Bruno Paillard Blanc de Blancs vintage 2006 auväärsel teisel kohal!


Aprillikuu viimasel pikal nädalavahetusel peeti Tallinnas üks omanäoline võistlus – šampanjabaari L’Aventure eestvõttel võistlesid kümne valitud tootja Blanc de Blancs šampanjad ehk üksnes valgetest viinamarjadest valmistatud vahuveinide kuningad pimedegustatsioonil omavahel. Hindajateks olid seejuures mitte üksnes professionaalid, vaid viimaste kõrval ja eeskätt just tavalised tublid šampanjasõbrad, kes said imelistele šampanajdele lisaks nautida ka veinikohtuniku rasket tööd järgides etteantud hindamiskriteeriume. Esimesel päeval astus võistlustulle ehk hindajate ette viis, teisel päeval järgmised viis cuveed. Hindaja ei pidanud osalema hindamisel mõlemal degustatsioonipäeval. Hindeid anti igale šampanjale 1-10ni. Kõigi hinnete summeerimisel saadud keskmiste hinnete alusel reastati võistelnud šampanjade esiviisik, seejärel esikolmik ning selgitati välja ka kõigi kümne hinnatud joogi üldine paremusjärjestus. Pineva võistluse tulemused avaldati kolmanda päeva õhtul ning need olid, param-param-pa-raa, järgmised:

1. Pol Roger Blanc de Blancs Vintage 2009 – 7,67 punkti,
2. Bruno Paillard Blanc de Blancs Vintage 2006 – 7,47 punkti,
3. Gonet-Medeveille Skylark Field Mesnil Sur-Öger Grand Cru 2004 – 7,44 punkti,
4. Gaston Chiquet Blanc de Blancs Grand Cru d’Ay  – 7,00 punkti,
5. AR Lenoble Blanc de Blancs Grand Cru Vintage 2009 – 6,82 punkti.

Blanc de Blancs' võistluse uhke esiviisik. Foto. L'Aventure.

Järgnesid juba ülejäänud. Ja kuigi eeskätt mitteprofessionaalidest koosneva žürii puhul ei saa hinnatud cuveede puhul teha väga paikapanevaid järeldusi, on tegelikult siiski väga oluline, kuidas võtab publik ehk meie tarbija vastu šampanjad, mida tublid maaletoojad (rõhutades sõna "tubli", sest mõne sellegi võistlustules olnud šampanja tootjapoolne jaotis ehk allokatsioon Eesti jaoks on üksnes paarkümmend pudelit aastas!) on Eestisse toonud. Et Bruno Paillardi Blanc de Blancs vintage 2006 kuulub Mulligaleriiga koostööd tegeva ChampChamber’i portfelli ning on Mulligalerii blogiraamatu pidaja enese üks lemmikuid valgeid valgetest, siis sellest ka pikemalt. Seda enam, et Bruno Paillard’i šampanjamaja ei ole Eesti turul olnud kaua ning alles ootab oma andunud austajaid. Aitame siis sellele kaasa!

***

Alustuseks šampanjamajast endast. Maison Bruno Paillard sündis selle asutaja Bruno Paillard’i soovist luua šampanja, mis erineks kõigist teistest olles äärmiselt puhas ja harukordne. Seda viimast ihalevad muidugi enamik šamanjatootjaid ning iga maja, omades oma võimalusi (pidades silmas eeskätt kasutatavaid marju ja nende kvaliteeti, loomulikult ka veinimestri meisterlikkust) ja arendades oma iseomast käekirja, kuigivõrra seda ka on. Mõned eristuvad oma stiililt ning stiilipuhtuselt siiski teistest.

Bruno Paillard’i sügavad teadmised ning austus veinide kuninga šampanja vastu pärinevad ennekõike tema viinamarjakasvatajatest ja – kaupmeestest esivanematelt, kellest vanimad teadaolevad pärinevad ajalooallikatele tuginedes aastast 1704. Paar sajandit ja aastakümmetki hiljem, aastal 1981, asutas Bruno Paillard oma šampanjamaja, mis on jätkuvalt iseseisev ühe pere omanduses ja juhtimisel tegutsev ettevõte. Eestlastele meenub aasta 1980 eeskätt Moskva olumpiamängude ning Tallinna purjeregatiga seoses. Šampanjamaailmas sündis pea samal ajal aga täht, mille särasse ei uskunud algul mitte kõik, eeskätt nn vanad tegijad, kuid kes tõestas ennast üsna pea. Kahtlejatel tuli suu kriipsuks tõmmata ning pead rahulolevalt vangutades kinnitada, et mitte vaid paarisaja aastase ajalooga majades ei valmi maailmatasemel šampanjad, neid võib tulla ka majadest, mis asutatud hiljem, kuid milles šampanjat tehakse austuse ja kirega.

