Eesti tippsommeljee Rein Kasela: „Vein, sealhulgas muidugi šampanja, on kultuur, traditsioonid ja inimeste suur töö, kes seda suurepärast nektarit valmistavad!“
Intervjuu tippsommeljee, veiniarmastaja ja 2015. aasta Eesti tähelepanuväärseima veiniraamatu autori Rein Kaselaga
Kohtume Reinuga nooblis
veinirestoranis R14 Rotermanni kvartalis. Üle-eelmisesse õhtusse on jäänud
Eesti tippsommeljee enese poolt maaletoodava šampanja Lallier erinevate cuveede
ja aastakäikudega sobitatud viiekäiguline õhtusöök restoranis Konrad koos
šampanjamaja noore šarmantse esindaja Constance Delaire’ga. Emotsioon on
endiselt soe luues fooni kogu kohtumisele. Rein palub lahkel teenindajal valada klaasidesse Lallier
R.013 Brut’i. Meie tore ühine lõunatund Eesti veinimaailma grand old man’iga võib alata.
Eesti tippsommeljee Rein Kasela oma uhke veiniriiuli ees restoranis R14 |
Kui sellise kaliibriga veinitundja toob maale üht konkreetset šampanjat (olgu täpsustatud, et lisaks Lallierile toob Rein Eestisse ka šampanjasid Charles Mignon’i (aastast 2004 ehk tegelikult esimesena) ning Voirin-Jumel), peab selles olema midagi märkimisväärset. Või on tegu õnnelike juhtuste kokkusattumisega. Miks Lallier?
Lallieriga tulime Eesti turule novembris 2014. Esimene esitlus toimus, nii nagu ka üleeilne üritus, restoranis Konrad Hotellis Palace. Laillieri šampanjamajaga sain ise tuttavaks sama aasta (2014) juunikuus Austrias veinimessil, kus oli kohal ka kolm šampanjamaja. Proovisin neid šampanjasid ja mulle hakkas Lallier väga meeldima. Juba samal suvel saime šampanjamajaga jutud räägitud ja sügisel tegime esimese esitluse ja seda koos toitudega, mille toonane peakokk väga oskuslikult valis. Šampanja meeldis, rahvas jäi rahule. Nii nagu ka just toimunud üritusel samas kohas.
Aga
sinu suurem huvi šampanja vastu üldse?
Minu esimene mälestus
pärineb aastast 1991 ja seda Tour de France’st, mis algas pihta Lyonist ning
mille üks peatuskoht oli ka Champagne’s. Olin seal kohtunikuks (jalgrattakohtunikuks,
autori täpsustus) ja mäletan, et seal tehti kusagil üks õhtusöök, millel joodi
šampanjat. Sealt see esimene mälestus. Või oli see siiski noore tudengina, kui
Nevski prospektil Leningradis kuulsin kahte mööduvat daami arutamas omavahel „Paidjom
võpit šampanskoje!“. Ja seda
päevasel ajal!
Veinidega tegelema
hakkasin 1993. aasta suvest. Tõsisem tutvus šampanjaga tekkis mul läbi Eesti Sommeljeede
Assotsiatsiooni, mille aastal 2000 lõime (Rein oli mh assotsiatsiooni esimene
president, autori märkus) ning siis, kui meil võimaldati osa võtta Euroopa
Meistrivõistlustest (2002 oli esimene kord, kus Rein kui president osales ka
kohtunikuna žürii töös ning Eestipoolseks võistlejaks oli Margus Linkgreim,
autori täpsustus). Esimesed võistlused korraldati Ruinart’is, mis oli sel ajal
iseseisev šampanjamaja. See oli tõesti elamus! Sealsed õhtusöögid olid mitte
lihtsalt suursugused, vaid just seal sain aru, kuidas on toidu ja joogi
sobivust võimalik väga meisterlikult presenteerida ja kogu menüü üles ehitada ka
vaid šampanja peale. Loomulikult
šampanjakeldrid, mis on fantastiline elamus, kui neid külastada! Ja no nagu sa
ise ütled, ajalugu! Ajalugu on see, mis teeb asja huvitavaks, annab talle
juurde. Ja no eks sellest ajast peale on Champagne’s käidud ikka mitmeid ja
mitmeid kordi. Väga suure mulje jättis lisaks Ruinartile ja suurele Moët & Chandonile
šampanjamaja Perrier-Jouet, kelle art
noveau stiilis maja ning belle epoque
stiilis võrratult kujundatud pudelid avaldasid muljet.
