Šampanjavanni? Miks ka mitte?!

 

Mõnusal reedesel pärastlõunal väisas Mulligaleriid härra, kes jäi pikemalt vaatama Champagne Drappier’ vanamoodsa vanni kujulist küülerit. See vahva glasuuritud toode köidab tõesti piku ning mahutab lahedasti terve kastitäie tavamõõdus šampnajapudelid või 2-3 magnumit, aga kenasti mahub sellesse jahedust hoidma ka 3-liitrine purakas pudel. Igal juhul nii atraktiivne pilgupüüdja interjööris kui ka asjalik abimees šampanjapudelite õigel temperatuuril hoidmiseks. Vaatas mees seda vanni ja küsis siis, et kas mõni inimene on käinud meilt ostmas šampanjat ka šampanjavanni tarbeks ja kui palju üheks vannitäieks šampanjat õigupoolest kuluks. Veidi ootamatu, samas intrigeeriv küsimus, millele tuli vastata, et otseselt sellise sooviga ei ole keegi meie poole pöördunud, küll aga on nii ajaloost kui ka lähiminevikust teada kuulsaid ja kummalisi, kes nautinud päris ehtsat šampanjavanni, samuti ettevõtteid, jutt hotellidest, kes on teenust sellisena otse ka reklaaminud ja pakkunud. Seega mõtted ja jutud šampanjavannidest ei ole lihtsalt rahvaluule ning tegelikult saab üsna lihtsasti arvestada nii vannitäieks kuluva šampanja hulga kui ka sellele luksusele vastava hinna. Sel korral sellise koguse šampanja ostumiseks (kahjuks) küll ei läinud, aga teema jäi kuklasse tiksuma. Et olen varem kirjutanud nii piima- kui õige põgusalt ka šampanjavannidest, võtsin ette väikese uurimustöö just viimaste kohta. Eelmist lugu piimast ja šampanjast ning piimašampanjast, millest ka vannid ei puudu, saab lugeda siit: https://www.blogger.com/blog/post/edit/8057324074090727074/792113924913375487.

***

Kuulsa näitleja Marilyn Monroe armastus šampanja vastu on ilmselt kõigile hästi teada. Tema huulilt kõlasid aastal 1953 sõnad: „I start every day with a glass of Piper-Heidsieck because it warms me up“ (Alustan igat päeva klaasi Piper-Heidsieck’iga, sest see soojendab mind üles, autori vabatõlge). Kui Marilyn oli pärastlõunal väsinud, ei pöördunud ta väidetavalt samuti mitte kohvi või tassikese tee, vaid šampanja poole, et end virgutada. Vähemalt üks kord võtnud ta aga ka ehtsat šampanjavanni, nõudes vanni täitmiseks 350 pudelit šampanjat.[1] See teeb 262,5 liitrit ja no seda polegi nii vähe. Kui arvestada ühe pudeli šampanja hinnaks tänapäeval keskmiselt minimaalne 30.- eurot, oleks sellise lõbu hinnaks 10 500 eurot. Luksust omajagu!

Kümme aastat tagasi, veebruaris 2012 avaldas ajakiri the Drinks Business, et Cadogan Hotel Londonis pakub kundedele alates St. Valentini päevast (14. veebruarist) kuni aasta lõpuni luksuslikke šampnjavanne. "Tagasihoidliku" 4000 naela eest võis tellida hotellituppa soovitud ajaks teenuse, kus 122 pudelit Louis de Custine šampanjat valati kundele vanni ning kogu see šampanakogus isegi soojendati soovitud temperatuurini.[2] See viimane paneb tõsised šampanjasõbrad ilmselgelt kulmu kergitama, aga no paljud meist siis ikka külmas vannis sulistada sooviksid. Nii et iseeneset oli teenusepakkuja vaatevinklist kõik kombes. Selle uudise peale ilmus More than just wine nime kandvas blogis väike artikkel, millest muuhulgas selgus, et Louis de Custine’i sai tollal Inglismaal soetada umbes 25 naela eest pudel. Maailma veiniasjatundajate ja influencerite ehk mõjuinimeste top 20 hulka kuuluva Liz Palmer’i kodulehelt võib aga tänagi veel lugeda, milline oli Cadogan Hotelli toonane „šampanjamenüü“.[3] Olgu see siingi eraldi välja toodud.


