Vabariigi sünnipäeva eel. Mõtiskleme koos meie esimese presidendi pojapojapoja Madis Pätsiga
President Pätsi
pojapojapoeg Madis Päts: "Kui
põhilised ajaloofaktid selged, siis hakkad järjest rohkem huvituma detailidest,
sealhulgas ka ajalooliste isikute inimlikust poolest. Minu arvates on Eesti
ajaloouurimises sellele seni liiga vähe tähelepanu pööratud."
***
Vabariigi
sünnipäeva eel, pidades eriti silmas 23. veebruari, mil täpselt 100 aastat
tagasi kuulutati mu armsas sünnilinnas Pärnus välja Eesti Vabariik, päeva, mis
on ühtlasi meie vaba riigi esimese presidendi Konstantin Pätsi sünniaastapäev, toon teini taas toredaid kilde ajaloost ja
loomulikult lugemist sellest, mida põnevat võis leida Pätsi-aegsetest
veinikeldritest. Samuti sellest, kas leidus neis valikuis ka mulliveine, mis paslikud
tänaselgi päeval riigi sünnipäeva tähistamiseks pruukida. Allikatena kasutasin nii raamatutest
ammutatud materjali, ajakirjanduses juba avaldatud katkeid, aga ka president Pätsi järeltulija vandeadvokaat Madis Pätsi, mu hea endise kolleegi Eesti
Advokatuuri päevilt, kommentaare ja lahkeid mõtteid, mille eest talle eriti
tänulik olen. Aga alustame algusest.
***
Saja aasta tagusest ajast, mis kõneleks Eesti Vabariigi
väljakuulutamisest ning nii selle päeva kui ka edasiste pidupäevade tähistamisest
toidu- ja joogikultuuri võtmes, ei ole kahjuks liiga palju teada. Tartu
rahulepingu sõlmimise tähistamiseks šampanja hankimisest ja kahe kasti Veuve
Clicquot ehk „Prantsuse vahuviina“, nii nagu seisis tolleaegsetes
tollipaberites, jõudmisest 1920. aasta 2. veebruariks Tartusse, olen juba
kirjutanud. Nii teame, et seda marki kvaliteetvahuveini oli Eestis tol ajal
võimalik saada ja ka tarvitada. Kahjuks ei õnnestunud mul vaatamata
pingutustele leida ühtegi tõsikindlat fakti 1918.-nda aasta vabariigi väljakuulutamise kohta. Küll leidsin
kilde järgnevast ajast, mh seoses meie esimese presidendi Konstantin Pätsiga.
2003. aasta aprillis Eesti Ekspressis avaldatud artikli
kohaselt hoolitseti kolmekümnendate aastate teisel poolel president Konstantin
Pätsi eest hästi. [..] nii Kadrioru lossis kui ka suveresidentsis Oru lossis [oli]
sisse seatud veinikelder. Neist esimene kandis ametlikult Vabariigi Presidendi
veinikeldri nimetust. Muidugi polnud neis keldrites ainuüksi veini, vaid ka
kangemaid napse ja suupisteid. Riigiarhiivi toimikutes on dokumente, millest
selgub, kust ja kuidas napse hangiti. Näiteks 1938. aastal tehti mitmeid oste
Prantsusmaalt otse tootjatelt. Septembris osteti firmalt Sazerac de Forge &
Fils likööre ja konjakit üle 200 pudeli kokku 975 krooni eest. Veine telliti
suvel Burgundia firmalt Edouard Delaunay & ses Fils 126 pudelit kokku 512
krooni eest. Talvel hangiti keldrile ligi 1000 krooni väärtuses vahuveine
firmadelt Champagne Pommery & Greno ja Maison Ackerman-Laurance. Detsembris
tehti ost ka ühelt Inglise firmalt: Londonist Ehrmannsilt hangiti dessertveine. Valge
viin oli aga eranditult kodumaine ja osteti Riigi Viinatehasest nr 1. See
vabrik varustas presidendi keldrit kahe viina (40% ja 45%) ning
piiritusega. Alkoholi saadi presidendi veinikeldritele soodsa hinnaga,
kuna see vabastati majandusministri käsul tollimaksudest. (Erelt, 2003). Vett
toodi lauale tõenäoliselt kaevust või kraanist ning see oli igati mõistlik
lähenemine (Tamm, 2011).
