NON-VINTAGE, VINTAGE, PRESTIGE CUVÉE. Prestige Cuvée.

Ja ongi käes aeg teha tuvust kolmanda kategooriaga non-vintage, vintage ning perstige cuvée'de rivis ja võtta lähema vaatluse alla nimetatuist viimane - prestige cuvée.

PRESTIGE CUVÉE - šampanjapudeli etiketil nimetatud ka kui Cuvée Prestige, prantsuse keeles kasutatakse terminit Têtes de Cuvée - šampanjapüramiidi tipp, nagu nimetavad asjatundjad sellesse kategooriasse kuuluvaid šampanjasid. Olemuslikult on eeskätt tegemist esmaklassiliste ehk eriti kvaliteetsete vintage šampanjadega. Üksikud tootjad valmistavad aga ka non-vintage premier cuvée'sid. Mõlemal juhul on prestige cuvée peamiseks kriteeriumiks ülim kvaliteet, mida šampanjamaja ja selle veinimeister suudavad parimatest aedadest pärinevatest parimaid viinamarju kasutades parimatel aastatel pakkuda.[i] Tegemist on šampanjamaja esinduslikeima  ja väärtuslikeima šampanjaga, niiöelda kroonijuveeliga.

Prestige cuvée kui šampanjamaailmas tuntud eraldi kategooria väljatöötamise algeks peetakse Vene tsaar Aleksander II'le selle lemmiktootja ja ka usaldusaluse Louis Roedereri poolt aastal 1873 (mõnedel andmetel 1876; ilmselt võib siin tegemist olla saatmise aastaga) erilises sileda põhjaga läbipaistvas kristallpudelis saadetud šampanjat. Läbipaistvas seetõttu, et oleks näha šampanja kirgas ja veatu puhtus (tsaar kartis temale mõeldud toidu ja joogi mürgitamist ning muretses sellepärast üliväga) ning lame põhi seetõttu, et tavapudeli all olevasse õnarusse mitte mingit lõhkeainet võimalik paigutada poleks (tsaar kartis ka võimalikku atentaati oma isikule). Tsaarile mõeldud šampanja pidi olema niigi põhimõtteliselt parim, mis pakkuda oli, nüüd lisandus aga ka väga eriline pudel. Eriline pudel iseloomustab sellesse kategooriasse kuuluvaid šampnajapudeleid tihti ka tänapäeval. Eks rõhuta prestige cuvée erilisust ka ju nimetus, milles sõna prestiiž(ne) tähendab lugupidamist, mõjukust ja mainekust.[ii] Ja see kõik väljendub tihtipeale ka erilises pudelikujus, väga läbimõeldud ja ekstra atraktiivses etiketis, loomulikult ka eraldi turundustrateegias, mille puhul kaasatakse toote tutvustamisel kuulsusi ja tuntud brände. 

Niiöelda ametlikult lansseeriti selline kategooria  - prestige cuvée - siiski Moë& Chandoni poolt, seda aastal 1936, kui turule toodi maja esimene Cuvée Dom Périgon 1921. Louis Roederer'i Cristal, nii nagu me tunneme seda tänapäeval, lansseeriti alles pärast II Maailmasõda. Sellest ajast alates on paljud šampanjamajad tulnud turule oma maja prestige cuvée'ga.[iii] Või ka cuvée'dega mitmuses, sest neid võib ühel majal olla ka mitu. Võtame näiteks Billecart-Salmoni, millel kena Cuvée Elisabeth Salmon Rosé vintage (siinkohal ka kompositsioonid, antud juhul 60% Pinot Noir, 40% Chardonnay ja segumeetod), aga ka Cuvée Nicholas-Francois Billecart vintage (60% Pinot Noir ja 40% Chardonnay). Loomulikult ka Krugi maja Clos d'Ambonnay vintage (100% Pinot Noir, maailma kalliem šampnja) ja Clos du Mesnil vintage (100% Chardonnay). Kuulsuste rivi muidugi on kordades pikem, aga sellised siis esimesed näited majadest, mis kohe pähe popsatasid ning mis vähemasti kahte kõrgeima kategooria šampnjat valmistavad. 

