Kihutame ... kosmosesse?
Uus aasta on lustlikult alanud. HEAD UUT AASTAT! Kestab veel ka tore puhkuste
aeg ning inimesed lendavad sooja või ka külma, kes kuidas, et laadida end peale väga töist
ja kiiret aastat uue energiaga. Loomulikult vaadatakse tagasi möödunule, et teha sättida uusi uhkeid rajajooni. Kiikame meiegi korra ühte vahvasse teemasse lõppenud
aastal ning lisaks mullidest kantud mõtetele avardame teadmisi ka muude veinide
maailmast. Aga mitte ainult, ka kosmosest.
Möödunud, 2019. aasta üks tippsündmus meie kohalikul
mullimaastikul oli kindlasti see, et esmakordselt Eesti ajaloos jõudsid siinsete
šampanjasõprade ette tahtlikult merepõhja küpsema uputatud šampanjad (lugu
sellest ehk „Underwater Champagnes“ loe siinsamas: https://mulligalerist.blogspot.com/2019/10/underwater-champagnes.html). Vaimustava õhtu naelaks kujunenud Champagne Drappier cuvée Carte d’Or magnumpudelid ei jätnud külmaks ühtki külalist. Pressgi oli üsna mitmest väljaandest kohal. Õnnelikumad said soetada endale nii sama šampanjamaja Brut Nature Zero Dosage kui ka Grande Sendrée 2008 aastakäigu uputatud šampanjasid, mis olid veetnud 12 kuud Prantsuse looderannikul merepõhjas, komplektis samade šampanjade tavapäraste ehk maapealsete
versioonidega. Maapealne kõlab siinkohal
küll pisut eksitavalt, sest tegelikkuses küpsevad šampanjad üldjuhul
maa-alustes keldrites. Silmapaistvaks teadaolevaks erandiks Maison Bruno Paillard
šampanjad, mille laagerdumine nii teras- kui ka puitmahutites toimub eranditult sõna
otseses mõttes maa peal, ruumides, mille tingimused matkivad, tõsi, maa-aluste keldrite omi.
Aasta 2019 paistis rahvusvaheliselt silma aga ka täiesti uue, peagi ehk samuti
trendiks saava, üllatusega. Nimelt saadeti rahvusvahelisse kosmosejaama
(International Space Station, ISS) kast punast Bordeaux veini, et testida mikrogravitatsiooni
ja radiatsiooni mõju veini omadustele. Ei tasu siinkohal eeldada nagu uputatakse
merepõhja tahtlikult üksnes šampanjat. Ka niinimetatud vaiksete veinidega on tehtud ja
tehakse jätkuvalt samasuguseid ehk veealuseid katseid, kuid veinide kosmosesse lennutamine on midagi
uut. Loomulikult on eksperimendi eesmärgiks, nii nagu veinide tahtliku merepõhja
uputamise puhul, testida nende erinevat küpsemist ja käitumist üldisemalt tavapärasest nii erinevatel
tingimustel.
Kui esialgu ei olnud teada muud, kui vaid seda, et tegemist
oli punase veiniga, avaldati mingil ajal siiski, et kosmose poole saadeti teele just punased Bordeaux
veinid. Prantsuse startup ettevõte, kelle eestvedamisel selline eksperiment toimub
(ettevõtte nimeks on Space Cargo Unilimited), andis üritusele piduliku ladinakeelse
nimetuse: „Vitis Vinum in Spatium Experimentia“, inglise keeles „Wine Grape in Space
Experiment“.
Kaksteist pudelit, mis rahvusvahelisse kosmosejaama saadeti,
on pudeldatud samal moel nagu tavaliselt ehk klaaspudelitesse. Kosmosesse saatmiseks
pakendati, tõsi küll, pudelid ükshaaval spetsiaalsetesse turvakonteineritesse. Pudeleid hoitakse
kosmosejaamas 12 kuud, misjärel saadetakse nad tagasi Maale niisamuti nagu need
sinna kosmose-cargoga, mis veab toitu ja muid vajalikke tarbeid kosmonautidele,
ikka käib. Samast tootepartiist vastav arv pudeleid hoitakse võrdluseks
tavatingimustel Maal, kus toimub toodete lõplik testimine ja võrdlus.
Hoiustamistemeratuur on mõlemas paigas sama: +18˚C. Teadlased ootavad eksperimendilt
nii füüsikaliste kui ka keemiliste reaktsoonide mõju veinile.
