Champagne Deutz

Mai 14, 2018. Külaskäik Aÿ's asuvasse Champagne Deutz šampanjamajja koos keldrituuri, degustatsiooni ning sellele järgneva kolmekäigulise lõuna ja valitud šampanjadega.

Sissejuhatuseks olgu öeldud, et Deutz'i puhul ei ole tegemist avalikkusele avatud majaga ning kohtumised tuleb eelnevalt ning piisavalt varakult kokku leppida. Parim on seda teha läbi maaletooja kontaktide (Eestis AS LIVIKO). Maja enese aadressiks on: 16, rue Jeanson, 51160 Aÿ. Tel.: +33 326 6 94 00. Koduleht: www.champagne-deutz.com.


***
"The house of Deutz on the upper slopes  of  Aÿ is just as charming as its champagnes.  They both possess classic, aristocratic style and old world charm." Essi Avellan, MW - iseloomustus, millega saab vaid nõustuda. Miks, sellest kohe lähemalt. 

Deutz, varem tuntud kui Deutz & Geldermann, on šampanjatootja Aÿ’s, mis asutati 1838. aastal kahe sakslase - William Deutzi ja Pierre-Hubert Geldermanni - poolt. Õigupoolest oli tegemist kahe Prantsusmaale emigreerunud preislasega. Geldermann oli seejuures omandanud veinitootmise algtõed naabruses asuvast Bollingeri majast, Deutzi roll ettevõtmises oli puhtalt äriline. 


Mulligalerist Deutzi majas Willam Deutzi portree ees maja aristokraatlikus salongis. Foto: Mertsi Saarmann

Oma varasemas ajaloos oli tegemist ühe populaarseima šampanjamajaga Ühendkuningriigi turul, kuhu parimatel aegadel eksporditi ligi 600 000 pudelit aastas. Täna, ligi 2 miljoni pudelise toodanguga maja tunnetab hästi oma niširolli (võrreldes näiteks kõige suurema aastatoodanguga Moët & Chandoni'ga, mille puhul täpseid numbreid ei avalikustata, kuid mis on umbkaudu 28-30 miljonit pudelit, õigemini 38 miljonit jagatuna kolme LVMH brändi - Moët & Chandon'i, Dom Perignon'i ja Mercier'i vahel, millest omakorda umbes 20 miljonit moodustab ainuüksi Moët & Chandoni kõige populaarsem cuvee ehk Brut Imperial non vintage), kuid tegemist ei ole mitte lihtsa väiketootjaga, vaid majaga, mille puhul kehtib ütlus - lihtsuses peitub võlu või ka vähem on rohkem - nii selle erinevate cuveede (vaid esimesest pressist tehtud šampanjad) eraldi nautimise kui ka toidu ja joogi sobitamise seisukohalt. Peale degustatsioonil proovitud Deutz Brut Classic'i, Deutz Rosé ja Deutz Brut Millésimé 2012 ning lõuna käigus lisandunud Amour de Deutz 2008 (ravioolid homaari ja mirin-soja'ga), Willam Deutz 2006 (aurutatud forell sparglipadjal) ja Deutz Demi-Sec 2008 (makroonid šampanjakreemi ja maasikatega) proovimist võin kinnitada eelnevalt öeldut kõhkluseta ning soovitada just Deutzi maja ka algajatele šampanjahuvilistele, et demonstreerida šampanja võlusid võimalikult laias paletis. Selleks on Deutz ideaalne. 

William Deutzi'le pühendatud cuvee. 1998. Keldris. Foto: blogi autor.

Kui vaadata veel tagasi ajalukku, siis maja juhtis pikki aastaid André Lallier, kes otsustas soetada valdusi ka teistesse veinipiirkondadesse peale Champagne. Nii osteti näiteks Rhone orus Delas' veinimõis, samuti mõis Loire' orus ning asutati Maison Deutz Californias. 1988. aastal alustas Deutz koostööd vahuveinide tootmiseks Uus-Meremaa suurima venitootja Montana Wines'ga Uus-Meremaa Marlborough' piirkonnas. 1997. aastal, saavutamata oodatud finantstulemusi, müüdi California veinimõis, kuid vahuveinialane koostöö Uue Maailmaga kestab senini. Deutzi tänaseks partneriks on Brancott, mis on omamoodi huvitav olukord, kuivõrd Brancott'i emafirma Pernod Ricard omab ise kahte šampanjamaja - G.H. Mumm'i ja Perrier-Jouet'i. 