Rober Parker, tunnustatud "veiniadvokaat", kirjutas juba novembris 2012 nii: „Bruno Paillard’s Champagnes stand out for their elegance and total finesse. Although a relatively new house by Champagne’s standards, Paillard’s wines have a timeless classicism about them that is highly appealing.“ 

Täna on maja šampanjad esindatud parimates restoranides ning vinoteekides üle maailma ning Maison Bruno Paillard’i peetakse täheks šampanjamaailma taevas, mis on süttinud, et särada kirkalt ja kestvalt. Tasub äramärkmist, et just see maja hakkas esimesena märkima pudelitele disgorgement’i ehk settelt eemaldamise ja ümberkorkimise aega. Bruno Paillardile järgnesid teised.

Bruno Paillard šampanjade puhul joonistuvad eredalt välja järgmised võtmesõnad: puhtus, mineraalsus, elegants ja komplekssus. Ülimalt eeskujulike toodete loomise filosoofia on tegelikult lihtne: from soil to flute ehk maapinnast pokaali, mille võiks kokku võtta kui ülima lugupidamise põldude ja viinapuude vastu, millest saab alguse klaasi valatav imeline jook. Väga head teadmised viinamarjakasvatusest annavad läbi põlvkondade tänaseni kammertooni kogu maja tegevusele ning  šampanjade loomisel on ülimalt oluline koostöö viinamarjakasvatajatega, kellelt on marju ostetud juba üle 30 aasta. Oma põlde, millised katavad poole kogu viinamarjade vajadusest, on majal üle 30 hektari, millest 16 asuvad grand cru ning premier cru aladel. Loomulikultmängib BP šampanjade headuses olulist rolli ka just viimatinimetatu.

Maja stiil on pigem Pinot Noir. Kuid just spetsialistide hinnangul on BP Blanc de Blancs’id erilist kiitust väärt.

Ja nüüd meie tiitlivõitjast Blanc de Blancs vintage 2006’st. Tegemist on vaieldamatult rikkaliku aastakäigu šampanjaga, mis valmistatud üksnes esimese pressi Chardonnay’st. 9 aastat settel, minimaalselt 12 kuud „rahunemist“ peale disgorgement’i. Extra brut – jääksukruid 5g liitri kohta. Selline võiks kõlada lühikokkuvõte selle imeilusa cuvee kohta. Kuid siin on siiski enamat!



Välimus on šampanjal intensiivne, rohekaskuldne. Mullid on väga väikesed, samas rohkearvulised, tihedad. Aroomis esimesena avalduvad soolakas-joodised noodid taanduvad tsitruste ja värskete mandlite ees. Veel hetk ning esile kerkivad suhkrused apelsinikoore aroomid. Kust? Vot mine võta kinni! Maitse värske, samas külluslik, harmoonilises tasakaalus. 

Seda šampanjat on soovitatav tarbida nii aperitiivna ja iseseisvalt nautimiseks, aga ka toiduga, seejuures vürtsika toiduga. Vältida võiks siiski magusaid toite.

Mis iseloomustab kõiki Bruno Paillardi vintage cuvee’de pudeldamist, on tegemist alati erilise ja unikaalse sildiga, olles kujundatud spetisaalselt ühe valitud kunstniku poolt. 2006 aasta Blanc de Blancs’ sildi autoriks on rootsi kunstnik Jockum Norström ning teos kannab pealkirja „Volupté“. Nii et lisaks imelisele maitseelamusele ka killuke kujutavat kunsti. Mis saaks veel olla kaunim ja parem?! Kui, siis pakend, millesse see väärikas cuvee soovi korral pakendatekse - imeilusal karbil on esindatud kõigi Bruno Paillard' vintage cuvee'de sildistamiseks tellitud kunstiteosed. Koos aastaarvude ja teose nimetusega annavad need võimaluse teha virtuaalne rännak ajas veelgi tagasi ning nautida Bruno Paillardi tellitud ja spondeeritud kunstinäitust oma kodus. Kunstimetseenlus on sellel majal veres. Nii nagu ka ülim soov pakkuda iga oma šampanjat kui kunstiteost kõigile meeltele.

Eestis saab seda imeilusat teost soetada Mulligalerii ja ChampChamberi ühisest stuudiost ja show-room'ist aadressil Rävala pst 19 Tallinn. Suuremate pidustuste ehk koguste korral tasub kindlasti küsida ka erihinda. Või jääda galerii omanikuga pikemalt vestlema kunstist ja kultuurist. Kui suudate daami üllatada erilise teadmise, ajalookillu või isikliku kogemusega Bruno Paillard'i šampanjamaja kohta, saate kohe kunstiliselt kujundatud hinna osaliseks :)

Santé!




Kommentaarid

Populaarsed postitused