Šampanjasõbra teejuht-horoskoop aastaks 2020


Vana aasta rullib ennast kohe-kohe mõnusasti kokku ning teeb teed uuele. On aeg vaadata tagasi, aga väike vapper erutus hinges kiigata ka eesootava suunas. Kõikvõimalikud portaalid ja väljaanded avaldavad juba usinasti pikemaid ja põhjalikumaid, aga ka igat sorti meeleolukaid-naljakaid horoskoope. Nende loetavus uue aasta eel, ikka lootusega leida eest endeid maailma parimaks aastaks, on tohutult suurt. Võtnud abiks Sinuhoroskoop.ee juba hoolega koostatud ülevaated erinevate tähemärkide ning nende tugevuste ja nõrkuste, valitsevate taevakehade, õnnevärvide ja -numbrite, aga ka muude asjakohaste märksõnade kohta ning kaalunud, pokaalike parimat roseed (tänud Champagne Carbon Brut Rosé-le, mis on täiesti erakordne inspiratsiooniallikas!) näpus, kogu seda vahvat infot kuningate veini ja veinide kuninga šampanja võtmes, tekkis eneselegi ootamatult selge äratundmine, millisele tähemärgi esindajale millist šampanjamaja ja selle toredaid nesteid eesootavaks aastaks soovitada. Et uue aastani on veel pisut minna, samas plaane juba usinasti teeme ning pea need legendaarsed uusaastalubadusedki antud saavad, võiks neid soovitusi võtta kui mõnusat teejuhti aastaks 2020: šampanjamajad, mida iga šampanjasõber vastavalt oma tähemärgile võiks 2020. aastal, või vähemasti kordki elus, külastada. Millised said need majad ja milliseid šampanjasid vana aastat ära saates ja uut vastu võttes mekkida, loe Mulligaleristi meeleolukast šampanjahoroskoobist 2020 kõigile kaheteistkümnele tähemärgile!



Jäär: 21. märts – 19. aprill
Tugevused: lootusrikas, aktiivne, energiline, aus, mitmekülgne, julge, seiklusjanuline, kirglik, lahke, rõõmsameelne, argumentatiivne, uudishimulik
Nõrkused: impulsiivne, naiivne, kannatamatu, sõjakas
Element: Tuli
Valitsev Taevakeha: Marss
Õnnevärv: Punane
Õnnenumber: 1
Ehe: Rubiin
Jäära tähtkujus sündinud: Hans Christian Andersen, Jackie Chan, Mariah Carey jt

Et tegemist on sodiaagi esimese märgi ehk tähtkujuga, lisaks on jäära õnnenumbriks 1, passiks talle kindlasti hästi ajaloost teada esimene ametlikult registreeritud šampanjamaja Ruinart (1729). Ent et jäära elemendiks on tuli ja valitsevaks taevakehaks väekas Marss, õnnevärviks aga leekiv punane, mis kõik kokku sümboliseerib ülimat julgust ja söakust, samas kuraasi ja ka naiselikku energiat, tundub šampanjamaailma vaieldamatult legendaarseimaks peetav daam, Mdm Ponsardin-Clicquot ja tema ülesehitatud maja aastast 1772 (Mdm Clicquot abiellus majja küll aastal 1799 ning võttis selle juhtimise üle 6 aastat hiljem peale oma mehe surma) sobivaim valik. Kui mõelda ka sellele, et jäära tähtkujus on sündinud maailma armstatuim muinasjutuvestja Hans Christian Andersen, on paralleel veelgi kõnekam. Kellestki teisest ei ole läbi ajaloo nii palju lugusid jutustatud kui just Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot’st. Ja mitte asjata. Oli ju Mdm Clicquot see, kes kinkis maailmale šampanjade selitamise Pupitre' meetodi, mille abil sai senise hägusa vahuveini muuta selgeks ja läbipaistvaks, seega ka oluliselt paremini turustatavaks. Pikka aega peeti Veuve Clicquot' maja ka roosa ehk rosé šampanja autoriks ning arvati, et just seal valmistati selline neste 1775. aastal ehk esmakordselt Champagne ajaloos. Paraku näitavad ajaloodokumendid, et esimese roosa šampanja valmistamise au kuulub siiski Ruinart'ile (kuigi väidetakse ka, et see ei olnud tahtlik akt ning tegemist oli pigem vea ehk äpardusega). Küll tuleb Veuve Clicquot' maja tunnustada kindla peale selle eest, et just seal valmis esimene segumeetodil valmistatud roosa šampanja ehk valgele veinile lisati juba teadlikult soovitavas koguses punast veini, et saada roosa lõpptulemus. Madame Clicquot Ponsardin oli vaieldamatult ka osav kaupmees ning šampanja populariseerija. Napoleoni sõdade ajal, vaatamata segastele oludele, tegi ta tõsiseid edusamme oma vahuveinide tutvustamiseks kuninglikes kodades kogu Euroopas, eriti Venemaal, suutes tarnida oma veine suure saladuskatte all ka läbi blokaadi. Selleks ajaks kui ta 1866. aastal 88-aastasena suri, oli Veuve Clicquot saanud väga oluliseks šampanjamajaks, mille edu kestab säravana tänaseni. Just Mdm Clicquot’ motoks oli: „Only one quality, the finest“ ehk "Vaid üks kvaliteet, parim" ning seda on järginud kõik maja head keldrimeistrid. Põnev saab olema aasta 2020 ka seetõttu, et senise viimase veinimeistri Dominicque Demarville’i kingadesse astub täieõiguslikult majas siiski juba augustist 2019 toimetav Didier Mariotti, endine Mummi maja keldrimeister. Milliseks kujuneb maja käekiri ja kas Pinot Noir’ile pühenud maja muudab suunda, ja kui, siis millises suunas või millise kaarega, jäägu kõigi heade jäärade ja nende sõprade avastada.

Kui esile tuua siinkohal üksnes üks selle maja šampanja, võiks jäärale soovitada Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old cuvéed, mille 3 grammi jääksuhkruid liitri kohta ja küps, samas särtsakas iseloom, sobiksid hästi jäära natuuri ning aastavahetuse tulevärgiga. Liiati on see esmakordselt 2017. aastal turule toodud šampanja segu üksnes aastakäiguveinidest, baasiks 2010. aasta reservvein, mida täiendavad imeilusad 2009, 2008, 2006, 1996 ja 1988 vintage'd. Kindlasti midagi, mida kirglik jäär kõrgelt hindaks. Olen näinud nii mõnegi nii nimetatud tüüpilise jäära tähemärgis sündinu kirge šampanja vastu, sestap nii kindlalt kõnelen. Kompositisoonis 47% Pinot Noir, 27% Chardonnay ja 26% Meunier ehk kimbuke kõiki nn klassikalisi šampanjaviinamarju. Sante!, hea jäär!

