Viis imelist aastakäigušampanjat aastast 2008 Napoléon Bonaparte'i 250ndal sünniaastapäeval


Erinevate šampanjakriitikute poolt avaldatud hinnangutele tuginedes peetakse aastat 2008 Heaks Aastaks ehk aastaks, mille võib Champagne ajalukku kirjutada suurte tähtedega. Või vähemasti suurte algustähtedega. Aastat on nimetatud ka kui suurepärast ning parimat pärast 1996’e, mis hiilgas omakorda kui üks „sajandi aastakäikudest“ ning parim peale legendaarset aastat 1928. Tänasel päeval on aasta 2008 saanud gurmaanide ja loomulikult ka kollektsionääride seas juba niivõrd populaarseks, et osade majade suurepäraseid 2008nda aasta šampanjasid tuleb otsida tikutulega või ei ole neid enam üldse võimalik leida, et osta. Need, kel neid toredusi olnud tarkust või lihtsalt õnne soetada, hoiavad küllap oma iludusi erilisteks naudinguteks ega ava lihtsalt niisama mekkimiseks. Kollektsionäärid kindlasti ka eesseisvateks veinioksjoniteks. Mulligaleriis avasime 15. augustil viis imelist cuvée’d, et tähistada üht šampanjade kodumaa - Prantsusmaa - erilist sündmust – 250 aasta möödumist legendaarse väejuhi ja erinevate uhkete tiitlitega pärjatud, muuhulgas "Jumala armust ja vabariigi konstitutsiooni kohaselt (hiljem ka "jumala armust ja keisririigi konstitusioonide kohaselt"), prantslaste keiser" Napoléon Bonaparte’i sünnist.


Prantsuse lipuvärvides salvrätikud lisamas meeleolu veel mitte täielikus piduehtes lauale.

Aga alustame algusest ehk aastast 2008, mille ülistamisega õigupoolest juba algust tegime. Niisiis, Hea Aasta 2008, mis tegelikkuses ei olnud viinamarjakasvatajatele kerge ega tundunud paljulubav. Väga pikk talv ning hilinenud kevad mõjutasid viinapuude ärkamist. Kevad oli udune ja külm ning kasvatajad pidid silmitsi seisma vähemalt kahe tõsisemat sorti hallitushaiguse ohu ja nende tõrjumisega. Juuni keskpaik, mis on Champagne’s tavaliselt soe, muutus külmaks ning häiritud sai ka viinapuude õitsemine. Võrreldes eelnenud kümne aastaga oli isegi august küllaltki külm. September, mis algas vihmasadudega, tõi siiski päikeselised päevad, muuhulgas põhimõtteliselt paar päeva enne korje algust, mille puhul osad majad viivitasid võimalikult kaua (korje algas vahemikus 11.-27. september), osad katkestasid selle mitmeks päevaks. Tegemist oli ühe pikema korjega Champagne ajaloos üldse. Ometi said parimate, see tähendab eeskätt Grand Cru ehk kõrgeima kategooria põldude (selgituseks: cru tähendab küla,  kvaliteedikategooriad on jagatud külade, mitte otseselt põllulappide järgi) omanikud tänu küll külmale kuid kuivale suvele hea saagi nii Chardonnay kui ka Pinot Noir viinapuudelt. Marjad paistsid silma mineraalsuse ja hea arengupotentsiaaliga. See andis põhjust valmistada ka aastakäigušampanjasid.

Õhtu valik. 5 suurepärast šampanjat aastast 2008.

Mõtisklenud vähe pikemalt iga viie šampanja peale, mida otsustasin headele sõpradele suure väejuhi ja imperaatori sünniaastapäeva tähistamiseks pakkuda, tekkis otsus degusteerida neid just sellises järjekorras, millises need hetke pärast esile toodud saab. Võttes arvesse nii kompositsiooni, dosaaži kui ka kõiki muid neile suurepärastele ja väga eriilmelistele, mis oli ka üks omaette eesmärk, šampanjadele iseloomulikke jooni. Niisiis, 5 suurepärast aastakäigušampanjast aastast 2008:

      Lallier Millesime 2008 Grand Cru

100% Grand Cru Chardonnay Cote des Blancs’ist ning Grand Cru Pinot Noir Ay’st. Kompositsioonis 45% Chardonnay ning 55% Pinot Noir marju. Puhas 2008, mis tähendab, et selle aastakäigušampanja puhul ei ole kasutatud reservveine. Osaline malolaktiline fermentatsioon. Dosaaž 7 grammi liitri kohta.

Värske ja mineraalne, mõnus kreemine vaht. Kindlasti gatronoomiline šampanja, mille puhul kala ja mereannid, eeskätt kammkarbid, aga ka kõiksugu juustud, eeskätt pehmemad neist, head kaaslased; ka marjased, mitte liiga magusad desserdid, mis sobituksid šampanja mõnusa mineraalsusega, oleksid selle šampanja kõrvale teretulnud.

