Eesti Vabariigi sünnipäeva mullid - millised nad õigupoolest on ja miks?

Intervjuu viimasel kolmel aastal (2017-2019) presidendi vastuvõtu vahuveinide eest hoolt kandnud tippsommeljee Rein Kaselaga


Iga eestlane teab, et vabariigi aastapäeva laualt ei saa mitte mingil juhul puududa kiluvõileib. See on justkui me rahvuslik toidusümbol, 24. veebruaril eriti. Kui mõtelda, mis passib hästi sellesama kiluleiva kõrvale, siis ilmselt on selleks ennekõike pits külma viina, seda enam, et veebruar on üldiselt veel üsna krõbe talvekuu ning pitsike haljast ei tee kellelegi liiga. Kui mõtelda aga aastapäeva ürituse pidulikkusele, mis ei jää sugugi maha aastavahetusest või iseoma sünnipäevast, läheb mõte paratamatult ka vahuveinidele, sest lisavad särtsakad mullid ju igale üritusele erilist pidulikkust ja sära. Ei puudu vahuvein ka iga-aastaselt presidendi vastuvõtult 24.-ndal veebruaril. Selle, millise mulliveini kasuks igal konkreetsel aastal otsustatakse, selgitab eraldi maitsekomisjon ning kaalumisel on mitmeid variante, et valida sobivaim. Kolm viimast aastat on valituks osutunud Rein Kasela Veinitoa poolt pakutavad mulliveinid. Mullientusiastina sain selleaastase vastuvõtu vahuveini ära proovida juba 14. veebruaril ehk sõbrapäeval Pärnu Veiniklubis, kus hr Kasela viis läbi oma toredate vahuveinide tutvustuse ning kõigi meeldivaks üllatuseks lõpetasime õhtu just selleaastase vastuvõtu vahuveiniga. Et vastuvõttudega seotud vahuveinivalikutest aga rohkem teada saada, küsisin meie veinimaailma grand old man’ilt mõned lisaküsimused.

Alustame sellest, Rein, et viimased aastad on presidendi kantselei, tuginedes oma headele nõustajatele, otsustanud valida vahuveinid rõõmustama 24.-nda veebruari piduliku vastuvõtu külalisi just sinu portfellist. Palun räägi, millised olid viimase kahe aasta – 2017 ja 2018 - veinid?

Alustame siis aastast 2017, mil presidendi vastuvõtu vahuveiniks valiti Hispaaniast Valenciast Utiel Requena piirkonnast (Valenciast mägedesse) pärinev cava Dominio de Requena Cava Brut. Cavasid, nagu teame, valmistatakse klassikalisel meetodil ning antud konkreetse joogi puhul on kasutatud kahte kolmest cava põhimarjast – Macabeo’d ja Parellada’t. Vein on küpsenud pudelis pärmisettel 10 kuud ja jääksuhkru tase on 8 grammi liitri kohta. Aroomis on tunda roosat pomelot, kuldset õuna, pirni ja veidi värsket rohtu. Maitse erk, ilusa happega, sirgjooneline. Ennetades sinu järgmist küsimust lisan kohe, et soovitav on seda jooki serveerida aperitiivina, hästi sobib aga ka erinevate tapaste ja ka kohaliku kala bacalao juurde. Serveerida 8 kraadi juures.

2018. aasta vahuveini puhul oli aga tegemist legendaarse Louis XIV musketäri D`Artagnani kodumaal Kaskoonias (Cote de Casgogne’s) tankmeetodil valmistatud vahuveiniga Le Mousquet Blanc de Blancs Brut. Selle vahuveini valmistamisel on kasutatud Colombard ja Ugni Blanc viinamarju, mis kasutusel ka Armagnaci valmistamisel. Seguveini teistkordne kääritamine toimub suurtes roostevabades tankides, kuhu lisatakse pärmi ja suhkrut. Küpsemine pärmisettel toimub 6 kuu piires, misjärel villitakse vahuvein otse tsisternist pudelisse. Jääksuhkru tase on 11 grammi liitri kohta ehk kõrgem kui oli eelnevalt kirjeldatud veinil. Vein on puuviljane, värske ning sobib serveerimiseks aperitiivina või värske kala ning salatitega. Soovitav serveerimistemperatuur taas 8 kraadi.

