Šampanjat juues jääme palun ikka klaaside juurde. Ei plastist aseainetele!

Küllap on kõigil ette tulnud olukord või paar, kus šampanja või muu vahuveini tarbeks ei ole parasjagu sobivaid klaase või klaase üldse mitte ning valik tuleb langetada veini plasttopsist või muust klaasi imiteerivast anumast pruukimise või siis pruukimata jätmise vahel. No näiteks lähete suvisele piknikule. Olete valinud välja imelise vahuveini, võtnud kaasa isegi jahepange ja eriti ulmelisel juhul termosega jääkuubikuid, kuid klaasid on ununenud koju. Juhtub. "Viimases hädas" leiate autost plasttopsid ja seisate valiku ees - avada veinipudel või jätta see avamata. Suviti tuleb plasttopsi olukordi paraku ette ka rannakohvikutes, kus kundele surutakse pihku purunematu plastpokaal. Ilmselt mitte liiga huumuserohke veinikultuuritõttu just Eestis, mujal kohtab sellist asja pigem harva. Kahjuks juhtub plasttopsi olukordi aga ka muidu nooblites restoranides, sedagi paraku Maarjamaal, kus terrassil või aias päikeselaigus mõnulevatele külalistele šampanjat serveerides ilmuvad kusagilt (ma tõesti ei kujuta ette kust) välja plastikust vahuveinipokaale imiteerivad anumad. Sellised eriti kitsad, pikad ja erakordselt veidrad asjandused. Klaaspokaalide järele pärivasse kundesse suhtutakse aga kui tujukasse hädalisse, kes nõuab midagi arutut; midagi, mida ei ole "õuekulutuuris" ette nähtud. Ometi on kundel õigus. Miks?

Katsete tulemusena on selgunud, et ainult klaas suudab vahuveini originaalse maitse, mille kallal veinimeistrid on tublit vaeva näinud, säilitada. Peamine põhjus peitub selles, et mullid käituvad plastiktopsides täiesti teistmoodi kui klaasides. Eriti puudutab see šampanjat ning spetsiaalselt šampanja joomiseks mõeldud klaase. Vahuveini plastiktopsidesse või klaase imiteerivatesse plastanumatesse valades jäävad mullid topsi seintele kinni ning selle tulemusena muutuvad need suuremaks. Sellest omakorda muutub ka joogi maitse. Teadlased on avastanud ka selle (no head mullisõbrad teavad seda nagunii), et kallimates šampanjades on mullid tavaliselt väiksemad ja ühtlasema suurusega, mis tähendab, et nende puhul on mulli struktuuri omatahtsi ümberkorraldamine eriti ebakohane tegevus.

Seega, jäägem šampanjat, aga ka muud vahuveini ja vaiksetki veini, juues ikka klaaside juurde ning soovitavalt võiks nende toredate nestete nautimiseks kasutada spetsiaalseid klaase. Milliseid aga valida? 

Hea ülevaate annab Wine Folly lihtne ja selge joonis, millelt näha soovitused šampanja ning erinevate muude vahuveinide tarbimiseks erinevatest klaasidest. Aga ka see, millises mahus veini peaks erinev klaas serveerimisel sisaldama.

Spetsialistid soovitavad flute klaasidest serveerida sellised vahuveine nagu crémant (kõik muud Prantsusmaal klassikalisel meetodil valmistatud kvaliteetvahuveinid peale šampanja, samuti Luxemburgis ja Marokos klassikalisel meetodil valmistatud vahuveinid, mille puhul samuti crémant nime kasutamine lubatud) ja cava (Hispaanias tradistioonilisel meetodil valmistatud vahuvein). Flute säilitab mulli kõige pikemalt ning on ideaalne kuivade (Brut, Brut Nature või Zero Dosage) vahuveinide nautimiseks.

Klassikaline tulip ehk tulpklaas on sobiv eeskätt prosecco (Itaalia kvaliteetvahuvein) ning roséde ehk roosade vahuveinide serveerimiseks. Sellist stiili klaas koondab nii prosecco kui rosé lillelised aroomid klaasi, mis on piisavalt pikk, et mullid ja aroomid saaksid täielikult areneda, laiemas osas andes neile võimaluse paremini vallanduda. Tulpklaas on ideaalne aromaatsete ning marjaste vahuveinide nautimiseks.

Wide tulip ehk avar tulp on aga sobiv küpsemate, brioši ja küpsisenoote sisaldavate vahuveinide nautimiseks, olgu tegemist siis vintage šampanja või aastakäigu cavaga.

Vintage-hõnguline coupe oli eriti popp 1950ndatel, olles tänaseks oma populaarsuse minetanud. Tõsi, mullid sellises klaasis kestavad kõige lühemat aega, muutes veini maitse muuhulgas pehmemaks ja puuviljasemaks. Eeskätt on klaas sobilik magusamate vahuveinide (näiteks Asti Spumante) serveerimiseks.    

Viimastel aastatel on usinasti propageeritud vahuveinide joomist valge veini klaasist, mis toob kogu aroomibuketi hästi esile. Et valge veini klaase valmistatakse tegelikult väga erineva suuruse ja kujuga, ei ole see paraku alati kõige asjakohasem valik. Jääb vaid lisada, et tõe kriteerium on praktika ning igaühele võib jääda vaatamata soovitustele ikka ja alati oma tõde ja eelistus. Välja arvatud plast. 

Flute' klaase, mida valge veini klaaside propageerimise tuhinas ninakirtsutusega vaadatakse, ei maksa suures valge veini klaaside vaimustuses siiski ära põlata ning kuuri alla tolmu koguma vedada. Need on kerge prosecceo ja lihtsamate cavade puhul vägagi tublid tegijad. Eeskätt seetõttu, et mull püsib neis kaua ning on silmale ilus vaadata. Naudime vahuveine ja neis siblivaid mulle ju ka silmadega! 

Samuti on coupe klaasid tänapäevalgi mõnel puhul vägagi asjakohased. Nii stiiliüritustel (olgu tegu 20ndate, 30ndate, loomulikult 50ndate peoga) kui ka eriti pidulikel puhkudel (pulmad, juubelid või muud nooblid vastuvõtud) näiteks meelierutava šampanjapüramiidi ehitamiseks. Viimased ei ole Eestis ehk nii populaarsed, kuid uskuge, kui selline toredus ette võtta, on teie edu peokorraldajana ning ka hea tagasiside külalistelt garanteeritud. Kuidas üks korralik šampanjakaskaad ehk -püramiid veatult ning stiilselt kokku panna, sellest juba eraldi ja edaspidi.


Kommentaarid

Populaarsed postitused