Mulligalerii Mullikooli esimene "lend" lõpetab. Uus aga stardib juba uuel sügisel!
Kui ma möödunud sügisel vaikselt ja omaette meeliskledes, käes imeilus käsitsi puhutud pokaal säravroosa šampanjaga, varasügisene päikesekiir soojendamas põski, unistasin reisist,
mille käigus mõnusas seltskonnas, viisat vormistamata ja lennupileteid ostmata
ehk virutaalselt (eriti tore, kui soojas toas ja muidu mõnusas atmosfääris) teha ring peale tervele mullimaailmale, saatjaks iga külastatava
maa vahuveinid ja huvitavad leiud nii ekvaatori pealt kui alt, ei
teadnund ma tegelikult veel, et sellise maailmaturnee reisikorraldajaks ise
saan. Õigupoolest hakkan. Aga just nii juhtus (ja ikka ilmsesti tänu mu
jätkuvale hulljulgusele, millel pole mingit tavapärast pistmist vanuse või alahoidliku elukogemusega). Mõttest ja meelisklustest sündis Mulligalerii Mullikool (no Mulligalerii Turismibüroo ei olnuks päris täpne mõte, aga mine tea, millega see (!) mõte veel lõpeb). Tänaseks,
peale pool aastat väldanud toredate kohtumiste jada me viimasele koolitusõhtule vastu minnes on tunne väga hea. Mul endal. Ja see on kõige peamine?! Ütleb ju vanasõnagi, et ise tehtud, hästi tehtud
😊.
Mälestus Mulligalerii Mullikooli kursandilt. |
Kui hästi, eks see jää lõppeks kaasseiklejate hinnata, aga selle ägeda virtuaaltuuri korraldajana, tunnistan, jäin mina rahule. Tahan selle hea tunde tuules tänada Hotell Palace restorani ja konverentside juhti, kes oma tiimiga seisis hea selle eest, et kord kuus poole kuuest kaheksani meid lahkelt ülimugavas soliidses seminariruumis (justkui parima lennujaama VIP-lounges, kui mõtestada kõike seda reisi võtmes) ja restos võõrustas. Tänan häid kaasamõtlejaid sommeljeesid, oma ala vaieldamatuid tippe, kes oma teadmisi ja vaba aega meie „tudengitele“ pühendasid, kartmata seejuures jagada oma märkmeid ehk meile justkui "reisibülletääne" ka kirjalikult, et neist hea kordusmaterjal järele jääks. Kõige enam aga ägedaid daame-härrasid, kes mullikooli esimesteks kursantideks ehk esimeseks lennuks registreerusid ja kõik me praktikaga tihkelt tembitud loengud ehk kogu tuuri kenasti kaasa tegid! Usutavasti ei läinud miskit „pagasist“ kaduma, vaid tuli ikka juurde. Endal on küll tunne justkui oleks käinud ühel väga heal teadmiste shoppingul.
Mis me siis tegime ja kus maailmanurkades ära käisime?
Mulligalerii Mullikooli väike ülevaade ehk "direktori aruanne" teie ees.