Champagne Bath Menu
Per Bath


Louis de Custine Brut - £4,000
Perrier Jouet Grand Brut - £6,000
Perrier Jouet ’Blason’ Rose - £8,000
Dom Perignon Vintage - £25,000

Seega, täiesti korralik valik. Ning need, kellele ei toona ega ka täna Louis de Custine šampanjamaja nimi midagi ei ütle, said teha valiku noobli Perrier Jouet' maja nestete või hoopis omamoodi ikoonilise Dom Perignon'i kasuks. Muide, sellise toreduse ettevalmistamiseks oli hotellil külaliste jaoks välja reklaamitud eraldi toateenija, kes lisaks šampanjavanni ettevalmistamisele pakkus vanni tellinud külalise(te)le ka jahutatud šampanjat, sedasama, mille kunde oli tellinud, soovi korral muud, lisaks šokolaadivõõbaga maasikaid. Paneb muidugi mõtlema ja suunurgas ka pisut muigama, et kas toateenija viibis vannitoas kogu vanniprotseduuri vältel või ainult algul ning kui palju selliseid vannimõnusid siis tegelikult ja kelle poolt telliti. The Drinks Business’i ajakirjanikule antud intervjuust saab teada, et hotelli toonase marketing-direktori Lee Jones’i sõnul olnud teenuse vastu meeldivalt suur huvi juba enne valetinipäeva. Kõige üllatavam olnud mehe väitel aga see, et suurimat huvi tunti just niinimetatud kallima otsa ehk Dom Pérignoni vannide vastu ning vähemalt üks klient olnud intervjuu tegemise ajaks (7.02.2012) tasunud ka vastava deposiidi.[4] Aga et nooblid hotellid hiilgavad kõige muu kõrval oma külastajatest kõneledes taktitundelise delikaatsusega, jäävad meil nimed ja numbrid lõpuni ilmselt teadmata. 

Tagasihoidlikkusega ei ole aga kunagi hiilanud pop-artist Rihanna, kes aastal 2011 alustas oma 777 Tour'i  pakkudes kõigile Mexico City'sse esimesele kontserdile suundujatele juba lennukis šampanjat ning lõpetas tuuri jõulude eel Londonis O2 Arena'l korraliku šampanjadušiga. Rihanna eelistab Armand de Brignac Ace of Spades šampanjat. Seda valati lennuki pardal ohtralt plastist õlletopsidesse (autš!) ning seda pritsiti vädetavalt 3600 naela eest ka turnee viimasel kontserdil Londonis. Šampanjadušiks ettenähtud pudelid lennutati Prantsuamaalt selleks ekstra kohale. Väidetavalt olevat šampanjadušš või - vann olnud Rihanna kauane unistus, dekadentlik kapriis, mille diiva oma kuue-kuulise superturnee lõppedes ka teoks tegi.[5]

Šampanjavannist ja ka -dušist saab siiski veel kaugemale minna, koguni šampanjasaunani. Seda küll vaid nime poolest. Nimelt asub Ottawas Kanadas linnasaun, mil nimeks Champagne Bath. See ehitati algselt ümbruskonna töölisklassi ja vaesemate inimeste tarbeks, kel polnud vanni ega mõistlikku pesemisvõimalust. Ehitust alustati aastal 1921 ning viidi lõpule 1924. Hoones asus algupäraselt ka raamatukogu ning tegemist oli ka Ottawa esimese ehk ka kogu Kanada esimese siseujulaga. Säärane kompleks siis. Muuhulgas kasutati seal üksnes soolast vett ning ei mingit klooritamist. Nime sai saun, tänapeval nimetatud kui Champagne Fitness Centre, mis 1980ndatel otsustati kui vana ja üha lagunev sulgeda, kuid linnarahva nõudel siiski 1990ndatel peale suuremaid, 2 miljonit dollarit maksnud, renoveerimistöid uuesti avati, aga sauna ehitamise aegse linnapea Napoléon Champagne'i järgi. Champagne oli Ottawa linnapea aastatel 1908-1909 ja 1924-1925. Uhke nimega mees sündis aastal 1861 sealsamas Ottawas Séraphin Champagne’i pojana, õppis Montrealis juristiks ning oli ka kohaliku advokatuuri liige. Teenis hiljem aastaid linna avalikes ameteis.[6]  Kust sai mees aga sellise uhke nime ja miks, ei ole teada. Ometi on selles infokillus nii palju põnevust, et seda mitte mainida olnuks puhta patt. Oli ju ka Napoléon Bonaparte suur šampanjasõber ning väidetavalt alustanud mees oma igat sõjakäiku šampanjapealinnast Epernay'st, külastades kuulsat Moët'i maja. Ka kuuluvad mehele surematud sõnad, mille kohaselt võidu korral teenitakse šampanja välja, kaotuse korral on see aga vajalik lohutuseks (In victory, you deserve champagne. In defeat, you need it.). Vaid ühel korral ei alustanud Napoléon oma sõjakäiku Champagne'st, millest ta oli teinud omalaadse traditsiooni, ning see jäi talle, nagu ajaloost teame, ka viimaseks. 

Kui nüüd aga mõtelda, et mis kasu ja kas üldse võiks olla enda leotamisest šampanjas, siis ilueksperdid väidavad, et kasu on täiesti olemas. Marina Peredo'l, M.D., New York’i dermatoloogil, on naha kuivuse käes vaevlevatele inimestele paar soovitust. Nimelt kinnitab ta 2012. aasta artiklis NewBeauty’le (newbeauty.com), et šampanja niisutab nahka ning rikastab seda antioksüdantidega. Viimased on omakorda olulised krooniliste haiguste ennetamisel ja vananemisprotsesside aeglustamisel. Lisaks kinnitab Peredo, et kergelt valgendava toimega viinhape, mida alkoholis leidub, aitab ühtlustada naha tooni. Vein ka puhastab ja ahendab poore, seega on sel kasulik toime ka rasusele nahale. Nii et šampanja on kasulik nii seespidiselt - mõistlikes koguste tarbides on hea tuju garanteeritud, küllap on kõik seda kogenud ja selle väite tõestamisega eraldi tegelema ei pea, pealegi pidavat see mõjuma afrodisiaakumina - kui ka välispidiselt. 

Rambler otsimootorist (venekeelne suurim otsinguplatvorm, autori märkus) leitu kohaselt aitavad šampanjavannid kaasa keha metabolismile. Viimane tähendab lihtsalt öeldes organismis aset leidvat aine- ja energiavahetust ning on seetõttu teatava abistava toimega võitluses tselluliidi ja ülekaaluga. Šampanjavannist võib olla kasu ka üldisel lõõgastumisel ning lihaspingete vähendamisel.[7] 

Loomulikult leidsin põnevate otsingute käigus ka ideaalse šampanjavanni retsepti:

Lõõgastumise ja nooruslikkuse edendamise eesmärgil ei ole vaja täita šampanjaga tervet vanni. Piisab paari kuiva veini pudeli sisu lisamisest vanniveele, šampanja, mis tavapäraselt on kuiv (brut või isegi brut nature) on selleks ideaalne. Seega, lisage paar pudelit sobivat jooki vannivette, soovitud mõju suurendamiseks võib lisada veidi naturaalset piima. Eeterlike õlide, mis erinevate spa-protseduuride puhul on muidu väga populaarsed, lisamine aga võib šampanjast loodetud efekti hoopis vähendada. Nii on soovitus jääda kas šampanja või piima ja šampanja segu juurde. Sellist vanni peaks nautima 1-2 korda nädalas. Iga protseduur võiks kesta omakorda 20-30 minutit.[ibid.]

