Ta tuli, et vallutada ja võita

Ta tuli, et vallutada ja võita ning lubadust täita! Amen! Esimesed Champillon'ist Champagne maakonna südames Alexandre Mea juhtimisel ja tema veinimeistrist venna taktikepi all toodetud täiesti isemoodi ja eksklusiivse Champagne Carbon'i, nimetatud ka kui 21. sajandi uue ja õige ulmelise tulija, degustatsioonid Mulligalerii sõpradele korraldatud, on paras aeg rääkida neist šampanajdest lähemalt ning kergitada loori ka nende ees, kes veel ei ole testimistele jõudnud. Olgu kohe öledud, et Carbon šampanjat toodetakse vaid umbes-täpselt 40 000 pudelit aastas ehk õige pisku võrreldes gigantsete tegijatega, kelle toodang küündib mitmetesse miljonitesse pudelitesse ning priiskavalt palju ei saa seda šampanjat Eestis ega ka kusagil mujal kunagi olema. Tõelistele šampanjasõpradele jagub, nii nagu ka emotsioone, mida neist nestetest ammutada. Olles tänaseks nii väksemas kui ka vähe suuremas seltskonnas ära proovinud kõik viis Eestisse jõudnud Carbon cuvéed, sissejuhatuseks mõned meeleolukad ja ehk ilmekamad nopped päris esimestelt degustatsioonidelt:
  • Väga meeldiv üllatus!
  • Carbon BRUT võlus oma värskuse, samas struktuuriga, et mitte öelda tugevusega.
  • Lillelisus, värskus!
  • Blanc de Blancs 2012 on minu armastus!
  • RIKKUS! - ja ma ei räägi rahast :)
  • Blanc de Blancs purustas mu (senise) Blanc de Blancs' armastuse... 
  • Minu lemmik Bugatti sinine. See pudeli värv! Ja no sisu on extraordinary! Rosé muidugi samuti, täielik lemmik - värske, mineraalne, huvitav, suure arengupotentsiaaliga ka edasiseks, värviküllane igas mõttes.
Aga ka:
  • Saabusin väikese eelarvamusega, mis iga cuvéega haihtus järjest rohkem. Ja viimane, Bugatti, was the winner!
  • Esimene šampanja, mis mu meelest kõnetab eeskätt mehi ja alles seejärel naisi. Ilmselt on asi pudelis. Aga sisu muidugi on sootu ehk sobib kõigile, kel on šampanjast juba rohkem aimu. 
  • Noobel pudel ja šikk sisu.
  • Huvitav ja INTRIGEERIV!
  • #kiirus, #adrenaliin, #šikk.
  • Bugatti, minu lemmik!
  • Super maitsed, mullid ja järelmaitse. Fantastico!
Jah, lisaks pudelile, mis ületab kõik teadaolevad "blingi" parameetrid kilomeetriga ja millest räägitakse palju ja sõnakalt, sest pudel on tõesti eriline ka "relvastamata silmale", on tegemist eeskätt siiski väga huvitava, intrigeeriva ja lihtsalt joovastava sisuga igas Carbon'i pudelis. Sellisega, mille puhul tahaks laulda: "Ärge jätke mind üksi, kui oleme joonud šampanjat!", sest peale selliste nestete maitsmist võivad jalad mitte puudatada maad ning vallatused vallutada meeled. Oleme ausad, mitte iga šampanja ei pane degusteerijat kasutama selliseid suuri sõnu nagu ARMASTUS. Lisaks taustateadmisele, et Carbon šampanjade tootmisel kasutatakse vaid Grand Cru ja Premiere Cru ehk kahe kõrgeima kvaliteediklassi viinapuu põldude marju, täpsemalt, Grand Cru Chardonnay'd Cote des Blancs'ist, Grand Cru Pinot Noir'i Montange de Reims'ist ning Premiere Cru Meunier'i Marney Valley'st, vaatame neid süsinik-fiiber "ülikondadesse riietatud" iludusi lähemalt ning püüame avada nende hingeelu nii nagu nemad testijate meeli ja südameid. Laskumata liigselt professionaalsesse diskussiooni. Vabalt ja pigem meeleliselt. Sest ütleb ju Carboni filisoofiagi: "Šampanja valmistamine on samavõrra kunst kui teadus." Lähtume siis sellest.

Champagne Carbon Brut - šampanja kui kunstiteos, mille kahvatukollane värvus on erakordselt rafineeritud. Sulnis mullide jooks ning imekspandavalt kaua püsiv kreemjas vaht rõõmustavad silma ja paitavad suud. Aroomis on tunda valgeid virsikuid ja pirne, sekka kerge õunane noot, aga ka värsket võid ja valgeid lilli (alates aianurgas ilutsevast piimanõgesest kuni valge roosini, sekka kirsiõite kuma). Aroomi kiht-kihilit avanedes (ja avanevad KÕIK selle brändi šampanjade aroomid kiht-kihilt, lisades ootusärevust ja mängulusti) astuvad esile ka kergelt vürtsikad noodid. Maitses on tunda nii rösti kui ka nupsusaia ehk broiche'i, aga ka värskust kätkevaid tsitrusvilju, mis kinnitavad selle erakordse šampanja elegantsi ja harmooniat. Väga meeldiva happesuse ja kaunilt kestva järelmaitsega. Tehnilise poole pealt on tegemist kolme klassikalise šampanjaviinamarja seguga, milles domineerib majale omaselt Chardonnay (46%), lisaks Pinot Noir (24%) ning Meunier (30%). Dosaažiks 7g liitri kohta ehk brut katogooria kaalutud keskmine (tuletagem siinkohal meelde, et brut kategooria lubatud jääksuhkrusisaldus on kuni 12 grammi liitri kohta).