Alustasime oma rännakut, virtuaalne seljakott seljas, paber-pliiats
matkakepiks ja kaardiks käes, täitsa algusest ehk esimesel kohtumisel võtsime
ette vahuveinide valmistamise algtõed. Jah, ainuüksi nende valmistamise
meetodeid on paras ports ning mullide kirevas maailmas on mõistlik neil võimalikult
lihtsalt ehk praktiliselt ja suuri sõnu tegemata vahet teha. Saime aimu, mis on
salapärate sõnade injection,
transfer, charmat, ancestrale jm, taga ning tegime endile praktilise
proovimisega selgeks ka erinevatele meetoditele vastavad joogid. No oli seda ja
teist. Näpuotsaga sedagi, mida enam ei proovi või proovida väga ei soovi. Aga kuidas sa muidu tead,
kui ei tea, eks ole?! Püüdsime panna mõisted ja mullid kokku nii, et sellest
sünniks mõtestatud teadmine. Tulemuseks road-map igaks järgmiseks lühemaks või
pikemaks kirevaks reisiks. Uskuge, selline vundament on vajalik eeskätt algajale
vahuveinihuvilisele, aga hea üle korrata ka juba edasijõudnud veinisõpradel,
sest liigagi tihti aetakse mõisteid siiski segamini ja ainuüksi küsimusele, et kust
see cava siis ikka tuleb, võib olla hoobilt raske vastata, liiati, kui mõelda, mida
tähendab see sõna hoopistükkis Kreekas. Muide, kas teie teate? Kui ei,
registreeruge järgmistele Mulligalerii Mullikooli kursustele, mis stardivad
juba sügisel! Kohti sellele uuele seiklusele on kokku üksnes 20. Et seltskond
oleks parajalt suur (õigupoolest ikka väike), et saaks omavahel sundimatult
suhelda ning ka „klassiõhtute“ korraldamine poleks välistatud. Nii et, kes ees,
see sees. Referentse saate küsida kindlasti ka neilt, kes esimese lennu läbi
tegid.
Edasi võtsime mullimaailma ette
juba konkreetsemalt ja riigiti. Alustasime Itaaliast ja Hispaaniast. Nende kahe
ägeda mullimaa päralt oli terve üks loeng ja praktikum, sest riigid on
tootjatena suured ning sortiment lai. Peadpööritavalt lai, kui selles kõiges
üksi ja asjakohaste näpunäideteta püüda orienteeruda. Kui rääkida vahuveinist
ja Itaaliast, seostub see kuidagi automaatselt Proseccoga, mõnel ka sõnade Asti ja Lambursco’ga. Sellega enamike kogemused ka piirduvad. Itaalial, tõsi, ei ole ette näidata nii pikka
ajalugu vahuveinide valmistamisel nagu Prantsusmaal, aga huvipakkuvaid leide on siingi tegelikkuses küllaga. Hispaania omakorda seostub ennekõike cava'ga, kuid kohalikud
tootjad on asunud selle kaitstud pärituolunimetuse all toodetavate vahuveinide kõrval tootma ka muid, sisuliselt samadele kõrgetele standarditele vastavaid kvaliteetvahuveine.
Et Hispaanias kohapeal valikuid tehes mitte huvitavaid võimalusi käest lasta,
käisime läbi ka nn uued tuuled ning usutavasti tunneb iga mullikooli lõpetanu
endas suurt kiusatust osta tõeline lennupilet Madridi või Barcelonasse,
et sealt juba edasi väiksematesse piirkondadessegi suunduda ning õpingud võimalikult sisutiheda praktikaga kinnistada. Üldse peaks mõtlema koostööle mõne toreda reisifirmaga, kes kohe peale iga riigi virutaalset külastust teeks mullikooli kursantidele asjakohase pakkumise praktikale suundumiseks. Lihtsalt, kiirelt, stiilselt. Oleks lux mu meelest!
Sealt edasi Saksamaa, Austria, Ungari, kiire tiir Kanadasse (vähemasti
eestlastele uus ja huvitav ning kindlasti avatamist väärt, kes veel ei tea!) ja
Lõuna-Aafrikasse (oo, mis päikeselised kaunitarid sealt tulevad ja avastamist
ootavad!) ning maandusime ülivõimsalt viimastel aastatel mullimaailmana edenenud
vanal heal Inglismaal. Ei teinud me väga välja, et brexit, kuigi jutuks tuli seegi
ning võimalikud arengud, mis paratamatult mõjutavad ka veinimaailma. Teejuhiks kogu
sellel pöörasel etapil Eestist pärit sommejee, kelle teekond viinud ta tänaseks
Inglismaa ühe vägagi tunnustatud ja Michelini tärniga pärjatud hotelli ja baari
veinkaardi eest vastutajaks, kuid kes vaatamata peapööritavale karjäärile ei
pidanud paljuks tulla ja jagada meiega oma teadmisi sügissombuses
Eestis. Usun, et see õhtu jäi kõigile mseelde ühe eredamana ning kui me ka
kunagi enam ei peaks saama sama „giidi“ kasutada (no kes teab, kuhu selle ägeda
noore mehe tee teda järgmisena üle maailma "pillutab" ja kas uudame ta
kätte saada näiteks New York’ist, kusagil Manhattani nooblist restost), jääb meile teadmine, et
jagasime vaimustust mullide vastu mehega, kelle fotod hakkavad ilmselgelt
ehtima õige pea ägedaimate veiniajakirjade esikaasi (mul ei ole selles
kahtlusekübetki!).