Meie oma toreda seltskonnaga maitseseime kõrvale lahtist lehttaina põhjal valmistatud prantsusepärast sibulapirukat, aktsendiks killuke Prantsusmaalt kaasa toodud viigimarjamoosi.

Wine Spectator (USA tunnustatud veiniajakiri aastast 1976) hinnang 92/100.

      Piper Heidsieck Brut Vintage 2008

48% Pinot Noir ja 52% Chardonnay marju kokku 20st aiast. Maja kohta teame üldiselt, et parimate šampanjade Pinot Noir tuleb Montagne de Reims’ist ning Chardonnay Cote des Blancs’ist ja Montagne de Reims’ist ehk nii Grand Cru kui ka Premiere Cru aladelt.  Dosaaž 9,6 grammi liitri kohta, mis tundub kõll kõiki teisi õhtul proovitud šampanjasid arvestades väga kõrge, kuid asetab selle joogi siiski kenasti Brut kategooriasse (kuni 12 grammi jääksuhkrut liitri kohta) ning maitse seda ka kinnitas.


Delikaatsed, samas pisut eksootilised aroominoodid kannavad meeled päikese ja ranna poole (kuigi päikest sel aastal ehk aastal 2008, kui mäletate, heldelt ei olnud). Valged lilled, vanaema aia pojengid, taamal roosid. Maitse isegi velvetine, kergelt lilleline, samas mineraalne, mis 2008ndale aastale üldiselt omane. Järelmaitses tunda küpsemat ploomi ja selget arengut. Lõpunoodis isegi kergelt piprane nüanss, mis on huvitav ega ole häiriv.

Kõrvale maitsesime rostbiifi kergel "õhulisel padjal pikutavaid“ pirukaid. Miks just liha ja loomaliha, sellest loe Napoléoni kontekstis järgmisest loost. 

Robert Parker’s Wine Advocate hinnang 94/100; Decanter (UK) 97/100

      Drappier Grande Sendrée 2008

Drappier perekonna ühe aia aastakäigušampanja, mille koostises 55% Pinot Noir ja 45% Chardonnay marju. Üsna sarnane kompositsioon, kui räägime vintage šampanjadest üldisemalt, muuhulgas juba maitstud Piper Heidsieck või Lallier, aga ka ees ootavad Veuve Clicquot ja Dom Perignon. Üksnes esimese pressi mahl, malolaktiline fermantatsioon, mis on majale üldomane, lisaks 35% veinist laagerdunud 9 kuud tammevaatides ning küpsenud veel 7 aastat sur lie. Dosaaž üksnes 5,5 grammi liitri kohta, mis markeerib selle konkreetse šampanja kuulumist Extra Brut kategooriasse. Ent maitsenüansid on nii ilmekad ja mesised (kui püüda tabada ühe sõnaga peamist karakteristikat), et dosaažile selle šampanja puhul esimesena kindlasti ei mõtle. Nii ka otsus proovida seda kõige madalama dosaažiga šampanjat mitte esimesena, mis oleks loogiline valik, vaid just degustatiooni keskosas.



Nii aroomis kui maitses tunda mesilasvaha ja just Champagne piirkonnale iseloomulikku akaatsiamett. Muide, kui tei lkunagi vähegi võimalik, proovige kohapeal ning otse kindlasti ka kaasa. Sobib ülihästi pärnaõietee ning teiste nö vanaema aiast korjatud taimedest ja nende õitest (nt ka saialill) valmistatud teede juurde. Kergelt martsipani, aereerides lisanduvad sooja broiche’i meeldivad noodid. Sobib suurepäraselt aperitiivina kui ka erinevate kalaroogade, jõevähi ja selle puljongi (võttes arvesse, et vähipeod ka Eestimaal just käimas), aurutatud kammelja, kammkarbi carpaccio, aga ka lambaribiga, millele lisatud ehk pisut ka foie gras’d, samuti vuti ning pikalt (minimaalselt 18 kuud) laagerdunud juustudega.

Meie maitseme seda toredust koos hunnitute hanemaksa ekleeridega, mis valmivad spetsiaalselt Mulligalerii külalistele meie koolitusteks ja tähtsündmusteks Hotelli Palace pagaritöökojas.

International Wine Challenge, 2018, Gold

Veuve Clicquot La Grande Dame 2008

Šampanja, mille puhul Mdm Ponsadin-Clicquot oleks ilmselt naeratanud, tundes selles oma lemmikmarja Pinot Noir' selget karakterit. Kui aga võimalikult kokkuvõtvalt rääkida, siis aroomis ja maitses tunda kuivatatud luu- ja puuvilju, kerget pralineed, punaseid küpseid marju. Samas on tegemist värske ja klaari cuvéega, mille puhul maja signatuurmari astub kenasti esile. Ja kuidas saakski teisiti, kui selles on Pinot Noir' osakaal tervelt 92%! See on esimene vintage, mille Veuve Clicquot’ majas tegi uus, 2006ndal aastal ametisse asunud veinimeister Dominique Dermaville, kelle sooviks oli teha otsene kummardus Madam Clicquot’le, kelle puhul teame daami kiindumust šampanja struktuuri ja tugevusse. Nii tõstiski Dermaville üksnes Grand Cru põldudelt korjatud punase Pinot Noir osakaalu erakordselt kõrgele. Kuigi minu isikliku arvamuse kohaselt ehk pisut (või veel pisut) nurgeline, nõustun üldise arvamusega, et Dermaville'i risk uue veinimeistrina teha nii julge samm tasus end Pinot Noir'i soosinud aastal ära. Kooslus struktuurist ja tugevusest, samas värsketest nootidest ja kindlasti omanäolisest karekterist, on selle šampanja alter ego.



