Esimene päev: sisseelamine hunnistusse Champagne’sse
Kogunemine Tallinna Lennart Meri
lennujaamas oli kokku lepitud varavalgeks, et suunduda kella kuuesele Tallinn-Helsinki
lennule. Sealt juba tunni pärast, mis on täpselt paras aeg ühelt lennult
teisele suundumiseks, kui lennujaamad ei ole liiga suured, korraks nina puuderdamiseks ning kiireks kohviks, kui
kodus ei jõudnud, edasi Pariisi. Mugavalt, sujuvalt, kindlalt. Finnair on olnud
mitme aasta vältel kindel partner, keda võib usaldada. Sellise reisi planeerimisel ei ole hea plaan ostida kõige odavamaid lennuühendusi, samuti mitte raisata aega pikkadele ootetundidele lennujaamades. Finnair on küllalt kallis, aga ka täpne, usaldusväärne ja kvaliteetne ning seni ei ole olnud põhjust vahetada oma head lennutajat mõne muu kompanii vastu. Lisaks 20 kilogrammi äraantavat pagasit, mis on nädalase
reisi puhul igal juhul samuti oluline. Kuigi, juba kogenud reisisellid teavad,
et kaks paari jalanõusid (ühed eriti mõnusad keldrites tuuseldamisks, teised
vähe netimad õhtul õue minekus) ning kleidike ja paar pükse, paar pluusi ja
toppi ning kerge jope ja sallike, mida võtta õhtuti õlgadele, sest maikuu õhtud
on siiski jahedad, meestel vastavalt veelgi lihtsamad valikud, on põhimõtteliselt kõik, mida tegelikult vaja läheb ning see
kraam mahub ära ka käsipagasisse. Aga ma tean ja mõistan täiesti seda reisiärevust, mis sunnib "igaks
juhuks ja juhtumiks" haarama kaasa rohkem rõivaid ja kingi ja muud „h ä d a v a j a l i k k u“, nii et
see 20 kilo lubatud pagasit kulub kenasti ära. Kasvõi kindlustunde mõttes, et
kõik on kombes ja kõik mahub, kaiskukaru ka 😊 Igasugu vedelikega reisimise
piirangute tõttu on see samuti oluline, sest oleme ausad, kõik ikka sellesse
väikesesse kilekotti, millesse alla 100ml’sed vedelikupotsikud ära peavad
mahtuma, ei mahu. Iseenesest on meie reisidel kõigile alati soe pleed ja
vihmavari juba Pariisis maandudes bussis ootel. Hotell on 4*, mis tagab täiesti
normaalse dušigeeli ja kehekreemi. Apteek hotelli läheduses töötab 24/7 ja
sealt saab põhimõtteliselt kõike eluks vajalikku ka kohapeal osta. Aga oma asjad
on oma asjad ja neist ei pea ühel mõnusal puhkusereisil, mida meie reisid kindlasti
ju on, loobuma.
Meie reisiseltskonda terve reisi
vältel teenindav buss lahkus Eestist meist kolm päeva varem. Mööda maismaad ja
vett ja uuesti maismaad rändas see Pransusmaale, et olla valmis šampanjasõbrad
mõnusasti otse Pariisi lennuväljal vastu võtma. Võib ju mõelda, et no milleks
selline jahmerdamine, saaks ju bussi või kaks (olenevalt grupi suurusest) ka
kohapeal rentida ja hind tuleks kindlasti odavam, aga oma kogemustele tuginedes
tean liigagi hästi, mida tähendab sõiduki rentimine Pariisi lennuväljal isegi
siis, kui oled reserveeringud teinud piisavalt vara, varustanud rendileandja
kõigi oma andmete, sh krediitkaardi omadega, ning andunud täpselt teada kõikidest
oma soovidest, mis renditavat sõidukit puudutavad. Mitte kunagi, rõhutan, mitte
kunagi, ei ole mul õnnestunud saada lennujaamast minema enne pooltteist tundi
ning üksnes harvadel kordadel olen saanud tegelikkuses soovitud auto, mis
laitmatus korras (jah, üle tuleb kontrollida lisaks võimalikele kriimustustele,
mis tasub üles pildistada, ka pagasiruumi suurus, konditisoneeri tegelik töötavus,
jne). Mäletan ka oma esimest renditud bussidega reisi – no minema saime
lennujaamast peale 2-tunnist sahmerdamist, kuigi kõik oli justkui kenasti kokku
lepitud. Oo, rendifirmade töötajatel on aega laialt! Šampanjareisil, mis on ju
mõledud maksimaalseks rõõmuks, ei ole selline ootamine, sahmeramine ja stress küll kuidagi
paslikud. Lisaks, sohvriga bussi rentimisel lisandub, taas tugindese kogemusele, stress
keelebarjääri pärast (kohalikud bussijuhid ei ole just liiga tublid inglise
keeles kõnelema, aga grupi puhul on olline, et juht saaks end normaalselt
selgitatud vajadusel igale grupi liikmele, mitte ainult reisisaatjale) ning
uskuge, Vana Euroopa bussijuhid (ja mitte ainult) loevad oma töötunde piinliku
täpsusega ning neile kohe üldse ei meeldi, kui päevaplaanis tulevad ette
muudatused või tööpäev pool tunnikestki pikemaks venib. Aga seda võib juhtuda, kui
melu on mõnus ja rahvas tujus, samas ei ole enam ühtegi kokkulepitud kohtumist
ja tuleb mõte minna kogu kambaga supermarketisse imelist akaatsiamett või värskeid
austreid ostma. Selleks manöövriks kulub kaks tundi lahedasti. Aga prantslaselt
seda kahte tundi välja ei mängi. Nii on eestlasest bussijuht, kes tuleb oma
bussiga Eestist kohale ja reisib seltskonnaga Champagnes terve nädala, saades
ise samuti osa kogu melust, absoluutselt super valik ja sellisest asjade
korraldusest, kuigi see ei ole odav lõbu, ei loobu ma reisisaatjana mingil
juhul. Lisaks, meil on alati kokkulepe, et kõik see kaunis kraam, mis pagasisse
ära ei mahu, liigub bussiga järele. Ja no see on muidugui juba puhas luksus.
Aga miks mitte? Killuke luksust ei riku kedagi!
Foto Mulligalerii šampanjareisi kutselt. Foto: Olga Makina. |
Lennud ise kulgevad, nii nagu oleme harjunud, täpselt
ja sujuvalt. Menüükaartidelt tellitakse varastele hommikutundidele vaatama
šampanjat (ja olgem ausad, maitsemeeled ongi kõige ärskamad just umbes kella
kümne ajal hommikul, nii et ei ole mingi patt alustada hommikut vahuveinide kuninga
nauditavas seltskonnas) ning tuju on mõnus. Esmakordsetel Champagne’sse reisijatel
on ootsuärevus suur, tunnen seda oma iga turjakarvaga. Ja meenutan sellistel
puhkudel enda ärevust oma esimesel reisil. Kogenumad juba teavad, mida
enam-vähem oodata, aga ka seda, et iga kord on midagi uut ja huvitavat ees. Kõigile
on enne reisi saadetud üksikasjaline päevakava iga päeva kohta ning
nii on meie kulgemise üldine stardipositsioon ja kondikava selgelt paigas, jättes samas ruumi
väikestele üllatustele ning pisukese puhkuse igasse päeva ka iseenedaga
olemiseks. Sest ka see on tähtis. Mulle isiklikult ei sobi reisid, mille igasse päeva
pusitakse kolme šampanjamaja külastus, sisuliselt jooks kella peale majast majja. Kui veel esimese päeva õhtul
mäletad, kus käisid ja mis kuidas maitses, siis teise, hiljemalt kolmanda päeva õhtuks on toss pehmelt öeldes väljas. Aga ees ootavad ju veel 3-4... Sellisel jooksmisel ja erinevate šampanjade üksteise otsa kugistamisel ei ole nautimisega minu arusaamist mööda mitte mingit pistmist. Ja uskuge,
ka võõrustajatele sellised veinituristid või liiga profid testijad, kes suurema
osa pakutavatest nestetest, sest kui palju üks inimene siis ikka suudab, paratamatult
mingil hetkel lihtsalt välja sülitavad, väga ei meeldi. Aeg, mille olete
külastuseks varunud, näitab muuhulgas pühendumist ning sellele vastatakse
samaga. Tõestatud. Mitmekordselt. Meie reisidel ei anta päkkadale valu ega
piinata-piitsutata maitsemeeli, vaid nauditakse kõike eht prantslaslikul moel. La Vie est Belle, nagu ütlevad prantslased ehk elu on ilus ning nautimist väärt kõiges oma ilus ja võlus, šampanjareisil olles seda enam.