Ja siis Prantsusmaa. No nii võimas on see riik ja tema
vahuveinid ning pärand kogu maailmale, et otsustasime jagada riigivisiidi
kahele õhtule – tradistioonilisel meetodil valmistatud vahuveind erinevatest
piirkondadest Prantsusmaalt esimeses setis ning teises osas kuningate kuningas ehk šampanja.
Ja hea oli, et nii tegime, sest avastamist jätkus nii esimeses loengus kui ka viimases,
kus võtsime ette lisaks ajaloo, kultuuri(pärandi), erinevad stiilid (sh klassikaliste ja juba tuntud stiilide kõrval ka nn uued tuuled ehk biodünaamika, vegan, low sulphites, non dosage ehk zero dosage
jne jne). Uurisime üheskoos välja, milline oli maailma esimene šampanja ja millistest marjadest tehtud. Arutlesime suurte tootjate kõrval väikeste ja huvitavate pealetuleku üle. Mõtestasime viinamarjade teekonda põllult pokaali üsna erineva kandi pealt. Põikasime mõttes korra champagne library'sse. Kokkuvõtteks usun, et Prantsumaa sai selgemaks
ning eriti viimase loengu uhke praktiline tulevärk saadab meid virtuaalse fotoalbumi ja
emotsioonide mõnusa kogumikuna igal me järgenval kokkupuutel vahuveinide superstaaridega😊.
Ees seisab veel viimane praktikum – panna kokku mullid ja
klaasid ning teha seda nii, et üks täiustaks teist ja seda parimal võimalikul
moel. Muide, see ei ole nii lihtne, kui ikka veel kiputakse arvama. Olen ise muutunud
ilmselt pisut liigagi snoobiks, aga tõsi on, et hea klaas muudab
paremaks ka vähe kehvema mulli (pange tähele, selles on pointi!) ning
mittesobiv klaas, paraku, niidab prestige cuvée võlud taevastest kõrgustest
üsna maani. Nii et tasub teada ja tasub ka tahta parimat ning investeerida
lisaks suurepärastele vahuveivenidele ka korralikesse klaasidessse. Ja neid ei
leia tavalise toidupoe riiulitelt. Fakt. Et neid üldse leida, tuleb esmalt teada,
mida üldse otsida. Mäletate, Pipi otsis küll üsna tarmukalt spunki, kuid kas
ka leidis ja milline see spunk välja nägi, seda ei tea vist keegi. Õigete
klaaside leidmine on aga ülioluline ja peale meie viimast loengut,
loodetavasti, saavad kõik Mullikooli kursandid sellega ka elegantselt hakkama.
Kas tuleb ka lõpuõhtu ja „klassiekskursioon“, sellest juba
järgmises vestes. Seniks aga, kui tuli tunne, et on huvi teha sama või veelgi
ägedam maailmaturnee läbi tuleval sügisel, on kõik reserveeringud oodatud juba praegu e-postile: mulligalerii@gmail.com.
Küsige julgesti ning kohtume juba sügisel! Esimene loeng uuel kursusel 26. septembril kl 17.30!
Kommentaarid
Postita kommentaar