Ärme tee vigu kõneldes šampanjast!
Mõnus sügis toob toidu- ja joogisõpradele erinevat laadi põnevaid üritusi, festivale ja kokkusaamisi. Kutsed koolitustele ja elamusüritustele vallutavad postkaste kui varased jõulukaardid. Paraku olen tähele pannud juba kutsetel esinevaid vigu, kuulnud aga kahjuks ka kõrva kriipivaid eksimusi, kui juttu tuleb šampanjast. Siinkohal on nii, et ma mitte vaiki olla ei saa, sest amet kohustab. Dame Chevalier de L’Ordre des Coteaux de Champagne ei ole vaid tiitel (eesti keeles lihtsustatult šampanjarüütel, dame nimetuses osundab naissoost rüütlile), vaid ka kohustus esindada ja endendada šampanjakultuuri alati ja igal pool heal tasemel. Nii et sõbrad, andke andeks noomiv toon, aga järgmised näited on elust enesest, lausa viimasest nädalast, kui olen lugenud kutseid ja kuulutusi ning kuulnud oma kõrvaga, mida ei oleks soovinud kuulda. Nii on hea mõned asjad üle korrata, et mitte eksida.
Nägin alles ühe toreda festivali kutsel koolituse pealkirja „Šampanjakoolitus
– Pinot Meunier šampanjamari, mis üllatab südamega“. Ma väga loodan, et ma ei
üllata siinkohal koolitajat toolilt maha potsatama, kui ütlen, et varasemalt nimetuse Pinot
Meunier all tuntud tumedakestaline viinamari kannab täna ametlikku nimetust
Meunier. Selle kohta saab rohekm lugeda nii Comité Champagne kodulehelt www.champagne.fr kui ka Meunier Institut
kodulehelt www.meunierinstitut.fr. Kui
veel vanematel pudelietikettidel leiame sõnapaari Pinot Meunier, siis seda
ainuüksi seetõttu, et tegemist on vanemate aastakäikudega, mil veel sellist
nimetust kasutati. Ka nimetavad šampanjalsed, eriti vanemaealised neist, tihti
seda tumedakestalist viinamarja Pinot Meunier’ks, aga see nimetus on nende
soontes voolanud kauem kui mitu põlvkonda ning seega tuleb see vääratus neile
andeks anda. Koolitajate ülesanne on aga kõigile huvilistele anda asjakohast
informatsiooni ja nii oluliste mõistete ja nimetustega mitte eksida.
Järgmine teema. Ühe nädala kohta kahel korral kuulda siinsete veinikaupmeeste ja nende esindajate kindlasõnalist väidet, et šampanjat valmistatatakse üksnes kolmest viinamarjast, paneb judinad üle selja jooksma. Jah, suur enamus šampanjadest valmivad tõesti Champagne’ piirkonnas enim kasvatatavatest viinamarjadest ja neid on kolm – Pinot Noir, Chardonnay ja Meunier, kuid tegelikult on viinamarju, millest täna šampanjat võib valmistada, kokku enam. Lisaks eelnimetatud kolmele veel Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc ja Pinot Gris. Kõik viimati nimetatud on heledakestalised. Lubatud on täiendavalt kaheksas sort Voltis, taas heledakestaline viinamari, mille puhul hetkel kehtiva regulatsiooni kohaselt võib viinamarjakasvataja istutada seda marja kuni 5% tema kasutuses olevale maale ning šampanjavalmistaja kasutada seda segudes kuni 10%. Tasub teada sedagi, et lisaks kolmele põhiviinamarjale kasvatatatakse teisi nimetatud sorte igal aastal pisut enam ja entusiaste lisandub ka nendest valmistatud šampanjade sõprade rivvi. Nii et jutud üksnes kolmest viianmarjast ei päde ja vaid kitsendavad šampanjast enam teada soovivate inimeste silmaringi, mis pole kohe mitte millegagi õigustatud.
Siit edasi tuleb taas meelde tuletada, et termin Blanc de
Blancs šampanjapudeli etiketil ei tähenda alati ja absoluutselt vaid 100% Chardonnay viinamarjast
valmistatud šampanjat. Blanc de Blancs tähendab tõlkes valget valgetest ehk šampanjade
kontekstis heledat šampanjat, mis on valmistatud üksnes heledakestalistest
viinamarjadest. Aga neid, nagu just juttu oli, on lisaks Chardonnay’le veel 6.
Nii on Blanc de Blancs šampanja ka näiteks Chardonnay ja Pinot Blanc segu (nt
Drappier Blanc de Blancs Signature, mille koostises 95% Chardonnay ja 5% Pinot
Blans aka Blanc Vrai, millist nimekuju samuti etikettidelt leida võib,
viinamarju). Samuti näiteks üksnes Pinot Gris viinamarjadest valmistatud
šampanja (nt Drappier Trop M´en Faut, valmistatud 100% Pinot Gris
viinamarjadest). Ja kuigi enamus Blanc de Blancs šampanjadest on valmistatud Chardonnay
viinamarjast, ei ole see absoluutne tõde ja seda ei peaks ükski koolitaja selliselt
ka kuulutama.