Kuidas sünnib aga üks prestige cuvée? Parimate aastate parim tooraine ja võimekus säilitada veini pudelis maksimaalselt kaua, ennustades ette selle parimate omaduste avaldumist teatud ajal ja ka hiljem, on põhimõtteliselt ühe prestige cuvée valmistamise retsept. Kõige aluseks rangeim valik lõplikuks kompositsiooniks, mida antud tootja suudab enesele lubada. Sellest ka nende väike tootmismaht ja kõrgeimad hinnad. Kuid mitte üksnes range valik ei defineeri prestige cuvée'd. Väga hästi on öeldnud rahvusvaheliselt tunnustutd šampanjaasjatundjad Tom Stevenson ja MW Essi Avellan: "The key to any prestige cuvée is selection, selection, selection, but a great prestige cuvée still requires a great winemaker."[iv] Ehk veinimeistri roll selliste šampanjade sünni juures on erakordselt oluline.

Prestige cuvée tootmismahud on väga limiteeritud. Näiteks juba kõneks olnud Moë& Chandoni puhul kusagil umbes 1% kogu selle toodangust, mis on iseenesest maailma suurim. Teistel suurtel majadel samuti mõne protsendi piires. On ka väikeseid maju, millel võib olla ehk vaid 2 või heal juhul 3 cuvée'd, millest siiski üks eriti silmapaistev ning selle maja prestige cuvée. On see siis valmistatud väga vanadelt viinapuudelt saadud marjadet, vaid väga valitud viinamarjadest ja väga valitud aastal, parimate veinide kokkusegamisel või muul moel, igal juhul on tegemist šampanjamaja creme de la creme'ga ehk parimaga parimaist.[v] Kui räägime kuningate vahuveinist ja vahuveinide kuningast, siis kindlasti on selleks just Prestige Cuvée.

50 Cent'i poolt lanseeritud šampanja Le Chemin du Roi. Iseloomustab hästi prestige cuvée kuninglikku olemust. Foto: AlexNass. Internet.

Peamiselt valmistatakse prestige cuvée'd parimatel põldudel (Grand Cru, mõnel juhul ka Premiere Cru) kasvanud Pinot Noir ja Chardonnay marjadest, millel on parim küpsemis- ja arenemispotentsiaal. Erinevad prestige cuvée'd, sõltuvalt maja stiilist, filosoofiast ning veinimeistri püüdlustest, vajavad küpsemiseks ja ka järelküpsemiseks erinevat aega. Võtame näiteks Taittinger'i Comtes de Champagne, mis on oma täisilus ja koheselt nauditav selle turule saatmisest. Samuti Charles Heidsieck'i Blanc des Millenaires'id, mis ei vaja eraldi või täiendavat aega järelküpsemiseks kui nad on juba turule tulnud. Siia ritta võib julgesti asetada ka Krug'i Grande Cuvée. Kuigi aeg ei tee neile ühelegi halba. Samas on šampanjasid, mis jõuavad turule küll kohe tarbitavatena, ent tarbitakse siiski ära liiga tormakalt, andmata šampanjale selle parimas vormis ülesastumiseks vajalikku lisaaega, ütleksin vajalikku volüümi. 

Olen kahjuks ise näinud minu jaoks, kes ma šampanjat kogu südamest armastan ja mitte kui lihtsalt alkoholi, jaburaid seiku, kui selline tormakas tarbimine toimub kusagil kõlava nimega öö- või privaatklubis, otsapidi hämaras toas ja mõnikord ka läbi kõikvõimalike segavate aroomide ja valju muusika (mis muide tõsiselt mõjutab šampanja nautimist ja üldsegi mitte positiivses suunas) ning kus keegi ei pööra joogile sisulist tähelepanu. Selle asemel, et sellist tarbetut tarbmist kogeda, võiks osta meeldivat prestige cuvée'd, mis üldiselt maksab korralikku hinda, pigem mitu pudelit, ning nautida neid paari aasta ja võrdlevalt ka veel aastate pärast. Teha märkmeid, analüüsida. Siiralt nautida, võttes selleks aega, vaikust, süvenemist. Inimloomus, teadagi, on aga kärsitu ning moodsal tarbijal ei ole aega nagu vanasti. Millest on kahju. Seda enam, et kui arvestada prestige cuvée'de hindasid, võiks oodatavaid naudinguhetki kaalutletult ette valmistada ning tulemusi täie mõnuga tarbida. 

