Pol Roger

15. mai 2018. Champagne Pol Roger. Keldrituur ja degustatsioon aadressil 1, rue Winston Churchill, 51200 Épernay. Tel: +33 326 59 58 00. Taas maja, mis ei ole turistidele avatud ning ette teatamata saab imetleda üksnes maja uhket välisilmet. Meie saime vaadata nii majja, selle hubasesse aeda kui ka keldritesse ning ühte minu vaieldamatult lemmikusse degustatsiooniruumi, mis on hele ja valge ja mille spituunid on ehitatud samuti valge marmorlaua sisse, eristudes sellega teistest nähtutest. Minusugusele interjöörifriigile väga sümpaatne lähenemine.

"Sir Winston Churchill, a devoted admirer of Pol Roger champagnes, called number 44 on Avenue de Champagne" the world's most drinkable address". Essi Avellan, MW.

Champagne Pol Roger hoone, millel meie auks lehvimas ka Eesti sini-must-valge. Foto: blogi autor.
***

Pol Roger' šampanjamaja asutas aastal 1849 Taani juurtega advokaatide ja notarite suguvõsast pärit Pol Roger Andersen, kel polnud huvi isa praksist jätkata. Tema otsustas veinikaupmehe ameti kasuks. Ja seda 19-aastasena, kui ta Ay'st pärit noormehena otsustas luua oma šampanjamaja. Olles halastamatult nõudlik nii enda kui kogu maja personali suhtes, seadis ta algusest peale eesmärgiks oma veinide kõrge kvaliteedi ja püsimise absoluutses tipus. Nii ka läks - tuntus ja lugupidamise olid kiired tulema. Juba 1855. aastal sai tema maja Euroopa ühe mõjuvõimsaima kuningakoja - Austria-Ungari õukonna - garandi ning koja ametliku šampanja staatuse. Aastal 1899, mil Pol suri, võtsid äri üle tema pojad Maurice ja Georges, kes nimetasid isa auks oma perekonnanime ümber Pol-Roger'iks.

Kõik laabus kenasti ka Pol'i poegade, pojapoja Jacques'i ning ka hilisemate järeltulijate aegadel. Tänu maja erakordsele renomeele ja vaid tippkvaliteedile suunatud kontseptsioonile ei suutnud äri põlvili suruda ei maailmasõjad, majanduskriisid, ei Vene tsaariõukonna hävitamine ega eri maade kuivad seadused. Täna on majas ja selle juhtimises esindatud perekonna viies põlvkond Hubert Billy näol. Maja tegevjuhiks on küll väljastpoolt peret pärit Laurent d'Harcourt ning veinimesitriks Dominique Petit, kellest veidi veel ka hiljem. Aastane kogutoodang on umbes 1,6 miljonit pudelit.

Pol Roger'i suurim edulugu ja laialdane tuntus on seotud vaieldamatult legendaarse inglase Sir Winston Chruchilliga. Juba noorena oli Churchill suur viski- ja šampanjasõber. Pol Roger'i šampanjade võlud avastas ta enese jaoks erinevate allikate väitel 1920.-ndatel. Temast sai ka maja suurim ja tähtsaim eraklient, kellele Jacques Pol-Roger'i abikaasa Odette saatis igal aastal mehe sünnipäevaks daamile enesele enim meeldinud 1928.-aasta vintage't. Ja kuigi Churchill ei ole kunagi ise külastnaud Pol Roger'i maja, samas nimetanud ühe oma võistlushobustest jut Pol Roger' nimega, on temale pühendatud majas nii eraldi tuba kui ka vintage cuvee (baseerub Pinot Noir'il, kuid selle täpset koostist ei avaldata), mille erinevad aastakäigud alates 1975.-ndast aastast (ehk esimesest) tähistavad alati erakordset kvaliteeti.

Blogi autor - ühel pool Pol Roger Brut reserve, teisel aga Cuvée Sir Winston Churchill. 

