Leonid Gelibterman: Küsite minult, millist veini ma armastan? Küsige minult parem, milliseid naisi ma armastan.
Intervjuu rahvusvahelise veini- ja gastronoomiakeskuse (International Wine and Food Association) Moskvas asuva Vene filiaali presidendi Leonid Gelibtermaniga. 9.02.2018
Intervjuuks Leonid
Gelibtermaniga saabun Eesti Näituste messikeskusesse rahvusvahelisele turismimessile
Tourest, mille raames hr Gelibterman Tallinnat väisab, kokkulepitud ajast varem. Tunne on ärev, sest ees seisab kohtumine veini- ja gastronoomiaala maailmatasemel professionaaliga. Pealegi oleme kokku leppinud
suhtlemise keeles, millest saan endiselt hästi aru, kuid mida kõneledes ei
tunne end enam nii vabalt kui 20 aastat tagasi. Hommikust peale olen harjutanud
end mõtlema vene keeles, teinud veel viimaseid märkmeid ja lugenud venekeelseid
artikleid teemadel, millistest soovin kõneleda. Minu suikunud vene keel tundub
tänu kiirele sõnavaraturgutusele siiski taas
ärkvele tõusvat. Ja ongi minu kord. Minu tund intervjuuks mehega, kellest on
saanud esimese messipäeva populaarseim külaline.
***
Kuivõrd eelmine
intervjuu on just lõppenud ja saan aru, et sellele on eelnenud omakorda mitu
vestlust, küsin peale meie tutvustamist, et kas hea külaline on messil jõudnud
ka keha kinnitada, mispeale hr Gelibterman vastab, et temalt küsitakse
alatihti, milles seisneb tema hea vormi saladus, kuigi ta tegeleb igapäevaselt gastronoomia
ja alkoholiga. Seepeale vastavat ta otsekoheselt, et nende teemadega tegeledes ning messidel
või muudel üritustel inimestega lakkamatult suheldes ei jää tal tegelikult
kunagi aega korralikult, ammugi mitte rikkalikult, süüa. Küsin, mitu intervjuud
ta täna andnud on ning saan naerusuiseks vastuseks, et tegemist on ilmselt tema
isikliku rekordiga – kümme. Mõtlen kiiresti, et küllap on külalisele pakutud
siin-seal väljapaneku juures head-paremat, kuid vaevalt on ta kõikide nende tele-, raadio- jm intervjuude vahel saanud rahulikult istuda ja süüa ning teen ettepaneku kõigepealt sööma minna. Mu
kaaslane on siiralt rõõmus. Keerame intervjuualal ringi ja suundume Eesti toidu halli.
Istume laua taha ning lihtsat
mõnusat kõrvitsasuppi süües teen sissejuhatuse sellesse, millega olen viimasel
ajal suure õhinaga, kuid siiski pigem hobikorras, tegelenud, miks palusin eesootavat intervjuud. Räägin põgusalt veinitundja
kursuse läbimisest, oma blogiga alustamisest, erinevate gastronoomia- ja veiniürituste
väisamisest ja plaanidest neid ka ise korraldada, samuti oma suurest kirest-
vahuveinidest ja šampanjast. Vargsi vaatan kella ja saan aru, et intervjuuks
jääb ehk napp pool tundi. Tähelepanelik kaaslane märkab seda. Poetan
ettevaatlikult, et ilmselt jääb meil küll vestluseks vähe aega, aga hea, kui
saan vastused paarilegi küsimusele. „Öelge mulle lihtsalt, mida soovite, saate
vastused kõigile küsimustele.“ Naeratan laialt ja tean, et sellest tuleb üks
huvitavamaid kohtumisi, mis veini ja gastronoomia maailmas minu jaoks täna võimalik.
Kui
rääkida veinimaailmast üldiselt, teame, et tegemist on väga pika ajaloo ja
traditsioonidega, kohati väga reglementeeritud valdkonnaga. Ometi on selleski
vallas omad trendid. Milline on teie tunnetus viimase aja trendidest maailmas? Millised on trendid Venemaal? Kas
ja millised on trendid, kui räägime vahuveinidest ja šampanjast?
Teiseks, Prantsuse šampanja müügiga läheb järjest keerulisemaks. Miks? Sest nad jätkavad väga kõrgete hindade hoidmist, samas kui šampanja imidž on tugevasti kahanenud. Šampanjale on tekkinud väga tugevad konkurendid. Näiteks Hispaania cava, mis on väga tõsine konkurent. Inglise vahuveinide, mis on suurepärased, konkurentsi piirab vaid see, et neid toodetakse praegu võrreldes šampanjaga vähe ning tarbitakse peamiselt kohapeal; umbes miljon pudelit, mis toodetakse, sellest ekspordiks lihtsalt ei jätku.
Veel, üha rohkem saame rääkida kvaliteetsete vahuveinide tootmisest ka mujal maailmas. Fantastilisi vahuveine tehakse täna näiteks Tasmaanias. Samuti on väga head Austraalia vahuveinid, sealhulgas erinevatest regioonidest. Ka Argentiinast tulevad huvitavad vahuveinid. Tšiili on jõuliselt esile tõusmas. Samuti Ameerika Ühendriigid. Põhimõtteliselt kogu maailm. Ka Venemaa ja meie Abrau-Durso (kasutatakse ka nimekuju Abrau-Dyurso, tegemist on vahuveinitehas aastast 1870, autori märkus, vt ka intervjuu lõpus väike kirjeldus), mille kvaliteediga tegeletakse väga tõsiselt.
Seetõttu on tendents selline, et ühelt poolt, tänu efektile, mida mina nimetan prosecco-efektiks - st vahuveinist on saamas üha enam vein igaks päevaks, mitte vaid pidupäevaks – muudab see vahuveinide tarbimise lihtsamaks. Teiselt poolt, kõrgkvaliteediliste vahuveinide tootmine (võrdluses šampanjaga) on üha konkurentsivõimelisem, seega arvan, et vahuveinide toomise mahud üksnes kasvavad, vahuveinid on saamas üha lähemaks ka gastronoomilistele veinidele, st tarvitamiseks toidu kõrvale, mitte vaid aperitiivi või digestiivina. Šampanjale ma aga kergeid aegu ei ennusta.
Aga
Venemaast rääkides? Kas Venemaal armastatakse vahuveine ja šampanjat nii
palavalt kui räägivad legendid. Ühe kohaselt olevat Eesti ajalooga tihedalt
seotud Peeter I’ne (1682-1725) võtnud enesega igal õhtul voodisse kaasa 4
pudelit šampanjat?
Ma ei tea, kes
selliseid lugusid räägib (Gelibterman naerab). Legendid Peeter I’se ja tema
šampanjalembuse kohta ei ole tõsiseltvõetavad. Venelaste tõsisemast tutvusest
vahuveinidega saame rääkida alates sõja aastatest (1812 -1814; 1812 aasta
juunis algas Napoleoni sõjakäik Venemaale, 1814 vallutasid liitlasväed Pariisi,
Napoleon loobus troonist ja saadeti asumisele, autori täiendus). Venelased
jõid Prantsuse vahuveine muidugi ka juba varem, kuid siiski tagasihoidlikes
kogustes. Teame näiteks, et 1765. aastal oli feldmarssal Repnin (1734-1801),
Katariina Suure saadik, Ruinart’i šampanjade esimeseks venelasest degusteerijaks
ning Nikolai I määras Ruinarti šampanjamaja Vene kuningliku õukonna ametlikuks
varustajaks.
Peale suurt sõda aga saatis
veel segastel aegadel madam Ponsardin, tuntud kui Veuve Cliquot, suure saladuskatte
alla esimese tõsise saadetise oma šampanjat Venemaale.
Aga räägime parem sellistest meestest nagu krahv Vorontsov või vürst Galitsin – need olid tõelised titaanid, kes lõid Venemaa vahuveinitööstuse ning on ennast sellega ka vahuveini ajalukku kirjutanud. Muuhulgas konkureerisid nende valmistatud vahuveinid väga edukalt Prantsuse omadega.
Šampanjast ja selle armastusest Venemaal saame rääkida eeskätt alates 19. sajandi algusest. Näiteks enne revolutsiooni aastal 1818 toodi Venemaale, ma ei mäleta täpset numbrit, aga umbes 18 000 pudelit šampanjat. On teada lugusid sellest, kui rikaste kaupmeeste pidudel valati terve klaver šampanjat täis ning pandi sinna ujuma kalad; ka sellest, kuidas tehti šampanjavanne. Need olid ajad, kui šampanja oli eeskätt uhkete pidustuste ja enda näitamise jook. Nõukogude ajal leiutati aga vahuvein massidele – Sovetskoje Šampanskoje. See oli loomulikult hoopis teine jook. Samal ajal säilis Massandra tehas Krimmis, samuti Abrau-Durso Krasnodari Krais ja mitte ainult töörahva šampanja valmistamiseks.
Aga räägime parem sellistest meestest nagu krahv Vorontsov või vürst Galitsin – need olid tõelised titaanid, kes lõid Venemaa vahuveinitööstuse ning on ennast sellega ka vahuveini ajalukku kirjutanud. Muuhulgas konkureerisid nende valmistatud vahuveinid väga edukalt Prantsuse omadega.
Šampanjast ja selle armastusest Venemaal saame rääkida eeskätt alates 19. sajandi algusest. Näiteks enne revolutsiooni aastal 1818 toodi Venemaale, ma ei mäleta täpset numbrit, aga umbes 18 000 pudelit šampanjat. On teada lugusid sellest, kui rikaste kaupmeeste pidudel valati terve klaver šampanjat täis ning pandi sinna ujuma kalad; ka sellest, kuidas tehti šampanjavanne. Need olid ajad, kui šampanja oli eeskätt uhkete pidustuste ja enda näitamise jook. Nõukogude ajal leiutati aga vahuvein massidele – Sovetskoje Šampanskoje. See oli loomulikult hoopis teine jook. Samal ajal säilis Massandra tehas Krimmis, samuti Abrau-Durso Krasnodari Krais ja mitte ainult töörahva šampanja valmistamiseks.
Tänapäeval on (Venemaal) peamine prosecco.
Ehk
täna peetakse ka Venemaal lugu pigem kergematest jookidest?
Teate, see on nii ja
naa. Ajalooliselt on Venemaal armastatud pigem magusamat vahuveini. Täna on
teatud osa tarbijatest liikunud brut’i (st kuiva) poole ja selle tarbimine on
kasvanud. Põhiliselt aga on teatud hinnaklassi juures ja sellele vastava
tarbija puhul peamiseks magusamad vahuveinid; hea , kui see on mõni Asti.
Magusa vahuveini puhul
ongi ju kaks peamist turgu maailmas, millest me räägime – Ameerika Ühendriigid
ja Venemaa.
Kui
rääkida veel Ameerikast ja Venemaast, siis lugesin kusagilt ja jäi meelde, et
2015. aastal Putini ja Kerry kohtumisel pakkus Venemaa president just Abrau-Durso,
Lõuna-Venemaa ajaloolise vahuveinitehase toodangut.
Muide, mis puudutab
Putinit, siis tegemist on mehega, kes on veinide osas väga teadlik. Kui rääkida
veel post-nõukogude riigijuhtidest, siis ilmselt kõige paremini tunneb veine
Nazarbajev (Nursultan Nazarbajev, Kasahstani president, autori märkus). Muide,
need kaks on omavahel palju kohtunud ning arvan, et Nazarbajev on mõjutanud ka
Putinit. Ka Medvedjevit iseloomustab see, et ta tunneb veine üsna hästi. Eks
liidrite toitumise ja joogiharjumuste puhul mängivad peamist rolli
spetsialistid, kes soovitavad ja hoolitsevad nö õigete valikute eest, kuid
palju vahetatakse informatsiooni ka kolleegide vahel.
