Krug

16. mai. KRUG. Keldrituur ja degustatsioon. Emotsioonid, mida on rohkem kui sõnu.

"Iga hinnalise Krugi tilgakese taga seisab visonääri unistus" - lause KRUG'i kodulehel, mis markeerib parimal moel kogu selle šampanjamaja stiili ja pühendumust. Õnneks oli üks mees, kes varem, palju enne teisi, mõistis, et šampanja põhiolemus on RÕÕM. See mees oli Joseph Krug, kes aastal 1843 ehk juubelihõngulised 175 aastat tagasi, mil ta asutas House of Krug'i, alustas ka oma nägemuse elluviimist šampanjamaailmas: luua igal aastal, sõltumata ilmastikust või mistahes muudest mõjutajatest, kõige heldeim šampanja väljendus. Tänapäeval elab ja hingab Krugi maja püsivalt sama filosoofiat. Sellest kõigest lähemalt.

Kõiges on kunsti! Ametlikult tootefotolt maha pildistatud blogi autori poolt. 

Champagne Krug asub peamiselt Reimsis ehk Champagne piirkonna peamises keskuses ning on üks kuulsamaid šampanjamaju, olles osaks ka Grande Marque'st. Täna kuulub maja enamusosalus rahvusvahelisele LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton S.A. konglomeraadile, kelle portfell sisaldab ka muid tuntud brände nagu Moet & Chandon, Veuve Clicquot, Chateau d'Yaquem ja Ruinart. Vaatamata LVMH enamusosalusele on Krugi perekond aga endiselt aktiivselt kaasatud kõigisse peamistesse majandusotsustesse ning ka testimiskomiteesse. Maja direktoriks on aastast 2009 Krugi perekonna kuuenda põlve esindaja Olivier Krug. Temale kuuluvad sõnad: "Our different stories tell the tale of a common passion. The most important hallmark of Krug, after the quality of our Champagnes, is our enthusiasts." Nii hindab ja väärtustab maja oma fänne ja kaasaelajaid kõrgelt ning püüab vastata nende ootustele parimal võimalikul moel üle maailma.

Märkmete tegemiseks valmis. Foto: blogi autor.

Meie külaskäik Krugi majja algas hoopis teisiti, kui teistes seni külastatud majades. Veel enne keldrituurile asumist paluti kõigil võtta istet mõnusas külalistetoas ning räägiti rahulikus tempos ning  väärikal moel Krugi lugu. Saateks pokaalike imelist nestet, mis viis mõnusasti teemasse. Saime teada ja kogeda, miks just Krugi maja puhul on nii palju ülistatud nende segamiskunsti. Krug Grande Cuvee, olles kokku segatud igal aastal 50-st veinist, sisaldab nii Chardonnay, Meunier' kui ka Pinot Noir viinamarjasorte (mitte kunagi etteantud või kindlas proportsioonis) ning 6 kuni 10 erinevat aastakäiku. Tegemist on täidlase, enesekindla šampanjaga, milles sundimatus tasakaalus rikkalikkus ja jõud, värskus ja osavus. Ajalugu, traditsioonid, samas innovatsioon ja meeletu pühendumus käsikäes - nii defineeriksin mina Krugi käekirja. Ning seda kõiges, mida nad teevad ja loovad.

Blogi autor tegemas sissekannet külalisteraamatusse. Foto: Jüri Aus.

Kes veel ei teadnud, said teada sedagi, et iga Krugi pudeli tagaküljel on 6-kohaline number ehk digitaalne Krug'i ID, millelt vastava äpi allalaadides saab avastada just selle konkreetse pudeli, millest hetk tagasi valasite klaasikesse oma sõõmud, loo. Ja oligi aeg keldriteks.

Keldrituur jäi minu jaoks paraku lühikeseks. Kuigi olin just seda tuuri väga oodanud. Olen teadlik oma erinevatest allergiatest ning šampanjakeldrites valitsev hallitus ei ole mu parim sõber. Väike allergiatabletike keele all on alati päästnud ning mitte kunagi varem ei ole ükski kelder seetõttu ka vaatamata jäänud. Krugi keldrite erakordselt intensiivne hallitus oli aga minust nii palju tugevam, et pani juba esimestel minutitel abitult hingeldama ning paraku ka paluma mind keldrist välja juhatada. Värske õhk ja vesi andsid leevendust, kuid silmade ees virvendas veel mõnda aega. Nii et keldritest mul liiga palju kõneleda ei ole. Küll aga järgnevast degustatsioonist, millesarnast ma (samuti) varem kunagi kogenud pole.