Pärast II Maailmasõda tutvustas Churchill Pol Roger' šampanjasid Briti kuninglikule õukonnale ning sealt alates on need tänaseni ühed kuningakoja ametlikud joogid olnud. Winston Churchillile kuuluvad sõnad: "My tastes are simple, I am easily satisfied by the best". Ja eks vaid parim ole hea ka kuningannale ja tema järeltulijatele. Nii oli Pol Roger esindatud prints Williami ning Kate'i pulmas, aga ka Willami noorema venna Harry ning tema armastatu Meghani Markle' pulmas ametlikule tseremooniale järgnenud vastuvõtul pakuti just Pol Roger Brut Reserve Non Vintage šampanjat. Sellest viimasest pidi maja esindaja meie külaskäigu ajal, mis toimus 4 päeva enne suurt sündmust "vaikima kui haud" (ja usutavasti vastab tõele tema väide, et kui sellest üldse keegi teadis, siis vaid maja tegevjuht ehk president, keda muide samuti õnnestus kohata, ning veinimeister, küllap ka ekspordijuht, kes pidid ilmselgelt olema valmis selliseks väljakutseks) ja tõesti, sellest kõigest saime teada alles kodumaale naasmisel, mis jäi täpselt samasse päeva meie reisi viimase päevaga ehk 19. maisse. Igal juhul palju õnne Pol Roger'i perele ning ka nende edasimüüjale Eestis Igor Söödile, kes oli silmnähtavalt õnnelik seda uudist lugedes!

Winston Churchillile pühendatud toas. Foto: blogi autor.

Mõningaid huvitavaid fakte aga veel:
- Pol Roger oli kõige mõjukamaid šampanjamaju ühendava Syndicat des Grandes Marques asutajaliige kuuludes tänaseni koos veel 23 majaga selle järeltulija Club des Grandes Marques koosseisu, omades ka üht alalist kohta selle 5-liikmelises juhatuses;
- Pol Roger kuulub Primum Familiae Vini klubisse ehk siis algusest peale ühe ja sama perekonna valduses olevate parimate veinimajade ühendusse (ühendusse kuuluvad veel nt Torres, Hugel, Vega Sicilia, Sassicaia, Beaucastel, Mouton Rothschild, Egon Müller jt).
- Pol Roger 1928 aastakägu šampanjat peab šampanjakriitik ja -kirjanik Richard Juhlin parimaks eales valmistaud šampanjaks üldse! Samal arvamusel oli ilmselgelt ka Odette Pol-Roger, kui saatis pudelikese just seda šampanjat Churcillile igal aastal mehe sünnipäevaks.

Maja tänase edu üheks garandiks tuleb pidada selle omanduses olevaid 91't hektarit viinapuuaedu, mis on suuremalt jaolt Grand Cru ja Premier Cru põllud (kõrgeima ja sellele vahetult järgneva kategooria põllud). Sellega omab Pol Roger ainulaadset positsiooni tippmajade hulgas - üle poole viinamarjadest, mida kasutatakse oma aastase 1,8 miljoni pudeli valmistamisel, tuleb oma tipp-põldudelt. Ühelgi teisel suurel nimel pole sellele isegi ligilähedast vastu panna. Väga oluline on seejuures, et eeltoodu võimaldab garanteerida kontrollitud kvaliteeti ja seetõttu valmistada suurt hulka aastakäigušampanjasid. Kui enamikel tootajtel jääb vintage-šampanja osakaal tootmismahust maksimaalselt 10-15% juurde, siis Pol Roger'il on see number enam kui 30%.

"Rivi". Foto: blogi autor.

Vähetähtsaks ei saa pidada maja tänase näo ja käekirja kujundamisel veinimeister Dominique Petit' osa, kes 1990ndate lõpul, pärast 22 edukat aastat Krug'i šampanjamaja veinimeistrina, otsustas liituda Pol Roger'iga. Just tema käe all valminud suurepärased 2000., 2002. ja lausa erakordseks peetavad 2008. aasta šampanjad on konkurssidelt, hindajatelt ning kriitikutelt kulda ja karda toonud.

