Minu pöörane 2018. "Champagne is my spirit animal"
Saada naisena 50 on mõnevõrra, et mitte öelda piisavalt,
pöörane. Vanus olevat küll vaid number, ja ma põhimõtteliselt ei vaidlusta seda
filosoofilis-hellitavat lähenemist vananemisele, aga fakt on see, et
minimaalselt pool elu on selle numbri eluteele potsatades läbi. Enese ümber
teraselt vaadates märkad sedagi, et mõned eakaaslased juba vikerkaare taha
lahkunud. Paneb mõtlema. Samas ka uudistavate suurte silmadega ettepoole
vaatama, sest kuigi puusad enam vanasse lemmikbikiinipaari ära ei mahu ja
juustele sära andmiseks tuleb neid värviga turgutada, näib elul olevat veel
mõndagi pakkuda. Ole vaid varmas märkama ja elumere lainelaksuga sinu jaoks
kaldale uhutu üles korjama. Kui lisada märgilisele numbrivahetusele ning
eelneva taipamisele aga kannapööre senises professioonis (mida ma tõesti ei
teadnud end olevat valmis tegema ega saa tänaseni täpselt aru, et kas siis nüüd
igaveseks või kuidas või mis) ning sukeldumine pea ees täiesti teistsugusesse
maailma, on tegemist pöörasusega ruudus. Alustada „soliidses eas“ veel kord
mitme uue õpinguga, tõmmata käima uus veiniklubi, aga ka oma mullikool, tõugata teele Eestis
seni uudse kontseptiga meelelahutusüritus enam-vähem samaealistele ehk
edasijõudnutele (äge sõna, onju?!), suure tõenäosusega pöörasus
kuubis. Aasta kokkuvõtteid tehes tasub seda rallit siiski mõnuga meenutada.
Saab olema üsna isiklik ja enesekeskne lähenemine. Aga elu ongi isiklik!
Foto: Olga Makina. |
Jaanuar – vaadates tagasi näoraamatu postitustele, mis olid suureks abiks kõige aasta jooksul kogetu ja läbitehtu mäletamisel, nägin esimesena lustakat mulliteemalist sissekannet: kolm klaasi šampanjat iga päev aitab eemale hoida nii dementsuse kui ka Alzheimeri. Siinkohal on mul ilmselgelt arenguruumi (koguste mõttes, pean silmas), aga asume meenutama, eks siis näis, kas koguseid tuleb suurendada või kuidas 😊. Puhanuna jalad kõrbeliivas pisut nii eelnevast aastast, mis jättis hinge mõne väikse haava ja ka terava õppetunni (sest elu ei ole alati meelakkumine ning mõõnaperioode tuleb lisaks ookeanile ette nii maailmamajanduses kui ka omaenda väikeses maailmas), kui ka õpingutest Eesti Sommeljeede Erakoolis ning saanuna Veinitundja ehk pisut justkui miski asjatundja diplomi veinimaailmas, pääses mus valla kirg mõningatel neist teemadest, mida hiljuti uuritud, ka kirjutada. Nii sündiski mu päris oma blogi ehk seesama Mulligaleristi blogiraamat. Uurisin seda blobipidamise värki lähemalt, tegin enesele lihtsa algelise platvormi ning panin sellele kirja ja avaldasin mõned arglikud lood oma kirest, vahuveinidest, ning eelkõige selle kuningast šampanjast. Lisasin ajaloolist tausta, mis mind lausa hullupööra huvitab ning asusin lisaks intervjueerima huvitavaid persoone meil ja mujal, kes mullimaailmaga seotud. Tänaseks on jutud kolinud pisut hiljem loodud ettevõtte kodulehele ning kõik vanad ja uued lood leitavad ka aadressilt: https://champchamber.com/blogi/ Piinlikkustundega tuleb tõdeda, et blogilugude kirjapanekuks on viimasel ajal aega ennast jäänud liiga väheseks, aga see-eest on kirjas esimesed peatükid raamatust „Minu Champagne“, mis ilmselge jätk senisele kirjutamislustile ja ka väga lahkele tagasisidele senistelt blogilugude lugejatelt. Kas ja millal selline raamat või virutaalkogumik (ma tõesti ei tea veel, millises vormis see maailmale kaeda tuua) ilmavalgust näeb, saab ehk järgmist aastat kokku võttes tunnistada. Aga sinnani on vähemasti 12 kuud ning kollase maasea aasta – mida iganes see siis ka ei tähendaks. Usutavasti üksnes head.
Veebruar - alustasin õpinguid EKA õhtustel
kursustel laskmaks end pühendada brändingu teemadesse. Ma ei oska ei joonistada
ega maalida, aga seda ei olnudki neil kursustel vaja. Rääkisime kahe kuu vältel
hoopis brändi loomise põhimõtetest ning tegime läbi erinevaid praktilisi töid. Boonusena
sai selgeks, et täiesti kombeka ja igast kandist kena logo tegemine oma
jõududega iseoma mistahes ettevõtmisele, olgu tegemist kas toodete või
teenustega, on põhimõtteiselt poole tunni töö ning julgus ka ennast kui (persooni)brändi
endendada, mh tänu Tallinna Ülikooli avatud kursustele, kasvas. Miski minus ei
reetnud siis veel loobumist juhtimisteaduste doktoriõpingutest. Püüdsin ja
rassisin, põhimõtteliselt terve jaanuari ja veebruari, kuni ... märtsis sai
selgeks, et sellel, et su CV’s on esikohal doktorikraad, ei ole vähemasti tänases Eestis erilist väärtust: 13 000st töökuulutusest, mis aktiivselt üleval, vaid ühes
nõutakse doktorikraadi – selle tõdemuseni jõudis üks valdkonda süviti uurinud kolleeg (mitte mina ise, paraku), samas "vitsad oma turjal" sähvisid ka valusasti. Ärgu loetagu sellest siiski miskit
pettumust. Teadmised, mida soovisin omandada, on olemas; diplom ei tee
kedagi iseenesest targemaks, küll ehk osavamaks akadeemilise kirjutamise
vallas, kuid viimane ei olnud mulle tegelikult omane ja ka mitte oluline ning ilmselgelt mõistis seda leigust ka kujuteldav akadeemikute jumal, kes mu vaimus lõppeks hülgas. Sõbrakuusse jääb ent palju
paeluvamate kirjutistena mitu vestet blogiraamatus, mille eest hiljem sügisel
kaks toredat diplomit mu hinge igavesti paitama jääb. Veebruari jääb ka tutvus
Wine and Food Association Vene filiaali presidendiga, kellega
tegin ühe eriti ägeda intervjuu ning kelle julgustusel asusin venimaailma veelgi
innukamalt uurima. Sain aru, et kirjutamisel on palju enam lusti sees, kui see
ei toimu ranges raamis, vaid oma vabas vaimuvirguses.
Märts – kevadkuud alustasin Taani filosoofi Soren
Kierkegaardi mõttega: „Naiseks olemine on nii kummaline, nii segadusttekitav ja
nii keeruline, et sellega tulevad toime üksnes naised“. Katsu siis elada ja
olla, kui oled naine! Aga lõbus on ju ka😊. Veinifoorumil
Pärnus sain aru, et nii nagu ei ole mingit mõtet püüda olla võimalikult laia
profiiliga jurist, ei ole mõistlik soovida olla „kõikide teaduste doktor“
veinimaailmas. Minu valik – vahuveinid - ning soov nendest põhjalikumad
teadmised omandada, sai kuidagi eriti selged jooned. Samas käisin tööintervjuudel
ning kandideerisin korraga kolmele töökohale, kalender paks kohtumistest, intervjuudest, testidest... Esimesest kahest kohast, millest ühe
puhul süda tõeliselt kaasa tuksus, jäin otse viimases lõpus ilma, kolmandast, mida otsesõnu
pakuti, loobusin ise, sest kui süda vajalikku tukset ei tee, pole asjal mõtet.
Aasta lõpus selgus, et lisaks oli vaist kui kompass õigel ajal teed näitamas
ning olen otsusega seda enam rahul. Kuigi märtsis, sündmuste keerises, tundsin
ärevust ning teatavat peataolekut, mida ei hakkagi salgama. Töö on eestlase
jaoks ikka tõesõna õnne allikas, igakuisest stabiilsest sissetulekust rääkimata.