Kõigele eeltoodule lisaks on tegemist vaieldamatult taaskord gastronoomiline šampanjaga, mis sobib päris kindlasti hästi austrite, mereandide, kala tartari ning ehk ka valge lihaga, kindlasti kanaga, kui mereannid ei kõneta. Kana ennast võiks pidades šampanja vintage klassi kuulumist ja selle iseloomu silmas pidades siiski väärindada sellest vähe "peenemat" rooga tehes. Heaks näiteks seesamikana või ka kana Marengo moodi (Marengo Chicken), mida armastas süüa Napoléon. Retsepte leiab ka tänapäeval internetist (Google knows everything!).

Meie tõmbasime siinkohal hinge ning neil, kel eelnevalt proovitud hunnitut ekleeri alles, maiustasid sellega. Ekleeri tavapärasemast kõvema katte soolakas, samas justkui õrnalt kristalliselt-karamelliselt magus alatoon, mängisid siinkohal olulist rolli ning muutsid enne mainitud kerged nurgad ses cuvée's minu jaoks enam nauditavaks. 

Wine Spectator 95/100

Dom Perignon Vintage 2008

Šampanja, mida tuli oodata kauem, kui temast aastakäik nooremat 2009’t, sest see cuvée vajas pikemat küpsemist, et astuda publiku ette oma täies hiilguses. Täiesti pretsedenditu sündmus Dom Perignoni ajaloos, muide. Selle šampanja esitelemisel 2018nda aasta suvel lisandus maailmale esitletud uuele vintage’le veel üks üllatav teade. Nimelt otsus, et maja kauaaegne veinimeister Richard Geoffroy on otsustanud anda oma mantel alates 1. jaanuarist 2019 üle Vincent Chaperonile, mehele, kellega koos olid nad töötanud tegelikult juba aastast 2005. Lihtsalt ääremärkusena, et Richard Geoffroy käe all sündis alates aastast 1990 ei vähem ega rohkem kui 15 vintage’t.

Šampanjamaja Eestis esindava AS Prike sommeljeed on kirjeldanud seda šampanjat järgmiselt: Vein on esialgu tõrges, ent avaneb viimaks. Avabukett on keerukas ja särav, selles segunevad valged lilled, tsitrus ja luuviljad. Üldmuljet tugevdavad aniisi ja purustatud mündi värskus. Viimaks hakkavad veini lõhnas esile tulema vürtsikad, puised ja röstised noodid. Nina ja suulaega tajutava vahel on täiuslik tasakaal. Veini peen, minimalistlik, puhas, vormitud, atleetlik iesloom tuleb nüüd soojalt esile. Puuviljade maitse on rõhutatud ja puhas. Vintage-veinile iseloomulik happelisus sulandub märkimisväärselt hästi. Püsima jääb eelkõige aromaatne, suitsune ja paljutõotav maitse. Dom Pérignon lisab 2008. aasta viinamarjadelt oodatavale virgutavale happelisusele, maitsetihedusele ja aromaatsele puhtusele sügavust, tihedust ja keerukust. 



Taas kord Pinot Noir ja Chardonnay segu, mille kompositsiooni ilu ja võlu ning suurepärase tasakaalu on minu arvates kõige kenamini kokku võtnud mitmete šampanjaentsüklopeediate autor Tom Stevenson: "... I have no hesitation in claiming that 2008 is the greatest Dom Pérignon vintage ever produced." 

Kõrvale nautisime meie sünnipäevatordina Napoleoni torti, millel, tõsi, ei ole seost suure väejuhi endaga. Aga see on juba hoopistükis omaette lugu. 

Kuid et toas oli ka vana ja ajalooga väärikas saabel, mis samuti viitas kuulsale väejuhile, tuli sellega ometigi avada ka vähemasti üks pudel. Tehtud! Turvaliselt ja lugupidavalt, nii nagu šampanjaga ümberkäimine üldiselt nõuab. 

Pikemat lugu suurest Bonaparte'st endast ning tema seostest Champagne ja šampanjaga, samuti ka Eestis elanud Napoleon Punapardist (jah, selline mees Eestis tõesti elas), Napoleoni tordist ja muust Napoleoni nimega seonduvast lugege aga juba järgmisest blogiloost.

Fotod, millel eraldi tooted: Ahti Läheb.

Tallinnas, Mulligaleriis, 15. augustil 2019.



Kommentaarid

Populaarsed postitused