Kui asja läbi pisukese huumoriprisma võtta, siis ilmselt on testi eesmärgiks saada teada ka kosmosemeeskonna, mis koosneb kolmest ameeriklasest, kahest venelasest ning ühest itaallasest, vastupanuvõimet vastupandamatutele ahvatlustele elik võimet jätta haaramata kosmosesse saadetud veinipudelid ning need lihtsalt tühjaks juua. 😊
Kosmosejaama lennutatavate pudelite pakendamine turvakapslitesse enne lendu. |
Kui asja läbi pisukese huumoriprisma võtta, siis ilmselt on testi eesmärgiks saada teada ka kosmosemeeskonna, mis koosneb kolmest ameeriklasest, kahest venelasest ning ühest itaallasest, vastupanuvõimet vastupandamatutele ahvatlustele elik võimet jätta haaramata kosmosesse saadetud veinipudelid ning need lihtsalt tühjaks juua. 😊
Tõsi, alkoholi kosmosesse lennutamine ei ole antud juhul
päris esmakordne. Sinna on eelnevalt lennutatud ka õlut ja viskit. On teada ka
venelasest kosmonaut, kes „tipsutas“ kosmoses, täpsemalt kosmosejaamas MIR, arstide
soovitusel konjakiga. Eks lisaks toidu omaduste testimisele tuleb vaieldamatult
uurida ka joogi, seejuures alkohoolse joogi, käitumist alternatiivsetes tingimustes, muuhulgas nende mõju
inimorganismile täiesti teistsugustes oludes. Kosmoses avatavaid veinibaare meie silmad vaevalt näevad, kuid kosmose vallutamine käib täie hooga ning elu võimalikkus väljaspool Maad ei ole enam välistatud. Elu juurde kuulub paratamatult ka hea vein. Või mis elu see muidu oleks?
Kas ja mis põhjusel võiks mõni vahuvein, milles, tuletame
meelde, šampanja puhul ootab korgi all vallandumist koguni oma 6 rõhuühikut ehk umbes
3 korda rohkem kui sõiduauto rehvis, leida tee komosesse, ei kujuta ette. Mida
hästi ette kujutan, on tavamõõdus ehk 75cl suuruse šampanjapudeli
avamine tavalisel lennureisil. Kui väike 20cl minipudel, mis lendudel on tavapärane ning ohutust silmas pidades ka keeratava korgiga, avaneb suhteliselt vaikselt ning seda on turbulentsi puudumisel täiesti veatult võimalik ka pokaali valda, siis tavasuuruses pudeli avamine lennul on täiesti omaette lugu. Just meelde tuletatud suurusjärk rõhku korgi all vallandub pudeli avades jõuga, mida niisama lihtsalt
kinni ei hoia ning vähemasti veerand kallist sisust lendab valimatult laiali ja mi. Ja mitte ainult teie sülle või kotti või pluusikaelusesse. Ei, see kõik lendab ikka korralikult laili. Misjärel, kui kaasreisijad kostnud paugust ja kaela sadanud kosmosevihmast pisut toibunud on, tuleb märjaks saanutele võimalikult sulnilt selgitada, et
tegelikult on šampanjadušš midagi vägagi toredat ning loota, et inimestel on
parajas annuses huumorimeelt. Siinkohal sõbralik soovitus: kihutades uuel aastal uute seikluste poole hoiduge lennulollustest 😊 Mis saab aga kosmosesse lennutatud punaveinist, saame teada eelduslikult veel enne aastat 2021.
Kasutatud allikad: Madeline Puckette, Wine Folly. A Year of
Wine in Review (2019). Arvutivõrgus: https://winefolly.com/update/a-year-of-wine-in-review-2019/
(3.01.2020); Darrell Etherington. A startup just launched red wine to the
International Space Station to age for 12 months. Arvutivõrgus: https://techcrunch.com/2019/11/04/a-startup-just-launched-red-wine-to-the-international-space-station-to-age-for-12-months/
(3.01.2020); Jacob Banas. This Startup Is Aging Red Wine on the International
Space Station. Arvutivõrgus: https://futurism.com/startup-aging-red-wine-in-space
(3.01.2020). Foto: Internet, allikaviide nr 2.
Kommentaarid
Postita kommentaar