Pariisis maandudes ootab meie vahva bussijuht
lennujaamas, soovib kõigile rõõmsasti teretulemast ning juhatab kogu
reisiseltskonna kenasti bussini. Väike hetk pagasi paigutamiseks ning juba oleme
teel. Nagu sipsti! On aeg öeda teretulemast Prantsusmaale, saada tuttavaks ning loomulikult teeme seda pokaalikese
šampanjaga. Jah, bussis on ootel külm šampanja, korralikud pokaalid, lausa
Lehmann’i omad, mitte mingi plastist pokaalilaadsed tooted, mida EI TOHI šampanja joomisel MITTE KUNAGI tarvitada. Ning kartulikrõpsud. Jaaaaa, loete õigesti. Oi, kui te näeksite
neid nägusid (ok, te ei näe, aga püüdke kujutleda), kui palun heal reisilisel mind abistada ja avada chipsikotikesed.
Ühes näos nii palju üllatust korraga näha on väga lõbus. Selgitan kiiresti, et selle
reisi eesmärgi – tutvuda Champagne maakonna ja selle aaretega – juurde kuuluvad
ka maitseelamused, sealhulgas uute maitsetega tutvumised, ning õhutan kõiki
proovima kergelt soolaseid hoolega valmistatud kartulikrõpse vahuveinide
kuninga šampanjaga. Ammu enam ei kehti ranged reeglid ega dogmad, mida
võib ja mida mitte (välja arvatud kust ehk klaasid on siiski olulised!) ning igaüel on õigus avastada ja üllatuda. Mõnus mõmin
kinnitab, et esimene maitseelamus on saadud ja naerusuine seltskond klõpisb fotosid
sellest ootamatust kooslusest, et teavitada kojujäänuid kenast saabumisest ja
üllatavast vastuvõtust.
Pariisist meie sihtkohta Reimsi ehk Champagne maakonna
tänasesse keskusesse on bussi või autoga sõites umbes pooleteise- kuni kahe tunnine
tee. Olen võtnud tavaks teha teel vähemasti ühe peatuse, et saaks rahulikult
võtta tassikese kohvi ja oma esimese päris prantsuse croissant’i sel reisil
(uskuge, neid saab reisi lõpuks söödud õige kena hulk, sest need on oma sünnimaal
täiesti vastupandamatud) ning sirutada jalgu. Meil ei ole kusagile kiiret. Lülitume
kollektiivselt mõnusale puhkuselainele. Ja et on pühapäev, ei ole teetöid ega
ümbersuunamisi, jõuame oma hotelli otse Reimsi keskel, kust igale poole, pean
silmas peamisi vaatamisväärsusi – katedraali, kohvikute-resotanide tänavat ja
mõnusaid ostlemiskohti - mitte rohkem kui mõnisada meetrit, kenasti ja
sujuvalt kohale. Hea on omada kindlat äraproovitud partnerit ka hotellide
maailmas. Uskuge, olen neid Reimsis „läbi maganud ja hommikusöönud“ üsna
märkmisväärsel arvul. Ikka selleks, et teada, kus on a) igasse soovitud punkti minimaalse
vaevaga jõudmiseks parim asukoht, b) mugavad voodid ja hoolas toateenindus, c)
lahtikäivad aknad (üksnes konditisoneeritud õhku sisse hingata on ikka pagana
koormav, hommikustest punnis pandasilmadest rääkimata), d) korralik (!)
kommikusöök, mis on piisvalt rikkalik ja mida ei pakuta kusagil keldris (appi,
kuidas ma vihan keldris pakutavaid hommikusööke!), e) piisav ruum bussile, et
parkida ja rahulikult inimesi peale võtta, vajadusel pisut oodata (ja seda
luksust ei paku kaugeltki mite iga hotell), f) puhtus ja kord. Sisseregistreerimine
algab hotellides tavapäraselt kell 2 või pigem 3; varane check-in ei pruugi
olla ka eelnevalt kokkulepituna sujuv, sest igas hotelis on
neid, kes viivitavad väljaregistreerumisega, mis paneb uued kostilised paratamtult
ning vastuvõtuneiu pingutustest hoolimata ootama. Meil õnnestub kõik olulise viivituseta. Suundume tubadesse, olles kokku leppinud kohtuda
hotelli eest juba tunni pärast, et kõik soovijad saaksid osaleda Reimsi
kategraali giidiga külastusel. Giidiga külastused tuleb varakult reserveerida,
sest neid ei tehta mitte iga päev, soovitud keeles ammugi mitte. Kui kõik
kenasti läbi mõelda ning korralikult planeerida, sujub kõik soovitult. Ja kuigi
olen ise katedraalis käinud kaugelt üle 10 korra, on seal alati midagi
imelist ja nauditavat ka minu jaoks; saati ei tohiks keegi Champagnet esmaskordselt
külastades sellest ilust ilma jääda.
