Viis imelist aastakäigušampanjat aastast 2008 Napoléon Bonaparte'i 250ndal sünniaastapäeval
Erinevate šampanjakriitikute poolt
avaldatud hinnangutele tuginedes peetakse aastat 2008 Heaks Aastaks ehk
aastaks, mille võib Champagne ajalukku kirjutada suurte tähtedega. Või
vähemasti suurte algustähtedega. Aastat on nimetatud ka kui suurepärast ning
parimat pärast 1996’e, mis hiilgas omakorda kui üks „sajandi aastakäikudest“
ning parim peale legendaarset aastat
1928. Tänasel päeval on aasta 2008 saanud gurmaanide ja loomulikult ka kollektsionääride
seas juba niivõrd populaarseks, et osade majade suurepäraseid 2008nda aasta
šampanjasid tuleb otsida tikutulega või ei ole neid enam üldse võimalik leida,
et osta. Need, kel neid toredusi olnud tarkust või lihtsalt õnne soetada,
hoiavad küllap oma iludusi erilisteks naudinguteks ega ava lihtsalt
niisama mekkimiseks. Kollektsionäärid kindlasti ka eesseisvateks veinioksjoniteks.
Mulligaleriis avasime 15. augustil viis imelist cuvée’d, et tähistada
üht šampanjade kodumaa - Prantsusmaa - erilist sündmust – 250 aasta möödumist
legendaarse väejuhi ja erinevate uhkete tiitlitega pärjatud, muuhulgas "Jumala armust ja vabariigi konstitutsiooni kohaselt (hiljem ka "jumala armust ja keisririigi konstitusioonide kohaselt"), prantslaste keiser" Napoléon
Bonaparte’i sünnist.
Aga alustame algusest ehk aastast
2008, mille ülistamisega õigupoolest juba algust tegime. Niisiis, Hea Aasta 2008,
mis tegelikkuses ei olnud viinamarjakasvatajatele kerge ega tundunud paljulubav.
Väga pikk talv ning hilinenud kevad mõjutasid viinapuude ärkamist. Kevad oli
udune ja külm ning kasvatajad pidid silmitsi seisma vähemalt kahe tõsisemat sorti hallitushaiguse ohu ja nende tõrjumisega. Juuni keskpaik, mis on Champagne’s tavaliselt
soe, muutus külmaks ning häiritud sai ka viinapuude õitsemine. Võrreldes
eelnenud kümne aastaga oli isegi august küllaltki külm. September, mis algas
vihmasadudega, tõi siiski päikeselised päevad, muuhulgas põhimõtteliselt paar
päeva enne korje algust, mille puhul osad majad viivitasid võimalikult kaua (korje
algas vahemikus 11.-27. september), osad katkestasid selle mitmeks
päevaks. Tegemist oli ühe pikema korjega Champagne ajaloos üldse. Ometi said
parimate, see tähendab eeskätt Grand Cru ehk kõrgeima kategooria põldude (selgituseks:
cru tähendab küla, kvaliteedikategooriad on jagatud külade, mitte
otseselt põllulappide järgi) omanikud tänu küll külmale kuid kuivale suvele hea
saagi nii Chardonnay kui ka Pinot Noir viinapuudelt. Marjad paistsid silma mineraalsuse
ja hea arengupotentsiaaliga. See andis põhjust valmistada ka
aastakäigušampanjasid.
Prantsuse lipuvärvides salvrätikud lisamas meeleolu veel mitte täielikus piduehtes lauale. |
Õhtu valik. 5 suurepärast šampanjat aastast 2008. |
Lallier Millesime 2008 Grand Cru
100% Grand Cru Chardonnay Cote
des Blancs’ist ning Grand Cru Pinot Noir Ay’st. Kompositsioonis 45%
Chardonnay ning 55% Pinot Noir marju. Puhas 2008, mis tähendab, et selle
aastakäigušampanja puhul ei ole kasutatud reservveine. Osaline malolaktiline
fermentatsioon. Dosaaž 7 grammi liitri kohta.