Saan
aru, Rein, et sul on samamoodi – kui sa ütled šampanja või üldisemalt vein – sa
ei mõtle esimesena alkohol, vaid, et see on kunst, see on kultuur ja ajalugu.
Ja see, et sa populariseerid veini, ei ole mitte see, et tulge kõik jooma, vaid
need on need lood, pikad traditsioonid, ka reeglid, millest sa mõtled ja mida
tahad huvilistega jagada.
Absoluutselt! See on
osa kultuurist. Piinlik on lausa mõnikord lugeda, kui keegi tark jälle kusagil
räägib, et vein on mürk. No võib ju ka niimoodi, aga mina küsin selle peale, et
kui siinsamas Euroopas on sajandeid veini joodud, siis kas need rahvad või
nende järeltulijad on olnud lollid? No ei ole ju. Madame Anne Labrosse, endine
Prantsuse suursaadik, kes pärit Loire’ piirkonnast, ning kes ka ühe kokaraamatu
autor, mis olemas eesti keeleski, rääkis mulle oma mälestustest, kuidas tema
perekond kogunes pühapäeviti, söödi-joodi ning vanemad ja nende sõbrad kogu aeg
kirjeldasid, miks see või too vein on just väga sobiv ning miks võibolla mingi
muu vein ei olnud nii hea. Räägiti kogu aeg toidust ja veinist ja nende
sobivusest ning see jäi juba lapseeast meelde. Vaat see on see inimese
kasvamine ja ka arusaamine, et vein on alati toidu kaaslane. Ja seda ei pea
jooma lihtsalt joomiseks ja suvalistes kogustes.
Kui me räägime šampanjast,
siis seda on muidugi väga mõnus tervituseks juua ja kuna tal on gaas sees, teeb
see joogi omastamise kergeks, lisaks on see sädelev ja uhke ja me võime seda
niisama nautida. Aga mina propageerin alati ikkagi toidu-joogi kooskõla ning
seda, et leiame ka šampanja juurde sobiva toidu või suupisted ning naudime neid
koos. See on natuke ka see kuulus French
paradox ehk et prantsuse daamid söövad ja joovad küll isukalt, aga välja
näevad alati saledad ja kaunid. Nad lihtsalt teavad väga hästi, mida süüa ja
mida ning mis vahekorras ja kogustes toidu kõrvale juua. See on kultuur ja
traditsioonid.
Kultuur on aga ka
lauakombed. Kultuur on suhtlemine. Muuhulgas suhtlemine toidu ja joogi kõrvale.
Ja see kõik on väga oluline. Sind hinnatakse ikka ka selle järgi, kuidas sa
oskad nende asjadega toime tulla. Eriti, kui tegemist on tähtsa ärikohtumisega.
Mul on üks lugu rääkida, kus sa võid kaotada, kui ei tunne asja, väga palju.
Nimesid nimetamata lugu ärimehest, kes Saksamaal kutsuti lepingu sõlmimise
tähistamiseks külla, kuid kes ei tundnud piisavalt kombeid, mispeale hommikul,
kui leping oli juba printerist välja lastud ja ootas allkirju, teatas Saksa
partner, et nad on ringi mõtelnud. Tähendab, see on niisugune drastiline näide,
aga see näitab, kuidas ka sellised asjad on tähtsad, et tekitada esmamulje
kõrval lugupidamist ja usaldust.
Loomulikult on meil
probleeme, aga mitte ainult meil siin Eestis, alkoholismiga. Aga kõik hakkab
ikka kasvatusest ja kui noortel on selles suhtes kasvatus null, juuaksegi palju
ja valesti ja võibolla hoopis jumal teab mida muud. Nii et kodus, kus vanemad
pruugivad veini ning teevad seda mõõdukalt, tuleks samu väärtusi edasi anda ka
lastele, koos arutleda, võtta selleks aega.
Nii
et selle asemel, et keelata, võta aega, et perekonna ringis istuda, arutada,
tutvustada seda, millest ise lugu pead?
Jaa, jaa. Kuidas seda
teha mõõdukalt, viisakalt. Olen näinud erinevaid kohti igal pool maailmas ja
võin küll ütelda, et veinikultuur on elu loomulik osa. Lisaks on igas kohas
veel oma kultuur, miks just selles kohas SEDA veini juuakse, miks vein on
selles piirkonnas just selline jne jne. Mina ise küsin igal pool, olgu see
suurem piirkond või küla, alati esimese küsimusena, et miks see vein on just
selline, mis on selle tinginud? Jah, kliima ja pinnas, muidugi, aga seal on
veel üks miks juures. Miks seda veini tehti ja tehakse just selles piirkonnas,
mitte teises piirkonnas? Ja sealt tuleb mängu juba ajalugu. Näiteks šampanjaga
ehk kõige kuulsama vahuveiniga – miks just Champagne piirkond tõusis esile?