Maailmakuulus ja erakordne naeratv ingel Reimsi katedraali peasissekäigu juures. |
Ja juba tulebki meie giid ning tuur algab. Ilm on pööranud
tuuliseks. Aga me ei lase sel end heidutada, sest Reimsi katedraali näol on
tegemist prantsuse kuningate kroonimiskirikuga,
mis tänapäeval tuntud eeskätt oma täiusliku gooti fassaadi (ca 2500 skulptuuri
fassaadil, sh kuulus naeratav inglikuju, mida hellalt oma
šampanjaingliks pean ning alati Reimsis olles külastan ja temaga mõttes räägin)
ja Marc
Chagall’i vitraažide poolest ning lausa nõuab nägemist ja kogemist.
Tegemist on vaieldamault populaarseima kohaliku vaatamisväärsusega. Giidiga
tuuri võlu seisneb omakorda selles, et lihtsalt sisse-välja kõndimisele lisaks
saavad eeskätt katedraali esmakordselt külastajad teada nii selle ajaloo, ehitamise,
mis kulges väga erinevates etappides läbi mitme sajandi, põnevamate ajalooliste
seikade kui ka tänapäeva kohta. Seisatada täpselt Prantsumaa esimese kuninga kroonimise
kohas, mis muuhulgas markeerib katedraali kunagist suurust (õigupoolest selle väiksust tänasega võrreldes), sest tulevane kuningas, oodates kroonimist, seisis kirku uksel ehk kunagise
sissepääsu künnisel, mitte kirikus sees, on mitte lihtsalt põnev, vaid pisut ka aukartust äratav. Vaadata
korraks üle õla, heita pilk kõrgele üles ning hoomata, kui palju on sellest ajast katedraal suuremaks
ehitatud, märgata erinevate osade kaunist haakumist teineteisega ning ka istuda korraks,
et teha väike sisekõne oma jumala või lihtsalt iseendaga. Meil kõigil on neid hetki vaja.
Just siin ta seisis, esimene Reimsi katedraalis kroonitud kuningas. |
Enne kokkuepitud ühist õhtusööki jääb
kõigile pisuke aeg ringi vaadata, haarata üks mõnus aperitiiv või paar või teha
lähedalasuvas hotellis kerge siesta, sest oleme ju startinud vara. Enese
turgutamiseks, seda terve reisi vältel, on mul siinkohal veel üks soovitus:
külastage julgesti kohalikke apteeke ning ostke erinevaid niisutavaid, värskendavaid,
siluvaid ja pingulgavaid maske, mida saate maailma kosmeetikakuningriigis vägagi
mõistlike hindadega. Kui mitte igal õhtul, siis vähemasti üle õhtu poputan oma
nägu ja dekolteed erinevate maskidega. Lemmikuks Laboratories Filorga tooted, mis
pakuvad täesti luksulikku hoolitsust väga taskukohase hinnaga. Selle Mascque Super
Hydrant ehk superniisutav mask hüaluroonhappega on lihtsalt MUST to have and
apply on your face and neck then in Champagne, eriti kui ei pööra suures šampanjavaimustuses, mis on täiesti kohane, ehk igal sammul
rõhku rohke vee joomisele, mis on tegelikult väga oluline. Nii et ka VESI ja
vee kord vesi, mida jooge palun oma hea tervise huvides siiski igal võimalusel!
Ja ostke apteegist ka C-vitamiini ning magneesiumit. No ja tarvitage ka.
Vitamiin on hea üldine turgutaja, magneesium aga oluline, et säiliks hea
tasakaal vahuveiniga organismist tavapärasest kiiremini ja intensiivsemalt välja viidu ja vajaliku uue vahel. Väike
pakike keele all lahustuvat magneesiumit võiks olla igal vahuveinireisile
suundujal kombeks juba nädal või isegi paar enne reisi; reisi ajal aga lausa
kohustuslik, et kõik sujuks maailma parimal moel. Tervis ja heaolu on tähtsad.