Ükski suurema või ka väiksema seltskonna ette šampanjadest kõnelema tulev hea inimene, olgu asjaarmastaja või väga soliidse maaletooja esindaja, ei peaks, eriti kui juttu tuleb suurtest uhketest šampanjapudelitest, mis selgelt kõigi kuulajate tähelepanu köidavad ja meeled ärevaks teevad, kuulutama, et suuri pudeleid toodavad vaid loetud suurtootjad. Alustame sellest, et šampanjapudelite mõõte on ametlikult kokku 15 ning kõige suuremaks mõõduks 30 liitrit. Tinglikult võiks suureks pudeliks nimetada juba 3-liitrist šampanjapudelit ja seda kohtab enamiku tootjate puhul. Tõsi, üldtuntud mõõtudeks on tavapudel (75cl) ja magnum (150cl ehk kahte tavamõõdus pudeli suurust sisaldav pudelimõõt). Sellest järgmine mõõt – 3-liitrine Jeroboam on siiski üsna tavaline ka väiksemate tootjate puhul (no ehk vast mitte nö ühe küla tootja puhul, kes varustab kohalikku külarestorani ja vinoteeki, paari head sõpra ja tuttavat ning elatab oma pere ära ka puhtalt sellise tegevusega). Sellest omakorda järgmine lubatud suurus 4,5-liitrine Rehoboam on üldse väga vähe tänapäeval kasutatav formaaat, küll aga on tuntud 6-liitrine Methuselah, mida toodavad nii suurtootjad, aga päris kindlasti ka väiksemad tootjad. Sellest edasi veel 9, 12, 15, 18, 21, 27 ja 30 liitrit. Ülivähe on leida Sovereign nimelisi pudeleid, mille mõõduks 26,25 liitrit. Ei pea paika ka väide, et kõik pudelid peale 6-liitrisied pudeleid valatakse kokku teistest mõõtudest. Kui ma midagi sellist kuulen, olen kõnelejas kohe eriti pettunud. Jah, nii võib keegi teha, ja tehakse ka, sest regulatsioonid seda ei keela, aga lausuda seda kategooriliselt ja otsekui suure ukusega omandatud teadmist, mida kuulajategagi jagada, ei ole lihtsalt korrektne. Toon taas näite hästi lähedalt. Champagne Drappier (no googeldage seda nime ja näete, mille poolest see maja eriti kuulus on 😊) kasutab šampanjatootmises kõik peamisi pudelite suurusi ning kõik šampanjad läibivad teise fermentatsiooni täpselt sellistes pudelites, millistes nad kundedeni jõuavad elik mingit ümbervalamist ei toimu. Välja arvatud nn lennuki mõõt, täna keeratava korgiga 20cl elik 200ml pudelid. See maja on olnud aastaid eeskujuks ja innustuseks teistele tootjatele ning suurte pudelite tootjaid ja ka entusiaste maitsjate poolel lisandub iga hooajaga. Jutud sellest, et suuri pudeleid toodavad vaid nimekad suured brändid ja mitte üle 6, heal juhul 9 liitri ei valmista neid keegi ümbervalamiseta, ei vasta seega tõele. Seda tasub eriti tähele panna aastavahetuse pidude eel ning teada, et korralikku šampanjat suurtes formaatides on ka Eestis täiesti saada (paraku ei tähenda ka kõlav nimi alati kvaliteedigarantiid) ning neid jõuab veel ka kenasti tellida. Heal meelel aitan ise alati ning nõu ja abi võib küsida nii Mulligaleriist kui ka otse minult endalt.
Kes Champagne’st kui piirkonnast, viinamarjadest, pudelitest ja muust enam teada soovivad, saavad lisa lugeda ka esimesest eestikeelsest šampanjadest kõnelevast raamatust „Šampanjaga olen ma rõõmus“, mis leitav nii Mulligaleriist, Mulligalerii e-poest kui ka Rahva Raamatu, Apollo ja muude raamatutega kauplevate poodide riiuleilt. Tuleb ühel kenal hetkel aeg teha korrektuuure ka sellesse raamatusse, sest elu ei seisa paigal ja juba õige varsti võime rääkida ka üheksandast viinamarjasordist, kuid hetkel on see raamat, ilmumisaastaga 2023, täiesti päevakohane lugemisvara ja asjalik emakeelne teadmiste allikas.
"This post offers some excellent insights into champagne culture! It’s always important to stay updated on terms and regulations, especially when it comes to the complexity of grape varieties like Meunier."
VastaKustutaManual Dust Collector
Shrink tunnel in dlehi
"I love how you emphasize the need for accuracy in champagne training. The misconception about only three grape varieties being used is so widespread, it's great to set the record straight."
VastaKustutaCNC laser cutting machine in delhi
SEO Company
"The mention of the 'Blanc de Blancs' champagne label was really informative! It’s refreshing to learn that it doesn’t always mean 100% Chardonnay, as I had assumed."
VastaKustutamodular office furniture in noida
Mezzanine floor in delhi
"This is a fantastic read for anyone looking to expand their knowledge about champagne. I had no idea about the variety of grapes used in its production!"
VastaKustutaManual Dust Collector Manufacturer
Shrink tunnel manufacturer
"Thank you for clearing up the misconception about large champagne bottles being only produced by big brands. I had always believed that too, but now I know better!"
VastaKustutacnc laser cutting machine manufacturer
SEO Company in Delhi