Alternatiivsed investeeringud. Investeerime šampanjasse?!


Erinevad analüüsid ning uuringud näitavad, et nn tavapärastele investeerimisobjektidele, eeskätt väärtpaberid, aktsiad ja muud samaväärsed kaubeldavad õigused, võlakirjad, vahetusväärtpaberid või muud emiteeritud ja kaubeldavad võlakohustused ning rahaturuinstrumendid, ka uus tulija - krüptoraha, on kliendid järjest enam vaatamas alternatiivsete investeeringute suunas. Kui tavapäraselt mõistetakse alternatiivsete investeeringutena kinnisvara (sh kinnisvarafondid, kinnisvaraga tagatud väärtpaberid jm seonduv), erakapitaliinvesteeringuid, erinevaid tooraineid (sh toorainetega seotud forwardid, futuurid, vahetuslepingud jm), ettevõtete, kellel on makseraskused või pankrotioht, väärtpabereid, riskikapitali (venture capital), investeeringuid start-up ettevõtetesse, aga ka metsa (sh metsamaasse) ning heitkogustega kauplemist (emissions trading), siis ei ole see juba üsnagi pikk nimekiri kaugeltki lõplik. Alternatiivsete investeeringute mõiste on küllalt lai ning selle all võidakse mõista ka investeeringuid materiaalsetesse väärtustesse nagu väärisesemed, vana- ja luksussõidukid, kunst, veinid, antiikesemed, sh mööbel, mündid või ka postmargid.

Traditsiooniliselt vaid institutsionaalsete investorite käsutuses olnud alternatiivsete investeeringute varaklassi on tänapäeval üha enam võimalust investeerida ka üksikisikutel. Investor, kes on valmis pikaaegseks vähem likviidseks rahapaigutuseks, saab vastu stabiilsema tootluse ja hästi hajutatud portfelli, hindavad investeerimisasjatundjad alternatiivsete investeeringute tähtsust ja selle kasu- ja kasvuvõimalusi investeerimisportfellis. Teisisõnu, erinevad alternatiivsed investeeringud pakuvad häid tulu ja portfelli hajutamise võimalusi mõistliku riskiga ning eestlastele omane "tark ei torma" mõttetera tundub selle filosoofiaga hästi haakuvat.

Alternatiivsete investeeringute üheks kindlaks suunaks on juba aastaid olnud veinid. Kui kvaliteetveinidesse investeerimine ulatub õigupoolest mitmesaja aasta tagusesse aega, siis aktiivsemalt hakati sellega tegelema 1970.-ndatel. Nende edurivis sammuvad omakorda Burgundia kaunitarid - Raveneau, Romanée-Conti, Roumier ja Rousseau. Alles hiljaaegu müüdi pudel La Romanée-Conti 1945't Sotheby's oksjonil hinnaga 558,000 USD (esialgne kõrgeim siht oli 32,000 USD). 

"Pöörast sõitu" on teinud ka rariteetviskid, kasvatades kümnendi edu (niigi ulmelised 582%) ning 2018. aasta top-müügiedu (nimetatud aasta suurim edu saatis The Macallan'it (Master of Malt)) uue rekordini - +40%/a. Alternatiivsete investeeringute turul on veinide ja viski kõrval kanda kinnitanud ka tequila ning seda loomulikult selle joogi austajate ringkonnas ja vastavates riikides. Suure šampanjasõbrana on mulle isiklikult pakkunud huvi investeerimine kvaliteetvahuveinidesse ning loomulikult nende kuningasse šampanjasse, sestap olen eeskätt jälginud seda, mis toimub antud turul.

Millise mõõdupuuga alternatiivsete investeeringte sektorit mõõta ning kas vaadata ka šampanjade poole, sellest järgnev väike teemaarendus ja mõtted kirja saidki, abiks rahvusvaheliselt tunnustatud autorite analüüsid (eeskätt Knight Frank iga-aastased mahukad ja väga detailsed ülevaated), kommentaarid ja erialaartiklid. Et teema on tegelikkuses väga lai, siis võtkem seda lugu kui väikest sissejuhatust ning isutekitajat.