Üks huvitav fakt veel: Champagne piirkonna 9'st ametlikust pudelitantsitajast ehk riddler'ist viis on just Pol Roger'i palgal (viies liitus ametivendadega vahetult sel kevadel, seni oli neid piirkonnas kokku kaheksa), ülejäänud neli käivad renditööjõuna majast majja (mõnes majas tehakse vähene tantsitamise töö ära üldse oma jõududega). Mis muuhulgas viitab sellele, et Pol Roger'i majas käib pudelite keerutamine settest vabanemiseks tänaseni käsitsi. Kahte neist keerutajatest õnnestus meil ka näha ning mehed särasid meile oma tööd esitledes kui tõelised superstaarid. Mida nad ka vaieldamatult on! Head riddler'id keerutavad päevas kuni 40 tuhat pudelit, parimad ehk Pol Roger'i omad aga 60 tuhat! Uskuge, see on uskumatu! 

Kui rääkida degustatsioonist, siis proovitud Brut Reserve Non Vintage'st, Pure Extra Brut'st (lansseeriti aastal 2008) ning Sir Winston Churchill 2006'st (viimane ehk kokku 16's alates aastast 1975) jättis oodatult ägedaima mulje viimane. Pean siinkohal tunnistma, et 2016. aastal tegime degustatsiooni käigus pikema rännaku, proovides ka valget valgetest ning rosed ning maja Blac de Blancs võlus mind tol korral eriliselt. Naasnud tagasi Eestisse otsisin üles oma märkmed aastast 2016, võrdlesin neid Essi Avellani hinnangutega Pol Roger'i majale (tema viimases, 2017. aasta raamatus) ning tunnistasin - meil on põhjamaiste daamidena siiski sama maitse - ka tema on enim meelepäraseks hinnanud Pol Roger'i kreemist ja intelligentset Blanc de Blancs'i. Tuleb seega oma meeli taas selle joogiga kostitada ning maitse meelde tuletada!

Suur tänu siinkohal meid võõrustanud Polr Roger'i maja esindajale Axel Gillery'le, samuti meid aastal 2016 võõrustanud leedi Sylvian'le, kellega taaskohtumine mu väikesel palvel oli imearmas ning tõi meelde palju toredaid mälestusi. Ning loomulikult ka Igor Söödile, kes maja Eestis esindab! Ja nagu ütles (väidetavalt, sest seda tsitaati ei ole mul õnnestunud ajaloorammatuist must-valgel leida) legendaarne Winston Churchill: "Magnum on paras mõõt härrasmeestele. Eriti, kui üks neist ei joo". Käibel on ka teine versioon: "Magnum on paras mõõt seltskonnas, kus daam ei joo". Seda viimast ei maksa Pol Roger šampanjade puhul liiga tõsiselt võtta - need maitsevad head ka daamidele.

Sissekanne anno 2018. Sedakorda nimetatud ka"tutikas" ChampChamber OÜ. Foto: blogi autor

Lisaks reisi eel ja vältel autori ning talle abiks olnud sommeljee Igor Söödi poolt tehtud märkmetele on allikatena kasutatud järgmisi: Essi Avellan. Champagne. A guide for champagne lovers and gourmet travellers, 2017; Champagne Pol Roger Served at Royal Weddeing Reception of Prince Harry and Ms. Meghan Markle. Arvutivõrgus: https://www.businesswire.com/news/home/20180524006294/en/Champagne-Pol-Roger-Served-Royal-Wedding-Reception (31.05.2018); Churchill's Favorite Champagne: Pol Roger. Arvutivõrgus: https://winstonchurchill.org/resources/in-the-media/churchill-in-the-news/churchills-favorite-champagne-pol-roger/ (31.05.2018).

Kommentaarid

Populaarsed postitused