Ja jõudsimegi aastasse 2019 ehk tänavuaastase vastuvõtu juurde. Mida pakutakse sel aastal? Ja kas me tohime sellest enne vastuvõttu ikka julgesti rääkida?

No ikka võime! Selle aasta vahuvein on taas cava ning tuleb see Hispaaniast ning taas Valenciast, sedakorda on aga tegemist cavaga, mis klassifitseerub BIO tasemele. Cava nimetuseks on Carlota Suria Ecologico Cava Brut Reserve. Veinimaja omanikud on Ana Suria ja Vicente Carcia, kes tegid oma esimese Cava aastal 1991. Valmistatud on jook Macabeo marjast ja küpsenud on see pudelis pärmisettel 15 kuud. Jääksuhkrut 6 grammi liitri kohta. Aroomis on tunda tsitruselisi, pomelot, õuna, akaatsiat. Ilusa happega värske ning püsiva järelmaitsega vahuvein, mida tuleks serveerida 8 kraadi juures. Mõnus pruukida aperitiivina, aga sobib oivaliselt ka näiteks mehhikopäraste tacode, kuivatatud puuviljadest salatite ja kergemate dessertroogade juurde.

Rein, mis teeb ühest vahuveinist selle, et seda võiks, ning ütleme otse, ka julgeks, pakkuda nii suurele arvule, seejuures väga erineva maitsega, külalistele riigi kõige tähtsamal päeval?

Ennekõike peab pakutav vein arvestama tõesti võimalikult suure enamuse maitsega. Selline vein peab olema sturktuurilt tasakaalus, mitte väga happeline, ka mitte väga kuiv. See jook on ikka rohkem tervitusjook kui toidu kaaslane.

Kas sa tead ka seda, milliseid vahuveinie ja kas üldse, pakutakse sarnastel puhkudel meie lähinaabrite juures või maailmas üldse?

Ei ole ühelgi sellisel vastuvõtul käinud, et teaks omast kogemusest rääkida. Aga küllap vanad veinimaad eelistavad neil puhkudel ikka omamaist toodangut ja esitlevad seda uhkusega. Aga eks needki veinid peavad vastama samadele tingimustele, millest just rääkisime. Eestis on seni vastuvõttudel olnud eeskätt omamaised alkoholivabad joogid.

Mulle meenub, et president Meri ajal pakuti Eestis tehtud Fest vahuveini. Lihtsalt tuli praegu jutu käigus meelde. See on tehtud Põltsamaal?

Jah, Fest on esimene Eesti vahuvein, täpsemalt öeldes vahutav poolmagus puuviljavein ning valmistatud on see Põltsamaa veinikeldris. Tänasel päeval on vahuveini tegijaid Eestis üsnagi palju ning just lõppenud veinimessilgi oli neid näha ja sai ka proovida. Aga Põltsamaa, tõsti, oli meie esimene vahuveinide valmistaja. 

Kas ja millise vahuveini avad aga sine ise, kui istud vabariigi sünnipäeva õhtul kaetud laua taha? Kas sul on äkki mingi kindel tradistioon? Või eelistad end ja oma sõpru pigem igal aastal millegi huvitavaga üllatada?

Aastapäeva puhul on viimasel ajal valikusse juhtunud üks tore Blanc de Blancs šampanja. See pühapäev on mul aga eriline – olen õhtul seltsiks pojatütrele (emme-issi on kutsutud ja lähevad vastuvõtule, autori kommentaar) ja meie joogiks on puhas vesi ja mahl. Aga kindlasti laulame ja tantsime – see talle meeldib hullupööra. Ja soovime kõigile head pidupäeva!

Suur tänu, Rein ja head Eesti Vabariigi sünnipäeva sulle ja sinu perele!

Rein Kasela oma veinitoas restoranis R14. Foto: blogi autor.


Kommentaarid

Populaarsed postitused