Loole hoo andnud Champagne Drappier vannikujuline šampanjajahuti. Foto: Champagne Drappier

Miljonäride hinnatud kosjamoor (ingl. keeles peenemalt nimetatud matchmaking expert) Liza Palmer, kes hoolitseb udurikaste armuelu eest, kinnitab ka, et uuringute kohaselt jäljendab šampanja naisferomoone, tõstab neid nahaga kokkupuutes esile, mis peaks partneris tekitama vastupandamatut seksuaalset huvi. Seega on šampanjavanni võtmine enne esimest kohtingut vägagi omal kohal, arvab Palmer.[8] Teatava sarnase efekti võib saavutada šampanja piserdamisel ihule. Palmer tõstab enda kogemustele tuginedes esile roosad šampanjad, kui tavapäraselt kõige lillelisemad ja puuviljasemad oma aroomilt, mis ergutavat lisaks eelöeldule kõik meeled päris kindlasti romantikalainele.[ibid.]

Kui nüüd keegi sellest kõigest inspiratsiooni sai, ja miks ei oleks pidanud saama!, siis šampanjat Mulligaleriis jätkub! Ja kui tervet vannitäit ei täi korraga priisata, ja nagu parim šampanjavanni retsept väidab, ei olegi vaja, siis pokaalikese, et mitte öelda pudeli või vanni tarbeks paar, saab vannituppa ikka kaasa haarata. Lõõgastav vanniprotseduur ja õigel temperatuuril serveeritud šampanja (palun ärge proovige šampanjat limpsata kuumast vanniveest!) on nauding absolut. Tean armsat sõpra, kes neid ridu lugedes plaksutab juba käsi ja hüüab mitu korda järjest "Ja, ja, ja!" Parimaid elamusi kõigile šampanja- ja vannisõpradele ja ikka Santé!



[1]
15 old Hollywood stars who partied harder than todays celebs. Thefunkonme.com. Arvutivõrgus: https://est.thefunkonme.com/15-old-hollywood-stars-who-partied-harder-than-todays-celebs-151394(28.02.2021)

[2] More than just wine. Veebipõhine blogi. The champagne bath: ridiculous, shameful or just decadent? 12.02.2012. Arvutivõrgus: http://morethanjustwine.blogspot.com/2012/02/champagne-bath-ridiculous-shameful-or.html(12.08.2022)

[3] https://www.liz-palmer.com/londons-cadogan-hotel-launches-champagne-bath-menu-just-in-time-for-valentines-day/(12.08.2022)

[4] Lucy Shaw. Hotel launches champagne bath. 7.02.2012. The Drinks Business. Arvutivõrgus: https://www.thedrinksbusiness.com/2012/02/hotel-launches-champagne-bath/(13.08.2022)

[5] Rebecca Schiller. Rihanna ends her tour with ₤3,600 champagne shower. The singer closes her six-month tour with a dozen bottles of bubbly. 25.12.2011. https://www.nme.com/news/music/rihanna-226-1281803(12.08.2022).   

[6] Allikas: Wikipedia. Arvutivõrgus lingid vastavalt: https://en.wikipedia.org/wiki/Champagne_Bath (13.08.2022) ja https://en.wikipedia.org/wiki/Napol%C3%A9on_Champagne (13.08.2022)

[7] Rambler. How to make achampagne bath and why? 24.04.2018. Arvutivõrgus: https://woman.forumdaily.com/en/kak-pravilno-sdelat-vannu-s-shampanskim-i-zachem-eto-nuzhno/ (13.08.2022)

[8] Vt ka Why Add Bubbles to your Bath? Glass of Bbbly. 28.06.2017. Arvutivõrgus: https://glassofbubbly.com/add-bubbles-bath/ (13.08.2022)


Kommentaarid

Populaarsed postitused