Kuningannad ja mullid. Mõtisklusi Maarjamaa tuntuima šampanjagurmaani Anu Saagimiga

Šampanjat peetakse vahuveinide kuningannaks. Või siis kuningaks. Kuidas keegi asjale vaatab. Minule meeldib esimene lähenemine. Šampanja kuninganna-staatust rõhutavad kindlasti ka kuningannad, kes seda nestet suuresti austasid või täna austavad, ise. Prantsusmaa viimase kuninganna Marie Antoinette’i ajal (1755-1793), kes muuhulgas teada kuulsa ütluse „Söögu siis saia!“ (vastuseks näljahäda ja tavalise leivagi puuduses vaevlevate talupoegade muredele) poolest, kogus šampanja kiiresti kuulsust tänu kuninganna peolembusele ning ka teised Euroopa õukonnad võtsid selle kiirelt omaks.

The New York Post on kirjutanud, et lisaks corgy’dele ja käekottidele on brittide vanimal monarhil Elisabeth II’l veel üks kirg ning selleks on väike naps. Kuninganna endine kokk Darren McGrady on kirjeldanud ajakirjale Travel+Leisure antud intervjuus detailselt, millal, mida ja kuidas kuninganna tarvitab. Esimene drink kuuluvat kuninganna päevakavasse ennelõunal ning selleks on džinni ja Dubonnet (aperitiiv) kokteil sidruniviiluga. Lõunasöögi kõrvale, milleks on enamasti kalaroog, naudib kuninganna klaasi veini või šampanjat. Õhtuti joob Elizabeth II klaasi kuiva martinit ja pokaali šampanjat. Press on arvutanud kokku, et niisugune päevane kogus alkoholi võrdub umbes kuue alkoholiühikuga, mis teeb kuningannast levinud alkoholi pruukimise hinnangu kohaselt praktiliselt pummeldaja – päevas ei peeta naisterahva puhul tervislikuks juua üle kahe ühiku alkoholi. Nädalas teeb see kokku lausa 42 ühikut – see number peaks aga tervislikkuse piires jääma alla 8. Ka peaks nädalas olema rangelt võttes vähemalt kolm alkoholivaba päeva. Õnneks joob kuninganna vahele päris palju teed, annavad eelrefereeritud artiklid meie lohutuseks teada. Kui uurida, milliseid šampanjasid armastatud kuninganna eelistab, ilmneb, et nendeks on kindlasti Bollinger, Krug, Lanson ja Pol Roger. Šampanja osas, millega kuninganna lõpetab oma päeva, ei ole tema eelistust paraku esile toodud. Kuigi tore oleks tema öökapile piiluda.

Ka on teada, et kuninganna Elizabeth II ise on „astunud vahuveinimängu“, lubades veinivalmistajatel Windsoris oma pärusmaadel vahuveine valmistada. Projekt sai alguse 2011. aastal, mil Suurbritannia suurim veinimüüja Laithwaite's Wine sai loa viinamarjaistanduse rajamiseks Windsori Suurpargis üsna Windsori lossi kõrval, kuhu istutati Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier viinamarjasorte. 2013. aastaks olid viinamarjad koristamiseks valmis ning pärast kaht aastat laagerdumist esitleti Laithwaite'i vahendusel esimest 3000 pudelit Windsor Vineyardi inglise kvaliteediga vahuveini. Loodetavasti avaneb selle maitsmiseks ka eestlastel kunagi võimalus, seda enam, et vahuveinitootmine kuninganna õnnistusel jätkub. Kahjuks ei ole seda hetkel võimalik ei osta ega tellida, kuid see info tasub meelde jätta ning kui võimalust, see vahuvein kindlasti ka ära proovida. Luban isegi sellel pilgu peal hoida ning armsaid gurmaane koheselt teavitada, kui võimalus selle neste proovimiseks avaneb. 

Et meil siin Maarjamaal kuningannasid, kelle šampanjajoomise harjumusi uurida, ei ole, on tore pöörata pilgud eesti daamide poole, kellest üldiselt teame nende kirge vahuveinide ja neist õilsaimate – šampanjade - vastu. Siinkohal hüppab mulle ning arvatavasti paljudele teistelegi esimese hooga pähe bravuuritar Anu Saagim, kes avalikele esinemistele televisiooniski sammunud uhkelt šampanjapudel kui lahutamatu kaaslane näpus. Või teab keegi kedagi teist, kelle uhke olemuse ja alati veatu välimuse kõrval troonib vankumatu kaaslasena šampanja? Usun, et siinkohal Anule võrdset ei leia. Nii uurisin just temalt enne saabuvat naistepäeva, mil iga naine soovib end pisutki kuninganna tunda, kas tema šampanjalembus on tõesti suur armastus või on selles ka omajagu poosi. Samuti seda, miks eelistab ta just šampanjat ning millises seltskonnas maitseb see jumalik neste eriti hea? 