Mis puudutab Abrau-Durso’d,
siis võimalik. Kui vaadata, milline on nende vahuveinide tase, siis selle
prantslasest oenoloogi Victor Dravigny (mees, kellest sai tehase peamine
šampanjameister aastal 1905 ning kelle
käe all valminud vahuveinidest sai tsaar Nikolai II käsul õukonna vahuvein, mh
hakati neid vahuveine ka eksportima, autori täiendus) käe all valminud veinid,
mille puhul on täna esindatud jätkuvalt nö oma liin (Abrau-Durso Victor
Dravigny, mis on valmistatud klassikalisel meetodil ning seda on hoitud
veinikeldris 3 aastat, autori täiendus), olid ja on tänagi vägagi korralikud. Abrau-Durso
peamine probleem on paraku see, et neil ei jätku piisavalt head toorainet.
Läheduses olevate maade eest küsitakse ebamõistlikku hinda ning nii vaevlevad
nad korraliku tooraine puuduses. See on üleüldine Vene veinitööstuse probleem –
kohaliku kvaliteetse tooraine mittepiisavus.
Paratamatult
pean teilt küsima, milline on teie lemmikvein? Kas ka äkki mõni vahuvein või
šampanja?
Küsige minult,
milliseid naisi ma armastan.
Ei,
küsin siiski veinide kohta.
Olgu, küsin siis ise ja
vastan teile nii: kui küsida, kas ma armastan blonde, brünette või punapäid,
siis ütlen, et mulle meeldivad kõik, kuid on asju, mis meeldivad mulle naistes
olenemata sellest, millist värvi on nende juuksed. Mulle meeldib intellekt.
Täpselt sama saan öelda ka veinide kohta. Mulle meeldib, kui vein on tehtud
hinge ja mõistusega. Mis on oluline? Esiteks, et veini valmistaja saaks aru,
mida ta teeb: millise veini ta on valmistanud, ja miks ta on valmistanud just
sellise veini. Teiseks on
oluline, millises atmosfääris ja kellega sa veini jood. Vein võib olla väga kallis, see võib olla ka täiesti demokraatliku hinnatasemega. See ongi minu vastus.
Kui küsite minult, et
kas mulle meeldib valge vein, siis kuidas ma vastan? Jah, meeldib. Kui küsite,
kas mulle meeldib Riesling, on vastus, jah, väga meeldib. Meeldib mulle Verdelho?
Väga meeldib. Meeldib mulle Albarino? Muidugi.
Kas mulle meeldivad siis kõik veinid? Ei, ei meeldi (hr Gelibterman naeratab ja
osutab kehakeelega oma eelmisele arutlusele).
Kas te teate, kuidas
jahitakse hunte?
Ei.
Hundil on terav haistmine ja kuulmine. Hundid ka näevad paremini kui teised koerlased. Ometi jahitakse neid muuhulgas esmapilgul täiesti arusaamatul viisil, nimelt punaste või muude erksavärviliste piirdelippudega, mis teatava vahe tagant ja kõrgusel nöörile kinnitatud, karja asukohta piirates, tekitades sellega selge piiritletud ala. Seda kutsutakse lipuringiks. Ja hunt, kuigi ta on tark ja tugev kiskja, ei suuda sellest väljapoole minna, ei suuda sellest väljuda. Nad pelgavad lippe, põrkavad neid nähes tagasi või jooksevad mõne aja liiniga paralleelselt ja siis muudavad suunda. See ei ole midagi muud kui psühholoogiline. Kui aga leidub hunt, kes suudab ringist välja murda või sellest lihtsalt läbi joosta, oleks õigem ütelda, ei peata teda enam miski. Mida ma tahan öelda: meil inimestena ei ole vaja seada ise endale piire, millest me välja ei suuda tulla. Et vot joon ainult valget veini ja muud ei joo. Iga sündmuse, toidu ja seltskonna juurde on oma vein või muu jook.
