Well behaved women rarely make history




Tsitaadiga, mis pärineb Eleanor Rooseveltilt, alustan sissekannet Mulligaleristi blogiraamatusse rahvusvahelisel naistepäeval anno 2018 üsna mitmel põhjusel.

Anna Eleanor Roosevelt (11.11.1884.7.11.1962) oli Ameerika Ühendriikide ühiskonnategelane ja literaat, kes aastail 1933-1945 oli riigi esimene leedi ning kes sel ajal toetas oma abikaasa Franklin D. Roosevelti uut kurssi (inglise keeles New Deal'i ehk presidendi koostatud reformide kava suure depressioonina tuntud majanduskriisist väljumiseks) ning inimõigusi. Pärast abikaasa surma 1945 jätkas ta oma karjääri kirjaniku ja kõnelejana. Ta oli naisõiguslane, kes lootis omapoolse panusega parandada töötavate naiste staatust ühiskonnas. Respect!

1940ndate alguses toetas ta muuhulgas Ühinenud rahvaste organisatsiooni - ÜRO - loomist. Samuti osales ta Inimõiguste Ülddeklaratsiooni heakskiitmisel. President Harry S. Truman nimetas Eleanor Roosevelti inimõiguste edendamise auks maailma esimeseks leediks. Nii on üle ütlematagi selge, miks just temast sai mu tänase loo kangelanna ja miks valisin avatsitaadi just temalt.

Eleanor Rooseveltilt kui tunnustatud literaadilt on teada palju tsitaate. Tema mõtetest inspireerituna on alustatud rahvusvahelise kaaluga artikleid ja kõnesid. Mõned tema mõtted, mis mind ennast on eriliselt kõnetanud, toon ka teie ette:

  • Suured inimesed vestlevad ideedest, keskmised inimesed vestlevad sündmustest, väikesed inimesed vestlevad teistest inimestest.
  • Sõprus iseendaga on kõige tähtsam, sest ilma selleta ei saa me olla sõbrad kellegi teisega.
  • Tehke seda, mida te oma südames õigeks peate – sest arvustatakse teid nagunii. Teid kirutakse selle eest, mida teete, ja selle eest, et te seda ei tee.
Samuti:
  • Kui tunnete tõelist huvi ühe asja vastu, viib see teid tingimata teise asja juurde.
  • Mitte midagi ei saavuta see, kes tõuseb tükk aega pärast seda, kui ta on ärganud, ning see, kes ärkab tükk aega pärast seda, kui ta on tõusnud. 
Kuid ei oleks tegemist Mulligaleristi blogiraamatuga, kui ma ei oleks püüdnud välja otsida mõnd tsitaati maailma esimeseks leediks tituleeritu sulest, mis puudutaks vahuveine või neist üldiselt enim tsiteeritud šampanjat. Paraku ei õnnestunud mul selliseid proua Roosevelti sulest leida. Küll leidsin vihjeid sellele, et tema esimeseks leediks oleku ajal ei hiilanud Valge Maja just eriti oma toitude ega jookide poolest. Samas serveeritud toitu kogu päeva vältel ning väga paljudele ja erinevatele külalistele ning kokkuhoiu tingimustes muutunudki supp (paratamatult) aina lahjemaks või kasutatud seda sobiva ettekäändena viletsa koka, kes olnud esimese leedi valitud, välja vabandamiseks. 

Samas leidsin fotosid sellest, kuidas USA esimene leedi õnnistas näiteks 31. augustil 1939 šampanjapudeli purustamisega vastu laeva külge sisse uue uhke aluse S.S. America. Laevade õnnistamise komme, tihti mitte üldse vahuveini või šampanjaga, kuigi viimane on neist kõige tuntum, pärineb ise väga ammustest aegadest. Väidetavalt palusid sellisel moel laevadele õnnistust juba vanad roomlased, kreeklased ja egiptlased. 1800ndatest on tuntud tänapäevane komme purustada pudel šampanjat kui kõige nooblimat jooki vastu laeva külge uskudes, et see toob head õnne ning vastupidi, kui šampanjapudel ei purune, toovat see enesega ebaõnne. Lisaks on aegade jooksul kanda kinnitanud komme, et just naised on need, kes laevu õnnistavad ning sellega ka laeva ristiema tiitli pälvivad.

Tulles aga tagasi Rooseveltide juurde, on Brittide ilmakuulus peaminister Winston Churchill, kelle armastusest šampanja vastu olen juba mitmel puhul kõnelenud, pannud Eleanori abikaasa "laulu sisse" ning seda temale omaselt vürtsikalt ning šampanjavõtmes. Churchillile kuuluvad sõnad: "Kohtumine Franklin Rooseveltiga oli kui elu esimese šampanjapudeli avamine; tema tundmine aga kui selle joomine". Jäägu selle tsitaadi sügavam mõte meeste mõtestada... 

Kõigile naistele aga ilusat naistepäeva, indu ja kuraasi, vääramatut eneseusku ning loomulikult parimaid mulle! Ning teadmist, et "Well behaved women rarely make history" koos Eleanor Roosevelti kavala silmapilgutusega pilvepiirilt siia alla meile kõigile :-)

Kasutatud allikad: Foto tsitaadiga Internet; teksti osa Vikipeedia ja Vikitsitaadid; Tsitaadid. Arvutivõrgus: https://tsitaadid.ee/author/anna-eleanor-roosevelt(08.03.2018); Robert McNamara. Ships, Champagnes and Suprestition. Arvutivõrgus: https://www.thoughtco.com/ships-champagne-and-superstition-1774054 (08.03.2018).

Kommentaarid

Populaarsed postitused