Sõnn: 20. aprill – 20. mai
Tugevused: romantiline, otsustav, loogiline, töökas, tulihingeline, kannatlik, kunstis andekas, järjepidev, lahke
Nõrkused: eelarvamuslik, sõltuv, kangekaelne
Element: Maa
Valitsev Taevakeha: Veenus
Õnnevärv: Roosa
Õnnenumber: 6
Ehe: Smaragd, jadeiit
Sõnni tähtkujus sündinud: Karl Marx, William Shakespeare, Leonardo da Vinci, David Beckham jt

Agarad astroloogid ning horoskoopide koostajad väidavad kui ühest suust, et sõnnid on maa peale toodud inimesed, kes meenutavad meile elu põhitõdesid. Töökale, kannatlikule, samas kangekaelsele sõnnile, inimesele, kel jalad alati maas, passiks hästi vana, kindel, samas lahke maja. Üks selline kangastub kohe. Pärineb see aastast 1808 ning paikneb kunagise ajaloolise Champagne' maakonna pealinna Troyes'ga samas Aube'i departemangus Lõuna-Champagne's. Tegemist on aegade algusest järjepidevalt sama perekonna omanduses oleva Drappier' šampanjamajaga. Et sõnni õnnenumbriks on 6, on eriti vahva kokkusattumus, kuivõrd juba eluajal legendaarne Andrée Drappier, just perekonna veinimeistrite 6nda põlve esindaja, on veel elu ja tervise juures ning võtaks šampanjasõbrast sõnni oma koduks ja ühtlasi šampanjamajaks oleva vana Clairvaux kloostri kunagises asukohas heal meelel vastu. Juttu jätkuks neil, kaunis maal Saint Bernard'ist, maja kaitsepühakust, kaminasimsil, kauemaks. Eriti, kui pudelike viimati keldritest tulnud, juba 8nda põlve tehtud nesteid pokaalides, põrandal paterdamas 9nda põlve pisikesed Drappierid, seejuures oma vanavanaisalt nime pärinud Andrée Drappier junior. Tänane veinimeister ja tegevjuht Michel Drappier, kes pärjatud mitmete auhindadega maja edendamisel Cote des Bar'i säravaimaks tootjaks ning ka kui Grand Prix võitja just mööduval, 2019. aastal innovatsioonivallas (Grand Prix La RVF 2019: Michel Drappier, the first "zero carbon" champagne), räägiks omalt poolt sellest, kuidas rohelist jalajälge võib jätta mitmeti, kuid sõnadest enam meeldivad talle teod. Tegemist on mehega, kel õnnestunud toota esimesed 100% süsinikemissioonivabad šampanjad, mis on ka ametlikult vastavalt sertifitseeritud. Micheli armas abikaasa Sylvine sätiks lauale oma aiast korjatud ploomidest valmistatud tarte'i ning korraga tunduks, et aeg justkui seisab. Kui sõnnikene juhtub põldudel, kuhu teda heal meelel peale mõnusat istumist jalga sirutama kutsutakse, nägema aga veel ka maja tubliks abiliseks olevat Ardenni tõugu hobust nimega Aster (vaat mis kena eestipärane nimi, kas pole?), on sõprus Drappier pere ja sõnni vahel sõlmitud igaveseks. Ning uskuge, mitte vaid aastal 2020, vaid igal järgneval tõmbab sõnni taas Urville'i külla, et kohata armsat perekonda Drappier.

Maailmakuulus Leonardo da Vinci, sündinud ise sõnni tähemärgis ning vaadates kogu seda idülli pilvepiirilt, tõttaks siinkohal kunstis üldjuhul andekale sõnnile soovitama ka šampanjat nagu kunstiteost. Just nii võiks iseloomustada Drappier' ühe aia šampanjasid Grande Sendrée’d, olgu siis legendaarsest aastast 2008 (usun, et papa Andrée võluks oma isiklikust varust ühe ikka heale külalisele välja, olemas veel mõned pudelid hea küsimise peale ka Mulligaleriis) või suurepärasest aastast 2009, mis just pidulikud 10 aastat vanad, et saata ära aasta 2019 ning tervitada uut. Ja loomulikult võiks suuremeelne sõnn haarata kaasa ka 3-e, 6-e, 9-a või kasvõi 30-e liitrise pudeli Drappier maja hüva nestet, et jagada seda ka sõpradega. Sest just Drappier' majas tehakse maja visiitkaardiks olevaid Carte d'Or šampanjasid, mis kunagi ka legendaarse Charles de Gaulle'i lemmikšampanjaks, suurustes 200ml kuni 30l. Kuulsale riigimehele on pühendatud maja poolt ka päris omanimeline cuvée ning sedagi tasub sõnnil kindlapeale maitsta. Niisiis, Sante!

Kaksikud: 21. mai – 21. juuni
Tugevused: mitmekesine, tähelepanelik, tark, rõõmsameelne, kiire taibuga, armulik, veetlev
Nõrkused: tujukas, tagarääkija
Element: Õhk
Valitsev Taevakeha: Merkuur
Õnnevärv: Kollane
Õnnenumber: 7
Ehe: Opaal
Kaksikute tähtkujus sündinud: John F. Kennedy, Kuninganna Victoria jt

Õhu elemendis sündinute jaoks on oluline tegutsemine, ideed ja liikuvus. Nemad on elu “muutuste tuuled”. Et kaksikute valitsevaks taevakehaks on päikesele kõigel lähemal asuv planeet Merkuur ning õnnevärviks kollane, ei kujutaks nende puhul ette muud, kui kuldselt ja kirkalt säravat, šampanjapealinna Epernay ajaloolist uhkust ja au Moët & Chandon'i. Maja, mis pärineb aastast  1743 ning kuulub täna luksuslikku LVMH gruppi (nagu ka Veuve Clicquot, Ruinart, Dom Perignon, Krug ja Mercier). Merkuur kaksikute juhtplaneedina on nime saanud vanarooma kaubanduse ja reiside jumala Mercuriuse järgi. Et ka kaksikute tähemärgis sündinutega kohtudes ootab alati ees seiklus (uskuge, nii on, või mõelge korra oma tutvusringkonna kaksikutele ja nendega koos justkui tavapäraselt alanud ettevõtmistele, mis suuremal osal kordadest on kujunenud seiklusteks, eriti, kui ohjad ise vabatahtlikult kaksikutele usaldada), on side veelgi ilmsem. Oli just Moët’ maja ja selle tolleaegne juht Jean-Rémy Moët need, mille ja kelle külastamisest algasid paljud keiser Napoleon Bonaparte’i võidukad sõjaretked ehk tolleaegsed ülikute ja ohvitseride seiklused. Ajaloost teame sedagi, et vaid ühel korral ei alustanud kuulus väejuht oma teekonda šampanjapealinnast Epernay’st ega õnnistanud eesseisvat sõjakäiku ohtra šampanjaga. See jäi talle ka viimaseks. Tänapäeval avatakse väidetavalt igas sekundis kusagil maailmanurgas üks pudel Planeedil Maa kõige enam toodetavat, Moët & Chandon, šampanjat. Ning maja visiitkaart Brut Impérial troonib müüke üle terve maailma. Armulikule kaksikute tähemärgi esindajale ei ole see probleemiks, et ka kõik teised tema ümber naudivad justkui üksnes temale loodud nesteid. Las limpsivad pealgi! Seda enam, et kvaliteet vaatamata nii suurtele kogustele ei kannata ning jätkatakse ka uute jookide turule toomise teed. Ikka et oma andunud austajaid tavapärase kõrval ka üllatada. Super-modernne sisseseade nende viimati valminud tehases Montaigu's, milles toodetakse üksnes Brut Impériali, võlub kaksikute märgi esindajat ilmselt samapalju nagu edev butiik šampanjasõprade jaoks maailma kuulsaima ning ihaldatuima tänava Avenue de Champagne esimeseks majaks olevas keldris. Jah, luksust armastavad kaksikud veedaksid seal mõnusasti aega ning libistaksid krediitkaardi kõhkluseta kukrust, et ulatada see ülimalt viisakatele müüjatele, kes välja valitud õndsused kõik kenasti ka ära pakivad. Just nii nagu kaksikute esteetikakoodeks nõuab. Kaksikute õnnenumber 7 soosib väidetavalt mängureid. Oleme ausad, just kõneks olnud maja ongi veidi luksusliku kasiino moodi, kus kaksikud tunneksid end kui kalad vees. 