Kui oled juba pool aastat tegelenud kõige paremas mõttes ajude välja- ja
ümberlülitamise ning jõu kogumisega edasisteks sammudeks, läheb teadamata
tuleviku ees kõhus hõredaks ja hea tunne see ei ole. Tegin, andes juristina
kord ka enesele hea nõu, läbi ka teekonna Töötukassa kundeks saamisest. Võiksin
sellest rääkida nii õpetlikke, kahjuks aga ka piinlikke lugusid. Viimased jätan
siiski enese teada ning ohkan vaid, et töötukassast
töökassaks saamiseni läheb meil umbes miljon aastat. Aga päeva lõpuks on
inimese tee ja õnn arusaadavalt tema enese teha ning tugevad saavad igast
kogemusest lihtsalt veelgi tugevamaks ning mõningane puhkus enne uusi
väljakutseid on mitte soovituslik, vaid selle peaks perearstid igale pikalt
tööl olnule (minu tööraamatus pärineb esimene sissekanne aastast 1986) lausa retseptiga välja kirjutama. Mõttest „Happiness
is not a destination. Its a way of life“ sai
justkui mantra, mida tablettide asemel vaimus manustama asusin.
Aprill – teada tuntud ka kui naljakuu, mis minu jaoks ootamatult
vägagi tõsiseks pöördus. Alustasin oma sissekandeid näoraamatus mõttega: „Elu
on selline kunst, kus joonistatakse ilma kustukummita“. Võtnud kokku õpingud
EKA’s ning premeerides end suurejoonelise Grand
Champagne Helsinki šampanjamessi külastusega, sain lisaks paljudele maitstud
ja üles tähendatud nestetele isiklikult tuttavaks Dom Perignon’i tollase
veinimeistri Richard Geoffroy’ga. Tema sõnad „Some people tend to say champagne is wine, I’d say champagne is champagne!“
(hüüumärgi lisan siinkohal ise, kuid see oli Richardi öeldus rasvasena tunda),
panid asjad mu sees kuidagi eriliselt keerlema. Mitu telefonikõnet Champagne
Drappier ekspordidirektoriga, kellele minust oli sõna saadetud, kuid keda ennast
mäletasin 2016. aasta visiidilt samasse majja üsna ähmaselt, samas
maja kui sellist väga hästi!, panid alguse mu seni tõsiseimale suunamuutusele ärilises
ehk professionaalses plaanis. Täiesti ulmeline ja ebareaalselt julge samm
sellise diletandi jaoks veinimaailmas nagu mina. Mingi, ilmselt „kui nüüd ei
tee, siis jäädki seda elu lõpuni kahetsema“, samas sellesama „kustukummi“ mõtte
ajel, sai löödud käed ning sündis Champagne Drappier uus tulemine Eestis. Muuhulgas
sündis samal ajal ka oma ettevõte ChampChamber, mille nimetalgute võitjaks
osutus mu poja pruut. Püha püss, ma ei teadnud siis ei transpordist, logistikast,
laondusest ega alkoholi maaletoomisega kaasnevast ikka mitte tuhkagi. Õnneks
oskan küsida ja lugeda! Teate küll, juristid lausa toituvad dokumentidest 😊Ja
ma lugesin ja uurisin. Oi, kui virgeks see mu vaimu tegi! Kõigi unetute ööde, tohutu
närveerimise ja kahtluste kiuste. Võtsin samas tagasi oma kandidatuuri mulle
olulise organisatsiooni valitavalt presidendi kohalt, sest avalikkusele ei ole
alkoholiäriga tegelemine mitte sama mõistetav kui näiteks puuklotside treimine
või sulepatjade tootmine (jumala pärast, neis viimastes ei ole midagi halba;
lihtsalt püüdsin end kujundlikult väljendada). Aga märkasite väikest sappi, jah?
