Hullutavalt ahvatlev carbon

Lugu CARBON'ist on paslik alustada maailma üheks tunnustatuimaks sommeljeeks peetava prantslase Jean-Luc Pouteau sõndega: "To those who may find the bottle surprising, I must say that the most remarkable aspects are hidden inside, eagerly awaiting the chance to dazzle our palates", mis pisut vabamas tõlkes kõlaks ehk nii: "Neile, kes leiavad (Carboni) pudeli olevat üllatava, pean ütlema, et kõige tähelepanuväärsem peitub pudeli sees, oodates innustunult võimalust pimestada me maitsemeeli:" Ja sellega tuleb tuhatkordselt nõustuda. Eriline rõhk, lubades endale tsitaati emotsionaalsel moel tempereerida, sõnal "innustunult". 


Carbon - elegantne esteet. Foto: Internet.

Kuid tõsi, esimene, mida nende innovatiivsete ning kõiki reegleid justkui rikkuvate šampanjade puhul märkame, on eriline pudel - mässitud sõna otseses mõttes mustjalt helklevasse süsinik-fiiber kapslisse, mis kutsub pikemalt piidlema ja katsuma. Pudel on tavapärasest raskem. Selle kael tänu fiiberkaelusele, mis siugleb korgist pudeli põhjani, jämedam ning korgi eemaldamine uhkeldava sabrage'ga võimatu. Justkui rätsepatööna valminud süsinikvormi riietatud šampanja hoiab tänu "ülikonnariide" erilisele koostisele soovitud temperatuuri 5-6 tunni vältel, mis tähendab, et piisavalt maha jahutatuna ei ole vaja selle nautimiseks haarata ilmtingimata täiendava jääanuma järele. Silma paitab kõigele eelöeldule lisaks lihtne elegantne joon nii logos kui etiketil tervikuna. Tõesti, hea härrasmehe ülikond on vast parim visuaalne vaste, et kirjeldada esmaseid emotsioone. 

Ja nüüd küsivad daamid, täiesti õigustatult peale sellist härrasmeeste ja nende laitmatute ülikondade ülistamisest tulvil tiraadi, et kas tegemist on üksnes härrastele mõeldud jookidega? Oo, ei! Seda, milliseid finesse, millist karakterit ning tunnete tulevärki need pudelid endas kauni rüü all tegelikult peidavad, suudavad mõista eeskätt daamid! Ja on nende otsustada, kellega jagada oma hetki Carboni seltsis ehk oma erilisi Carboni hetki. 

Daami hetk Carboniga. Fot: Internet.

Carboni tiim, mis on lisaks oma signatuuršampanjale Carbon CUVÉE BRUT ning hunnitutele Blanc de Blancs ja Rosée šampanjadele töötanud välja spetsiaalse cuvée F1'le (Formula 1), samuti luksusautode tootjale Bugatti (viimase 110ndaks aastapäevaks), tõdeb, et pudelil on vaieldamatult oluline roll, et erakordne jook selles saaks särada pedjestaalil võrdväärselt võitjatega või kihutada maanteel võidu kaunimaga kaunimaist. Kuid mitte pudelist ei ole mõtet nii pikalt kõneleda, vaid selle sisust. Ja see erutab kõiki, kes Carbonit proovinud. Peale mitut ärevat, lausa magamat ööd, ja mitmekordset testimist, peas ikka veel kimp küsimusi sellest, kuidas on võimalik, et üks aroom avaneb kiht-kihilt ühtejärge 5, 6 ja enamgi korda ning maitse lisab justkui tantsiskleval sammul eelnevale pöördeid juurde, oli just šampanjade eriliselt intrigeeriv olemus, aroomide ja maitsete tulevärk, kohatine kakofoonia, mis arenes siiski iga kord nauditavaks sümfooniaks, see, mis tõukas astuma järgmise sammu väga valitud šampanjade Eestisse toomise teel kõnetamaks siinseid kirglikke šampnjagurmaane.  

Mis siis on see hullult ahvatlev Carbon ja miks ta nõnda kõnetab? Carbon, see on väljakutse. Dissidentne esteetkonventsioonide rikkuja, kes ometi töötab šampanjamaailma kõige ehedamaid traditisoone järgides. Mängija, kes vaidlustab tavapärase. Justkui vaba elektron, kes rikub kõiki loogikareegleid. Sündinud eksperimenteerija, keda ei saa paigutada ühtegi tunnustatud kategooriasse. Looja, kes teab, et šampanja sünd on samapalju kunst kui teadus. Ent ometi algab ka Carboni puhul kõik põldudest, marjadest ning tohutust tööst, et luua parim võimalik, andes selleks kõik, mida inimene loodusega koostöös suudab.

Cuvée Carbon valmistamisel kasutatakse kõiki kolme traditsioonilist šampnajaviinamarja - karakteriga Pinot Noir'i, sillerdav-mineraalset Chardonnay'd ning meelisklevat Meunier'i. Chardonnay, maja peamine ehk dominante mari, tuleb Côte des Blancs Premier Cru aedadest, Pinot Noir aga Marne Valley’st. Lisades juba ette suurepärastele viinamarjadele veinimeistri võlukunsti ning esimese Carbon cuvée väljatöötamisele eelnenud täpselt mõõdetud 1095 päeva, mis tänaseni annavad kammertooni kogu maja loomingule ning meenutavad kõiki õnnestumisi ja ka ebaõnnestumisi, mida selles majas ei kardeta, vaid võetakse kui õppetundi parima saavutamiseks, on tulemus erakordne. Iga cuvée kõneleb seejuures oma lugu ning sestap igaühest eraldi ja pikemalt, justkui kunstinäitusel igaüht kui erakordset meistriteost esitledes, jättes kõigile ometi isikliku avastamise ärevuse ja rõõmu.


