Šampanja 50 varjundit

Šampanjatooni kleit, šampanjakarva siidkingad, šampanjavärvi kaisukaru, šampanjakollane topaas, šampanjavärvi burma kassi poeg ja nii edasi ja edasi. Ja me kõik usume teadvat, millisest värvitoonist jutt käib. Jõuluootuse ajal olen märganud tootesiltidel nii šampanjakarva jõulukuule kui šampanjavärvi tasse-taldrikuid, šampanjatooni pihustatud puuvõõrikuid ja mida veel. Kõigil seejuures ühine nimetaja, kuid päris kindlasti mitte üks ja sama toon. Kas tegelikult saabki šampanjatooni üheselt määratleda? 

Foto: Pexels, Jill BUrrow, vabafotod.

Kui mõelda sellele, milline on suhteliselt värske, aastakäiguta ehk non vintage šampanja toon võrreldes mitu aastat või lausa aastakümmet avamist oodanud nestega, on selge, et esimene on üldjuhul küllalt delikaatne, pigem õrnkollane, mõnikord isegi kergelt rohekas-kollane (sõltudes seejuures muidugi ka viinamarjasordist või -sortidest ning veinimeistri käekirjast šampanja valmistamisel), teisel puhul sillerdab pokaalist vastu tumedam, kindlasti sügavam kuldne või koguni kergelt pruunikaskuldne toon. Juba siin on märgata vahet. 

Tark Vikipeedia selgitab, et šampanjavärvi ehk šampanjakarva värvus, ka šampanjakollane on üks valkjatest või kollastest värvitoonidest, šampanja värvi hele kahvatu kollane värvus. Värvitoon seostub rikkalikkuse, puhtuse ja säraga. Kui tippida Google otsimootirisse sisse šampanjatoon või champagne colour, saab näha toredaid värvikaarte, mis kinnitavad eeldust, et ei ole olemas ühte šampanjatooni. Pigem šampanja 50 varjundit kui kasutada metafoori tuttavast ilukirjanduslikust teosest. Alates helekollasest kuni küpse virsiku toonideni, mõnel puhul, ja õige ka, roosa erinevad varjundid lisaks, sest tunneme ju ka roosat šampanjat ja selgi võib eristada uhkelt mitukümmet eri tooni. Nii ei saa me päris kindlasti rääkida ühemõtteliselt sellisest värvitoonist nagu šampanjatoon.

Mis aga veelgi intrigeerivam, šampanjakomitee, Le Comité Interprofessionnel du vin de Champagne, jagab arvamust sellest, et ei ole olemas üheselt määratletavat šampanja tooni keelates kasutada nimetust šampanjavärv/šampanjatoon kaubanduslikel eesmärkidel. Komitee argumenteerib seda järgnevalt: „The colour Champagne does not exist. Champagne wines in fact have too many different shades to use this word to describe a specific, single colour“ (referents: 14-1012). Teisisõnu, värvi „šampanja“ ei eksisteeri; šampanjaveinidel on tegelikkuses palju erinevaid värvivarjundeid, mis muudab võimatuks kasutada sõna šampanjatoon või šampanjavärv kirjeldamaks ühtainsat värvi. Sellisest keelust lähtuvalt pidi näiteks kuulus Ameerika ettevõte PANTONE muutma värvi nimetuse Beige Champagne Golden Beige’ks ehk šampnajabeeži kuldbeežiks. Seda taskuteadmist peaksid silmas pidama ka meie kodumaised tootjad ja kaupmehed. Ei ole lubatud kasutada sõna champagnešampanja (ka tõlkes mitte) muu toote puhul kui seda on Champagne maakonnas Prantsusmaal valmistatud kvaliteetvahuvein - šampanja (champagne), ka ei ole lubatud kasutada nimetust šampanja/champagne kaubanduslikus mõttes muude toodete iseloomustamiseks, mh šampanja kui värvitooni iseloomustamiseks. Järelevalvet terminite kohase kasutuse üle korraldab seesama šampanjakomitee ja tasub meeles pidada, et Eesti on küll väike, aga komitee "pikksilm" ulatub ka siia. Olgem siis teadlikud ja austavad.

Kommentaarid

Populaarsed postitused