Aastal 1993 omandas maja enamusosaluse Rouzaud pere, kes omab ka Louis Roedereri šampanjamaja, mis aitas Deutz'il saavutada senisest parema finantsilise tasakaalu ning asuda nii tootmise kui ka keldrite vajaliku moderniseerimise teed. Et Roedereri arvatakse olevat üks enim omavahendeid omavatest ja pankadest sõltumatutest veinimajadest Champagnes, oli ka Deutz'il võimalik kaasata senisest enam kapitali ning võimsused ja aastane kogutoodang kasvasid suhtelisetl kiiresti umbes 3 korda.

Maja juhivad täna Fabrice Rosset ja Jean-Marc Lallier-Deutz. Veinimeistriks on Michel Davense.

Deutz omab maad viies külas Champagnes ning seda kokku 42-l hektaril. 75% viinamarjadest tuleb seejuures Grand cru ja Premier cru küladest.

Deutz'i šampanjadele stiil on üldiselt tagasihoidlik, elegantne ning keskmise täidlusega. Selgelt on tunda puuvilju. MW Essi Avellan on eriliselt esile tõstnud selle maja roseesid. Muuhulgas tasub märkida, et selles majas valmistatakse rosé'd tavapärasest erineval meetodi. Nimelt kombineeritakse nii matseratsiooni (punase Pinot Noir' marjade kestakontakti virdega 1 kuni 2 päeva) kui ka segamist (soovitud lõpptulemuse saavutamiseks lisatakse "sorts" maja oma vanade viinapuuaedade punast veini).

Pisut veel roosadeset. Degustatsioonil proovitud non vintage rosé oli värske ja mänguline. Aroomi ehk pisut enam kui maitset; hea isutekitaja - nii seisab minu enese märkmetes. Sobiks maja esindaja sõnul aga hästi ka Pekingi pardi ning ka Charouse juustuga, kui pakkuda kontraste ning kontraste Deutz'i maja (kui rääkida toidu ja joogi sobitamisest) armastab. Amour de Deutz Rosé's on aga nii jõudu kui struktuuri. Katsetada võiks minu hinnangul juba ka punase lihaga. Ja üldse soovitan just roseedega olla senisest julgem ning lisaks iseseisvale nautimisele sobitada neid julgelt toiduga. Loomulikult on roosad nested ideaalsed ka iseseisvaks nautimiseks ning seda eriti suvel, kui roosad veinid vallutavad üleüldiselt nii restoranide kui kohvikute veinikaardid ja seda põhjusega. On ju Põhjamaa suved üürikesed ning kõik naudingud sel lühikesel ajal võiksid olla maksimaalsed. Roosades on see miski, mis sobib ideaalselt suvesse ning selles on ka annus, minu meelest vähemasti, erilist romantikat. Väheoluliseks ei ole seejuures roosade imeline aroom, mis kõike eelöeldut defineerib.


Tasub teada, et tunnustatud Rootsi šampanjakriitik ja -kirjanik Richard Juhlin on Deutz'i Cuvée Willam Deutz Rosé 2002 valinud 100 šampanja hulka, milline tuleb enne surma kindlasti ära proovida. Tema hinnangul on tegemist maailma paremuselt nr 2 roséga (võttes siinkohal arvesse kõik aastakäigud) pärast Louis Roedereri Cristal Rosé'd.

Sellise ilusa noodiga on mõnus lõpetada reisi esimeses majas kogetu ning tänada Marc Mocata't, Champagne Deutz avalike suhete juhti, kogu selle suurepärase kohtumise ning imeliste uute kogemuste eest! Ja tänud ka LIVIKO'le  ning Urvo Ugandile abi eest külastuse ning ka imetoreda lõuna kokkuleppimisel. Meie reisi sommeljeest Igor Söödist ja reisilistest enestest, kes muutsid külastuse lihtsalt imetoredaks, rääkimata!

Marc Mocata seismas uhkelt Deutz'i maja trepil. Foto: blogi autor.

Kasutatud allikad lisaks isiklikele kogemustele ja märkustele 13.-19.05.2018 MTÜ Mulligalerii organiseeritud šampanjareisilt: Essi Avellan. Ghampagne. A guide for champagne lovers and gourmet travellers, 2017, 212.213; Internet.


Kommentaarid

Populaarsed postitused