Pukuse ajal eriti! Uskuge mind, ma juba tean 😊
Ning siis juba traditsiooniks
kujunenud esimese õhtu dineele art nouveau
ja art deco stiilide vahel
balansseerivas Reimsi ühes kaunimas ning ka tuntuimas ja armastatuimas
restoranis Brasserie Flo Excelsior Reims Drouet
d'Erloni otsas markeerides pika jalakäiatetänava algust (või lõppu, oleneb,
kust poolt vaadata). Restorani toidukaart on muljetavaldav,
muuhulgas on läbi päeva saadaval nn komplektlõunad. Joogikaart on samuti kena
ning šampanjast juba puudu ei tule. Esimesel õhtul soovitan kõigil end kohe prantslaslikule
meesliklemise lainele suunata ning alustada foie gras’ ehk nuumhane
maksaga Armanjaki kastmes, mida pakutakse röstsaia ja sibulamoosiga. Loomulikult
pakutakse ka austreid ja seda kahes erinevas suuruses (No 2 ja No 3) ning kogused
saate valida ise ning kombineerida austrite valikut omavahel. Pearoaks ehk kala
või muu mereline elamus, eeskätt terve kala, mida tehakse resotarnis iseäranis
hästi (ka hiidkrevetid, lobster ja rannakarbid on menüüs). Küll ehk mitte Free-fish
sauerkraut, milles kolm erinevat kala on „paaritatud“ hapukapsaga. Sakslaste
kaudu meie rahvusroaks saanud hapukapsas kalaga ei ole siiski väga hea elamus
(ma ei teagi, mu meelest need maitsed ikkagi ei kõla päris hästi kokku). Ning
magustoiduks traditsiooniline Créme brûlée, et elada Prantsumaa
maitsetemaailma täiskäigul sisse.
Ja iga käigu juurde uus mull. Seltskonnaga reisides on see hea, et pudelist šampanjast piisab 8-9le ning nii saab erinevaid maitseid proovida, kui hiljem arvet vaadata, südametunnistuse piinadeta. Meie vahva seltskond proovis ära Champagne Roger Manceaux Blanc de Blancs'i, Louis Nicaise' Premier Cru Brut Réserve'i ja Mailly Grand Cru Blanc de Blanc'si. Igal toidukorral ongi mõistlik kokku leppida kava, mille kohaselt proovitakse ära erinevad toiduga sobilikud mullid ning avastatakse uusi maitseid, ja seda just väljaspool reisikava külastatavate šampanjamajade toodangut mekkides. Pilt saab oluliselt rikkam ning mõnuga tõdete, et nädalake Champagne’s kujunes kordades veelgi meelirikastavamaks, kui niigi kaunis reisikava ette nägi. Kui Champagnes, siis šampanjat!
Väike kalavalik Excelsior Reims restos, olge lahked! |
Ja iga käigu juurde uus mull. Seltskonnaga reisides on see hea, et pudelist šampanjast piisab 8-9le ning nii saab erinevaid maitseid proovida, kui hiljem arvet vaadata, südametunnistuse piinadeta. Meie vahva seltskond proovis ära Champagne Roger Manceaux Blanc de Blancs'i, Louis Nicaise' Premier Cru Brut Réserve'i ja Mailly Grand Cru Blanc de Blanc'si. Igal toidukorral ongi mõistlik kokku leppida kava, mille kohaselt proovitakse ära erinevad toiduga sobilikud mullid ning avastatakse uusi maitseid, ja seda just väljaspool reisikava külastatavate šampanjamajade toodangut mekkides. Pilt saab oluliselt rikkam ning mõnuga tõdete, et nädalake Champagne’s kujunes kordades veelgi meelirikastavamaks, kui niigi kaunis reisikava ette nägi. Kui Champagnes, siis šampanjat!
Ja saabki esimene päev õhtusse. Sisseelamine hunitusse Champagne'sse õnnestub kenasti. Jääb kerge kõnd hotelli, tublimad läbivad ka reklaamitud 24/7 töötava apteegi ning hilisöised fotod grupijuhile kinnitavad, et esimesed "maskiballid" on peetud. Pokaalike või kaks öömulli hotelli saabudes, et heita magusasti magama ning olla valmis
esimeseks ametlikuks päevaks koos ametlike külastustega ägedatesse šampanjamajadesse. Peale pikka päeva maitseb uni hea 😊
Kommentaarid
Postita kommentaar