Kui aga kaksikutele peaks valima 2019. aasta viimasele päevale sobiva seikluse sest majast, oleks selleks vaieldamatult Moët & Chandon MCIII, täiesti ebatavaline, vägagi mittešampanjalik või ütleme, mitte tavašampanjalik, neste. See sobiks mitmekesise, rõõmsameelse ning armuliku kaksikute märgi esindajaga valatult. Tegemist on Pinot Noir dominantse seguga, mis loodi täitmaks Dom Perignon'i kui iseseiva kaubamärgi eraldumisega majast justkui tühjaks jäänud kohta. Number 3 (III) šampanja nimes tähistab kolme täiesti erinevat lähenemist veini laagerdamisele. Nimelt puidus (tammes), metallis (terasmahutites) ja klaasis (pudelis) ning seda kõike ühes cuvée's. No selles šampanjas juba seiklust ja maitseid jagub. Nii et, Sante!, hea kaksik ja sära taevani!



Vähk: 22. juuni – 22. juuli
Tugevused: tugev kuues meel, subjektiivne, õrn, kiire, hea kujutlusvõimega, hoolikas, pühendunud, vastupidav, lahke, hooliv
Nõrkused: ahne, omastav, sensitiivne, peenutsev
Element: Vesi
Valitsev Taevakeha: Kuu
Õnnevärv: Roheline
Õnnenumber: 2
Ehe: Pärl
Vähi tähtkujus sündinud: Alexander Suur, Raul Gonzalez, Mulligalerii perenaine :) jt

Hea kujutlusvõimega, sensitiivsele ja mõnikord pisut peenutsevale, pigem ajaloost kui tänapäevast ja selle kiiretest tempodest huvituvale vähimärgi esindajale passiks hästi 1729. aastal Nicolas Ruinarti poolt kunagi ammu Rooma imperaator Julius Caesari käsul rajatud maa-aluste galeriide soetamise ja šampanjakeldritena kasutuselevõtuga alustanud šampanjamaja. Et see maja on läbi ajaloo tuntud ka kui suur kunsti ja kultuuri austaja ning toetaja, muuhulgas asub seal esimene teadaolev maal, millel kujutatud šampanjat (maalilt saame väga hästi aimu sellest, millised olid kunagi šampanjapudelid ja -klaasid, jahutusanumad ja toidud, mida šampanja kõrvale pruugiti, samuti sellest, kui suure kaarega võis pudelilt selle avamise järgselt lennata kork toona), ning et majas avati selgi, 2019. aastal taas uus väga intrigeeriv näitus (mis muide püüab siduda vana ja ülimoodsat ning võib vähki parajal moel intrigeerida), tõmbab see maja vähke, kes suurema osa oma elust pühendavad end ja oma lähedasi ümbriteseva interjööri kujundamisele, kohe kindlasti. Vähile, kes varustatud vaieldamatult hästi töötava kuuenda ning üldjuhul alahoidliku meelega, meeldib võtta aeg-ajalt ka riske, millest vaid nemad aru saavad. Mõtleme korraks sellele, et alustas just Ruinart’i maja esimesena teadliku  ja vägagi riskantse trükireklaamiga ehk šampanjat populariseerivate ja turustada aitavate reklaamposterite avaldamisega. Tuletame siinkohal vaimusilmas meelde ülikauneid art noveau stiilis joonistusi hiljem maailmakuulsaks saanud Alphonse Muchalt'lt aastast 1896, millel poseerisid daamid, kaunid lilleõied voogamas üle rindade, õlad-rinnad omas ajas selgelt liigsiivutult paljad, ning mis seetõttu intrigeerisid nii avalikkust kui ka konkurente ent aitasid vägagi edukalt müüa šampanjat, seejuures konkurentide omi. Kaunis pärlikee kaelas, sest pärl on vähi kaitseamulett, kuu kui vähki valitsev taevakeha paitamas sulnist hetke läbi talvise uduloori, passiks esteetikat hindava hedonistist vähi vanaemalt päritud coupe-klaasi, hästi Ruinart’i ikooniline Blanc de Blancs ehk šampanjamaailma legendaarne valge valgetest. Maja tänane veinimiester Frédéric Panaiotis on Ruinart'i non-vintage Blanc de Blancs'i kohta ise öelnud nii: "... a wine so friendly and fresh you want to drink it from 9 o'clock in the morning until 9 o'clock next morning".  Miks siis mitte? Ka Ruinart'i roseed passivad ülimalt valivale vähile hästi. Ning ära ei põlgaks hea vähk loomulikult mitte ka ühtegi maja hunnitut vintage cuvée'd.

Aastavahetust ning vähi armastust kihisevate jookide vastu silmas pidades julgeks talle pakkuda Dom Ruinart Blanc de Blancs vintage't, valmistatud 100% viinamarjade kuningannast Chardonnay'st, mis korjatud parimatelt põldudelt ning olnud settel kauem kui tavaline non-vintage cuvée. Ent seda peaks vähi hedonistlikke kalduvusi silmas pidades olema vähemasti kastike, kui mitte kaks, mis on omakorda vähi õnnenumber. Olen tähele pannud, et vähkidel käivad kõik asjad üldse kahekaupa, paaris arvud on nende suured sõbrad. Ilmtingimata 2 ühesugust küünlajalga pidulaual, kaks teineteist kordavat diivanipatja pehmel sofal, kaks sületäit korralikult kuivi puuhalge kamina ees, kaks kõige olulisemat asja - pudelike šampanjat ja karbike kalamarja - alati külmas ja ootel. Oh, Sante!, armas vähike!

Lõvi: 23. juuli – 22. august
Tugevused: uhke, lahke, mõtlik, lojaalne, entusistlik
Nõrkused: ennast täis, uhke, järeleandlik, raiskav, kangekaelne, endaga rahulolev
Element: Tuli
Valitsev Taevakeha: Päike
Õnnevärvid: Punane, kollane, kuldne
Õnnenumber: 19
Ehe: Kuld
Lõvi tähtkujus sündinud: Napoleon Bonaparte, Alexander Dumas, Jennifer Lopez, Whitney Houston, Sarah Brightman jt

Uhke ja enesega rahulolev lõvi passiks hästi ringi jalutama Hautvilliers’ kloostri, milles šampanjamaailma tänaseni kuulsaim mees Dom Pier Pérignon oma viimset puhkepaika omab, suurte põlispuudega palistatud aias. Samades valdustes oma peakontorit pidavasse ja vaid väljavalitutele uksed avavasse Dom Perignon’i šampanjamajja ei peagi kõigil olema niivõrd loomulikku asja, kui lõvi tähemärgis Päikese ehk valitute taevakeha kaitsva tiiva all sündinuil. Majal, mille teosed sünnivad vaid parimatel aastatel, on lõvile pakkuda just kuningale väärilisi jooke. Aastal 1936 lasti Moët & Chandon'i maja otsusel välja nende esimene prestige cuvée, mis nimetati just legendaarse munga Dom Pérignoni järgi. Samas esimene Cuvée Dom Perignon pärineb aastast 1921, esimese prestige cuvée väljalaskmisega algas aga täiesti uus ajajärk Champagne' ajaloos. Ja saanud alguse just sellestsamast prestige cuvée'st, kõnnib Dom Pérignon täna iseseisva brändina, kuuludes küll LVMH gruppi, oma teed. Brändi esimene rosee-šampanja lanseeriti aastal 1959 ning seda on iseloomustatud ka kui kõige burgundiapärasemat. Seda kuni aastani 2004, mil turule tuli Dom Pérignon Rosé 2004, milles seni kõige suurem osakaal punast Pinot Noir'i, koguni 66%. Sel aastal oma tööd maja keldrimeistrina alustanud Vincent Chaperon'ile jäid vaieldamatult väga suured kingad täita, sest maja eelmine keldrimeister legendaarne Richard Geoffroy, kes kinkis Dom Pérignon'ile 28 imelist aastat oma annet, oli muuhulgas mees, kes muutis keldrimeistrid Champagne's A-klassi superstaarideks. Selle sõna kõige paremas tähenduses. Temale kuulub ka lihtne ent väga fundamentaalne mõte: "Some people tend to say Champagne is Wine. I'd say Champagne is Champagne". Ning usutavasti tunneb Napoleon Bonaparte'i, Alexander Dumas' ning teiste suurkujudega samas tähemärgis sündinud lõvi end ära igas sõõmus Dom Pérignon šampanjas. Sest miks mitte lubada endale parimat, kui see on juba loodud ning kõik jänesed ja karud, sipelgad ja ninasarvikud lepivad ka millegi hoopis tavapärasemaga. Lõvi hoiab oma lakka kõrgel kuklas ning maitseb meeliskledes Dom Pérignonile spetsiaalselt disainitud pokaalidest kuldset kuninglikku nestet, üll mõnus kašmiirivillane kuldse logoga sall. 