Kui vaadata Champagne & Sparkling Wine World Championships tulemusi kolme viimase aasta kohta premier cuvée'de osas, saab esile tuua järgmised šampanjad:

2018 - Best Deluxe Champagne - Louis Roederer 2002 Cristal in magnum
2017- Supreme World Champion tiitli ja ühtlasi Best in Class Deluxe Champagne Magnum tiitliga pärjati Dom Pérignon 1998 P2 in magnum,
Best Deluxe Champagne Future Release vääriliseks kuulutati aga Dom Pérignon 2002 P2;
2016 - Supreme World Champion tiitliga pärjati Louis Roederer 2002 Cristal Brut (magnum), mis sai ka Best Deluxe Champagne tiitli. 
2016. aastal anti välja ka World Champion Library Vintage Trophy ning see läks Dom Pérignon Rosé 1995 P2'le, Best Champagne Library Vintage tiitel anti aga Charles Heidsieck 1989 Brut (Jeroboam)'le.[vi]

Mulligalerii valikusse kuulub hekel Bruno Paillard majalt N.P.U. (Nec Plus Ultra) Grand Cru 2004, 50-50 Pinot Noir ja Chardonnay marjade segu, ja nagu nimigi osundab, üksnes Grand Cru põldudelt. Selle toreduse, vabamas tõlkes "kaugemale pole (piire) võimalik nihutada" loetud pudelid olid esmaesitlusel Eestis selle aasta (2020) kevadel ning rõõmustasid Pärnu Veiniklubi liikmeid. N.P.U. 2004 uut väikest saadetist ootame, kui lock-down lõppenud, suveks. Tasub küsida ning endale juba ära broneerida, sest paraku kõigile soovijatele neid ilmselgelt ei jätku.

Loomulikult tuleb esile tõsta ka Champagne Carbon'i "sulest" luksusautode tootja Bugatti 110'ndaks sünnipäevaks valminud ning vaid limiteeritud koguses toodetud šampanjat Cuvée Carbon Bugatti 110th Anniversary Limited Edition Millesime 2002, mis aastakäigu šampanjana baseerub suurepärasele aastale 2002 ning milles volüümiandva 90% Pinot Noir kõrval 10% Chardonnay'd. Neid pudeleid, rüütatuna põhjast korgini süsinikkiust Bugatti-sinisesse "ülikonda", on Mulligaleriis kenasti saada ning maitseelamus garanteeritud. Seda, mida võiks sellise šampanja kõrvale eksklusiivse ampsuna pakkuda, võib küsida galerii perenaiselt otse ja maitsete sobivuses ei pea kahtlema. Puhas nauding on garanteeritud.

Tuntud ameerika veinilooja Robert Mondavi on öelnud: "Näen, et vein on osa meie kultuurist, pärandist, religioonist ning, nagu ma tavatsen öelda, ka osa "heast elust" - vein, toit, muusika ja kaunid kunstid. Kõik nad kuuluvad kokku. [..] Joo, mis sulle meeldib, ja austa seda, mida jood."[vii]

Siinkohal jääbki üle soovida vaid võimalikult paljude kõigi selles loos nimetatud ja ka nimetamata iluduste nautimise võimalusi. Kui mitte muul moel, siis unistades päevast, mil see võimalikuks osutub. Unistustel, teadagi, on erakordselt tore võime täituda. Seega, julgeid unistusi, absoluutselt parimaid elamusi ning ikka rõõmsasti Sante!


[i] Ed McCarthy. Prestige Cuvée Champagnes. San Diego International Wines & Spirits Challenge 23.-24.05.2020. Arvutivõrgus: http://www.winereviewonline.com/Ed_MCCarthy_on_Prestige_Cuvees.cfm (13.04.2020)
[ii] Prestiižne. Eesti õigekeelsussõnaraamat. Arvutivõrgus: eki.ee/prestiižne (13.04.2020)
[iii] Tom Stevenson, Essi Avellan. Christie's World Encyclopedia of Champagne & sparkling wine. Bloomsbury, 2019, lk 45.
[iv] Ibid., lk 46.
[v] Vt ka YouTube: What Is A Prestige Cuvee Champagne? Arvutivõrgus: https://www.youtube.com/watch?v=9kYq2MzqTCU (15.04.2020)
[vi] Stevenson, Avellan, lk 86-88.
[vii] Berlin Meeder. Vein - aegumatu armastus. Trükikoda AS Pakett, 1998, lk 36.

Kommentaarid

Populaarsed postitused