27nda aprilli kuupäeva mu kalendris märgib sissekanne: „It’s ok if you fall down and lose your spark. Just make sure that when you
get back up, you rise as the whole damn fire.“
Mai – kohe esimesel selle kuu päeval sündis väike ime ning
minust sai „kirjuvanaema“ ehk mitte päris- küll aga poolvanaema ühele vahvale
poisiklutile. Milline rõõm, milline elevus! Ma ei kujuta ette, või siis
vastupidi, kujutan nüüd üsna hästi, mis saab päeval, kui minust saab päris
„paberitega“ vanaema. Kohe järgmisel päeval jõudis aga mu esimene "lapsuke" šampanjamaailmas selle esimese lastiga, hulljulged 960 pudelit, Eestisse ning juba
ülejärgmisel õhtul astusid mu „tibud“ uhkesti üles imelises Taali Mõisas andmaks
kammertooni nooblile moešõule. Seda üritust eelnevalt kavandades ei teadnud ma
siiralt, et tellimiseks ei lähe tehasest vaid loetud pudelid, mis varasemalt välja valitud, vaid minust saabki vahepeal sama, mulle nii tohutult meeldiva
šampanjamaja ametlik esindaja ja maaletooja. Vastuvõtt oli hea. Samas sain
üsna kiiresti ebameeldivalt üllatunuks alkoholimaailma kodumaistest pöördreeglitest
(ise mõtlesin selle sõna välja, et markeerida teatavat reeglite eiramist ja äraspidist
ärieetikat). Juristile omaselt asusin oma õigusi kaitsma. Sest kord on kord ja
reeglid reeglid, lisaks au ja väärikus. Võitlus, tuleb mu suureks üllatuseks tunnistada,
kestab. „With many things coming in
style, I can’t wait till loyalty and morals become a trend again“, saan
üksnes tõdeda. Ent, esimesed kunded, kellele julgesin oma uues äris läheneda, olid
toodetest postiivselt üllatunud ning see tegi loomulikult rõõmsaks. Maikuu
parima osana sai 2017. aastal loodud Mulligalerii egiidi all teoks esimene „omakootud“
reis Champagnesse ning tohutu heameelega kogesin, milline rõõm on pakkuda rõõmu
ka teistele endasarnastele mullihulludele. Ja millise hingamise andis see terveks ülejäänud aastaks! Igast külastatud majast sündis omaette
blogilugu ning neid üle lugedes meenuvad magusad mälestused tänagi. Mai lõpus
põrutasime mehega kahekesi Champagnesse, et anda tallegi aimu hullusest, mis
mind nii tugevasti oma kütkeisse haaranud oli. Äraütlemata õige tegu.
Juuni – jaanipäeva tegime plastivabaks (aitäh, kallis mees,
et sellise üleskutse nii me enda perele kui ka laiemalt tegid!) ning kirjutasin loo mullide suremisest plastpokaalide seintel ning utsitasin kõiki kasutama
korralikke klaase. Vaatasin üle ka oma pokaalivarud ning leidsin eriti toredaid
vintage versioone Tallinna ja Pärnu kirbukatest (need on tihti väga põnevad
aardelaekad, tasub külastada!). Ja siis see tuli – 50. Põmaki! Siiski, ilma
suurema peota, sest kõik oli kuidagi täiesti teistsuguseks pööranud ja polnud
justkui päris seda suure süldilaua ja live-bändi
tunnet. Juubeli hommikul meenutasin, kuidas valmistusin 30'ks. Olin teinud aasta varem nimekirja 10st asjast oma elus, mida pidin olema saavutanud või proovinud. Kõik oli sünnipäevaks tehtud. Justkui miski oivik. Enne 50't ma sellist nimekirja tegema ei hakanud. Parimad daamid mu elus aitasid mu sünnipäeva mõnusasti mööda saata. Kõigile selle kammerliku kohtumise osalistele jäi sündmust lisaks maitstud väga erilistele mullidele meenutama kohal
olnud kunstniku mõnusa käega visandatud portree-akvarell. Tunne jusktui
tõelises Mulligaleriis. Vahetult peale sünnipäeva põrutasime mehega uuesti Champagne’sse
ning osalesime ühe mu teise lemmikmaja kutsel nende privaatsel aiapeol. Sel
korral oli mu kalli kaasa „vunts“ juba õige muigel ning tundus, et ta tunneb
end Prantsumaa kõige põhjapoolsemas veinipiirkonnas nagu kala vees. Pealegi,
oli tal ju „maailma parim privaatgiid“ kogu reisi vältel käepärast võtta😊
Juuni tõi aga ka kõne toonaselt ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministrilt
küsimusega, kas ma ei tahaks panustada EAS’i nõukogu töösse. Olin ivake
kohmetu, kuid sõnad „strateegia“ ja „kommunikatsioon“ panid mu kõrvad, kes ma seda kõnet vastu võttes korraks mõnusasti
soojas Pärnu rannaliivas pikutasin, liikuma, mu kergelt uinunud juristi- ja
ka juhinärvi tuksatama ning nõnda ka mu üsna kiirelt jah-sõna ütlema. Pluss: „Its never too late to learn! (more and
more, minu lisandus)“.