Aastavahetuseks oleks lõvile sobivaim ehk 2009 aasta vintage, mida Eesti turult enam kätte ei saa, kuid seda põnevam! Sest lõvi jaoks ei ole midagi võimatut, kui siht silme ees. Kangekaelne lõvi toob oma Dom Pérignon Vintage 2009 kas maa pealt või alt välja ilmtingimata ning naudib seda suurima mõnuga, vurrud uhkusest võbelemas. Et kõik oleks eriti priima, alustab ta Dom’i seltsis kindlasti ka uue aasta esimest päeva. Tema juba teab, et nii nagu aasta algab, järgnevad ka kõik ülejäänud 364 päeva ning miks siis saatusega mängida? Kuldkollane, kiht kihlit justkui sibul avanev P2, veelgi uhkem isend kui vintaaž 2009, ei ole sel puhul mitte raisatud vaev ega mõttetult tehtud investeering. Ikkagi iseendasse. Sante!, kuninglik lõvi ja head uut aastat!

Neitsi: 23. august – 22. september
Tugevused: abivalmis, elegantne, perfektsionist, tagasihoidlik, praktiline, selge mõtlemisega
Nõrkused: valiv, uudishimulik, ahistav
Element: Maa
Valitsev Taevakeha: Merkuur
Õnnevärv: Hall
Õnnenumber: 14
Ehe: Merevaik, Safiir
Neitsi tähtkujus sündinud: Warren Buffett, Kobe Bryant, Michael Jackson, Richard Gere jt

Perfektsionistidest alati elegantsed neitsid, kelle õnnevärviks hall, kuid kes ise mitte iial pole tavamõistes hallid hiirekesed, otse vastupidi, peaksid ilmtingimata võtma ette reisi suures pildis kõige esteetilisemaid maitsenaudinguid pakkuvasse šampanjamajja planeedil Maa. Jah, arvate õigesti, selleks on KRUG. Kirjutatud igas mõttes suurte tähtedega, sest vaid parim on piisavalt hea ning neitsid teavad seda lihtsat tõsiasja ja oskavad ka hinnata. Oma imepärane lugu on rääkida seejuures igal Krug’i cuvée'l ning mitte ainult. Lugusid räägivad selles majas ka viinamarjad. Kõik, mida Krugi nestetes kasutatakse ja neid on klassikalised kolm. Koostöös suurepäraste heliloojate ja interpreetidega on just see maja sobitanud oma veinimeistri loodud šedöövrid muusikapaladega, mille kuulamine, sellele vastav neste huulil, loob ainukordse kogemuse. Sellise, mis võib tuua ja üldjuhul ka toob, lausa pisarad silma. Sest see kõik on lihtsalt nii eriline. Neitsi õnneehteks olevat merevaiku selle erinevates toonides sillerdab seejuures igast pokaalist ning neitsi nõrkuseks peetavad liigne uudishimulikkus ja valivus leiavad Krugis täpselt õige maandumiskoha. Just siin ja ainult siin tunneb neitsi end juukseotsast varvasteni hästi ning avab naudinguteks suletud silmad vaid tuuleiilist tõugatud ukse kolksatust kuuldes, et hoida kiivalt pilk tema auks just äsja avatud pudelil - iga piisake sellest kuulub neitsile, käed, kõtt, eemale! MW Essi Avellan on maja kohta öelnud järgmist: "Krug enjoys a unique position at the top of the champagne pyramid. It is put on such a pedestal that the biggest rivals are not the champagnes of its fellow houses, but people's grand expectations and glorious tasting memories of Krug champagnes". Paremini ei olekski maja, mis asutatud Johan-Joseph Krugi poolt aastal 1843, ja selle filosoofiat võimalik kokku võtta. Vaatamata kuulumisele sündikaati (alates aastast 1999 LVMH Group'i), kuulub tänaseni meeskonda, käsikäes andeka veinimeistri Eric Lebel'i ja tema meeskonnaga, ka Krugi perekonna kuuenda põlve liige Olivier Krug. Viienda põlve esindaja Rémi Krug on aga siiani kaasatud šampanjade blendimisel ehk veinide segamisel soovitud tulemuse saavutamiseks. Iga Krugi pudelit ehtiv ainulaadne ID-kood aga tõlgib selle avajale kõik selle, mida kõik need mehed Krugi suurepärases meeskonnas on teinud selleks, et iga avatud pudel oleks mitte lihtsalt juhuslik šampanja libistamine, vaid sündmus! Krugi puhul on käibel erinevaid ilusaid ütlusi, näiteks: „Kui sul on pudel Krug’i, oled igasse seltskonda oodatud“ või ka "Krug algab seal, kus teised šampanjad lõpevad“. Kõik see sobib ülimalt valivale neitsile imeliselt.

Kui püüda pakkuda neitsi tähemärgis sündinule siiski midagi ekstra erilist, võiks aastavahetust silmas pidades olla selleks Krug Clos du Mesnil, 100% Chardonnay või Clos d'Ambonnay, 100% Pinot Noir. Ning aastakäigu laseks valida neitsil enesel, vastavalt tema soovidele ning mitte piiludes neitsi rahakotti, sest teise rahaasjades sormine ei ole lihtsalt viisakas. Mainima peab, tõsi, et just Krug Grande Cuvée, Cristal ning Dom Peringnon on sättinud standardid prestige cuvée'de hindadele terves maailmas ja me ei räägi madalamatest hindadest, eksole. Kuid kui on põhjust, ja neitsid selle ilmtingimata leivad, olgu lappamist nende otsast otsani tähtpäevi ja sündmusi üles tähendatud kalendris palju või vähe, avanevad rahakoti rauad kindlasti ning neitsid lubavad enesele hetke pealkirjaga "Mina ja šampanja". Sante! ning nautige! 


Kaalud: 23. september – 23. oktoober
Tugevused: idealistlik, õiglane, tugev suhtleja, esteetiline, veetlev, ilus, hea südamega
Nõrkused: kõhklev, ennast imetlev, laisk, hoolimatu, hooletu
Element: Õhk
Valitsev Taevakeha: Veenus
Õnnevärv: Pruun
Õnnenumber: 13
Ehe: Merevaik, korall
Kaalude tähtkujus sündinud: Oscar Wilde, Hillary Duff, Italo Calvino

Numbrit 13 peetakse üldjuhul halvaks endeks. Nii nagu ka musta kassi üle tee minemas või kaarnaparve maja kohal lendamas. Kaalude tähemärgis sündinutele tähendab number 13, mis neile taeva poolt kaitseks antud, aga otsata õnne. Eks seda õnne aitab toetada ka kaalusid valitsev taevakeha Veenus. Just Veenuse mõjutustega inimesed on loomupärased pankurid, finantsistid, andekad diplomaatias, aga ka muusikas, kunstis ja disainis. Kuidas saaks selliste eeldustega inimesi üldse mingi number või muu veider enne või uskumus mõjutada? Ei, nemad mõjutavad ise mistahes numbreid ning kaalunud kaaludena kordi ja kordi igat otsust, teavad täpselt, mida valivad ning mis suunas oma sammud sätivad. Kui aga neile siiski miskit soovitada, võiks kaalude sihtkohaks Champagne’s saada aastast 1818 pärinev Billecart-Salmon’i maja. Selle peakontorisse sisendes taipad, et lisaks tublile tööle põllul ja keldris osatakse selles majas pidada lugu ka heast disainist, mida ei peljata jagada isegi veinikeldri ruumesse (jutt käib kaunitest disainervalgustitest laes, mis pälvivad vaat et enam tähelpeanu kui vanad puidust veinivaadid, mille juurde majas üha enam tagasi pöörduma on hakatud) ning mille esindajad liiguvad ringi maakonna elegantseimate hästi hooldatud kingadega. Aga et number 13 kohe kindlasti halba õnne ei tooks, leiavad kaalude esindajad veinikeldri lae alt toreda, pisut varjul oleva, inglikuju, mille poole vaadates saab igaks juhuks enesele head õnne sosistada. Maja, mis sai alguse Nicolas-Francois Billecart'i ja Elisabeth Salmoni abieluliidu sõlmimise ning valduste-varanduste koondamisega, on üsna hiljaaegu teinud muudatusi nii juhtimises, andes tegevjuhi positsiooni üle nooremale põlvkonnale, kui ka veinimeistri valikus - alates 2018. aastast tegutseb seal Florent Nys. Muutumatuna püsib aga 1990ndatest pärinev au ja kuulsus maja roseedele. Vaadates siinkohal korraks tagasi, siis 1990ndad olid aeg, mil rosee-buum ei olnud veel alanud, aga just Billecart-Salmoni roosad pälvisid juba tähelepanu. Täna aga õilmitseb see trend üle kogu Champagne'i ning ulatub ka muudesse vahuveinipiirkondadesse nii Euroopas kui ka kaugemal. Roosadest, mis sündisid algselt pigem äparduse kui teadliku valikuna, on saanud tänaseks midagi, mille edulugu rühib aina edasi. Koralli, mil võib olla palju erinevaid värvivarjundeid heledast tumedani, oma õnneehteks pidavatel kaaludel on avastamisrõõmu seega iga roseega kindlasti.

Eelnevale toetudes, Cuvée Elisabeth Salmon, Brut Rosé, 50% Pinot Noir ja 50% Chardonnay marju, alati vintage, võiks olla kaaludele erinevate toredate šampanjade vahel valikuid tehes ideaalne kaaslane. Või hoopis Cuvée Nicolas-Francois Billecart, taas alati vintage, milles punaste Pinor Noir marjade osakaal 60% ning Chardonnay'd vastavalt 40%. Teeks mõlemaga mõnusa mõtterännaku, mis kaarega tänapäeva jõuab. Hea suhtlejana peiliksid kaalud kindlasti maja esindajalt välja toredad lood, mis kummagi nimetatud šampanja loomisega kaasas käivad. Aga miks mitte ka Cuvée Louis Blanc de Blancs, 100% Chardonnay'st, mis annab hästi edasi Billecart-Salmoni alati säravalt värske, samas lopsakalt puuviljase iseloomu. Sest kui juba mekkida ja kaaluda, siis korralikult ning seda head kaalud oskavad ning head šampanjad ka vajavad. Billecart-Salmoni majast valikut teha ei ole keeruline ning tegelikult võiksid kaalud ära proovida šampanjamaja terve rivi enne, kui otsustada oma absoluutse lemmiku kasuks. Sante!, head kaalud!

Skorpion: 24. oktoober – 22. november
Tugevused: müstiline, ratsionaalne, intelligentne, iseseisev, vaistlik, pühendunud, läbinägelik, veetlev, mõistlik
Nõrkused: ei usalda, fanaatiline, keeruline, omastav, ennast täis, ekstreemne, tahtejõuline
Element: Vesi
Valitsev Taevakeha: Marss, Pluuto
Õnnevärvid: Lilla, must
Õnnenumber: 8
Ehe: Must kristall, jaspis
Skorpioni tähtkujus sündinud: Charles de Gaulle, Bill Gates, Marie Curie, Hillary Clinton, Julia Roberts, Pablo Picasso jt

Müstilised, samas ratsionaalsed ja tahtejõulised skorpionid, Marsi ja Pluuto lapsed, otsustavad eeskätt ise, kas ja kui, siis millist šampanjamaja ja millal külastama minna. Et skorpionid ei usalda üldjuhul teiste nõuandeid, võib vaid aimata, et kui otsus Prantsusmaa ihaldusväärseimat, samas kõige põhjapoolseimat ja üldjuhul kehva ilma käes kannatavat veinipiirkonda väisata on tehtud (ja see ei ole, uskuge, mingi St Tropez või Nice, mis skorpionile oluliselt paremini passiks), ei ole nende puhul mõtet sihtida alla legendaarse agent 007 lemmikmaja, milleks teadagi Bollinger. Superagendi ja Bollingeri lugu sai alguse aastal 1978, kui pikaaegne Bondi filmide produtsent "Cubby" Broccoli kohtus Bollingeri maja presidendi Christian Bizot'ga ning sellest kohtumisest sai sõprus. Aastal 1979 astus Bollinger esmakordselt üles Moonraker'is ning on teinud seda viimase, Daniel Craigi mängitud, superagendi lugudeni välja. Lisaks ainsa kohutavast Phylloxera'st puutumata maalappi omava ning esimesena niinimetatud veiniraamatukogu (library) süsteemil töötava šampanjamaja puhul peaks skorpionile vajalikku intriigi ja pühendumist jaguma. Väike põige ajalukku meenutab sedagi, et Bollingeri šampanjamaja sai alguse aastal 1829, mil Athanase de Villermont, aadlimees ja Aÿ piirkonna suurmaaomanik, ühendas jõud Paul Renaudin’i ja saksa päritolu Joseph Bollingeriga Champagne Renautin-Bollinger Cie’st. Tänapäevasele Bollinerile panid aga alguse Jacques Bollinger ja tema naine Elisabeth, tuntud ka kui Lily või Dame Lily, kes jäi II MS ajal leseks ning kelle õlule langes kogu äri ning kes kandis vapralt seda koormat aastani 1971, omandades Champagne’s lausa eepilise kuulsuse. Just temale, maja kauaaegsele perenaisele, kuuluvad legendaased sõnad: "I drink champagne when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I’m. Otherwise, I never touch it – unless I’m thirsty." Jah, Bollingeri Pinot Noir'i dominantsel stiilil on alati olnud oma pühendunud austajaskond - olgu selleks juba nimetatud James Bond või Briti Kuninglik perekond. Väidetavalt pidavat valitsev monarh Elisabeth II eelistama jätkuvalt ühena oma lemmikutest just Bollingeri. Maja ikooniline R.D (recently disgorged, hiljuti settelt vabastatud ja ümber korgitud) toodi turule esmakordselt aastal 1963, kui mdm Bollinger, leppinud kokku oma New Yorgi agendiga, soovis Ameerika turule tuua midagi, mis konkureeriks turul juba olemasolevate "Special" ning "Prestige cuvée"'dega. Lily ideeks oli valida välja vana aastakäik, vabastada see võimalikult hilja settelt, lisada vähe suhkruid nagu Extra Brut' puhul, misjärel paisata see turule. Just sel moel jõudis Ameerikasse "Réserve 1947". Kakskümmned aastat hiljem otsustati ametlikult ka nimekuju R.D kasuks, mis tähendab Récemment Dégorgé, inglise keelse Recently Disgorged. No sellises seiklusrikkast ajaloost, julgeid ja nutikaid otuseid täis majas tunneks iga skorpion end justkui kodus. 