Anu paneb oma vastuse mitmele küsimusele kokku ning ütleb: „Šampanja joomiseks pole vaja põhjust otsida või nagu ütles kunagi maailmakuulus moelooja Coco Chanel: „Šampanjat joon siis, kui olen armunud ja ka siis, kui olen oma armsamast lahku läinud.” Madame de Pompadour nimetas šampanjat ainsaks joogiks, mis naist ka pärast selle joomist kaunistab. Ja see on tõepoolest nii, tõestatud enda peal kordi!“ Ja siinkohal on võimatu Anuga vaielda.

„Suur šampanja armastaja oli ka Suurbritannia kunagine peaminister Winston Churchill, kes lasi endale Pol Roger šampanjat serveerida iga päev täpselt kell 11. Väidetavalt jõi ta oma elu jooksul ära 42 tuhat pudelit šampanjat," avaldab Anu. "Ja eriti meeldib mulle James Bond, kes 1977. aastal valminud linateoses “The Spy Who Loved Me” teatab: “Võimalik, et mõistsin Strombergi liialt kergekäeliselt hukka - ükski mees, kes joob ’52 aastakäigu Dom Perignoni, ei saa olla läbinisti paha”, lagistab Anu naerda.

Kui küsin, miks šampanja, vastab Anu lihtsalt: „Minu arvates on šampanja ainuke alkohoolne jook, mis sobib nautimiseks nii hommikul, lõunapausil kui ka õhtuti, öödest rääkimata. Imeliseks teeb kihiseva ka tõik, et see sobib absoluutselt iga toiduga. Loomulikult on eriliselt eelistatud mereannid, kuid proovige Dom Ruinart Rosé`d näiteks šokolaadiga – võrratu!" Ja ka siinkohal ei ole mul karvavõrdki kavatsust vaielda, vastupidi - gurmaan teab, millest kõneleb ja temaga jääb vaid nõustuda.

"Ja ma ei kujutaks ühtegi sünnipäeva ette ilma kerge hommikuse šampanjadušita," ütleb Anu saladuslikul ilmel. Kas pole see tõeliselt kuninganna vääriline? Minu arvates vägagi!

Kui küsisin, millised on Anu erilised lemmikud, vastab ta: „Minu lemmikud on Ruinart, Taittinger ja Bollinger. Mis aga kõige rõõmustavam, teadlased kinnitavad, et šampanja on tervisele kasulik. Nimelt tõestasid teadlased 2013. aastal, et kaks kuni kolm klaasi šampanjat nädalas on hea ajule ning aitab ennetada mälukaotust ehk Alzheimeri tõbe. Mina naudin igaks juhuks seitse klaasikest nädalas ja vaadake mind, pole ju paha!“

Foto: Anu Saagim, erakogu.

Nii tujutõstvate mõtetega soovime teile, kallid naised, koos Anuga parimat saabuvat naistepäeva 
ning ikka ohtralt, kuid alati šikilt ja vaid parimatest parimaid mulle!

 

Kasutatud allikad: Caroline Hallemann. Queen Elizabeth II Drinks a Glass of Champagne Before Bed Each Night. Arvutivõrgus: https://www.townandcountrymag.com/society/tradition/news/a9779/queen-elizabeth-champagne/(26.02.2018); Mike Pomranz. Queen Elizabeth II Makes Her Own Sparkling Wine. Arvutivõrgus: http://www.foodandwine.com/fwx/drink/queen-elizabeth-wine (26.02.2018); ŠOKEERIV AVASTUS: Napsilembene kuninganna Elizabeth II joob liiga palju? www.publik.ee, 07.08.2017 (26.02.2018); Triin Tael. Kuninglikud tavad: Elizabeth II krõbistab hommikul küpsiseid ja lõpetab päeva šampanjaga. Õhtulehe netiversioon, 8.03.2017 (26.02.2018); TERVISEKS! Kuninganna Elizabeth joob tervelt neli klaasikest päevas. Arvutivõrgus: https://annestiil.ohtuleht.ee/819945/terviseks-kuninganna-elizabeth-joob-tervelt-neli-klaasikest-paevas (26.02.2018); info Tridens’i kodulehel. www.tridens.ee; intervjuu Anu Saagimiga 1.03.2018.




Kommentaarid

Populaarsed postitused