Rõõmustavast fotost šampanjasõprade jaoks. Lisaks pisut ajaloost kantuna uhkesse tänapäeva

Veebruari algul üllatas ja rõõmustas šampanjasõpru teade selle kohta, et paar Pariisi antikvaare on leidnud foto, millel ainsana teadaolevatest on kujutatud kuulsat leskproua Clicquot’ (16.12.1777-29.07.1866) koos perekonnaga. Fotol on kujutatud, vasakult paremale: Madam Clicquot tütretütar Marie-Clémentine (Marie Clémentine de Chevigné), tütre-tütretütar Anne (Anne de Rochechouart de Mortemart), tütretütre abikaasa Mortemart’ krahv Louis (Louis de Mortemart-Rochechouart), Madam Clicquot ise ning tema tütremees Cheviné krahv. Et fotol on kujutatud leskproua tütretütar abikaasaga ning omakorda nende tütar, on päris kindlasti tegemist ajaga, mil madam oli juba taandunud oma ärist Reimsis ning suundunud imekauni Boursault lossi rüppe, mille ta oma armsa tütretütre pulmadeks ehitada lasi. Ja üsna kindel on, et foto ei ole tehtud mitte 1850ndail, nii nagu on foto leidjad arvanud, vaid hiljem, sest Anne sündis Pariisis 10. veebruaril aastal 1847, kui uurida pisut enam perekonna ajalugu, fotol on ta aga kindlasti vanem kui mõneaastane, pigem noore neiu eas. Aga ju on mingil hetkel võimalik tuvastada ka foto tegemise täpsem aeg.

Foto avaldati Raphael Moras de Vasconcellos'e poolt 2.02.2024 Facebookis

Senised teadaolevad jäädvustused Madame Clicquot’st on sellised, kus kuulsat leskprouat on kujutatud üksi. Need ehivad nii kuulsa Champagne Veuve Clicquot tänast peakorterit Reimsis kui ka metallist kapsleid, mis katavad Veuve Clicquot šampanjapudelite korke. Kõik šampnajasõbrad teavad seega peast, milline nägi välja Reimsi kroonimata kuninganna Madam Clicquot.

Foto: Wikipedia

On üks maal, millel proua istub oma uhkes tugitoolis ning tema jalge ees, nõjatuses ülakehaga mõnusasti pehmele padjale, on kujutatud lamavat tema tütretütar, kunstnikuks Léon Cogniet (1794-1880). Mitmete allikate (erinevad artiklid, mille ilustamiseks just sedasama maali on kasutatud) kohaselt on tegemist madami tütrega, aga see ei ole, hinnates madami iga maalil, ilmselgelt võimalik. Ka kahtlen väites, et tegemist on madami tütretütrega, pigem on tegemist sellesama Anne'ga, daami tütre-tütretütrega. Et muid jäädvustusi koos pereliikmetega kuulsast daamist leitud ei ole, on minu väidet keeruline lõpuni tõendada. Aga loodame, et ajalugu suudab meid veel üllatada ning fotosid või maale või kasvõi visandusi kuulsast daamist koos tema pereliikmega ilmub veel lagedale. Pereliikmeist endist on fotosid leida samuti vähe, aga neid siiski on.

Foto: Wikipedia

On äraütlemata hea meel, et Mulligaleriist sai kaks aastat tagasi just samas lossis täna tegutseva Champagne Château de Borsault esindaja ning seega on loo algul osundatud foto leidmine väga oluline, andes taas pisikese killukese toredasse mosaiiki nimega Château de Borsault. Sõbrapäeva nädalal on hea rääkida sõpradest ning sestap ka pikem jutt sellest imelisest lossist ja selle tänastest omanikest ning šampanjadest, mida seal toodetakse.

Foto: Château de Boursault täna, autori erakogu

Château de Boursault on iseenesest imekaunis neorenessansi stiilis ehitatud loss Boursault’ külas Champagne’i maakonnas, mis asub mitteametlikust šampanjapealinnast Épernay’st mööda kuulsat Marne’i jõge allavoolu suundudes jõe vasakul kaldal. See on täna ainus château nimetust kandev šampanjamaja piirkonnas, laotudes üle 13 hektari suuruse endise lossipargi, mis on kogu ulatuses kiviaiaga ääristatud. Selle šampanjamaja ja tema saamisloo teeb eriti põnevaks see, et lossi lasi ehitada ning selles elas,  oma viimased eluaastad, nagu juba eelpool viidatud, Champagne’i piirkonna vaieldamatult kõige legendaarsem naine, piirkonna esimene äridaam Barbe-Nicole Bonsardin-Clicquot ehk Veuve Clicquot. 