Üks kaunis Bollinger R.D, suurema väljakutse seadmiseks neid armastavale skorpionile, aastast 1999, võiks olla soovituslik. Kust selline leida? No küllap uljas ning teotahteline skorpion selle välja mõtleb ning enesele veel enne vana aasta lõppu kuuse alla kohale toimetada laseb. Et skorpionid on tähemärkide hulgas teada kui legendaarsed armastajad, usun neid nautivat seda erilist jooki koos väga erilise sõbra või sübratariga. Skorpioni õnnenumber 8, mis tähendab muuhulgas lõpmatust kui see külili keerata, ennustab aga, et nii kuidas kestab 007'e ja Bollingeri pikaaegne suhe, kestab sõprus skorpioni märgis sündinud šampanjagurmaani ja tema poolt valituks osutunud šampanjadegagi aastaid. Ja miks siis mitte Bollinger?! Aga eks ta lõppeks otsustagu ise. No viimast ei ole vaja talle meelde tuletadagi. Sante!, oh, skoprion!

Ambur: 23. november – 21. detsember
Tugevused: taiplik, ratsionaalne, julge, ilus, elav, armas, optimistlik
Nõrkused: unustav, hooletu, tormakas
Element: Tuli
Valitsev Taevakeha: Jupiter
Õnnevärv: Helesinine
Õnnenumber: 21
Ehe: Ametüst
Amburi tähtkujus sündinud: Mark Twain, Beethoven, Taylor Swift, Britney Spears jt

Päikesesüsteemi kõige suurema planeedi Jupiteri mõjutustega amburitele, kelle õnnenumbriks „otško“ ehk 21, julgeks soovitada võtta ette pikem reis Champagne'i maakonda ning mitte piirduda vaid ühe väljavalitud majaga. Nii kümmekond või pisut enamgi, umbes-täpselt 21, kasvõi ühtejärge, oleks enam-vähem paras ports. Elav ja optimistlikk, pisut hooletu ning tormakas ambur teeks selle teekonna läbi mängleva kergusega. Alustades väikestest ja endale alles nime tegevatest grower šampanjamajadest ning lõpetades kultusmajadeks olevate Louis Roedereri ja Saloniga, põigates muretul sammul läbi aga ka kininglikku warranty’t omavast Pol Rogerist ning pisut Disney’likust Pommery’st, jalgpallurite lemmikmajast Taittinger'ist ning unikaalseid 45-kraadise kaldenurgaga aedasid omavast võluvast Philiponnat'st, miks mitte ka sillerdavast Lallierist ning Bollingeri gruppi kuuluvast võluvast Ayalast, ei peatuks ambur enne millegi täiesti erakordse kogemist, mis ta meeli pisut pikemalt köidaks. Õnneks on olemas CARBON, šampanjamaailma mistahes reeglitele allumatu rebel ja start-upper, kes suudaks ehk ka amburi tähelepanu võita kauemaks kui vaid majast muretu läbilibisemine. Maailma üheks tunnustatuimaks sommljeeks peetava prantslase Jean-Luc Pouteau sõnadega: „To those who may find the bottle surprising, I must say that the most remarkable aspects are hidden inside, eagerly awaiting the chance to dazzle our palates.“ Pisut vabamas tõlkes: „Neile, kes leiavad (Carboni) pudeli olevat üllatava, pean ütlema, et kõige tähelepanuväärsem peitub (siiski) pudeli sees, oodates innustunult võimalust pimestada me maitsemeeli“. Ja sellega tuleb tuhatkordselt nõustuda. Tõsi, kõige esimene, mida nende suurepäraste, innovatiivsete ning kõiki reegleid justkui eiravate šampanjade puhul märkab, on eriline pudel - mässitud sõna otseses mõttes mitmekihilisse läbipaistmatusse süsinik-fiiber kapslisse, mis kutsub vaatama ja katsuma. Pudel on tavapärasest raskem ning raske saab olema ka sellest veini valamine, sest "tume ülikond" katab pudeli kaelast kandadeni ning selle sisu vähenemist lihtsalt ei näe. Ka jääb ära pudeli efektne sabreerimine ehk korgi eemaldamine selleks mõeldud noa või saabliga. Pudel hoiab soovitud temperatuuri lausa mitme tunni jooksul ning jätab seega amburile aega rahulikult majas ringi vaadata, pokaalike Carbon järgmist cuvée'd muretult näppude vahel. Jätab aega kuulata ka lugusid sellest, kuidas maja alles õige hiljaaegu üldse alguse sai (tõsi, kõige taga on siiski vana ja väärikas Devavry šampanjaperekond) ning kuidas õnnesuts uuel tulijal maanduda otse F1 poodiumil. Aga ka sellest, kuidas sündis mõte toetada rinnavähi vastast võitlust ning kuidas võideti omaenda võitlus seda kõike markeeriva fuksiaroosa süsinikkiu väljatöötamisega, mis veel sel aastal enne aastavahetuse möllu ka Eestisse jõudvaid rosée pudeleid ehtima hakkab. Ammuli suu ei ole amburile omane, kuid neid lugusid kuulates võib see vabalt juhtuda. Õnneks valab hoolas võõrustaja maailma parimasse Lehmann Grand Champagne pokaali uue joogi, mis köidab uute nüanssidega ning naelutab amburi sügavale tugitooli seda kõike nautima ja lisa soovima. 

Kui amburile soovitada üht konkreetset cuvée'd Carboni majast, siis tema õnnevärvi sinist silmas pidades saab selleks olla üksnes šampanjamaja poolt autotootja Bugattile selle 110ndaks juubeliks 2019. aasta jaanuaris loodud šampanja Bugatti Limited Edition, mida ambur lihtsalt peab nautida saama. Etendus, mille see limiteeritud kogustes valmistatav neste annab pokaalis, avanedes nii aroomilt kui maitselt kiht-kihilt ja ikka uuesti ja uuesti, paneb selle üle pikemalt mõtlema ning isegi mediteerima. Sellest kohtumisest võib sündida erakordselt kestev sõprus ning ei ole välistatud, et järgmise reisi hunnitusse Champagne'i maakonda võtab ambur ette veel enne teisi tähemärke. Et tormata taas uue hooga läbi 21 uut maja, ning õnneks neid sellises tempos jätkates jagub suisa aastateks, et peatuda siis pikemalt oma lemmikus. Sante!, tuline ambur! 