Sest see piirkond oli kaubateede ristumiskoht. Seal käis kaubandus, seal oli
väga palju tekstiilitootjaid ja –kaupmehi.
Mõned tootjad, kes tahtsid oma kaupu paremini müüa, andsid kaubaga kaasa ka
piirkonna veini. Ostja vaatas, et saan siit kauba ja saan ka veini ehk midagi
juurde. Kaubategemine sujus paremini. Algselt koos kaubaga, hiljem juba eraldi
liikus vein Champagne’st ehk vin de
Champagne ka riigist välja ning me teame ju, et esimesed vahuveini villijad
ei olnud mitte prantslased, vaid inglased, kes Champagne piirkonna vahuveine
pudeldasid, sest inglased oskasid teha paremat klaasi, mis mullide survele
vastu pidas. Nii et terve ajalugu, et miks just nii ja mitte teisiti. Lisaks
Champagne piirkonna lähedus riigipiirile, mille taha jäid teiste riikide
kuningakojad, kes kõik tahtsid head veini. Eeskätt Saksamaa, millel oli kusagil
200 vürstiriiki ja igaüks neist tahtis saada omale mingit põnevat asja, mis on
teistmoodi. Mullidega kaasaskäiv hiilgus mängis siinkohal olulist rolli.
Prantsuse kuningakoja enda kohta räägiti, et seal avasid šampanjapudeleid
naised, sest see oli nii sensuaalne. Šampanjaga ongi alati käinud kaasas
hiilgus ja glamuur. Ja ka see on osa ajaloost. Kusagil 50ndatel, kui algas
suurte kaubamärkide esiletulek, muutus see kõik muidugi veelgi glamuursemaks ja
juba teadlikult kujundatud hoiakuks.
Kas
ma võiksin sinu kui ajaloohuvilise ja ka tänaste veinitundjate ja sommeljeede koolitaja
abiga saada kinnitust väitele, et lisaks Champagne piirkonnas valmistatud
kvaliteetvahuveinidele, võivad maailmas veel kaks riiki kasutada oma toodangu
markeerimiseks nimetust šampanja. Minu andmetel on need Ameerika Ühendriigid ja
Venemaa. Seda küll siseriiklikult ja mitte oma tooteid eksportides.
Mis puudutab Venemaad,
siis tuleme tagasi aega, mil šampanja
muutus tsaari õukonnas väga populaarseks. Odessa piirkonnas pandi püsti
tööstus, mis sai tsaari dekreediga õiguse valmistada vahuveini ja et veinimaja
omaniku puhul oli tegemist prantslasega, võis ta kasutada nimetust Champagne.
Nii oli ka nõukogude ajal, me teame, siseturul Sovetskoje Šampanskoje,
välisturule tehti Sovetskoje Igristoje’t. Mis puudutab Ameerikat, siis seda
väidet tuleb kontrollida, et kas see võib olla nii veel ka tänapäeval, sest
kaubamärgiseadus on siiski karm ning reeglite täitmist kontrollitakse väga
valvsalt. Aga ongi tore uurida ja selle juurde tagasi tulla, kui vastused käes.
Naisterahvana
võin siinkohal tuletada meelde, kuidas Yves Saint Laurent’il tuli muuta ära oma
ülipopulaarseks osutunud lõhnaõli „Champagne“ nimetus, mis oli ka pakendatud
šampanjakorki imiteerivasse pudelisse, ning see kannab täna uut nimetust Yvresse
(Ivresse
tähendab tõlkes „joobnud“ ja kasutatakse naisterahva kohta. Selle lõhn on aga sama - kergelt joovastav
ning püsib kaua.
No näed! (Rein muheleb).
Kuidas
aga šampanja tarbimise ja müügiga tänasel päeval Eestis on? Räägitakse, et
mullid võidava üha enam populaarsust.
Jah, tõsi. Valge vein
ja mullid on need, mille tarbimine on tõusutrendis. Inimesed soovivad midagi
kergemat. Kui toidu puhul soovitakse kergemaid valikuid, siis ka joogi
puhul. Rosee veinide võidukäiku oleme
tunnistanud mitmel aastal. Ka roosa šampanja on muutunud popiks. Ka
meesterahvaste hulgas. Siin on natuke seost ka muu maailma trendidega. Näiteks
Ameerikas tänu roseede lembusele (eeskätt Provance’i roseed) suurte
filminäitlejate poolt on see muutunud trendiks ka meil. Roseede värvus ja
värskus on ju nauditavad!