Värske ja mineraalne, mõnus kreemine
vaht. Kindlasti gatronoomiline šampanja, mille puhul kala ja mereannid, eeskätt
kammkarbid, aga ka kõiksugu juustud, eeskätt pehmemad neist, head kaaslased; ka
marjased, mitte liiga magusad desserdid, mis sobituksid šampanja mõnusa
mineraalsusega, oleksid selle šampanja kõrvale teretulnud.
Meie oma toreda seltskonnaga maitseseime kõrvale lahtist lehttaina
põhjal valmistatud prantsusepärast sibulapirukat, aktsendiks killuke Prantsusmaalt kaasa toodud viigimarjamoosi.
Wine Spectator (USA tunnustatud
veiniajakiri aastast 1976) hinnang 92/100.
Piper Heidsieck Brut Vintage 2008
48% Pinot Noir ja 52% Chardonnay marju
kokku 20st aiast. Maja kohta teame üldiselt, et parimate šampanjade Pinot Noir tuleb
Montagne de Reims’ist ning Chardonnay Cote des Blancs’ist ja Montagne de
Reims’ist ehk nii Grand Cru kui ka Premiere Cru aladelt. Dosaaž 9,6 grammi liitri kohta, mis tundub kõll kõiki teisi õhtul proovitud šampanjasid arvestades väga kõrge, kuid asetab selle joogi siiski kenasti Brut kategooriasse (kuni 12 grammi jääksuhkrut liitri kohta) ning maitse seda ka kinnitas.
Delikaatsed, samas pisut eksootilised
aroominoodid kannavad meeled päikese ja ranna poole (kuigi päikest sel aastal
ehk aastal 2008, kui mäletate, heldelt ei olnud). Valged lilled, vanaema aia pojengid,
taamal roosid. Maitse isegi velvetine, kergelt lilleline, samas mineraalne, mis 2008ndale aastale üldiselt omane.
Järelmaitses tunda küpsemat ploomi ja selget arengut. Lõpunoodis isegi kergelt
piprane nüanss, mis on huvitav ega ole häiriv.
Kõrvale maitsesime rostbiifi kergel "õhulisel padjal pikutavaid“ pirukaid. Miks just liha ja loomaliha, sellest loe Napoléoni kontekstis järgmisest loost.
Robert Parker’s Wine Advocate hinnang 94/100; Decanter (UK) 97/100
Drappier Grande Sendrée 2008
Drappier perekonna ühe aia aastakäigušampanja,
mille koostises 55% Pinot Noir ja 45% Chardonnay marju. Üsna sarnane
kompositsioon, kui räägime vintage šampanjadest üldisemalt, muuhulgas
juba maitstud Piper Heidsieck või Lallier, aga ka ees ootavad Veuve Clicquot ja
Dom Perignon. Üksnes esimese pressi mahl, malolaktiline fermantatsioon, mis on majale üldomane, lisaks 35% veinist laagerdunud 9 kuud tammevaatides ning küpsenud veel 7 aastat sur
lie. Dosaaž üksnes 5,5 grammi liitri kohta, mis markeerib selle konkreetse šampanja
kuulumist Extra Brut kategooriasse. Ent maitsenüansid on nii ilmekad ja mesised (kui püüda tabada ühe sõnaga peamist karakteristikat), et dosaažile selle šampanja puhul esimesena kindlasti ei
mõtle. Nii ka otsus proovida seda kõige madalama dosaažiga šampanjat mitte esimesena, mis oleks loogiline valik, vaid just degustatiooni keskosas.
