šampanjakaskaad. Miks mitte? Aga kuidas?

Eeskätt 1950ndatel väga populaarsed coupe klaasid, mida armastasid kõik Hollywoodi staarid, on täna šampanja serveerimisel pigem kõrvale jäänud ning seda põhjusega – kõrgel jalal toretsev kumera kujuga madal lai klaas, mis üldjuhul mahutab 120-240ml vahuveini, laseb mullidel kiirelt lenduda ning veini maitse muutub sellises klaasis kiiresti. Tänapäeval kasutatakse visuaalselt üliefektseid coupe klaase pigem erinevatel stiiliüritustel. Aga ka šampanjapüramiidi ehk -torni või ka –kaskaadi (kuidas iganes keegi soovib seda toredust nimetada), ehitamiseks. Viimane ei ole Eestis nii populaarne, kuid selleks sobivad coupe klaasid ideaalselt ning ka imeline elevust tekitav emotsioon on kõigile garanteeritud. 

Legendi kohaselt kujundati coupe klaas Prantsusmaa kuninga Louis XV ametliku armukese Madame de Pompadouri rinna kuju järgi. Tegelikkuses loodi selline klaas Inglismaal ning seda eeskätt vahuveini ja šampanja nautimiseks juba sajand varem, 1663. aastal. Prantsusmaal oli coupe klaas moes alates 1700-ndatest kuni 1970-ndateni ja Ameerika Ühendriikides alates 1930-ndatest kuni 1980ndateni.

Kui rääkida lähemalt toretseva šampanjakaskaadi ehitamisest, siis selleks on nn klassikalises versioonis vajalik võtta kokku 105 klaasi (100 klaasi täidab hästi oma ülesande näiteks keskmises pulmas või ka juubelil) ja asetada need kindlale alusele järgneva skeemi kohaselt:

·         baas- ehk esimene tasand: 60 klaasi
·         teine tasand. 30 klaasi
·         kolmas tasand: 10 klaasi
·         neljas tasand: 4 klaasi
·         tipp: 1 klaas.

Püramiidi saab vähemas mõõdus ning nelinurkse põhjaga mu isiklike katsetuste kohaselt edukalt teha ka nii, kui asetada baastasandile 16 coupe klaasi, nende peale omakorda 9 klaasi, teisele tasandile 4 klaasi ning tippu loomulikult 1 klaas. Selliselt on võimalik kokku üksnes 30 klaasiga ehitada väiksemale seltskonnale vägagi meeleolukas šampanjakaskaadi ning sellest on rõõmu kõigile selle valmimises osalenutele. Sobivalt ka üks foto just sellisest väiksemast püramiidist, mille järgi ise katsetanud olen:

Pildiotsingu champagne cascade tulemus
Foto: Internet.

Oluline mistahes suurusega püramiidi puhul on, et klaasid oleksid üksteisega nö seotud ehk selges külgpuutes. Vastasel juhul ei hakka šampanja voolama soovitud kauni joana ega jõua klaasidesse ühtlases koguses. Valamist alustatakse tipust ning tehakse seda kindla käe ja mõõduka tempoga. Internetist saab uurida ka vastavaid videoõpetusi.  

Coupe klaase on võimalik osta nende tänapäevases versioonis tavakaubandusest (nt Kaubamaja kodutarvete osakonnast), aga ka vintage- ning taaskasutuspoodidest. Ühest sellisest olen leidnud täiesti võrratud ning tõeliselt vanad ja väärikad coupe klaasid hinnaga 1 euro klaasi eest (mis on ikka häbematult vähe, aga jäägu see meie saladuseks!). 

Kasutatud allikad: Wikipedia.

Kommentaarid

Populaarsed postitused