Šampanjast,
kuigi selle tootmise on nii reglementeeritud, rääkides, kas ka siin võime
arutleda trendidest? Mida arvad, mida tulevik toob ja millises suunas tootmine
liigub?
Inimesed tahavad midagi
erilist. Väiketootjad on need, kelle poole vaadatakse. Isikupära on see, mida
soovitakse. Kui ma vaatan Eesti 2015-2016. aasta andmeid, 2017 ei ole ma
jõudnud veel üksikajalikult läbi töötada, siis suur hiid Moët&Chandon läks
veidi alla, Perrier Jouet aga näiteks oli tõusutrendis. Suur konkurents ja
press käib heade veinimeistrite osas, kes suudavad kokku segada omanäolisi
veine. Veinimeister, kes suudab võtta maast ja marjadest maksimumi, on hinnas. Ehk nagu ütlevad veinimeistrid ise: 95% veini
kvaliteedist tuleb põllu pealt, 5% tuleb keldrist - kas teed paremaks või rikud
ära. Olla ise kõige juures, mitte olla anonüümne, omada soovi olla kogu aeg
kohal, see on see. Muidugi ka pikaaegsed kogemused.
Rein,
seda lõunatundi lõpetades on mul tunne, et meil seisab ees veel mitmeid ägedaid
kohtumisi – nii Lallieri, kui Charles Mignoni kui ka sinu kolmanda
šampanjamaja Voirin-Jumel’i nestete ja toredate
esindajatega, kes lahkesti ka Eestit väisavad, et rääkida pikemaid lugusid
kõigist neist, sest neil igaühel on OMA lugu ning igaüks neist avastamist ning
ka ülestähendamist väärt.
Nõus. Juba juunikuus on
siin Voirin-Jumel shampanjamaja omanik Alice Voirin, samuti on veidi varem
tulemas Lallier’st esmakordselt ka šampanjamaja omanik, Francis Tribaud. Püüame
alati pakkuda oma kundedele häid elamusi ning teeme seda nii oma majas kui ka
teiste restoranidega koostöös. Sest šampanjaga saab ära katta terve menüü - ei
ole tarvis mingeid muid veine – ja saadavad elamused on ka kokkadele suuri
komplimente väärt.
Kusagil kevadepoole
teen kindlasti ka taas ühe klaasikoolituse. Olen seda teinud nii, et on
vähemalt kolm erinevat klaasi ja kuus erinevat šampanjat ehk kokku kolm korda
kuus erinevat elamust. Ja siis saab hinnata, mis on parim või meeldivaim
kooslus. See on selline klaasimäng. Ka teiste erinevate veinidega, mitte ainult
šampanjaga. Nagu öeldakse, kui sa lähed restorani ja sulle serveeritakse hea
vein valest klaasist, siis sa maksad veini eest küll täishinna, aga saad veini
üksnes poole hinna eest. Klaas on väga tähtis! Kui sul restoranipidajana on
valikus väärikad veinid, siis sul peab olema mingi set paremaid klaase, aga ka
teadmised. Ja jällegi, ka see on kultuuri küsimus.
Lõpetan
selle loo koos suure tänuga pühendusega, mille Rein kirjutas mulle oma
raamatusse „Veinireisid Euroopa kuulsaimatesse veinipiirkondadesse ja parimatesse
veinimajadesse“: „Vein, sealhulgas muidugi šampanja, on kultuur, traditsioonid
ja nende suurepäraste inimeste töö, kes seda suurepärast nektarit valmistavad!“
Muide, Reinu tõesti
väga head veiniraamatut ja ühtlasi lihtsalt mõnusat lugemist saab osta
sealtsamast restoranist R14 Rotermanni kvartalis ning seda loomulikult koos
toredate veinidega, ennekõike aga Reinu poolt maaltoodavate suurepäraste
šampanjadega.
Head
nautimist ja alati mõistlikku meelt!