Tänan, andsite mu küsimusele parima vastuse!
Ja sellega lõpetame ka meie “ametliku“ intervjuu. Peale intervjuud käime minu jaoks suure positiivse üllatusena veel tunnikese või enamgi ringi festivalialal ning räägime sellest, millised võiksid olla suhted toidu- ja veiniarmastajate vahel riigipiiridest sõltumata. Räägime plaanidest, mida võiks ellu viia, kui vaid leiduks lisaks entusiasmile ka riiklikku või ka erakapitali toetust. Midagi siiski saab teha ka lihtsalt inimlike suhete ja kontaktide pinnalt. Meie kohtumise lõppedes annab hr Gelibterman minuga kaasa parimad soovid ja tervitused Wine and Food Association’i Eesti filiaalile, mille korraldatud õhtusöögil nädala pärast osalen. Luban need suurima rõõmuga edasi anda.
***
Olen südamest tänulik
oma Rotary-õele ja MTÜ Eesti Maaturism juhile
Raili Mengelile, kes selle kohtumise korraldas. Ühtlasi asun uurima
võimalusi õppida veinitundja intensiivkursustel Moskvas või Peterburis Venemaal,
millest hr Gelibterman mulle pikemalt rääkis. Vajalik on vaid välja selgitada,
kas minu algteadmistest, millised Eestis omandatud, selle sammu astumiseks
piisab. On nii palju, mida ma veel ei tea, aga teada sooviksin! See kohtumine
oli omamoodi majakaks minu jaoks veel nii segasel merel. Suur tõde on
ütlemises, et mida enam õpid, seda rohkem avastad, kui palju tegelikult ei tea.
„Its’never too late to learn!„ seisis
suurte tähtedega meie kooli inglise keele klassi seinal tahvli kohal. Sellest motost
ning sisemisest julgusest kavatsen nüüd ja edaspidi ikka juhinduda.
***
Lühikokkuvõte Abrau-Durso veinitehase kohta: veinitehas asutati samanimelises
külas Krasnojarski Krais Lõuna-Venemaal 25. novembril 1870 eesmärgiga varustada
tsaari õukonda ja majapidamist veinidega. Plaanid viidi ellu kakskümmend üks
aastat hiljem, kui Abrau-Durso viinamarjaistanduste järelvaatajaks määrati
vürst Lev Galitsin, kes oli selleks ajaks tuntud oma Massandra ja Novy Sveti
viinamarjaistanduste ja veinitootmise ülesehitamise poolest Krimmis. Tema oli
see, kes tõi Venemaale Prantsuse kogenud veinitootjad. Aastal 1897 avati
Abrau-Durso šampanjakeldrid, mis sisaldasid selleks ajaks üle 13 000 pudeli
vahuveini. 1917. aasta Vene revolutsioon pühkis minema Abrau-Durso hiilguse,
kuid seda kokkuvõttes vaid lühikeseks ajaks. Prantsuse spetsialistid põgenesid
Venemaalt, kuid nende tööd jätkasid nende vene õpilased. Nõukogude perioodil
oli Abrau-Durso tuntud oma vahuveini poolest, mida turustati Sovetskoye
Shampanskoye ("Nõukogude šampanja" või "šampanja rahva
jaoks") nime all. Tänasel päeval on Abrau-Durso Venemaa kõige olulisema
viinamarjakasvatuspiirkonna keskus. Nt 2005. a. toodeti seal 5,800,000 pudelit
vahuveini. Kohapeal on vahuveinide muuseum, korraldatakse tuure ja maitsmisi. Vt ka http://www.abraudurso.ru/en/(11.02.2018).
Kommentaarid
Postita kommentaar