Juuli – töine kuu tegelemaks tekkinud toredate erakundedega ning
katsed leida uusi kliente restodes ja vinoteekides. Ei ole lihtne, kui alustad
nii valgelt lehelt nagu mina. Koos kiiksuga, et SEDA šampanjat ei tohi leida
poe alumistelt riiulitelt või kusagilt laopõrandalt. Aga ju oli mu sellises „virgin“-olekus ka miski omamoodi võlu,
et mind just sellise suhtumise pinnalt kuulda võeti ning ühel hetkel tabasin end sellelt, et olin teinud juba järgmise tellimuse ning valmistamas ette
kolmandat. Kuidagi nii see läks. Drappier rändas Tallinnast ka Pärnusse ja
Haapsallu, Saaremaale ja Võrru. Ning arusaamine, mida Eesti kunde soovib,
hakkas tasahilju miskeid piirjooni võtma. ChampChamber vajas hädasti oma
kodulehte ning kaks kuud väldanud tohutu töö hakkas ennast lõpuks ka ses
plaanis ära tasuma. Ei ole võimalik kirjeldada tunnet, kui oled ise loodud
logost ning oma peas šikist kodulehe kavandist, siiski spetsialistide abiga
(kuigi neid mitte kordagi nägemata, sest kõik käib, appi-appi, tänapäeval nii
virtuaalselt - me kogu suhtlus mitme kuu vältel toimus üksnes e-kirjade ja
telefoni teel; ma ei suuda seda siiani uskuda!), suutnud voolida midagi, mis
enam-vähem ka selline välja näeb nagu vaimusilmas mõeldud. Kuigi alati saab
paremini ning arenguruumi on ka sellel lehel. See on loomulik. Samas tuli ka teadmine,
et one-lady-band on üks kuratlikult
raske ettevõtlusvorm. Korraks tabas ka vaimne rammestus, mis õnneks kauni suve
harjal kenasti ja õnnelikult ületatud sai. Küllap lasub "süü" šampanjal 😊
August – sellesse kuusse jääb mu aus kirjutis teemal „Kuidas
ma julgesin“. Seda sisekaemust oli mul enesel kõige enam vaja. Kirjutamine on
kindlasti üks teraapia vorme ning koos väikese intelligentse mulliga julgen siiralt
soovitada kõigile, kes vähegi sulge jaksavad hoida. Nagu dr Mulli soovitus või nii. Augustisse jääb aga ka
aasta 2018 KÕIGE ILUSAM mälestus – meie päris oma kodumaja Pärnus. Kui hakkaksin
seda teemat laiendama, läheks kirjaruumi virtuaalsete poognate viisi. Nii
oluline on see mulle. Südameasi. Nagu tõelisele "kodukana" tähtkujus sündinule kohane. Aga las see siinkohal jääb. Legendaarsel Augustiunetusel
Pärnus tegime Café Grandi majašampanjaks kujunenud Champagne Drappieri suurema
tutvustuse ning sabreerisime koos külalistega uhkelt avamisele
minevaid pudeleid. Seda prantsuse saabliga, mis mu kallis mees Belgiast
antiigiturult leidis ning mulle toredaks üllatuskingiks tõi (näete siis, kuidas
ühest huvist saab hobi kahele). Ühtlasi unistasime koos väikese tiimiga 2019.
aasta suvesse planeeritavast Mullfestist juba suurema suu ja avalama meelega. Olgu
öeldud, et festival tuleb ning kuupäevadki Pärnu kultuurikalendris sees: 7.-9.
juuni 2019. Ja Mullfesti logo oma osavate näppudega tehtud. Õppimisest oli päriselt kasu!
September – eelmise lõigu viimast lauset eneses teljena
kandes panin end taas kirja õpingutele Eesti Sommljeede Erakoolis. Sel korral
aste kõrgemal ehk juunior-sommeljee kursusel. Kohe esimestest loengutest oli
selge, et mingit tilu-lilu enam ei ole ega tule ning tööd tuleb teha kõvasti,
et kursusel vastu pidada ja see ka kevadel lõpetada. Selles, kas inimene peab
end nõndamoodi piitsutama, ei ole ma päris lõpuni kindel, kuid kuidas sa ikka
oma valitud teel mõistlikult ja ka väärikalt püsid, kui end pidevalt arendada
ei püüa? Septembri algusesse jääb taaskordne reis Champagnesse, millele
suundusin koos Eesti ühe tunnustatuima fotograafi ja kahe teise vahva naisega.