Champagne Carbon Blanc de Blancs, Grand Cru, Vintage 2012 - aastakäigušampanja üksnes Grand Cru põldude Chardonnay'st, mille helekuldne värvus paitab silma ning vihjab ainuüksi esmavaatlusel kaunilt kiirgavale välimusele lisaks ka sama kaunile sisule. Uhke püsiv mullijooks, mis meenutab voogavat pruudiloori, sillutab teed pidulikkusele, mida terve selle šampanja iseloom endas selgelt kannab. Aroom ja maitse on värsked, lillelised, avanedes kiht-kihilt, kergelt sametised, väga harmoonilised. Maitses on tunda eeskätt kollaseid puuvilju, pähkleid ja mandlit. Veidi võine sulnis järelmaitse kestab kaunilt kaua. Lisaks iseseisva naudingu pakkumisele, mida selles šampanjas on šarmantselt palju, on kindlasti tegemist ka väga gastronoomilise vahuveiniga, mida tasuks serveerida hoolikalt valitud roogadega. Dosaaž on grammi võrra väiksem, kui eelnevalt maitstud Brut'il - 6 grammi liitri kohta. Aga etteruttavalt öeldes, dosaaž on küll viimane asi, millele nende šampanjade puhul mõelda. Pigem mõtleme siinkohal aastale 2012, mis aastanumbrit kannab antud vintage. Tegemist on aastaga, mis oli erinevate šampanjakriitikute hinnangute põhjal erakordselt hea, et mitte öelda Champagne lähiajaloo parim. Aasta, mida samas tähistab üliväike toodang, nii et kõik rariteetide kogujad, on mõistlik jätta see aastanumber meelde ning varuda enesele pudelike või paar ka hunnitut Champagne Carbon Blanc de Blancs Vintage 2012. Ja mitte ainult selleks, et olla teadlik või moodne, vaid ikka selleks, et hellitada end tõeliselt suurepärase šampanjaga.


Champagne Carbon Rosé - imeliselt heleroosa värvusega šampanja, mille puhul Madam Dior, nii kujutan ette mina, oleks õhinas. Sellise värvi saavutamine on iseenesest houte couture! Mis siis veel rääkida sellest, mida see värvus endas peidab! Aroom ja maitse kõnelevad kevadvärskusest, kaunilt hooldatud lilleaiast, kust ei puudu pojengid ja floksid. Roseedele loomuomaselt ka punased marjad, eeskätt maasikad, vaarikad ja kirsid. Lõhn on aromaatne ja rõõmuküllane. Maitse pisut rafineeritum, samas mõnusalt mahlane. Esile tõuseb šampanja väga hea tasakaal. Järelmaitse on püsiv, nii nagu ka mullide jooks pokaalis, mis kestab kaua. Tegemist on nn segu-roseega (blend), mille valmistamiseks on kasutatud 56% ulatuses Chardonnay'd, 23% Pinot Noir'i ning 21% Meunier marju. Dosaažiks 7 grammi liitri kohta nii nagu ka Brut'il. Kui muidu soovitaksin igal võimalusel roosa šampanja juurde pigem vaarikaid, teen siinkohal erandi ja soovitan maasikaid. Küpseid, mitte valgepõskseid ega ka üleküpseid. Pigem magusamaid, mitte liigselt hapukaid. Ja hanemaksa patée ekleerid on selle roseega lihtsalt imehead! Nii nagu ka juba eelnevalt gastronoomiliseks tituleeritud Blanc de Blancs'ga. Aga kihutame edasi, otsesõnu ja kaude, sest hoog on üleval ega rauge! 


Champagne Carbon F1 - aastal 2017 Formula One'ga käed löönud Champagne Carbon'i eridisainiga cuvée, mis eristub tavapärasest Brut'ist, millest Carboni võidukäik, sh vormelimaailma jaoks, alguse sai, erilise pudeli poolest. Selle sildil on otsene viide F1'le, pedjestaali esimesel astmel seisjale on mõeldud omakorda eraldi - tema pudelit ehivad tavapärasega võrreldes nii võidupärg kui kuldne number 1. Poodiumil muidugi ei ava keegi tavasuuruses ehk 75cl pudelit, mis hetkel Eestis saadaval. Selleks on vähemasti Jeroboam ehk 3 liitrit imelist cuvéed. Ka nimi sellisele iludusele on vastav - Champagne Carbon Jeroboam Podium Edition Limited. On ka suuremat, kui soovite, saab! See, mida tavainimene endale siiski mõistlikkuse piiresse jääva hinnataseme juures lubada saab, evib aga täpselt sama sisu, jätame kõrvale suuremas pudelis küpsemise sümpaatsed iseärasused, ning on igal juhul väärt tähistama mistahes võite! Kompositsioon on sama, mis cuvée Brutil - 46% Chardonay'd, 24% Pinot Noir'i ning 30% Meunier'i. Pudel aga varustatud silmapaistvalt kauni F1 logoga, mis iga vormelisõbra südame kindlasti kiiremini põksuma paneb. Ja on ju tore teada, mida nad seal poodiumil ringraja ääres paugutavad ning tõdeda: "Olen proovinud ja tean."