Sündinud ahvatlema ja vallutama. Foto. Internet.

CUVÉE CARBON Brut - šampanja nagu kaunilt kaua valminud kunstiteos, mille aroomibukett erakordselt rafineeritud, mullide jooks sulnis ning püsiv kreemjas vaht rõõmustab selle nautijat. Kahvatukollane kaunis värv lisab meelelist naudingut veelgi. Aroomis eeskätt valged virsikud ja pirnid, värske või, valged lilled, mida saadavad kergelt vürtsised noodid. Maitses tunda nii rösti kui brioche'i, samuti tsitrusvilju, mis kinnitavad selle erakordse šampanja elegantsi ja harmooniat. Väga meeldiva happesuse ja kaunilt kestva järelmaitsega. Dosaaž tänapäevaselt karge 7 grammi liitri kohta. Kompositsioonis lisaks 46%-le Chardonnay'le 24% Pinot Noir ning 30% Meunier marju.

CUVÉE CARBON Blanc de Blancs, Millesime 2012 - aastakäigušampanja üksnes Grand Cru põldudelt korjatud Chardonnay'st, mis paistab vaieldamatult silma. Uhke püsiv mullijooks, mis meenutab voogavat pruudiloori. Mõeldud vaieldamatult erilisteks hetkedeks ja kauniteks naudinguteks. Helekuldne värvus kuulutab juba esmavaatluses selle šampanja kiirgavat sisu. Aroom ja maitse on värsked, samas ümarad, sametised ning harmoonilised. Tunda on kollaseid puuvilju, mida täiendavad pähklid. Tegemist on kindlasti ka gastronoomilise šampanjaga, mida tasuks serveerida hoolikalt valitud roogadega. Dosaaž siingi karged 6 grammi liitri kohta ehk sisuliselt Extra Brut kategooria. 100% Chardonnay'st.

CUVÉE CARBON Rosé - hele lõheroosa värvusega šampanja. Ainuüksi sellise värvuse saavutamine on omaette meistriklass, justkui haute couture'. Rääkimata sisust, mis kõneleb kevadvärskuse keelt ning paneb kõik meeled sulnilt unistama. Peened pärlised mullid näivad jooksvat lõputult. Lõhn väga aromaatne ning rõõmuküllane. Esile astuvad küpsed maasikad, vaariad ja kirsid. Värskes, samas mahalakas maitses korduvad aroomis avaldunud marjad, esile tõuseb šampanja väga hea tasakaal. Kaunis püsiv järelmaitse kinnitab öeldut. Dosaaž 7 grammi liitri kohta. Kompositisoonis 56% Chardonnay, 23% Pino Noir ning 21% Meunier marju ehk 3 viinamarja segu-rosee. No ei midagi tavalist, eks ole!

CUVÉE CARBON F1 Special Edition Brut - spetsiaalselt F1'le loodud šampanja, millega paslik tähistada nii suuremaid kui väiksemaid võite. Kompositsioonis 46%-le Chardonnay'le lisaks 24% Pinot Noir' ning  30% Meunier marju. Dosaaž 7 grammi liitri kohta. Pudelit ehtimas uhke Formula 1 logo, mis kindlasti ka collecitble item'ina väärtust omab. Kohalikud rallisõbrad ilmselt rõõmustavad selle cuvée Eestisse jõudmise üle eriti ja neid sõpru on meil meie oma tublidele rallimeestele tänu üle aastate taas märkismiväärne arv. La Vie est Belle ehk elu on ilus ning tähistamist väärt! Tähistagem siis elu!

CUVÉE CARBON Bugatti 110th anniversary Limited Edition, Milleseime 2002 - Bugatti autofirma 110ndaks juubeliks loodud šampanja, mis leidnund austajaid üle maailma, Bugattiga või Bugattita. Maja peamine mari Chardonnay on selles segus esindatud 90%-ga, Pinot Noir osakaaluks jääb 10%. Pudeli välisilmes on mustjalt läikiv fiiberkate asendatud meeliskleva tumesinisega. No muidugi, milline Bugatti austaja sooviks midagi tavalist?! Kuigi jah, kas saab Carboni puhul rääkida üleüldse tavalisest? Aga ega killuke eraldi luksust ülimale luksusele liiga ka ei tee! Ning kui Bugattit parasjagu sissesõiduteel parkimas ei ole, viib sõõmuke Carbonit meeled ometi meeleolukalt rändama.

Viis ägedat tegijat on jõudnud Eestisse ning ootavad avastamist. Olen ette kindel nende kõigi eduloos ning jään huviga ootama iga lugu, mis ühe pudeli Carboni avamisele järgneb. Ja neid lugusid saab loodetavasti olema nüüdsest mõnusasti palju! Enne veel, kui soovida kõigile head nautimist, meie enda ühe tunnustatuima sommeljee Igor Söödi sõnad: "... olen Sinuga nõus. Carbon'il ei ole pelgalt hullumeelselt ahvatlev ja samas täiesti üle võlli bling kest, vaid ka kõikide eri cuvée'de pudelite sisu on korralik, väljapeetud, elegantne ja nauditav. Aplaus, et võtsid selle triki ette ja ta Baltikumi ära tõid!". Jah, lisaks Eestile ka tervesse Baltikumi. Ja nüüd küll: Head nautimist! Kõik Champagne CARBON šampanjad saadaval ChampChamberi kodulehelt: www.champchamber.com/kelder ja Mulligaleriis aadressil Rävala pst 19 Tallinnas. Nõudmiseni ka mujal Eestis. Antagu sellest vaid teada! :)







Kommentaarid

Populaarsed postitused