Kellele küll tuleb pähe osta süsimust degusteerimislaud?
Oma põneva ja ikka veel avastamist kuhjaga täis mullimaailmas
seiklemise imetabase teekonna esimese aasta lõpusirgel (oi, kui armsalt ja
pidulikult see kõik kõlab, kas pole?!) otsustasin üsna senise kodukontori
lähedal sisse seada stuudio ehk siis showroom’i. Elik koha, kus head sõbrad ja
kunded igal äripäeval nüüdseks juba mitme mu portfelli kuuluva šampanjamaja
tooteid – nii erinevate majade erinevas suuruses ja kujus, sisust kõnelemata,
pudeleid, jäänõusid, sobivaid klaase, sabraažinugasid ja ka muid šampanjamaailmaga
kokkukäivaid toredusi (ja uskuge, mulle kohe meeldib neid otsida ja leida ja
Eestisse tassida) mitte lihtsalt virtuaalselt, vaid ka oma ihusilmaga kaeda
saaksid. Loomulikult ka tellida ning ka kohe kaasa osta, kingituseks ühes
haarata, mida vaid. Isegi kinkekaardid on olemas. Aga see selleks. Igas viisakas
showroom’is peab olema ka toodete sihipärase esitlemise ehk degusteerimise
võimalus, usun mina, ning selleks ei ole vaja mitte üksnes korralikke klaase,
kuigi nende mõju degusteerimisele ning hilisemale toodete nautimisele on
võimatu alahinnata, vaid ka laud.
Degusteerimine tähendab üldise arusaamise kohaselt veini uurimist,
selle analüüsimist, kirjeldamist, hindamist, kvalifitseerimist ja
klassifitseerimist ja seda inimese kõigi viie tajuorgani abil. Veinide
hindamisel on lisaks maitsmisele, mille pinnalt teeme peamised otsused, oluline visuaalne vaatlus,
mille abil saame aimu veini värvist, selle intensiivsusest ja ühtlusest,
selgusest või siis hägususest, läikest, läbipaistvusest, samuti voolavusest
(„jalgade“ järgi, mis jäävad pokaaliseintele, teate küll), süsihappegaasi
eraldumisest ning kõrvaliste tahkete osakeste olemasolust. Mis puudutab mulle,
siis siinkohal uuritakse gaasimullide eraldumise intensiivsust, kestust, aga ka
mullide suurust. Seda põhjalikku protseduuri ei saa mõistlikult teha püstijalu. Ent lisaks
toolidele, mida ma miskipärast tohutult armastan ning mu üks lööklausetestki
kõlab: „Üks ilus tool mahub alati veel ära!“, õiget lauda leida ei ole üldse
nii lihtne, kui esialgu tundub. Ja üldse on meil mööbliga, kuigi seda siinsamas
Eestimaalgi üsna usinasti toodetakse, tegelikult nati kurvad lood, sest
enamuses tuleb see tellida ning ooteajad on jätkuvalt pikad. Osad tooted on enne
ostuotsuse tegemist näha üldse aga ainult pildi pealt või arvutist...
Sättisin niisiis mõttes ritta õige mitu kriteeriumit, millele mu stuudiolauake
vastama peab. Et kui selle tellimise pika püha protseduuri juba ette võtan,
siis kõik maksimaalselt õnnestuks, elik: ilus (no see oli peamine kriteerium,
sest ma olen ju naine), normaalse istumiskõrgusega (et mitte kössitada, mida ma
kohutavalt vihkan, kui jutuks tulevad madalad lounge-stiilis lauad või siis
liigkõrged, mida ma samuti kipun vihkama, sest puki otsas istuda ei ole
lihtsalt normaalne), sobilik 8-10 inimesele, võimalusel 12le (eeldades, et
degusteerimisel avatakse 1 pudel, on mõistilk arvestada 10 huvilisega),
võimalikult mitteteravate äärte ja nurkadega (sõnal vihkama ei ole tavaliselt
nii suurt osakaalu mu leksikas, siinkohal tahaks seda sõna aga taas kasutada, sest laua
teravad ääred, mis lõhuvad sukki, on vastikud, ja muudavad emotsionaalseks, olete
nõus?), kerge konstruktsiooniga, et vajadusel ruumis liigutada ning MUST. Just
must, mitte valge või hall või pruun.
Tõsi, õppeklassides ning ka erinevatel veinimessidel ja
degustatsiooniüritustel näeme ennekõike valgeid laudu või on lauad kaetud
säravvalgete, vähemasti võimalikult heledate, linadega, kui degusteerimiseks
läheb. Ja seda nii siin kui ka mujal maailmas. Kuid šampanjade degusteerimiseks
ei ole valge laud just mitte kõige sõbralikum kaaslane.
