allikad: BBC Food. Classic champagne coctail. Arvutivõrgus: https://www.bbc.co.uk/food/recipes/classicchampagnecock_84499 (31.12.2019); Joogikultuur. Bitterid. Arvutivõrgus: https://joogikultuur.ee/bitterid (31.12.2019). Foto: BBC.

Kommentaarid

Populaarsed postitused