Riigiarhiivis seisab hoiul ka inventuuriakt, kus kirjas
Kadrioru veinikeldri seis 1939. aasta 28. juulil. Ühtekokku on dokumendis
märgitud 169 nimetust. Lisaks jookidele on sinna sisse arvatud ka mõned
sigarisordid, konservid, tee, kohvi, suhkur. Selle akti alusel võib teha ilmselt
järeldusi ka presidendi enese eelistuste ja lemmikute kohta.
Eelkirjeldatud keldri valikust on erinevatel aastatel enne Eesti Vabariigi väljakuulutamise aastapäeva avaldanud
vesteid mitmed suuremad päevalehed, mh 2011. aasta Postimehe lisa Arter.
Mõningad katked seni avaldatust:
Ehkki
arst oli president Konstantin Pätsil alkoholi tarvitamise sootuks keelanud, ei
pidanud riigipea sellest keelust sugugi lugu ning täiskarsklast temast ei
saanud, kirjutab 1938. aastast Pätsi kantseleiülem olnud Elmar Tambek oma
mälestuses «Tõus ja mõõn». «Ma pole siiski näinud, et president oleks tarvitanud
alkohoolseid jooke palju või valimatult,» tähendab ta. Ja täpsustab, et Pätsi
tavaliseks joogiks oli klaas viskit soodaveega või punast veini seltersiga.
«Vastavas seltskonnas ta võttis mõnikord ka klaasi «viru valget» või prantsuse
konjakit. Likööridest ta ei paistnud lugu pidavat,» märgib Tambek. (Erelt, 2003).
Kui uurida eelnevalt nimetatud arhiivipabereid, on näha, et
alalõigus «Vahuveinid» olid viimased täiesti esindatud, mh järgmised
šampanjad: Eugen Cliquot demi-sec, Heidsieck sec ja demi-sec, Pommery greno
brut (1928) ja rosé, aga ka Ayala C. Bl. demi-sec; vahuveinidest aga näiteks
tänapäevalgi vahuveine tootva Ackermann Laurance’i C. Bl. demi-sec. On ilmne,
et tol ajal eelistati üldiselt magusa(ma)id vahuveine. Ja seda sootuks mitte
üksnes Eestis. Kuiva šampanja esindajana tõuseb nimekirjas esile Pommery. Olgu
siinkohal mainitud, et oli just veuve (tõlkes: lesk) Pommery see, kes pani aluse kuivade šampanjade tootmisele
Prantsusmaal. Salapärane lühend „C. Bl.“ šampanja nimes tähendab aga prantsuse
algupära omavat mõistet Carte blanche’i
ehk veinimeistri täielikku volitust valida erinevate marjade ja neist valmistatud baasveinide segamise jm tegutsemisviiside vahel just selle ühe konkreetse šampanja saamiseks. Mõistet kasutatakse šampanjamaailmas ka tänapäeval sellistele mittetraditsioonilistele nestetele nimetusi andes.
Foto: Toomas Huik. Eelnevalt avaldatud ajalehe Postimees veebiversioonis 20.02.2011. |
***
Sirvinud eeltoodud
mälestusi ja ajalookilde, kommenteerib president Pätsi pojapojapoeg Madis Päts
mõtiskledes: „Need olid riiklikud veinikeldrid selleks, et oleks võimalik täita riiklikke
protokollilisi ülesandeid. Arvan, et selliste varude loomisel Konstantin Pätsil
või tema isiklikel eelistustel roll puudus”, ning jätkab: “Minul ei ole kahjuks
käepärast andmeid Konstantin Pätsi alkoholieelistuste kohta. Kaldun siiski
arvama, et ta oli pigem selline tagasihoidlikum alkoholitarbija. Ei ole näiteks
näinud eriti palju fotosid temast klaas käes. Samas minu vanaema Helgi Päts (s.
Lattik) vahel ikka meenutas, et vastuvõttudel Pätsile meeldis juua just klaas
vahuveini. Sama juttu mäletab ka minu isa Matti Päts. Seega võime vist väita,
et ka Konstantin Päts ei olnud päris ükskõikne vahuveini võlude suhtes.”