Valge taust aitab hinnata eeskätt veini värvust klaasis, seega ka
vanust, mis vaieldamatult annab enne veini maitsmist olulist informatsiooni.
Valge taust on veini, sh šampanja ja teiste vahuveinide värvuse hindamisel hea
abimees. Kuid šampanjade või ka muude kvaliteetvahuveinide puhul nii olulise
info, mida hangime visuaalsel teel nende mulle jälgides, saame pigem tumedat
tausta kasutades. Parim tume on aga must, kas pole? Ent miks siiski tume?
Omanimelise šampanjamaja omanik ja tegevjuht Bruno Paillard, kelle
imelisi šampanjasid asusin maale tooma altes märtsist, nimetab õigesti, et
šampanja hindamine, sealhulgas selle meeldivuse hindamine, algab veel enne
selle maitsmist. Seda visuaalsest vaatlusest ning selle põhjal oma esmahinnangu
andmisest. Kinnitab temagi, et värvuse hindamiseks on parim hele taust, kuid
šampanjas nii oluliste mullide hindamiseks peaks kasutama pigem tumedat tausta.
Kui muud käepärast ei ole, võiks härra Paillardi soovitusel meesterahvad
asetada pokaali hinnatava šampanjaga hetkeks oma tumeda pintsaku taustale. Ilmselt
sobib kõrvalistuvalt härralt sellist abi küsida ka daamidel. Kuigi see võib
olla pentsik ning mine tea, millega selline degustatsioon lõpeb 😊
Miks aga on šampanja mullide hindamine ülepea oluline? Hästi
lihtsalt võiks öelda, et šampanja kvaliteedist annavad aimu kvaliteetsed
mullid. Need omakorda peavad olema väikesed ja elegantsed, kindlasti mitte
suured. Visuaalsel vaatlusel on võimalik kõik see tuvastada ning hinnata
ainuüksi mullide järgi klaasis oleva neste kvaliteeti. Ei leia me keegi heas
šampanjas suuri ja justkui ansamblist eemaldunud solistidena üles astuvaid suuri
mütakaid, küll aga väikeseid, lausa imepeeni ning kaunilt klaasi põhjatipust
pokaali ülaossa suunduvaid mullikesi, mis lisaks silmailule pakuvad parimat
elamust juba suhu jõudes.
Omast kogemusest võin kinnitada, et veinide hindamiseks pokaalis
on hele, võimlausel lausa valge taust siiralt parim, kuid siin on üks erand ja
see erand on šampanja. Mitmed „inimkatsed“ on näidanud, et mullide hindamisel
on tume taust parem abimees kui hele, kuivõrd väga peen ja väike mull jääb
valgel või muul heledal taustal oluliselt kehvemini vaadeldavaks, mõnikord
isegi eristamatuks (eriti juhul, kui ka valgus nigel on). Proovige kodus pokaalis
mulle hinnata asetades pokaalile tauastaks kordamööda ja võrdlevalt kõige lihtsama valge ja musta (või võimalikult
tumeda) paberi ning võrrelge. Kas märkate vahet?
Niisiis olen asunud, kuulates hoolikalt šampanjamaailma ägedaid tegijaid
(viitega seejuures eelosundatud Bruno Paillard’ile) eestkõnelema mustade laudade
edulugu kvaliteetvahuveinide, sh ja eeskätt šampanjade, degusteerimisel. Ootan
huviga kõiki vastulauseid ja loomulikult ka peanoogutusi professionaalidelt,
mis mu mõtteid kinnitavad või siis need ümber lükkavad. Seniks aga naudin
mõnuga oma suurt musta degusteetimislauda ning kutsun kõiki aadressile Rävala
pst 19 oma uude showroomi üha järgmisi katsetusi tegema ning ka meie uusi
šampanjasid avastama!
Foto: Internet. |
P.S Foto on võetud internetist ning minu laua (ja ka tõesti sobivate klaaside!) nägemiseks peate ikka ise kohale tulema! Olete lahkesti palutud!
Kasutatud allikad: Meet the
Winemaker (Episode 70: Bruno Paillard). YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Kj187JLXkr0;
koduleht Veinid. ee, Veinide degusteerimine. Arvutivõrgus: http://www.veinid.ee/index.php?id=13,27,0,0,1,0
(5.03.2019).
Kommentaarid
Postita kommentaar