Champagne Carbon Bugatti 110th Anniversary Limited Edition, Millesime 2002! - jah, hüüumärgiga aastaarvu lõpus. Kui mäletate, siis ka aasta 2002 oli erinevate šampanjakriitikute arvamusi refereerides vägagi hea aasta, mida iseloomustasid eeskätt helde suvi ning suur saak. Paljud šampanjamajad tegid just sellest aastakäigust pikaaegse potentsiaaliga vintage't. Kompostiooniks on Carboni 2002 ülimalt küllusliku cuvée puhul 90% Chardonnay ning 10% Pinot Noir marju. Tunnistan, nii rikkaliku aroomi- ja maitsebuketiga šampanjat võrdlusena kohe ette ei tulegi. Pillerkaar kõigile meeleelunditele, mis vajab kindlasti pikemat meditatsiooni, et jõuda pikalt arenenud tuumani. Kas seda šampanjat meeldiks mekkida igal õhtul, on küsitav. Ehk on see selleks liigagi rikkalik. Kuid Bugatti ei ole ju ka Ford või isegi mitte Mercedes, et mõtiskleda selle üle, kas see sobiks iga päev garaažist välja ajada või hoida üksnes kirikupühadeks. Bugatti on Bugatti ja sellele vääriline šampanja, eriti markeerides autotootja 110.-ndat juubeliaastat, peab olema väljaspool tavapärast. Carbon Bugatti on!


Ja ongi ring peal, mis puudutab maja hetkevalikuid, mis kõik ka Eestis olemas. Jääb vaid kokkuvõtvalt tõdeda, et alles sisuliselt mõned aastad tagasi sündinud iseseisev SARL Champagne Carbon, šampanjamaailma tõeline start-up, on tänu oma intrigeerivatele cuvéedele vägagi avastamist väärt ning iga "testsõiduga" kinnistub tunne, et sellest majast me niipea ei väsi. Vaatamata noorele eale on standardid sätitud kõhkluseta kõrgeks. Olgu siinkohal nimetatud, et ükski aastakäiguta (non vintage) šampanja ei sünni selles majas alla 5-aastast laagerdumisaega, samas kui standard selles klassis näeb ette 15 kuud ning vintage klassis 3 aastat. Rääkimata aastakäigušampanjadest, mille valmistamise traditsioonid ja teadmine ulatuvad viinamarjakasvatuse ja ka šampanja tootmisega tegelenud perekonnas tegelikkuses üheksateistkümnendasse sajandisse ning tänased tegevjuht ja veinimeister ei ole kaugeltki mitte diletandid. Kindlasti kuuleme sellest parasjagu pöörasest ja vaieldamatult intrigeerivaid elamusi pakkuvast majast ning nende uutest võitudest, peale meie endi südamete, veel, sest kurve võtavad vennad Mead maja eesotsas ulja kiirusega.

Ühest siiski veel - see on klaasid. Pakkinud lahti Cuvée Carbon kastid, millesse palusin lisada esitlusklaasid, valdas mind magusaim äratundmisrõõm. Carbon on valinud mu absoluutsed lemmikud - Lehmann Grand Champagne Jamesse 41cl pokaalid. Just needsamad, mille ilu ja võlu olen enese jaoks avastanud ning jutlustan nende headusest kõigile, kes just neid ÕIGEID ja UNIVERSAALSEID šampanjaklaase maitsenaudingute saatjaks ja esiletoojaks otsivad. Ka maailmas tunnustatud Master of Wine, põhjanaabrite šampanjakuninganna Essi Avellan peab just neid klaase parimaks tõeliselt hea šampanja nautimisel. Tootja omakorda lubab, et klaasi sfääriline kuju võimendab vahuveini aroomikompleksi loomulikku avanemist ning mullide kontsentreeritud tõusu pinnale. Täpselt nii ongi! Ja oleme ausad, kui juba šampanja, pealegi parim, siis ka õiged klaasid, eks ole!

Soovides kõigile kaunist nautimist, märgin, et Champagne Carbon cuvéesid, hetkel 75cl ehk tavasuurustes pudelites, ettetellimisel aga ka suuremates, on võimalik tellida Mullgaleriist, sh klaasid ja ulmeilusad coolerid, aadressil Rävala pst 19 Tallinnas. Long live, Carbon ja Sante!

Fotod: Ahti Läheb.


Kommentaarid

Populaarsed postitused