Rahalaenu pakkumine alates 10 000 eurost kuni 10 000 000 euroni ettevõtetele ja hädasti vajavatele inimestele: Kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772
VastaKustutaTere. Ettevõtjad ja eraisikud, see on pakkumiskutse abivajajatele raha laenamiseks. Tule ja taotle oma projektide elluviimiseks laenu 10 000 kuni 10 000 000 eurot. Võtke minuga ühendust ja leiate oma rahamuredele lahenduse. Siin on minu kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772
VastaKustutaKõigile, kes vajavad laenu 10 000 kuni 10 000 000 eurot, võtke lisateabe saamiseks ühendust e-posti või whatsapi teel. Siin on minu kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772
VastaKustutaTere kõigile. Olen inimene, kes aitab inimesi rahaliselt, andes neile rahalaenud nende projektide elluviimiseks. Nii et teie, ettevõtja ja eraisik, kes vajate oma projekti täiustamiseks laenu või olete rahalistes raskustes, pakun teile 10 000 eurost 10 000 000 euroni kõigile 5–25 aastase tagasimaksevõimega inimestele. Siin on minu kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772
VastaKustutaFinantseerimispakkumine tõsiste inimeste vahel
VastaKustutaTere hommikust,
Kas otsite maja ostmiseks kiiresti hüpoteeklaenu? Auto ostmiseks? Kas vajate kiiresti laenu, et oma võlgu tasuda ja end mugavalt tunda? Olgu põhjus mis tahes, pakun teile koheselt reaalajas laenu alates 5000 € kuni 1 000 000 € intressiga 3% aastas. Garanteerin 100% rahulolu ja väga kiire. Soovi korral võtke minuga ühendust 📧: ( ricardomele20@gmail.com )
Finantseerimispakkumine tõsiste inimeste vahel
Tere hommikust,
Kas otsite maja ostmiseks kiiresti hüpoteeklaenu? Auto ostmiseks? Kas vajate kiiresti laenu, et oma võlgu tasuda ja end mugavalt tunda? Olgu põhjus mis tahes, pakun teile koheselt reaalajas laenu alates 5000 € kuni 1 000 000 € intressiga 3% aastas. Garanteerin 100% rahulolu ja väga kiire. Soovi korral võtke minuga ühendust 📧: ( ricardomele20@gmail.com )
Finantseerimispakkumine tõsiste inimeste vahel
Tere hommikust,
Kas otsite maja ostmiseks kiiresti hüpoteeklaenu? Auto ostmiseks? Kas vajate kiiresti laenu, et oma võlgu tasuda ja end mugavalt tunda? Olgu põhjus mis tahes, pakun teile koheselt reaalajas laenu alates 5000 € kuni 1 000 000 € intressiga 3% aastas. Garanteerin 100% rahulolu ja väga kiire. Soovi korral võtke minuga ühendust 📧: ( ricardomele20@gmail.com )
Finantseerimispakkumine tõsiste inimeste vahel
Tere hommikust,
Kas otsite maja ostmiseks kiiresti hüpoteeklaenu? Auto ostmiseks? Kas vajate kiiresti laenu, et oma võlgu tasuda ja end mugavalt tunda? Olgu põhjus mis tahes, pakun teile koheselt reaalajas laenu alates 5000 € kuni 1 000 000 € intressiga 3% aastas. Garanteerin 100% rahulolu ja väga kiire. Soovi korral võtke minuga ühendust 📧: ( ricardomele20@gmail.com )
Finantseerimispakkumine tõsiste inimeste vahel
Tere hommikust,
Kas otsite maja ostmiseks kiiresti hüpoteeklaenu? Auto ostmiseks? Kas vajate kiiresti laenu, et oma võlgu tasuda ja end mugavalt tunda? Olgu põhjus mis tahes, pakun teile koheselt reaalajas laenu alates 5000 € kuni 1 000 000 € intressiga 3% aastas. Garanteerin teile 100% rahulolu ja väga kiiresti. Soovi korral võtke minuga ühendust 📧: ( ricardomele20@gmail.com )
Finantseerimispakkumine tõsiste inimeste vahel
Tere hommikust,
Kas otsite maja ostmiseks kiiresti hüpoteeklaenu? Auto ostmiseks? Kas vajate kiiresti laenu, et võlgu tasuda ja end mugavalt tunda? Olgu põhjus mis tahes, pakun teile koheselt reaalajas laenu alates 5000 € kuni 1 000 000 € intressiga 3% aastas. Garanteerin 100% rahulolu ja väga kiire. Soovi korral võtke minuga ühendust 📧: ( ricardomele20@gmail.com )
Finantseerimispakkumine tõsiste inimeste vahel
Tere hommikust,
Kas otsite maja ostmiseks kiiresti hüpoteeklaenu? Auto ostmiseks? Kas vajate kiiresti laenu, et võlgu tasuda ja end mugavalt tunda? Olgu põhjus mis tahes, pakun teile koheselt reaalajas laenu alates 5000 € kuni 1 000 000 € intressiga 3% aastas. Garanteerin 100% rahulolu ja väga kiire. Soovi korral võtke minuga ühendust 📧: ( ricardomele20@gmail.com )