Me neljaliikmeline „bänd“ tuuritas Prantsusmaa nooblimas maakonnas ringi suurima lustiga ning loomulikult saime ka pillavkauneid kaadreid. Mõnusast äraolemisest ning
parimatest mullidest rääkimata! Aga mitte ainult – see oli viinamarjade
korjamise aeg! Ja ma läksin põllule. SEE oli ulme! Ning
sidemed oma majaga kasvasid veelgi. Astusime ettevõttega ka Prantsuse
Kaubanduskoja liikmeks Eestis ning sättisime samme saabuvaks sügiseks. Ning kuu
lõpus alustas Mulligalerii Mullikool, mis tähendab seda, et kord kuus käime agarate mullisõprade seltskonnas
erakordselt toredate juhendajate käe all virtuaalselt läbi kogu mullimaailma –
alustades vahuveinide valmistamise meetoditest ja erisustest liigume läbi Itaalia, Hispaania,
Sakasmaa, Austria, vana hea Inglismaa, Luxembourgi ja Lõuna- Aafrika ning nn uute veinimaade
otse loomulikult Prantsusmaale ning lõpetame „kursused“ mitte eksamite ja
diplomi, küll aga tublide teadmistega, mis, ma loodan, rikastavad kõigi
kursantide meeli. Paituseks seni tehtu eest lippasime sõbrannaga korraks Nice’i
ning lasime end hellitada Lõuna-Prantsumaa maagilistel roosadel veinidel,
hõrkudel roogadel ning Cannes’il,
Monacol ja Antibes’il. Viimasesse jätsin killukese südant, mis tähendab vaid üht - tuleb tagasi minna.
Oktoober – vanarahva kalendris nimetatud ka kui viinakuu.
Saatsin Kalev Kesküla nimelise veinikirjutiste konkursi võistlustulle oma kolm blogilugu.
Ning taas Champagne’sse. Sedakorda TV3’ga, et teha pikem lugu šampanjatootmise
ajaloost, kultuurist, traditsioonidest ning ka „minu majast“. Ma ei tea, miks
ja kuidas ma selliste avantüüridega kaasa lähen, aga ju see tuleb ühelt poolt
uudishimust, teisalt kindlusest, et 50selt ei ole tegelikut enam midagi
peljata. Ning et vanaemad võivad kõike! 😊 Saime kirsina tordil linti Drapperi maja 3
põlvkonna veinimestrite – vanaisa, isa ja poja – intervjuud ning tegevjuhi pika
pai mu enese aadressil, kes ei olnud kiitusega kitsi. No ma ju ei oska teha midagi kireta ja prantslastele see ilmselt meeldib. Samal ajal sai mu
samamoodi südamega veetav Mulligalerii kaubamärgitunnistuse MULLFEST omanikuks ning
teadmine, et sellenimeline üritus juba uue suve hakul Pärnus toimuma saab,
võttis unistustest ja senisest mõttes visandamisest veelgi selgemad piirjooned. Ja
siis tehti teatavaks Kalev Kesküla nimelise konkursi laureaadid ning mulle anti
üle nii publikupreemia (!) kui ka eripreemia kõigi konkrusil osalnud kolme töö eest
kokku. Et olevat tunnustamist väärt kui teistsugune lähenemine veinikultuurile
ja sellest kirjutamisele. See tegi hingele ikka päris pika sooja pai. Ja
tõi ka uusi ägedaid tutvusi, millest ilmselt omakorda nii lugusd kui ka seiklusi sünnib.