Ootamas oma aega. Champagne Drappier Carte d'Or Magnum, 1996. Foto: Olga Makina

Kui vaadata, mis on toimunud alternatiivsete investeeringute turul viimastel aastatel ning püüda pisut ennustada, siis nõudlus luksustoodete järele on kasvanud ega näita vaatamata juttudele majanduse jahenemisest kahanemise trendi. Ja loogiline ka, sest tegemist on pikaajaliste investeeringutega, mida ei püütagi lühikeses prespektiivis rahaks pöörata ning mis seetõttu ei ole majanduse ajutisest jahenemisest, millele teatavasti järgneb tõus (vähemasti on see nõnda ajalooliselt senimaani olnud), liigselt mõjutatud. Teatud toodete puhul on välja kujunemas ka omamoodi muster, mida tasub investeeringuid kavandades kindlasti tähele panna. Ent et ennustamine on üsna tänamatu töö, on mõistlik vaadata, mis on investeeringute turul viimastel aastatel juba toimunud ning arutleda ja hinnata omas mõttes, kas suudame tabada ning taibata ka trendi, sh tulevikuks.

Kui 2016. aastal valitsesid nn luksuskaupade hinnakasvu tabelit autod, siis aastal 2017, esmakordselt eelneva kümnendi arvestuses, rebisid neist ette veinid. Autode hinnakasv aastal 2017 oli 9%, veinidel aga tervelt 24%! Järgnesid mündid (6%), kellad (4%), ehted (3%) ning postmargid (1%). Stabiilset kurssi hoidsid värvilised teemantid (0,4%) ning hinnalangust näitasid mööbel (siin ja edaspidi peetakse silmas eeskätt antiikmööblit, nagu nt Prantsuse ja Inglise 18. sajandi mööblit ning ka varaseid 20.-ndaid ja 30.-ndaid; kahanemine 2017 5%) ning Hiina portselan ja kunst, mis tegid mõlemad võrdse 14%’lise tagasikäigu.

2018. aastaalgul avaldatud indeksite alusel kasvasid mündid hinnas 12%, veinid 9%, kunst tõusis taas 9%, kellad 5% ning autod 2%. Mööbel tõusis vaikse 1%-i ning muutumatuna jätkasid värvilised teemantid ning postmargid, juveelid tegid aga läbi 5% hinnalanguse. Erakordselt suure hinnatõusu tegid haruldased viskid – koguni 40%. Aastat kokku võttes edenesid kõige enam taas veinid (24%) ning nendele järgnes kunst (7%), mündid, juveelid ja käekellad (4%), autod jäid 2% peale, postmargid 1%-le, teemantid lõpetasid 0-ga ning tagasikäiku tegid 3%-ga antiikmööbel ning koguni 12%-ga Hiina portselan. Millise tulemused annab lõppev aasta, saab veel hinnata, kuid erinevaid artikleid lugedes võib aimata, et kvaliteetveinide hinnakasv jätkub.

Kui šampanja on selle olemusest johtuvalt mõeldud eeskätt koheseks tarbimiseks, eeskätt millegi või kellegi edu või õnne tähistamiseks, sh vintage šampanjad, mida sellistel puhkudel suurima heameelega pruugitakse, on üha enam hakatud enesesse, nimetagem seda investeerimisstiili nii :), ehk kohe tarbimise, mis meeldib mulle suure šampanjasõbrana, tunnistan, kõige enam, kõrval investeerima ka tulevikku ehk vaatama hea säilivuspotentsiaaliga šampanajasid kui investeerimisobjekte. Ennekõike on jätkuvalt tegemist nn emotsionaalsete investeeringutega, mille käigus ostetakse säilitamiseks olulise aastakäigu (kooli lõpetamine, abiellumine, lapse sünd, vms) šampanja ning selle säilitmine toimub pigem enda ja perekonna, ka pärijaid silmas pidades, tarbeks. Ent oksjonihaamridki töötavad kõrge hoogsa kaarega ning esile võib tuua väga konkreetseid ja julgustavaid andmeid möödunud aastate edulugudest. Ennekõike on siinkohal tegemist nn suurte nimedega nagu Krug, Dom Perignon, Salon ja Louis Roederer. Enk ka teistelt tootjatelt on tulnud täiesti arvestatava investeerimispotentsiaaliga šampanjasid, mis on juba näidanud ka märkimisväärseid hinnakasve.

Rariteetne pudel Bollinger'i. Foto: Internet.

Kui rääkida mõnest lähiajal eriti kõrgeks kujunenud või ka kujuneda võivast hinnast, on seegi küllap huvipakkuv ning ära märkimist väärivad näiteks Krug Clos d’Ambonnay 1995, mille hinnasiht on u 4,000 USD, Armand de Brignac Brut Gold aga läheb kaubaks juba praegu hinnaga 6,900 USD. Hollywoodi ikoonile David Lynchile Moët & Chandon’i poolt valmistatud Dom Pérignon Rosé by David Lynch aastast 1998 maksab aga 11,200 USD ning et seda šampanjat tehti üksnes 10 pudelit, kasvab selle hind lahkesti edasi.