Kui püüame mõtelda, et mis võis olla Eesti esimese
presidendi lemmiknaps, avaldab tema pojapojapoeg: ”Kaldun arvama, et mu vaarisa
alkoholi tarbimine presidendi aastatel oli enam kui tagasihoidlik. Ta põdes
siis juba diabeeti ja podagrat ning oli allutatud üsna rangele
toitumisreziimile. Aga muidugi oli ta ka isepäine vanahärra ja seega võis
kalduda vahel ka soovitustest kõrvale.” Eks ole presidentki lihtsalt inimene –
nii nagu me kõik.
Kui aga küsin Madiselt, et kuidas on lood tema
enesega, ütleb ta, teades minu kirglikku suhtumist vahuveinidesse,
nii: “Minu kujunemisaastatel Eestis veinikultuur praktiliselt puudus. Mäletan
oma noorusajast paljusid peeneid eestiaegseid daame, kes ka siis, kui juba
veinid laiemalt saadaval olid, eelistasid ikka veinile pitsi valge viinaga. Eks
see on mindki mõjutanud. Usun, et ka minu kolleegid võivad kinnitada, et olen
kehv alkoholitarbija. Aga eks aeg ajalt ikka naudin ka mõne klaasi head
vahuveini. Valdavalt on see seotud mõne tähtsama eluhetkega. On ka mõned head
sõbrad, kes armastavad vahest kaasa võtta mõne huvitavama pudeli, mida siis
koos proovime. Ma ei ole vahuveinide asjatundja, kuid prantslaste vahuveinid
tunduvad parimate hulka kuuluvat.” Nii olen saanud endiselt healt kolleegilt mu
kõrvu paitava vastuse.
Kui arutleme aga selle üle, et kuidas tähistame sel
eriti pidulikul aastal või ka muudel aastatel meie riigi sünnipäeva, ütleb
Madis oma pere kohta, et “Iseseisvuspäeva tähistamisega kipub sageli nii olema,
et oleme pigem väljas ja laiali. Sellel ajal toimub ju alati nii palju
erinevaid ettevõtmisi. Soov on sellel päeval võimalikult palju jõuda,
võimalikult palju sõpru ja häid tuttavaid kohata. Aga eks nendel õhtutel saab
vahest lõpuks ka kodus diivanil klaas vahuveini joodud, Vabariigi presidendi
vastuvõttu vaadatud. Siis mõtlen ikka, et milline ime ja õnn on see, et meil on
oma riik ja võimalus ise oma asjade üle otsustada.”
Võtan mõtisklused enne
Vabariigi väljakuulutamise aastapäeva ning Vabariigi sünnipäeva kokku Madis Pätsi sõnadega: „Vahel kipume tagasivaates unustama, et ka meie 1918.-1940. aastate poliitikud olid ikkagi inimesed kõikide oma tugevuste, nõrkuste veidruste
ja inimlike eelistustega. Ja kui tunned seda ajaloolise isiku inimlikumat
poolt, suhtud nii või teisiti kõigesse temaga seonduvasse pisut mõistvamalt ja
leebemalt, saad ehk paremini aru ka sellest, kuidas ajaloolised protsessid
kulgevad ja millised on isikute reaalsed võimalused midagi mõjutada. Mõistad
paremini ka õnnelike või õnnetute juhuste rolli.”
Eesti Vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi pojapojapoeg vandeadvokaat Madis Päts. Foto: Madis Päts. |
Et hing rõõmustaks ja
süda ikka lustiks! Elagu Eesti!
Kasutatud allikad:
Elmar
Tambek. Tõus ja Mõõn. I-II. Mälestusi kodumaalt. Eesti Päevalehe AS, 2010; Pekka Erelt. President Pätsi veinikeldrid.
Eesti Ekspress, 15.04.2003; Britt Rosen. Kilde Pätsi veinikeldrist. Postimees -
Arter, 19.02.2011; Jüri Tamm. Vabariigi Presidendi veinikelder. Veiniajakiri VINE
nr 2; autori vestlus vandeadvokaat Madis Pätsiga 15.02.2018 ning viimase kirjalikud
kommentaarid.
Kommentaarid
Postita kommentaar