November – talvekuu, külmakuu, kosjakuu, hingekuu ... „There comes a time in every womans life
when the only thing that helps is a glass of champagne“ (Bette Davis). See
tsitaat mu näoraamatu kandes tõi muretsevaid küsimusi, et kas ma olen ennast
nüüd lõhki töötanud ja kurb? Ei olnud, tõmbasin mõttes korraks küll hinge, aga
punusin ja pusisin edasi. Külmakuu tõi suvepealinna Pärnu Veiniklubi asutamise
ja selle esimese koosviibimise Café Grandis, kus juba eelmise vabariigi ajal linna
esimest veinibaari peeti ning kus uue ja vaba riigi ajal ka samanimeline
veiniklubi koos käis. Saanud uut hoogu ja jõudu, vedasime selle maja hineeelu
eest aastaid hoolitsenud pererahvaga uue klubi käima ning tähistasime seda
toredust loomulikult Champagne Drappieri maitstes, aga ka Ida- Tallinna Neuroloogiakeskuse
juhataja, kes muide samuti ühe toreda eriauhinnaga veinikonkursil pärjatud sai,
loengut veini tervistavast mõjust kuulates. Klubi üheks eesmärgiks ongi lisaks
toredale ajaveetmisele ja mõnusale suhtlemisele alati ka killuke uusi tarkusi
omandada. Ja justkui sellest oleks vähe – kuu lõpus startis Eestis esmakordselt
„tantsupidu edasijõudnutele“, mis algab kl 7 õhtul ning kestab selles formaadis
11ni. Peakirjaks Friday 7 ehk F7. Ka mõõdukas vanusepiir on
seltskonnale seatud – 40+, et edasijõudnud leiaksid just neile sobiva keskkonna
argimured kord kuus kuu viimasel reedel endast maha raputada ning kellelegi
ennast tõestamata korralikult lõbutseda. Mujal maailmas üsna populaarne After-Work sari jõudis sellega Eestisse ning koos miljon-triljon super naistega (maani kummardus, Riina, Piia, Piret!) ning
Hollywoodi rahvaga panime aga pöördeid juurde.
Detsember – toss kergekujuliselt väljas, samas hoogu maha
võtta ei kannata. Mullikooli teine koolitus tehtud, kolmas jaanuarikuine ootamas tõelise tulevärgiga nii degusteeritavate mullide kui ka lektoriga,
sedakorda otse Inglismaalt, Michelini tärnidega pärjatud restoranist. Korraldamist oi kui palju. Veiniklubigi
teine üritus tehtud, kolmas ootamas jaanuaris ja „välja müüdud“. Teine F7, check! Pärnu Postimehes ilmus pikem lugu
mu unistustest ja nende teokstegemise teedest. Suur Postimees intervjueeris
aastalõpu Arteri tarbeks Mulligaleristi (nii ma end Mulligalerii kontekstis ise
nimetan ja see nimi tundub teistelegi tore) mullieelistuste kohta. Kusjuures
loo „peaesinejaks“ oli tänaseks maailmakuulus šampanjakriitik ning Soome esimene
Master of Wine Essi Avellan. Nimetasin
ära šampanja, millega kavatsesime saata ära aasta 2018 – loomulikult oma maja
Grande Sendree 2008 ning ka selle, millega uut aastat tervitada – Dom Perignon
Vintage 2008, mis, nagu head mullisõbrad teavad, ilmus maailma ette hiljem kui
2009’ aasta väljalase, sest vajas veinimiestri sõnul pikemat arengut. Maakodu
käis Võrumaal mu mehe talu- ja hingekohas lugu tegemas, mistarbeks sai ka jõulukuu
esimene kuusk tuppa toodud. Kokku sai neid sel aastal 3 – Võrumaal, Pärnus ja
pealinnas. Kõige selle tuiskamise vahel tekkis endalgi küsimus, et kuidas
jõuan? Aga patareid aitab teinekord täita kõige lihtsam – võtad oma kolm kassi
sülle (ja nad mahuvad kõik, kui ikka väga tahavad), silid neid, vaatad armsa
inimese rahulikesse vesihallidesse silmadesse ning saad aru, et elu on otsast
ääreni elamist väärt. Mõtled kõikidele sõpradele, kes on jaganud su pöörast
aastat ning heldid veelgi. Aasta eel-eelviimase päeva hommikul avastasin kohvitassi
kiigates, et selle põhja oli tekkinud südamekujuline sõõr. Lasin ennustaja eneses
valla ja ennustasin nii: ARMASTUS on ja jääb!
Lõpetan oma pöörase 2018. aasta kokkuvõtted ehk loo Mulligaleristi elust anno 2018 tõdemusega, et CHAMPAGNE IS MY SPIRIT ANIMAL. OBVIOUSLY., ning soovin head uut aastat kõigile. Jah, täitsa sirge seljaga ka peale kolme
kuninga päeva, sest mullidest ju puudust pole 😊 Aga mis peamine, JULGET UNISTAMIST JA OMA
UNISTUSTE SAMA JULGET TÄITMIST, olgu 50selt või
veelgi vanemana. The age is just a number,
you know!
Kommentaarid
Postita kommentaar