Kaljukits: 22. detsember – 19. jaanuar
Tugevused: eeskujulik, intelligent, praktiline, ustav, tähelepanelik, lahke, optimistlik, järjepidev
Nõrkused: jonnakas, üksik, kahtlustav
Element: Maa
Valitsev Taevakeha: Saturn
Õnnevärvid: Pruun, must, tumeroheline
Õnnenumber: 4
Ehe: Must Jadeiit
Kaljukitse tähtkujus sündinud: Mao Zedong, Isaac Newton, Martin Luther King, Nicholas Cage jt

Alati eeskujulik, intelligentne ning praktlilise meelega kaljukits sobiks hästi külastama midagi tähenduslikku, midagi Isaac Newtoni, kes sündinud samas tähemärgis ning kellele kuulub au olla nimetatud tänapäevase füüsika alusepanijaks, avastustega võrreldavat. Ja nagu varnast võtta, võiks selliseks šampanjamajaks olla kogu vahuveinimaailmale pudelikorkide traadist kinnituskorvi ehk muselet’ kinkinud Jacquessoni šampanjamaja. Just tänu Adolph Jacquessoni leiutisele aastast 1844 muutus kõigi šampanjatootjate, transportijate ja ka müüjate elu kordi lihtsamaks ning ainuüksi see väärib alati teadmishimulise kaljukitse tähelepanu. Olid ju varasemalt pudelid suletud nööridega, mis pikal reisil või ka keldris oma aega oodates tihti hiirte-rottide maiusroaks said või lihtsalt läbi kulusid. Lisaks meeldiks kaljukitsele kui maamärgi esindajale ning musta, pruuni ja tumerohelise kui peamiste viinapuuaedades valitsevate värvide taeva poolt just temale õnnevärvidena kingituseks saanule kindlasti kogu maja veidi maalähedane, rustikaalne olustik. Saturni kui Päikesest kõige kaugema planeedi soosikule omakorda oleks veidi peidetud pärliks olev šampanjamaja Dizy’s ka seetõttu õige sihtkoht. Asutatud 1798. aastal Claude Jacquessoni poolt, on tegemist majaga, mida keiser Napoleon Bonaparte juba selle algusaastail külastada armastas. Seda lisaks oma heale sõbrale Jean-Rémy Moet'le ning tema juhitud Moet' šampanjamajale. Keisrile avaldasid ennekõike muljet maja keldrid ja nende ilu, otse loomulikult aga ka neis peituv rikkalik sisu. Napoleon oli Jacquesson'i majast niivõrd vaimustuses, et pakkus seda kihisevat jooki oma pulmaski. Suure vaimustuse märgiks omistas ta šampanjamajale ka vastava tunnustuse - keiserliku kuldmedali - Medaille d'Or'i. Mõne aasta taguse, nn uusdisainieelse Jacquesson Cuvée 736 pudeli kaelustki ehtis veel seesama autasu. Kuid enam ei luba Euroopa Liidu seadused veinietikette medalitega ehtida ning majagi distantseerib end vaieldava populaarsusega väepealikust teadlikult. Samas, aastal 2010 Soome vetest Alandi saare lähedalt leitud laevavrakist ja selle sisust ollakse majas valmis heal meelel rääkima. Nimelt toodi vrakist pinnale 168 pudelit šampanjat ning selles leius olid lisaks üldsuse ees enam tähelepanu pälvinud Veuve Clicquot' maja nestetele ka 1920. aastal Jacquessoniga ühinenud Juglar nime kandvad šampanjad, lausa enamus neist. Tänapäeval ning eriti peale nimetatud leidu on šampanjade tahtlikust merepõhja küpsema uputamisest saanud lausa trend. Ka selline taustateadmine rõõmustab intelligentset kaljukitse retkel toreda ajalooga majja ette.  

Jacquesson’i mistahes niinimetatud 700nda seeria cuvée sobiks kaljukitsele samuti hästi, sest loomupäraselt kahtlustava meelelaadiga peab ta lugu mitte niivõrd toretsevatest etikettidest ja kõlavatest lubadustest, vaid konkreetsest süsteemist, kus igale heale aastale vastab veinimeistri poolt talletatud ainuomane maitse.  Seda 1974. aastal šampanjamaja ostnud perekond Chiquet vennad Jean-Herve ja Laurent, kes on sestpeale majas toimetanud, ka pakuvad. Maja esimene nummerdatud Cuvée No. 728 aastast 2000 sai oma nimetuse aastale vastava veini raamatupidamiskande järgi ning selliselt on Jacquessoni kõik blended ehk erinevatest aastakäikudest segatud šampanjad saanud oma nime ka edaspidi. Viimane kannab hetkel numbrit Cuvée No. 742, baseerub 2014. aasta korjele ning selle kompositisoonis on esindatud 57% Chardonnay, 22% Pinor Noir ning 21% Meunier marju. Selline uustulnuk võiks uudishimulikule kaljukitsele sobida hästi. Sante!, kaljukitseke! 

Veevalaja: 20. jaanuar – 18. veebruar
Tugevused: originaalne, tolerantne, rahulik, sõbralik, lahke, iseseisev, tark, praktiline
Nõrkused: muutuv, ei allu autoriteedile, liberaalne, ruttav, mässav
Element: Õhk
Valitsev taevakeha: Uraan
Õnnevärvid: Pronks
Õnnenumber: 22
Ehe: Must pärl
Veevalaja tähtkujus sündinud: Francis Bacon, Thomas Edison, Agyness Deyn, Paris Hilton jt

Originaalse, targa ning praktilise meelega veevalaja, kelle kaitseplaneediks Uraan, mida maalasteni jõudnund fotodelt teame kui sinakasrohelist hiidplaneeti, saadaks heal meelel tavakülastajatele suletud, samas läbi ajaloo ülimalt tunnustatud Charles Heidsiecki šampanjamajja. Et veevalaja ei allu üldjuhul hästi autoriteedile ning teab ise täpselt, kuidas asjad elus käivad, julgedes astuda tihti teiste ees, mitte kannul, ning kandes peas avastaja või looja pärga, võiks tal maja keldrites ringi uitava šampanja-Charlie (Charles Heidsiecki hüüdnimest Champagne Charlie) vaimu enesega olla rääkida nii mõnestki hulljulgest seiklusest või loost. Näiteks šampanjade esmakordsest jõudmisest Charlesi nutikust ja ärivaistu kasutades Ameerikasse. Või Rooma impeeriumi aegsete käikude ostmisest ja kasutama asumisest šampanjakeldritena. Šampanjamaja lugu algas, kui Florens-Louis Heidsieck esitles aastal 1785 üht erakordset šampanjat Prantsuse kuningannale Marie-Antoniette’le. Daamile, kes teadupärst jumaldas kihisevat jooki. Sellest sai alguse Heidsieck'i šampanjade edulugu. Tasub siiski teada, et Florens-Louis Heidsieck asutas šampanjamaja Maison Heidsieck & Cie 1775 aastal koos oma vennapoja Charles-Henri Heidsieck’ga. Peale Florens-Louis’i surma liitus firmaga Henri-Guillaume Piper ning 1838 sai firma nimeks Piper-Heidsieck. Charles-Henri Heidsieck’i poeg Charles-Camille asutas oma šampanjamaja, tänaseni kuulsusrikka Charles Heidsieck'i, aastal 1851. Vahepeal mitu korda omanikku vahetanud ettevõte on täna taas kodumaise EPI grupi omanduses ning vahepeal justkui suuna kaotanud majas puhuvad taas Champagne Charli'le omased uljad, isegi dändilikud tuuled. Teadmishimulisel veevalajal tasub teada sedagi, et alates 1990ndatest aastatest on Charles Heidsieck'i šampanjapudelitel kirjas nii nende keldrites hoidmise aeg kui ka korkimise kuupäevad. Maja stiil on üldisel mõnusalt röstine ja rikkalik, mitte liiga kuiv, mis ei ole olnud kunagi selle maja veinimeistrite eesmärgiks, olgu trendid millised tahes. Kui püüda leida üht ja ainuomast sõna Charles Heidsicki šampanjade iseloomustamiseks, oleks selleks "laitmatud". Vaieldamatult oskab veevalaja veinimeister Cyril Brun'i käe all valminud meistriteoseid ka vastavalt hinnata. Ning kui juhtub, et Cyril kusagil parasjagu meistriklassi annab, tasub veevalajal kohale rutata ning täiendada oma niigi tublisid teadmisi šampanjavalmistamisest veelgi. Just Charles Heidsicki maja keldrimeister Brun'i poolt esitletud degustatsioonidel õnnestub huvilistel maitsta aardeid päris vanadest aastakäikudest ning näha meest, kes on püstitanud enesele "lihtsa" ülesande "Fine-tune Charles from perfection to more perfection".