KRUG. Terasest. Võimas. Foto: Jüri Aus.

Krugi puhul on käibel erinevaid ilusaid ütlusi. Muuhulgas: "Krug algab seal, kus teised šampanjad lõpevad". Ja seda mitte üksnes veinivalmistamise mõttes või võtmes. Maja üldise moto - "For Krug, time is not a constraint, it is a strenght" kõrval on olulised veinimeister Eric Lebel'i enda sõnad: "From the selection of the grapes through to the slow maturation of our cuvées, patience and an undestranding of time is a fundamental guiding force for us. Krug cannot be rushed. Time is one of our strengths".

Üha rohkem on läbi viidud teadusuuringuid, mis tunnistavad märkimisväärseid muutusi, mida kuulmine võib anda maitsmiskogemusele. Krug on alati pidanud muusikat eriliseks viisiks, et tekitada täiesti uusi maitseelamusi ning viib oma degustatsioone tihti läbi muusika saatel. Nii ka meie külastuse ajal. Valanud pokaalidesse KRUG 2004 Brut cuvee (majas on kasutusel uued Riedel'i klaasid, mis nimetatud selle asutaja järgi Josph' klaasideks ning mille jalal ilutsemas suur "K"), paluti meil võtta sisse mugav asend, et kuulata muusikat. 

Naudingut alga! Foto: blogi autor.

Ja sealt see tuli. Lianne La Havas - Unstoppable. Just see artist nimetati sel aastal Krugi Les Créations de 2004 ambassadoriks ehk saadikuks. Singel Unstoppable ilmus temalt aastal 2015 ning Krug usub, et just see pala ning selle nimetus iseloomustavad parimal moel nii 2004. aasta cuveed kui ka Briti lauljatari ennast. Vastukaaluks ehk alternatiiviks Turandot, Act 3 - Nessun Dorma! ja seda mitte tavapärases esituses ehk Luciano Pavarottilt, vaid Luis Cobose juhendatud orkestrilt. Krug Grande Cuvéega sobitasime aga Corner Pocket'it aastast 1962 Count Basie Orchestra esituses. Siinkohal tunnistan, et mäletan vaid õhulist ja kuidagi läbikumavat emotsiooni, mille tõi alternatiivne lugu eelnimetatule, kuid kes seda esitas, ei meenu. Põhimõtteliselt saab selle ilmsesti järele uurida Krug'i kodulehelt, mille alajaotuses https://www.krug.com/krug-lovers/music-experience on kirjas kõik Krugi majaga koostööd teinud ja šampanjadest inspireerunud muusikute mõtted ja soovitused.

Salvestasin kohapeal kõik kuulatud muusikapalad, kuid ju oli erutus nii suur ja emotsioon nii võimas, et suutsin need millalgi, ilmselt esimesel järelkuulamisl, kustutada. Piinavalt piinavalt kahju! Heade reisiliste abiga taastasime mu musikaalse mälupildi siiski pea täielikult, välja arvatud see üks erand, millest juttu. Mis aga mitte iial meelest ei lähe ehk on selgelt kustutamatu ning "kõvakettal" ilmselt aegad lõpuni, olid üle laua istunud reisikaaslase suured korraga vett täis valgunud silmad, millest sai üsna ohjeldamatu emotsionaalne pisaratemeri, ning hilisem kallistus uksel sõnadega "Kallis Kristel, aitäh, et mind kutsusid. Midagi sellist ei osanud ma ei oota ega karta. See oli võimas. Täielik ulme". Siinkohal jääb vaid möönda, et just selliste elamuste nimel pingutame Mulligaleriis südamest väga, et pakkuda neid ka šampanjasõpradele Eestist.

***

Mõneti kahju, et jõudsin selle loo kirjapanekuni nädalad peale külaskäiku. Teisalt ehk hea, sest emotsioonid, mis sellest majast kaasa sain, vajasid mõningast settimist. Selle loo puhul ei tahtnud ma kasutada mitte ühtegi muud allikat, kui vaid oma mõtted, tunded, kuuldud lood sest imeliset majast; no ja siis vähemasti osaliselt taastatud muusikaline mälupilt. Nii võimas oli kõik kogetu, et seda ei raatsinud millegagi lahustada... Suur tänu Prikele, kes meile selle imelise külaskäigu korraldamisel abiks oli. Suur tänu Igor Söödile ja loomulikult suurepärasele reisiseltskonnale! Lõpetan sõnadega ühelt neist: "Kosmos!". Seda see oli. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused