Ei ole olemas alkoholivaba šampanjat!
Üha enam koguvad populaarsust alkoholivabad veinid ja ka vahuveinid. Vanaemade köögilaual kergelt mulksunud „seenevesi“, uue kombeka nimetusega kombucha on teinud come-back’i. Siidritootjad valmistavad moodsal ajal alkovabu siidreid. Õlletootjad üha enam alkovaba õlut. Turg nõuab ja tootjad tulevad nõudlusele vastu. Tihti kõlab küsimus, kas olemas on ka alkoholivaba šampanjat. Väga selge ja ühene vastus on: EI. Ei ole olemas sellist asja nagu alkoholivaba šampanja!
Foto: Pexels, Cottonbro (vabafotod)
Šampanja on reeglite kohtaselt alati alkohoolne jook, mille alkoholisisaldus on 12-13%. Alkoholivaba šampanjat olemas ei ole. Küll on leida alkoholivabasid muid vahuveine, mida sellisel puhul ekslikult ka alkoholivabadeks šampanjadeks nimetatakse. Näiteks alkoholivabad cavad (nt Freiexnet 0.0% ja Freixenet 0.0% Rosé ), proseccod (nt V.I.B.E. Bianca 0%) ja muud vahuveinid (nt kodumaine alkoholivaba Rabarbra 0% jm). Neid on nii kuivi kui poolkuivi, heledaid ja roosades toonides. Valmistatakse nii viinamarjadest, rabarberist, õuntest ja pirnidest, ka lihtsalt toidutööstuses kasutatavaid essentse ja toiduvärve kasutades. Alkoholivabasid mullijooke valmistatakse nii Euroopa erinevates veinipiirkondades kui ka Ameerikas ja Austraalias. Muidugi ka Eestis. Põhimõtteliselt igal pool, kus valmistatakse vahuveine, proovitakse luua neile ka alkoholivabasid alternatiive. Välja arvatud šampanjalased Champagne’s. Nemad karastusjookide valmistamisega oma väärtuslikel põllulappidel ülima hoolega kasvatatud ja neilt korjatud viinamarjadest ei tegele. Ja seda ei luba ka seadus, mis reguleerib väga rangelt šampanjatootmise põhimõtted. Šampanja on kaitstud päriolunimetus ning šampanjaks võib nimetada üksnes Prantsusmaal Champagne'i piirkonnas vastavalt kõigile kehtivatele reeglitele valmistatud vahuveini.
Segadus tekib ja seda tekitab eeskätt see, et ekslikult nimetatakse vahuveine kõnekeeles tihti, olenemata selle valmistusmeetodist ja -piirkonnast, šampanjaks. Kõlab uhkemalt ja kutsuvamalt, selge see. Kahjuks eksivad sellega lisaks tarbijatele isegi mainekad kodu- ja toiduajakirjad, mille toidu-joogi rubriigid on muidu hea ja hariv lugemismaterjal. Ikka kohtab "põnevaid" pealkirju nagu "10 Most Admired Alcohol free Champagnes and Sparkling Wines" jm. Veelgi kurvem on, et sellega eksitavad kundesid ka maaletoojad ja alkoholimüüjad, seda nii kodu- kui välismaal, kelle kodulehtedelt leiame tooterubriike „alkoholivabad šampanjad“, veelgi piinlikum "alkoholivabad shampused". Veelkord, sellist tootekategooriat nagu alkoholivabad šampanjad (ingl. k. alcohol free champagnes) ei ole tegelikkuses olemas.
Olgu siinkohal veelkord korratud, et šampanja on kvaliteetvahuvein, mis on valmistatud üksnes Prantsusmaal Champagne’i veinipiirkonnas ning mille toormena on kasutatud üksnes samas piirkonnas kasvatatud ja tootmiseks kasutada lubatud viinamarju. Šampanja alkoholisisaldus on lähtuvalt konkreetset tootjast ning seadusega sätestatud piiridest 12-13%. Rääkides alkoholivabadest šampanjadest peetakse tegelikult silmas alkoholivabasid muid vahuveine, mis on sügvalt eksitav.
Teadma peab sedagi, et selline sõnakasutus nagu alkoholivabad šampanjad ei ole tegelikkuses lubatud. Veel enam, see on lausa keelatud ning Comité Champagne suhtub sellistesse ekslikesse sõnakasutustesse ülima tähelepanu ja ka rangusega. Selliseid vigu peaksid vältima ka kõik alkoholi maaletoojad, müüjad ja muud käitlejad Eestis, sest rikkumise avastamisel on trahvid päris kopsakad. Piisab eksitavast sildist poeriiulil ja teavitusest eelnimetatud järelevaleorganile, kui menetlus võib alata ning hoia siis piip ja prillid. Parem on reegeleid teada ja neid ka järgida!
Kommentaarid
Postita kommentaar