Vaatamata kosmilisena tunduda võivatele hindadele, on šampanjadesse investeerimine siiski jõukohasem, seda eriti algajale investeerijale, kui investeeirmine Burgundia või ka Bordoo, aga ka mõne Itaalia tipptootja veinidesse, mille hinnad ajavad olenevalt vaatajast ja tema võimalustest ning soovidest kas nutma või naerma. Vintage šampanjad, nii nagu kvaliteetveinid üldse, on igal juhul võtmas alternatiivsete investeeringute turul selgeid positsioone. The Liv-Ex 'Champagne 50 Index', mis jälgib maailma 50 väärikaima vintage šampanja hinda (nende väärtust õigupoolest), on kasvanud viimase kümne aastaga 85%. FTSE 100 Index, mis mõõdab maailma 100 suurima ettevõtte edenemist Londaoni aktsiaturul, tõusis samal perioodil 65%.

Kui rääkida enim hinda kasvatanud šampnjadest, on edurivi juhtimas väiketootja Salon, kelle parimad vintage'd on hinnas enim kasvanud -163%. Hästi on edenenud aga ka Philipponat, Dom Perignon ja Krug, kasvatades oma aastakäigušampanjade hindu vastavalt 63, 61 ja 60 protsenti. Vintage Cristal'i väärtus on kasvanud 40%. Ja need on vaid mõned näited. Selge on ka see, et mõjutused, mis kujundavad kvaliteetvahuveinide hinda, võivad lisaks nn tavapärasele loogikale olla seotud väga konkreetsete ajalooliste sündmuste (näiteks kokku kolmed kuninglikud pulmad ja Pol Roger), pop-kultuuri mõjutuste (Jay-Z ja Armand de Brignac' Ace of Spades) või eksklusiivsete lepingute ja limiteeritud väljalaskega (juba kõneks olnud Dom Perignon David Lynch, aga ka  luksusautode tootja Bugatti'ga limiteeritud ajaks lepingu sõlminud Carbon, kes valmistas Bugattile oma eksklusiivse cuvée, mida toodetakse vaid lepingu kehtivuse ajal). Kõigel sellel tasub silma peal hoida ning investeeringuid planeeries ka arvestada. 

Mida tasub teada investeerimiseks ostetavate šampanjade arengu- ja säilitamispotentsiaalist ja nende erisustest, selliste šampanjade hoiustamisest (ja šampanjade hoiustamisest üldse), oma investeeringute kindlustamisest, aga ka sellest, kas investeerimiseks soetatud šampanjasid ka tegelikkuses tarbida saab või tasub, sellest juba mõnes järgmises loos. Sest mis parata, teema on huvitav ja nii mitmetahuline, et ühe looga seda ära ei kata.


Kasutatud allikad: Investeerimine – Rahandus.ee. Arvutivõrgus: https://www.rahandus.ee/et/investeerimine (22.11.2019); Knight Frank. The Wealth Report. The global perspective on prime property and investment. 2017, 11th Edition. Arvutivõrgus: https://content.knightfrank.com/research/83/documents/en/the-wealth-report-2017-4482.pdf (22.11.2019), The Wealth Report. The global perspective on prime property and investment. 2018, 12th Edition. Arvutivõrgus: https://www.knightfrank.com/research/the-wealth-report-2018-5338.aspx(22.11.2019), The Wealth Report. The global perspective on prime property and investment. 2019, 13th Edition. Arvutivõrgus: https://content.knightfrank.com/research/83/documents/en/the-wealth-report-2019-6214.pdf (22.11.2019); R. Kasela, Alternatiivsed investeeringud – veinid. LHV seminar 24.10.2019. Autori üleskirjutused ning seminaril esitletud slaidimaterjal; Mike Colagrossi, How to Invest in Champagne. Alternative Investment Coach. Arvutivõrgus: http://alternativeinvestmentcoach.com/how-to-invest-in-champagne/(22.112019); Mike Colagrossi, Investing in Wine. Arvutivõrgus: http://alternativeinvestmentcoach.com/investing-in-wine/(22.11.2019); Toby Walne, Would you invest in champagne: How to put some real fizz in your finances with vintage wines – and avoid traps. This is Money. Arvutivõrgus: https://www.thisismoney.co.uk/money/investing/article-6686543/Pop-real-fizz-finances-investing-champagne.html (22.11.2019).

                   

Kommentaarid

Populaarsed postitused