Nii aroomis kui maitses tunda mesilasvaha
ja just Champagne piirkonnale iseloomulikku akaatsiamett. Muide, kui tei lkunagi vähegi võimalik, proovige kohapeal ning otse kindlasti ka kaasa. Sobib ülihästi pärnaõietee ning teiste nö vanaema aiast korjatud taimedest ja nende õitest (nt ka saialill) valmistatud teede juurde. Kergelt martsipani,
aereerides lisanduvad sooja broiche’i meeldivad noodid. Sobib
suurepäraselt aperitiivina kui ka erinevate kalaroogade, jõevähi ja selle
puljongi (võttes arvesse, et vähipeod ka Eestimaal just käimas), aurutatud
kammelja, kammkarbi carpaccio, aga ka lambaribiga, millele lisatud ehk pisut ka foie gras’d,
samuti vuti ning pikalt (minimaalselt 18 kuud) laagerdunud juustudega.
Meie maitseme
seda toredust koos hunnitute hanemaksa ekleeridega, mis valmivad
spetsiaalselt Mulligalerii külalistele meie koolitusteks ja tähtsündmusteks Hotelli Palace pagaritöökojas.
International Wine Challenge, 2018, Gold
Veuve Clicquot La Grande Dame 2008
Šampanja, mille puhul Mdm
Ponsadin-Clicquot oleks ilmselt naeratanud, tundes selles oma lemmikmarja Pinot Noir' selget karakterit. Kui aga võimalikult kokkuvõtvalt rääkida, siis aroomis ja maitses tunda kuivatatud luu- ja puuvilju, kerget pralineed, punaseid küpseid marju. Samas on tegemist värske ja klaari cuvéega,
mille puhul maja signatuurmari astub kenasti esile. Ja kuidas saakski teisiti, kui selles on Pinot Noir' osakaal tervelt 92%! See on esimene vintage, mille Veuve
Clicquot’ majas tegi uus, 2006ndal aastal ametisse asunud veinimeister
Dominique Dermaville, kelle sooviks oli teha otsene kummardus Madam
Clicquot’le, kelle puhul teame daami kiindumust šampanja struktuuri ja
tugevusse. Nii tõstiski Dermaville üksnes Grand Cru põldudelt korjatud punase
Pinot Noir osakaalu erakordselt kõrgele. Kuigi minu isikliku arvamuse kohaselt ehk pisut (või veel pisut) nurgeline, nõustun üldise arvamusega, et Dermaville'i risk uue veinimeistrina teha nii julge
samm tasus end Pinot Noir'i soosinud aastal ära. Kooslus struktuurist ja
tugevusest, samas värsketest nootidest ja kindlasti omanäolisest karekterist, on selle šampanja alter ego.
Kõigele eeltoodule lisaks on tegemist vaieldamatult taaskord gastronoomiline šampanjaga, mis sobib päris kindlasti hästi austrite,
mereandide, kala tartari ning ehk ka valge lihaga, kindlasti kanaga, kui mereannid ei kõneta. Kana ennast võiks pidades šampanja vintage klassi kuulumist ja selle iseloomu silmas pidades siiski väärindada sellest vähe "peenemat" rooga tehes. Heaks näiteks seesamikana või ka kana Marengo moodi (Marengo Chicken), mida armastas süüa Napoléon. Retsepte leiab ka tänapäeval internetist (Google knows everything!).
Meie tõmbasime siinkohal hinge ning neil, kel eelnevalt proovitud hunnitut ekleeri alles, maiustasid sellega. Ekleeri tavapärasemast kõvema katte soolakas, samas justkui õrnalt kristalliselt-karamelliselt magus alatoon, mängisid siinkohal olulist rolli ning muutsid enne mainitud kerged nurgad ses cuvée's minu jaoks enam nauditavaks.
Wine Spectator 95/100
Dom Perignon Vintage 2008
Šampanja, mida tuli oodata kauem, kui
temast aastakäik nooremat 2009’t, sest see cuvée vajas pikemat küpsemist, et
astuda publiku ette oma täies hiilguses. Täiesti pretsedenditu sündmus Dom
Perignoni ajaloos, muide. Selle šampanja esitelemisel 2018nda aasta suvel lisandus
maailmale esitletud uuele vintage’le veel üks üllatav teade. Nimelt
otsus, et maja kauaaegne veinimeister Richard Geoffroy on otsustanud anda oma
mantel alates 1. jaanuarist 2019 üle Vincent Chaperonile, mehele, kellega koos olid
nad töötanud tegelikult juba aastast 2005. Lihtsalt ääremärkusena,
et Richard Geoffroy käe all sündis alates aastast 1990 ei vähem ega rohkem
kui 15 vintage’t.