1843. aastal usaldas leskproua Clicquot Château de Boursault’ ehitamise arhitekt Jean-Jacques Arveuf-Fransquin’ile, kelle ülesandeks oli luua piisavalt väärikas koht madame’i ainsa tütre omakorda ainsa tütre pulmade tähistamiseks. Edukale ja küllalt upsakale peiule ei sobinud valdustes asuv niinimetatud väike loss ning seega võeti ette suuremahuline ehitus, et pulmad ikka toimuksid. Pruutpaar ise lossi elama ei asunud. Küll aga kujunes 19. sajandi keskpaigaks Boursault’ küla ja selles asuv imekaunis loss piirkonna üheks populaarsemaks paigaks: Champagne’i kõrgseltskonda esindava “Reimsi kuninganna” madame Clicquot’ ümber toimusid meeldejäävad koosviibimised ja kuulsad õhtusöögid, kus voolas hinnaline šampanja. Madame Clicquot võttis oma uhketel tseremooniatel vastu kliente toona muidugi omanimelise maineka kaubamärgi šampanjaga. Ta läks pensionile 64-aastaselt, taandus oma Reimsis asuvast ettevõttest just sellesama kauni lossi seinte vahele ning lahkus taevastele radadele 89-aastaselt ikka samas lossis. Tema pärija, tütre-tütretütar Anne, müüs lossi Kanadas asuvale Berry perekonnale. 1927. aastal ostis Château de Boursault’ kinnistu aga Achod Fringhian, tänase veinimeistri Alex Fringhian’i vana-vanaisa. Park muudeti mõisas šampanja tootmise varustamiseks viinamarjaistandusteks. Lossi ajalugu uurides saame teada sedagi, et lossi kasutati sõjaväehaiglana nii esimeses kui ka teises maailmasõjas, kuid õnneks ei rüüstatud seda kummagi sõja ajal. Teise maailmasõja ajal rööviti sealt küll kõik väärtuslikud gobeläänid ja pummeldati ohjeldamatult šampanjaga, kuid ühtegi elu ei kutsutatud ega lossi lammutatud. Neli põlvkonda hiljem, aastal 2015 liitus Alex Fringhian oma isaga, kes oli selleks ajaks mõisat juhtinud üle 40 aasta. 

Alex Fringhian'i, tänase Château de Boursault’ šampanjamaja juhtiva veinimeistri, motoks on perekondlike väärtuste ülekandmine viinamarjakasvatusse ja šampanjatootmisse. Château de Boursault on praegu üks väheseid Champagne’i piirkonna mõisaid, millel on suurte kiviaedadega piiratud ala, kust leiab üheskoos nii viinamarjaistandused, veinipressi kui ka keldrid. Šampanja tootmisel kasutatakse kõiki piirkonna peamisi viinamarju – Pinot Noir’d, Chardonnay’d ja Meunier’d. Heaks stiilinäiteks on nende Brut Tradition, maja visiitkaart, mis on hiljuti saanud järgmised auväärsed tiitlid: hõbemedal võistluselt Glass of Bubbly 2021, hõbe ka võistluselt Terre des Vins 2020. Või siis pigem vähekasutataval saignée meetodil valmistatav roosa šampanja – Brut Rosé de Saignée, mis pälvis võistlusel Glass of Bubbly 2021 kuldmedali. Sellest portfellist ei leiagi naljalt šampanjat, mis poleks pälvinud mõnd kõnekat auhinda. Kindlasti on sellel majal veel teekond minna maailma kõige enam hinnatud šampanjade rivvi, kuid kui vaadata kasvõi Alexi pühendumist, olen kindel, et ühel päeval saavutab ta just need eesmärgid, mis on enesele seadnud.

Ja nüüd ka üks kõiki rõõmustav kaubanduslik teade, inspireerituna just sellestsamast vanast haruldasest fotost, millest loo alguses juttu: terve sõbrapäeva nädala vältel, s.o 12. veebruarist kuni 18. veebruarini on Château de Boursault šampnajad Mulligaleriis tavapärasest 20% soodsama hinnaga! Astuge läbi Mulligaleriist Tatari tn 25 Tallinnas T-R kl 11-18 ja küsige julgelt lisa! Mulligalerii e-pood: mulligalerii.ee/tooted töötab samuti!

Kommentaarid

Populaarsed postitused