Charles Heidsieck Blanc des Millenaires 1995, 100% Chardonnay, maja järjekorras kolmas vintage-šampanja üldse, mis pakendatud imekaunisse, maja enese Reimsi linna all asuvate keldrite pudelikujulisi võlvkaari imiteerivasse pakendisse, võiks olla joogiks, millega hea veevalaja võiks tähista lõppevat aastat, selle suurepäraseid saavutusi ning õnnistada ette uusi sündmusi ja avastusi. Kui sellise pudelikese kättesaamine vaevaliseks osutub (ja ennustan, et nii see on), tasub küsida Mulligaleriist, sest selle aaretelaekas seda imepärast nestet veel üllatuslikult on. Nii et, Sante!, veevalaja. Laskem šampanjal voolata ning elul oma kaunist rada mõnusasti edasi vurada!

Kalad: 19. veebruar – 20. märts
Tugevused: teadlik, esteetiline, platooniline, pühendunud, lahke, rahulik meelelaad
Nõrkused: retsessiivne, sentimentaalne, otsustusvõimetu, ebarealistlik
Element: Vesi
Valitsev Taevakeha: Neptuun
Õnnevärvid: Valge
Õnnenumber: 12
Ehe: Elevandiluu
Kalade tähtkujus sündinud: George Washington, Zhou Enlai, Albert Einstein, Justin Bieber jt


Kalad kõige klassikalisema vee tähemärgi esindajatena võivad olla sama müstilised kui ookean ise. Nagu vesi võivad nad olla hellad ja värskendavad või siis hoopis uputada kõik, mis ette jääb ja märjaks saab. Samas on turvatunne nende endi jaoks ülimalt oluline. Kalad ei ole üldjuhul valmis riskima hüpata välja tuttavast veesängist, et jääda kuivale hulpima. Ei lähe nad liiga kiiresti kaasa ka mistahes uuendustega. Tehnikamaailma vidinad on neile suuremaks mõistatuseks kui mistahes muudele tähemärkidele. Heal meelel kasutaksid nad oma vana nuppudega Nokiat ning sõnumi saatmise asemel helistaksid sõbrale või läheksid, nelgid näpus, lihtsalt külla. Erandid, nagu Albert Einstein, kes oma elu pühendas eeldusele, et Newtoni seadustest ei piisa klassikalise mehaanika seaduste ühendamiseks elektromagnetvälja seadustega, mis omakorda päädis eri- ja üldrelatiivsusteooria ning osakeste teooria väljatöötmise, Browni liikumise selgitamise ja oma väljatöötatud teooriate kogu universumile laiendamisega, oli ilmne erand. Aga erandid ju vaid kinnitavad reeglit. Igal juhul võiks kalade tähemärgi esindajad, kes on tihti sentimentaalsed, samas esteetikat ja rahu hindavad, paluda astuda üle aastast 1811 pärineva elegantse Perrier-Jouët šampanjamaja läve šampanjapealinnas Eparnay's. Kui keegi kaladele ka juba sealtsamalt ukselt kaunist art nouveau stiilis pokaalist piisakese majale omases võtmes kerget, elegantset ning tõelises brut-stiilis šampanjat ulataks, oleks kala ülimalt rahul. Ja kes ei oleks? Viinamarjade kuninganna Chardonnay hulk Perrier-Jouët šampanjades tundub läbivalt olema suurem, kui see tegelikult on. Põhjuseks nende põllud Cramant'is, millel kasvanud marjad pakatavad mineraalsest küllusest. Mõned kriitikud on pahandanud, et maja pöörab rohkem tähelepanu pudelile (teate küll neid kaunite valgete lillede ning vesikasvudega ehitud pudeleid) kui veinile. Kuid kaladele, kelle meelisvärviks valge, meeldiksid kindlasti nii pudelid kui ka märjuke nende sees. Ja kindlasti ka kaunis majapidamine, millesarnast vaat et võrreldavalt kõrvale panna polegi.

Ilmselt lahkuks kalade märgi esindaja, kelle õnnenumbriks 12, külastatud majast ka sama arvu pudelite ning kaunite klaasidega. Õige pea, teades kalade üldist külalislahkust, leiaksite ta hea sõbrana oma postkastist kaunilt vormistatud kutse kodusele suareele, millel nende poolt Champagne'st kaasa toodud ilu teiegi ette laotatakse. Kui mõtelda siiski veel Albert Einsteinile, meenuvad tema sõnad: "Creativity is intelligence having fun", mis sobib vägagi hästi iseloomustama mistahes šampanja valmimise teed, kõige enam aga ehk seda, kuidas sünnivad Perrier-Jouët legendaarsed Belle Époque cuvée'd. Kui kusagilt keldrisügavustest oleks võimalik välja võluda aastakäik 1985, täiesti karismaatiline, külluslik, velvetine, troopilistest puuviljadest pakatav, samas püssirohune, hüppaksid isegi kalad korraks oma veesängist välja, et selle suurepärase neste poole sirutuda, et siis, lupsti, seda õnne oma sängi tagasi nautima sukelduda. Sante!, head kalad ning õnnerikast uut aastat! 



***
Kui nüüd kellelegi tundub, et just tema armastatud šampanjamaja jäi teenimatult 2020nda aasta horoskoop-teejuhist välja, ei tasu kurvastada. Uuel aastal uued soovitused ning oleme ausad, 12 maja läbi lipata on piisav väljakutse niigi, sest kui juba Champagne'sse minna, ei tasuks piirduda vaid ühega, vaid sõbrad kampa võttes läbi käia ka nende tähemärkidele soovitatud kojad. Loodetavasti saab sellisest šampanjagurmaanide teejuhist tore traditsioon ning koos väiksemate või ka suuremate sõpruskondadega avastame üha uusi ja uusi maju ning kauneid nesteid, mida üksteisele tutvustada ning soovitada. Toredaid tootjaid ja avastamisrõõmu Champagne's jätkub!


Kasutatud allikad: Sinuhoroskoop.ee. Arvutivõrgus: sinuhoroskoop.ee/tahtkujud/ (15.12.2019); Wikipedia; Vikipeedia; Tom Stevenson, Essi Avellan. Christie's World Encyclopedia of Champagne and sparkling wine. Fully revised and expanded version, 2019; Essi Avellan. Champagne. A guide for champagne lovers and gourmet travellers, 2017; autori enda märmed arvukatelt reisidelt Champagne'sse ning ülevaates nimetatud majadesse, samuti mõnede nimetatud keldrimeistrite (nagu nt Richard Geoffroy, Ceryl Brun, jne) meistriklassides ning degustatioonidel osalemisel tehtud ülestähendused. Loomulikult ka arvukad isiklikud katsed ja iseseisvad degustatsioonid ning inspiratisooniallikana vaieldamatult ka head sõbrad, väga erinevate tähemärkide esindajad. Fotod: Shutterstock.


Kommentaarid

Populaarsed postitused