Šampanjamaja Eestis esindava AS Prike
sommeljeed on kirjeldanud seda šampanjat järgmiselt: Vein on esialgu tõrges,
ent avaneb viimaks. Avabukett on keerukas ja särav, selles segunevad valged
lilled, tsitrus ja luuviljad. Üldmuljet tugevdavad aniisi ja purustatud mündi
värskus. Viimaks hakkavad veini lõhnas esile tulema vürtsikad, puised ja röstised
noodid. Nina ja suulaega tajutava vahel on täiuslik tasakaal. Veini peen, minimalistlik, puhas, vormitud, atleetlik iesloom tuleb nüüd soojalt esile. Puuviljade maitse on rõhutatud ja puhas. Vintage-veinile iseloomulik happelisus sulandub märkimisväärselt hästi. Püsima jääb eelkõige aromaatne, suitsune ja paljutõotav maitse. Dom Pérignon lisab 2008. aasta viinamarjadelt oodatavale virgutavale happelisusele, maitsetihedusele ja aromaatsele puhtusele sügavust, tihedust ja keerukust.
Taas kord Pinot Noir ja Chardonnay segu, mille kompositsiooni ilu ja võlu ning suurepärase tasakaalu on minu arvates kõige kenamini kokku võtnud mitmete šampanjaentsüklopeediate autor Tom Stevenson: "... I have no hesitation in claiming that 2008 is the greatest Dom Pérignon vintage ever produced."
Kõrvale nautisime meie sünnipäevatordina Napoleoni torti, millel, tõsi, ei ole seost suure väejuhi endaga. Aga see on juba hoopistükis omaette lugu.
Kuid et toas oli ka vana ja ajalooga väärikas saabel, mis samuti viitas kuulsale väejuhile, tuli sellega ometigi avada ka vähemasti üks pudel. Tehtud! Turvaliselt ja lugupidavalt, nii nagu šampanjaga ümberkäimine üldiselt nõuab.
Pikemat lugu suurest Bonaparte'st endast ning tema seostest Champagne ja šampanjaga, samuti ka Eestis elanud Napoleon Punapardist (jah, selline mees Eestis tõesti elas), Napoleoni tordist ja muust Napoleoni nimega seonduvast lugege aga juba järgmisest blogiloost.
Fotod, millel eraldi tooted: Ahti Läheb.
Tallinnas, Mulligaleriis, 15. augustil 2019.
Taas kord Pinot Noir ja Chardonnay segu, mille kompositsiooni ilu ja võlu ning suurepärase tasakaalu on minu arvates kõige kenamini kokku võtnud mitmete šampanjaentsüklopeediate autor Tom Stevenson: "... I have no hesitation in claiming that 2008 is the greatest Dom Pérignon vintage ever produced."
Kõrvale nautisime meie sünnipäevatordina Napoleoni torti, millel, tõsi, ei ole seost suure väejuhi endaga. Aga see on juba hoopistükis omaette lugu.
Kuid et toas oli ka vana ja ajalooga väärikas saabel, mis samuti viitas kuulsale väejuhile, tuli sellega ometigi avada ka vähemasti üks pudel. Tehtud! Turvaliselt ja lugupidavalt, nii nagu šampanjaga ümberkäimine üldiselt nõuab.
Pikemat lugu suurest Bonaparte'st endast ning tema seostest Champagne ja šampanjaga, samuti ka Eestis elanud Napoleon Punapardist (jah, selline mees Eestis tõesti elas), Napoleoni tordist ja muust Napoleoni nimega seonduvast lugege aga juba järgmisest blogiloost.
Fotod, millel eraldi tooted: Ahti Läheb.
Tallinnas, Mulligaleriis, 15. augustil 2019.
Kommentaarid
Postita kommentaar